Jump to content
Son zamanlarda artan kullanıcı hesap hırsızlıkları sebebiyle tüm kullanıcılara şifre sıfırlama maili gönderilmiştir. Lütfen güveli şifreler seçiniz. Mevcut e-mail adresinize erişemiyorsanız, en aşağıdaki destek linkinden bize ulaşınız. ×

Türkçe Macos X86 10.5.7 Intel-amd Kurulum Rehberi


adnan1

Recommended Posts

iDeneb v1.4 Mac OS X Leopard 10.5.6 Intel/AMD Computer'ler icin

İşleme başlamadan önce önemli verilerinizi yedekleyin. Az da olsa bir şeyleri yanlış yaptığınızda bilgilerinizin kaybolma riski var. Kaybolabilecek verilerden ben sorumlu değilim. Ayrıca aşağıdaki sürümler tüm sistemlerde(özellikle eski olanlar) çalışmaz. Kurulum yapmadan donanım uyumluluğunu kontrol edin. Uyumlu sistemlerde ise işlemleri eksiksiz ve düzgün yaparsanız son derece düzgün çalışan ve yaklaşık 20 saniyede açılan bir mac os işletim sisteminiz olacak. Ayrıca dilerseniz Windows vista, 7 ve xp ile ikili başlatma yapabileceksiniz.

Kurulum Aşamaları:

1-)Kuruluma geçmeden mac os u kurmak için windowsun disk yönetiminden mac os için ayrı bir Fat 32 veya biçimlendirilmemiş birincil disk bölümü oluşturun.

eğer mbr kullanıyorsanız(ki %99.9 böyledir)kurmaya çalışılan disk bölümü birincil partition olmalı ve önünde başka mantıksal sürücü de olmamalı.

örn;

C: windows(birincil) D: depo (birincil) E: mac os(birincil) bu şekilde olur.

C: windows(birincil) D: mac (birincil) E: depo(mantıksal) bu şekilde de olur.

C: windows(birincil) D: depo (mantıksal) E: mac os(birincil) bu şekilde olmaz. bu şekilde mac kurulacak diski hfs+ olarak biçimlendiremezsiniz.

2-) kurulum dvdsiyle bilgisayarı başlatın ve kulum ekranına geçmesini bekleyin. Eğer kurulum başlamıyorsa lütfen 10 dk dan fazla beklemeyin. Açık bırakıp sabaha kadar bekleyenler var. O yüzden söylüyorum.

Kuruluma geçtikten sonra işlemlerin tamamlanmasını bekleyin ve gelen ilk ekranda üstteki ana menüden disk utilty i seçin

mac os kuracağınız sabit disk bölümünü journaled olarak seçip erase butonuna basın.

28391849jz4.jpg

59140239pg1.jpg

74986635bs1.jpg

her gruptan sadece bir paket seçin. sürücüler, kernel, smbios mutlaka birer tane seçilmeli. Hazır seçili gelenler dışında sahip olduğunuz donanıma özel doğru birkaç seçenek daha seçmeniz sisteminizi büyük ihtimalle çalışır durma getirecektir.

Amd Kullanıcıları: Kernel olarak: 9.5.0 voodoo ayrıca Fixes and patches bölümünden seatbelt 10.5.5 seçmeliler. Veya 9.7.0 voodoo seçmeliler.

Intel core 2 Kullanıcıları: kernel seçmeyecekler varsayılan olarak vanilla kernel(orijinal mac os kerneli) yüklenecektir. diğer kullanıcılar da işlemci komut setine göre bir tane seçebilir.

Benim ve diğer ATI4000 serisi ve nVidia gtx200 serisi ekran kartı sürücüsü listede yok. Ati4000 ve geforce 200 serisini kurulumdan sonra yüklemeniz gerekli. indirdiğiniz sürücü paket halindeyse çift tıklamanız yeterli. değilse sürücü yükleme bölümüne bakın.

eğer ps2 klavye veya fareniz varsa fixes and patches bölümünden ps2 Mouse ve keyboard seçmeniz gerekli.

Bunların dışında applications kısmındaki NTFS-3g hariç tüm seçenekleri seçtim. Bunu yüklemediğiniz zaman ntfs disklere yazamıyoruz ama okuma yapabilirsiniz. bu programın gerçek macler dahil sorunlar çıkardığını okudum bi kaç yerde ihtiyacım olmadığından yüklemedim. isteyen kurulum sırasında veya mac os kurduktan sonra ntfs-3g veya başka bir ntfs yazma programı (paragon gibi) yükleyebilir.

Customize bölümündeki seçenekler her kurulum dvdsinde kendine hastır. Birinde olan seçenekler ve applicationlar başkasında olmayabilir. Ancak başka dvd den kurulum yapmış olsanız bile eksik olanı aşağıda verdiğim adreslerden indirip kurabilirsiniz.

Ayrıca her gruptan yalnız bir tane paket seçilmeli. Bütün ağ sürücülerini ekleyim garanti olsun, şunu da yükleyim sağlam olsun, 3-5 tane daha smbios seçim daş gibi olsun demeyin. Eğer gpu, ses, ağ driverları seçip seçmeme konusunda veya hangisinin donanımınıza uygun olduğuna emin değilseniz seçim yapmayın. Kurulumdan sonra da yükleyebilirsiniz.

Bundan sonra yaklaşık 20 dk lık yükleme sonunda Mac OS büyük oranda hazır olacak. Eğer kurulum başarılı der lakin kendiliğinden yeniden başlamazsa resetleyin ve sürücüde kurulum dvd si olmadan başlatın. Kurulumun ardından klavye ve diğer bölgesel ayarları yapmak için adımları takip edin. Ekrana görüntü gelmezse osx i -x parametresiyle açıp karşılaşılabilecek sorunlar bölümüne bakın

10mw9.jpg

Kurulum Sonrası:

İlk iş olarak 10.5.6 Türkçe yama indirip, yükleyin. Kurulum belli bir aşamada yanıt vermiyor gibi görünecek bitene kadar bekleyin. Ve yeniden başlatın.

İsteyenler işlemi burada bırakıp 10.5.7 güncellemesini yapmayabilirler. Güncelleme yapmak isteyenler apple resmi sitesinden 10.5.7 update i indirip gerçek mac lerdeki gibi kurabilir. Ancak bunu yaptıklarında sistemdeki kernel 9.7 vanilla kernele güncellenecek. amd işlemcide vanilla kernel çalışmadığı için sistem açılmayacak. Sistemi yeniden açmak için ipc kurulum dvdsini takıp customize bölümünden ipc base system ve aplications hariç kurulumda seçtikleri bileşenleri yeniden seçmeleri gerekiyor. Kurulum sadece sürücülerden oluştuğu için 1 dk da tamamlanacaktır. Mac osu 1 defaya mahsus –f parametresiyle açın. Bu işlemden sonra sistem 10.5.7 ye güncellenmiş olarak açılacaktır.

Dual boot:

Eğer daha önce windowsunuz varsa mac os kurduğunuzda mac os birincil işletim sistemi olarak kendini ayarlayacaktır. Bunu değiştirmek için mac osun açılış seçeneklerinden Windows kurduğunuz bölümü seçip windowsu açın. Disk yönetimine girip Windows kuruduğunuz bölüme sağ tıklayıp bölümü etkin olarak işaretle diyin.

Windows 7 kullananlar

EasyBCD 2.0 Beta ile Add/remove entries bölümünden mac sekmesine gelip efi default olarak seçip add entries butonuna bassın.

Xp kullananlar:

rapidshare.com/files/118576025/Chain0_.rar

adresinden

Chain0 dosyasını indirip c: dizinine kopyalasınlar.

Boot dosyasının en altna C:\chain0="macOSx" satırını eklesinler

Ayrıca her 3 işletim sisteminde de 30 sn lik bekleme süresini değiştirebilirler. Ben 3 sn yaptım. Böylece aksini istemezsem 3 sn de windows7 açılışı başlıyor.

Windows üzerinden dual boot yaptığınızda mac osdaki dual boot özelliği gereksiz yere 5 sn lik bir gecikme yapıyor. Bunu kaldırmak için mac osu açın OSx86 toolsu içinde bulunduğu klasörden bir üst dizin olan application klasörüne kopyalayın(bunu yapmadan çalıştırırsanız hata veriyor)

Add EFI strings /Boot flag bölümünden quiet boot işaretleyip onaylayın.

38618344.jpg

Ayrıca her üç işletim sistemi için de mac osun kendi bootloaderini de kullanabilirsiniz. Bu durumda quiet bootu seçmeyin.

Sürücü Yükleme

Eğer paket halindeyse çift tıklayıp adımları takip etmeniz yeterli. kext dosyası ise kext helper veya osx86 tools u kullanmanız gerekiyor.

sürücüyü yüklerken install kext diyip. yüklemek istediğimiz sürücü(kext) dosyasının yerini gösteryoruz. ve install diyip yeniden başlatıyoruz. ayrıca her sürücü yüklemesinden sonra mac osu bir defaya mahsus -f -v ile başlatırsanız daha iyi olur.

osx86tools.png

Karşılaşılabilecek sorunlar:

1-)Eğer ekran kartı driverı düzgün yüklenmezse: osx kurulumu tamamlandıktan sonra görüntü gelmeyecetir. Mac os u –x parametresiyele güvenli modda çalıştırıp ekran kartı sürücüsü yükleyin. eğer sürücüyü yüklediyseniz fakat sistem özellikleri/graphics bölümünde quartz extreme aktifleşmediyse monitörü diğer dvi kablosuna takın

2-) kurulum dvdsini takınca kuruluma geçmiyor. Ve ekranda engel işareti çıkıyorsa kurulumu –v ile başlatın eğer stil wait for root device hatası alıyorsanız(bu sorunun çözümü biraz zordur hatta kurluma hiç geçemeyebilirsiniz) sata diskinizi 1. sata ya ide dvd romunuzu da primary olarak ayarlayın. Ayrıca bu hatayı verdiğinde birkaç defa resetleyerek veya pc yi kapatarak tekrar tekrar deneyin. İlk seferinde çalışmayabiliyor. Bir sefer kurarsanız rahatlarsınız ama kuruluma geçmek sorunlu olabilir. ayrıca forumda bu sorunla ilgili bir konu da mevcut.

3-)Eğer durup dururken sistem donarsa ve ekranda yazılar belirirse “kernel panic” (windowsdaki mavi ekran gibi bişey) denen hadise meydana geliyor demektir. Sebebi uyumsuz aygıt sürücüleridir.

4-) mac os kurulum başarısız da olsa mac os kuruluduğunda kendi kurulu bölümüne boot flag ekler. Bu durumda eski windowsunuzun pc yi başlatma özelliği ortadan kalkar. Ve pc açılmaz Bu durumda ağlayıp sızlamayın.

Windowsu tekrar açabilmek için; “hirens boot cd” si indirip pc yi bu cdyle başlatın. içindeki bootmagic aracıyla Windows kurulu bölüme boot flag ekleyin. Vista kullanıyorsanız vista dvd si ile de vistayı tamir edebilirsiniz.

Önerilen Programlar:

Office: Microsoft Office – ücretsiz alternatifi: Neooffice 3.0 ve tr dil paketi

Web Tarayıcı: Firefox - Opera - Safari

Media Player: Vlc player(Her türlü videoyu oynatabiliyor ayrıca dolby digital ve Dts çözebiliyor)

Messenger istemcisi: Microsoft Messenger – alternatifi AMSN - Adium(kişisel taviyemdir eklentilerini de mutlaka deneyin)

Macam: webcam için gerekli

Google earth

Picasa

Torrent: Utorrent - Transmission

Resim görüntüleyici: Xee

CD-DVD yakmak için: Toast

Adobe nin tüm yazılımları

limewire

I life

parallel: mac os da windows emule etmek için

paragon: ntfs disklerde değişiklik yapmak için

resim görüntüleyici: xee (mac osun kendi resim görüntüleyicisinde aynı kalsör içinde bulunan resimler arasında ileri- geri şeklinde hızlı geçiş yapılmıyor. xee ile hem ileri geri hem de fare tekerleği ile resimler arasında dolaşabilirsiniz.)

mac os, ayrıca word ve pdf belgelerini görüntülemek için fazladan programa ihtiyaç duymuyor.

….. vs…..

kullanmaya başladıktan sonra ihtiyacınız olan yazılımları bulmakta zorlanmazsınız. Oyunlar hariç gerekli tüm yazılımların mac os sürümü mevcut.

Not: Mac OS X86 sürümleri denemek ve macosu yaygınlaştırmak için geliştirilmiştir. Mac fiyatına alacağınız Pc daha güçlü olsa da OSX'i lisans olmadan kullanmak yasalara aykırıdır. Beğendiyseniz Macintosh almanız gereklidir.

Link to comment
Share on other sites

Machintosh a gore performans dusuomu acaba ?

Windows 7 evet güzel. Ama Mac OS işletim sistemlerinin en iyisi. Windows Dos tabanlı olabilir ama çoğu şeyi MacOS dan esinlenerek yapdılar.. Ayrıca Grafik Tasarımda hızlı çalışmaları iyi...Virüs girmez aylık güvenlik updateleride var. Sen buna geçmessen neye geçicen?

Link to comment
Share on other sites

Windows 7 evet güzel. Ama Mac OS işletim sistemlerinin en iyisi. Windows Dos tabanlı olabilir ama çoğu şeyi MacOS dan esinlenerek yapdılar.. Ayrıca Grafik Tasarımda hızlı çalışmaları iyi...Virüs girmez aylık güvenlik updateleride var. Sen buna geçmessen neye geçicen?

Herhangi bir işletim sistemi için işletim sistemlerinin en iyisi denemez.

Bilgisayarı kullanım amacına göre işletim sistemini belirlersin. Eğer bilmeyenler varsa tekrar hatırlatayım windows işletim sisteminde kullandığınız her programı mac os ta bulamayabilirsiniz. bunun terside geçerlidir. sizin için olmazsa olmaz programları belirleyip onların işletim sistemi gereksinimlerini tam öğrenip ondan sonra işletim sisteminin performansına bakarsın ve son olarak karar verirsin. yada çoklu boot yaparsın artık sana kalmış.

Ama milletin öve öve bitiremediğ işletim sistemini yani mac os u bi denemek faydalı. bende o amaçlı kullanmıştım bir aralar.

Arkadaşım şu komutları dene kurulumda

cpus=1 -v

olmazsa

cpus=1 -v mach_970 denersin.

aslında bir şekilde kuruyorum cpus=1 ve busratio=20 parametreleriyle ancak sistem ondan sonra açılmıyor.

Link to comment
Share on other sites

sevindim kardeşim benim buna yani macos kurulumuna harcadığım zamanı bilsen deli dersin bana...Gene de tam oldu diyemem ama napalım mektepli değil alaylı olunca böyle zorlanıyoruz işte.

Link to comment
Share on other sites

Please register to see this content.

bu linktekileri yapınca çalıştırdım. ilgilenenlere teşekkürler...

Aynı problem ben de de var. Söylediğin sitede ing. yazıyor ben anlamadım. Nasıl yaptığını burada türkçe açıklar mısın? Teşekkürler..

Link to comment
Share on other sites

Aynı problem ben de de var. Söylediğin sitede ing. yazıyor ben anlamadım. Nasıl yaptığını burada türkçe açıklar mısın? Teşekkürler..

http://www.tnctr.com/index.php?showtopic=126848&pid=720143&st=0entry720143

1- linkten iATKOS v7 dvd sini indir.

2- DVD ye düşük hızda yaz.

3- DVDden boot edince gelen ilk ekranda F8 tuşuna bas

4- cpus=1 busratio=20 -v komutlarını yaz ve enter tuşuna bas.

5- İlk grafik ekran geldiğinde yukarıda anlatılanları yap.

6- Costumize butonuna basınca gelen ekranda aşağıdaki seçeneklerin seçili olduğundan emin ol.

* Chameleon V2

* /Extra

* DSDT

* DSMOS

* 9.7.0 Kernel voodoo

* APIC driver

* Disabler

* OHR

* Remove TyMCE

* AHCI

* Intel SATA/IDE

* JMicron SATA/IDE

* Post Install Actions

7- Sonra kurulma devam et.

bu dediklerim P55 çipsetli anakartlarda i5 veya i7 8xx işlemcilerde geçerli...

Link to comment
Share on other sites

  • 3 hafta sonra ...
Emeğin için teşekküreler. Aranızda core i5 işlemcili asus p7p55d sisteme kuran ve çalıştıran varsa bi anlatsın ben kuramadım bi türlü. Açılışta cpus=1 busratio=20 parametrelerini girmeme rağmen başarmadım.

ich10 chiseti yuzunden kurulmuyor bence..

Link to comment
Share on other sites

  • 4 hafta sonra ...
  • 4 hafta sonra ...

Neyse şimdide driverları kurmadan bi deniyorum bakalım ne olacak

time remaining: About a Minute yazıyor ve bitmek üzere (:

ooof yhaaw gene olmadı :( siyah bi ekranda kalıyor hep..!

biris yardımcı olabilirmiiiiii..!

Link to comment
Share on other sites

bak dostum şu kodları gidiyorum "cpus=1 -v mach_970"

ve sonra siyah bi ekran üzerinde beyaz yazılar kaymaya başlıyor ondan sonra karşıma dil seçme yeri geliyor ve. ingilizce seçip ileri diyorum ve ondan sonra. "Preparing installation..." diyor be Welcome dye bi ekran çıkıyor. Yukarı utilitiesten "disk utilities" e basıyorum ve yüklüyecek oldugum bölüme basıp erase diyorum ve ondan sonra oradan çıkıyorum..! sonra diski seçiyorum ve "HİÇ BİR DRİVER SEÇMEDEN" direk install diyorum ve devam edior..!

Time Remaining: About 3 Minutes diyor ve yüklemeye başlıyor(yukarıda bişi çıkıor dvd inceleniyor diyor herhalde ona direk skip diip geçiyorum..!)

ve şimdi yükleme bitti instaled succesfuly dedi ve siyah ekranda yazılar çıktı..! ve restart attı. sonra

F8 e bas felan diye bi ekran geldi..! orada hiç bişiye dokunmadım ve kendi kendine devam etti..! sonra ise gri bi ekranda öylece kalıverdi..!

neyse şimdiden teşekür ederim cevaplarınızı bekliorumm :)

Link to comment
Share on other sites

başlarken -v parametresini yaz böylece çıkan kernel panic mesajını görebilirsin. onu yazarsan ona göre sorunu anlayıp cevap veren biri çıkar yada internette arama da yapabilirsin.

ntfs disklere yazabilmek için aşağıdaki sayfa var oradan yapabilrsiniz malum unix türevi olduğundan unix sistemelerdeki yöntemle ntfs partitionlara yazabiliyorsunuz.

http://www.macosxhints.com/article.php?story=20060930150059172[/CODE]

Link to comment
Share on other sites

onu nasıl kontrol eicem anakartım ECS

bide biçimlendirme fat32mi olucak yoksa NTFS mi ?

ayrıca ben once window üzerinden i yar kurcalamadım hane anlatmış ya en başta bi programlar şunları yapın diye ben direk cd takıp o kodu giriyorum o kadar yane :D

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...