Jump to content
Son zamanlarda artan kullanıcı hesap hırsızlıkları sebebiyle tüm kullanıcılara şifre sıfırlama maili gönderilmiştir. Lütfen güveli şifreler seçiniz. Mevcut e-mail adresinize erişemiyorsanız, en aşağıdaki destek linkinden bize ulaşınız. ×

Disk Dolunca Hız Düşermi


canpolat11
 Share

Recommended Posts

evet arkadaşlar toshiba 2 tb harici hdd'm varusb 3 destekliyor son bir kaç gündür hızı baya yavaşladı 2tb nin neredeyse hepsi dolu acaba disk dolu dosya okuma ve yazmada düşme olurmu diğer verbatim usb 3 1 tb diskimdede hız düşüşü oluyor ondada 70 gb falan yer var portlarda mı sıkıntı var yoksa disklerdemi lütfen yardım edin nasıl düzeltebilirim ?

Link to comment
Share on other sites

Disk dolunca hız düşer ama bu düşüş dosyaların boyutuna göre değişir. 100 GB lık bir disk içinde ortalama 1 GB lık 100 tane film varsa düşüşü fazla hissetmeyebilirsin. Dosyaların görüntülenmesi de liste biçiminde olursa kayıp daha da az olur. Düşüşün asıl sebebi indexleme hızı ve dosyanın görüntülenme süreci. Eğer resim ve videolarla dolu bir klasöre girersen işletim sistemi thumb resimleri oluşturmaya çalışır ve zaman kaybı olur. Bir de daha önce uzun süredir açmadığın, index listesinden silinmiş bir klasörse bir de index için zaman kaybeder. Gelelim dosya boyutuyla ilgili olan kısmına; 100 gb lık bir diskte eğer 3-5 mb lık dosyalar varsa bunların indexlenme hızı daha da uzun süreceğinden bekleme süren de uzar. Genel olarak olay budur.

 

Gelelim benim bu soruna getirdiğim kendi çözümüme. Diskimde abartısız 10 milyon civarında dosya var. 3 TB kadar bir veri var(dı). Yavaş yavaş çöp diye adlandırdığım ne varsa siliyorum. Silinmemesi gereken kritik dosyaları da sıkıştırarak saklıyorum. Örneğin yaptığım bir web sitesinde ortalama 40 bin kadar dosya olur. 1-2 kb lık js, css, img, php, asp vb birçok scriptin dosyaları tek tek taranıp indexlenirken bana süre kaybı yaşatıyor. Bunun için üzerinde çalışmayı tamamladığım tüm dosyalarımı tek bir dosya haline getirip saklıyorum. Bunu filmler, oyunlar, resimler ve aklına gelebilecek büyük küçük tüm dosyalar için uygulayabilirsin.

 

Bu kısmı atlattıysak bir de işin disk tarafı var. Bir diske ne kadar çok veri yazıp silersen diskin performansı ona göre düşer. Silinen verilerin yerine yeni veriler yazdıkça dosya büyüklüğüne göre parçalar boş olan herhangi bir segmente yerleştirilir. 1 gb lık bir video dosyan 15-20 farklı segmentte boş olan yerlere sıkıştırılırsa ona erişmen de biraz zamanını alır. Tabi bu tarama ve indexleme işini de zora sokan bir durumdur. Bunu engellemek için mümkün olduğukça küçük dosyalarla az çalışabilir veya ara sıra defrag yaparak segmentleri ve dosya parçacıklarını uygun biçime sokabilirsin.

 

Kullandığın diskin okuma yazma hızına, usb disk ise bağlantı hızına, kablonun kalitesine ve diskin kalitesine hiç girmiyorum. Onlar zaten standart bilinmesi gereken bilgiler.

 

Vay be kendime hakim olamayıp bi makale yazmışım resmen :P Yanlışlarım varsa düzeltin doğru yola girelim hemen :)

Link to comment
Share on other sites

büyük harddisklerin var 2tb.arkadaşımda 8 tb var.hepsi takılı artık kafa atmaya başladı diskler..bazen görüyo bazen kayboluyo..disklerin doluluk  oranı etki eder tabi   tıkanmasında..usb 3.0da olsa makina şişer..fazla yüklenme.ssd takabilirsen verim alırsın..ama birazcık pahalılar :D

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...