Jump to content

Microsoft verileri DNA'da depoluyor


 Share

Recommended Posts

  • Moderator

QKnjktW.jpg

Microsoft, hem dijital veri depolama araştırmalarında kullanmak hem de bu doğrultuda sahip olduğu yüklü miktarda verinin güvenliğini sağlamak ve gelecek nesillere sıkıntısız bir biçimde aktarımını gerçekleştirebilmek için sentetik DNA depolama alanı satın aldı.

Sentetik biyoloji alanında iştigal eden San Francisco merkezli girişim firması Twist Bioscience ile el sıkışan yazılım devi 10 milyon uzunluğunda oligonükleotid satın alarak verileri içerisine depoladı.

Şöyle ki Microsoft normalde herhangi bir dosyada yahut sabit diskte vs. depolanabilecek bir yığın veriyi alıyor ve bunları DNA'nın kimyasal yapı bloklarını temsil eden As, Ts, Gs ve Cs zincirlerinin içerisindeki genetik koda çeviriyor. Bunun ertesinde de Twist'ten kendisine verilerin ardışık biçimden sıralandığı 10 milyon DNA sarmalı üretmesini istiyor. Tabii dizilimin çözülmesi için gerekli olan veri anahtarını kendisinin oluşturduğunu da not olarak düşelim ki bu sayede de güvenlik sağlanıyor.

Microsoft'un Intel'den transferi olan ve halihazırda yazılım devinin bünyesinde kuantum mimari olarak görev alan Doug Carmean konuya ilişkin açıklamasında, öncül test fazının kendilerine sentetik DNA'da depolanan dijital verilerin tamamının şifrelenip, geri döndürülebildiğini gösterdiğini altını çizerken bununla birlikte henüz ticari anlamda pazara sürülebilecek bir aşamaya erişilmediğini ifade ediyor.

Veri depolanmasında bir sonraki aşamanın DNA ambarlaması olacağına kesin gözüyle bakılıyor. Ki bu bağlamda da uzun bir süreden beri bilim insanları araştırmalar yürütüyor. Örneğin 2012 yılında Stanford Üniversitesi'nde görevli bilim ekibi canlı hücrelerin içerisine yerleşik yeniden yazılabilir DNA deposu geliştirirken, yine geçtiğimiz yıllarda Harvard Üniversitesi'nde görevli ekip de bir gram DNA'nın içerisine 704 terabayt veri depolamayı başarmıştı.

Kaynak: http://www.haber7.com/teknoloji/haber/1925104-microsoft-verileri-dnada-depoluyor

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • TornadoEffect changed the title to Microsoft verileri DNA'da depoluyor

Bir genetikçi olarak yormlamam gerekirse 1.si 10 milyon baz uzunluğundaki DNA dizisinin kırılmadan gelecek nesillere aktarılması oldukça güç bir durum. DNA kırıldığı zaman da şifrelenen dizilim bozulacağından deşifre edilirken parçalar birleştirilemeyecek  ve veri bütünlüğü kaybolduğu için paket çözülemeyecek. İndirilmiş bir winrar pektinin paket hasar gördüğü için ekstrakte edilememesine benzetebilirsiniz.

Diyelim ki bütünlüğü bir şekilde sağlandı, bu sefer de şu sorunlar ortaya çıkabiliyor. DNA'nın ürettiriltdiği enzim ne kadar iyi olursa olsun bin de 1 hadi bilemedin en kötü milyonda 1 diziye yanlış baz(C-G-T-A'nun her birine baz deniyor) koyma ihtimali olabiliyor. Bunu da bilgisayarcılar şu şekilde düşünebilir 10100011100101001 gibi bir dizilimle şifrelenen bir veride 5. bit 0 yerine yanlışlıkla 1 yazılırsa o veri yine komple çöpe gitmiş olur. Siz winrar dosyasını notepad'de açıp içerisinden sadece 1 değer sildiğinizde veya değiştirdiğinizde yine sıkıştırdığınız, şifrelediğiniz veriyi çıkartamazsınız.

Hadi bu aşama da sorunsuz bir şekilde geçilsin ancak bu durumda bir üçüncü problem de gelecek nesillerin bu DNA materyalindeki dizilimi okuturken ortaya çıkabiliyor. Zira DNA dizileme dediğimiz bu teknikte de DNA florasan işaretli bazlarla yeniden çoğaltılma işlemine tabi tutuluyor. Sonra florasan boyalarından çıkan ışık okuyucu cihazlarla taranıp DNA'daki genetik materyal okunuyor. Yine burada da hata yapan DNA polimeraz ve okuyucu yanlış bir bazı dizinize koyup sizin 10 milyon bazın tamamını çözümlemenize mani olabilir.

Anlayacağınız bu iş biraz riskli bana göre.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

bu şekil depolayarak dünyada sadece tek bir insanın kalacağı bir afetten bile veriyi korumuş olabilirler bakalım son kalan veya sadece dna daki verinin kurtulabildiği bir afetten sonra geride kalanlar o veriyi okuyabilecek mi:blink:

adam taşa kazımış dünya durdukça duracak habire toprağı kazıp altından çıkarıyoruz ama bu günkü teknoloji ile dahi tam olarak anlamlandıramadığımız kadim şeyler var 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...