Jump to content
Son zamanlarda artan kullanıcı hesap hırsızlıkları sebebiyle tüm kullanıcılara şifre sıfırlama maili gönderilmiştir. Lütfen güveli şifreler seçiniz. Mevcut e-mail adresinize erişemiyorsanız, en aşağıdaki destek linkinden bize ulaşınız. ×

Hangi Padişah Nasıl öldü


ankakusu

Recommended Posts

Osman Gazi: Felç

Orhan Gazi: Depresyon

I. Murat: Şehit edildi (Savaş meydanında şehit olan tek Osmanlı Padişahı).

Yıldırım Bayezid: İntihar

Çelebi Mehmet: Dizanteri / Zehir / Felç (?)

II. Murat: Felç

Fatih Sultan Mehmet: Nikris – Şeker –Zehir (?)

II. Bayezid: İntihar

Yavuz Sultan Selim: Kanser

Kanuni Sultan Süleyman: Felç

II. Selim: Alkol – Düşme (Topkapı Sarayı’nda hamamda yıkanırken ayağı kaydı düştü).

III. Murat: Felç

III. Mehmet: Depresyon – Felç

I. Ahmet: Tifüs

I. Mustafa: (?)

Genç Osman (II) : Boğduruldu

IV. Murat: Siroz – Nikris (?)

İbrahim: Boğduruldu

IV. Mehmet: Nikris –Depresyon – Zehir (?)

II. Süleyman: İstiska’

II. Ahmet: Verem

II. Mustafa: İstiska’ – Prostat

III. Ahmet: Zehir (?)

I. Mahmut: Felç

III. Osman: Felç

III. Mustafa: Kalp yetmezliği

I. Abdülhamit: Felç

III. Selim: Boğduruldu

IV. Mustafa: Boğduruldu

II. Mahmut: Siroz – Verem

Abdülmecit: Verem

Abdülaziz: İntihar

V. Murat: Şeker

II. Abdülhamit: Kalp yetmezliği

V. Mehmet (Reşat) : Kalp yetmezliği

VI. Mehmet (Vahideddin) : Kalp yetmezliği

Link to comment
Share on other sites

Ek bilgiler:

Osman Gazi: Nikris Hastalığından ölmüştür

I.Murat (hüdavendigar): sırplarla yaptığı Kosova savaşı sonrası meydanı dolaşırken yaralı bir sırp milliyetçisi tarafından hançerlenmiştir.

I.Bayezid: 1402 Ankara savaşında Temurlenk'e esir düşen I.Bayezid aylarca Timurlenk tarafından gittiği her yere ******ürülmüştür ve buna dayanamayan Bayezid intihar etmiştir.Tabş bu söylentilerden biri.Diğeri ise bu ziyaretlerde hastalanarak öldüğüdür.

Çelebi Mehmet: fetret devrinde kardeşlerini devirerek 12 yıllık buhran dönemini aşmıştır ama onunda zehirlenerek öldüğü bilinmektedir.

II.Murat içinse ciğer hastalığından öldüğünü biliyorum

Fatih Sultan Mehmet'in de nikris hastalığından öldüğü bilinir.Zehirlendiği de söylentiler arasında

Yavuz Sultan Selim ise birçok kişi tarafından da bilindiği gibi sırtında çıkan bir çıban nedeniyle öldü.

Kanuni Sultan Süleyman ise zigetvar kalesini feth edilmeden ölmüş fakat bunun askerlerinden saklanması yönünde karar alınmıştır.Askerler Kanuninin öldüğünü ancak fetihten sonra öğrenebilmişlerdir.

III.Mehmet herşeye çabuk kırılabilen ve ince düşünen bir padişahtı bu nedenle padişahlığı tam olarak kaldıramadı ve depresyon neticesinde hayatını kaybetti.

I.Mustafa ise sinir hastalığından öldü

Genç Osman yükselme devri sonrası bozulan yeniçeri ocaklarını dağıtmak istiyordu fakat genç ve deneyimsiz bir padişahtı kartlarını açık oynaması hayatına mal oldu.Yeniçerilerin gözü dönmüşlüğü ilk defa burada ortaya çıkmıştır.Bu genç ve yenilikçi padişah Yedikule zindanlarında yeniçerilerce boğularak öldürüldü.

4. Murat, ülkede tütün ve içkiyi yasaklamıştı fakat bazı rivayetlere göre kendisi sandalla denize açılarak içki içerdi.Nitekim kendiside sirozdan vefat etti.

İbrahim (Deli lakaplı) : 1. Ahmet'in kafes sistemini bozması padişahlığa genç ve deneyimsiz kişilerin gelmesine neden oldu.Bu nedenle padişahlar bağımsız hareket edemiyor genellikle anneleri kontrolünde kalıyorlardı.Bunlardan en belirgini ise deli lakaplı ibrahimdi.8 yıllık padişahlıktan sonra boğularak öldürüldü

4. Mehmet II.Viyana kuşatmasını yapan padişahtır.Sadrazamı Merzifonlu Kara Mustafa Paşa etkisinde kalarak bu hamleyi yapmış ve başarısız olarak Osmanlı'nın gerilemeye başlamasını tetiklemiştir.Osmanlı ilk kez Karlofça ve İstanbul Antlaşmaları ile bu zamanda toprak kaybetmiştir.Bu yenilgi onun sonunu hazırlamıştır.Ordu ve diğer etmenlerin baskısıyla tahtan indirilmiş 2 cariyesi ile birlikte bir odaya konularak ölüme terk edilmiştir.

Sultan 2. Ahmet: Veremden değil sirozdan ölmüştür.

3. Ahmet: Lale Devrini yaşamış padişahtır.Halkla saray arasında büyük kopukluklar yaşanmıştır bu dönemde.Yenilikler yapıldığı aşikardır fakat bu dönemin yararlı mı zararlı mı olduğu tartışılır.Nitekim dönem ve 3. Ahmet'in sonu aynı isyana dayanır: Patrona Halil İsyanı 1730.(Bu isyan sırasında saraydaki eğlencede bulunup şarkılar söyleyen nedimde çatıdan kaçarken eteğine basıp düşmüş ve ölmüştür)

3. Osman: vucudunda çıkan bir çıban nedeniyle vefat etti.

3. Mustafa: Süveyş Kanalını açtırmayı düşünüyordu. Fakat iş başına getireceği yetenekli devlet adamlarının olmaması onu üzüyordu. Rus Savaşı sırasında üzüntüsünden hastalandı ve kalp yetmezliği nedeniyle vefat etti.

3. Selim: Osmanlının bu dönemlerinde en etkin ve güçlü padişahtır.Nizamı cedid ve sekbanı cedidi kurdu.Ekonomi çalışmaları yaptı.Ayrıca kendi de edebi alanda eserler verdi ve divana yeni kalıplar kazandırdı.Alemdar Mustafa Paşa Olayı sırasında, yeni padişahın adamları tarafından öldürüldü

2.Mahmud:Osmanlının son dönemlerinde gerçekten etkili ve Osmanlıyı eski haline döndürecek biri varsa bu odur dedirten padişahtır.Vakayi Hayriye adıyla tarihe geçen Yeniçeri Ocağının kaldırılmasını yerine Asakir-i Mansureyi Muhammediye'nin kurulmasını sağladı.Tabiki bu genç ve deneyimsiz orduyla büyük başarılar elde etmesi beklenemezdi.İkinci Mahmut verem hastalığından öldü.

2.Abdülhamit:Hatırladığım kadarıyla 33 yıllık bir padişahlık hayatı geçirdi.Bazıları ona kızıl şeytan dese de bazılarının gözünde o çok iyi bir politikacıydı.Psikolojik sorunları olduğu da belirtilen 2.Abdülhamit öyle bir pres yapıyorduki en basitinden şairler burun kelimesini kullanmaktan çekinir haline gelmişti.Çünkü Abdülhamit kendi burnunun çirkin olduğunu düşünüyordu.Sonuç olarak Abdülhamit kalp yetmezliğinedeniyle vefat etti.

Herşeyi haliyle yazamıyor.İnsan ama herkese öneririm Osmanlı'yı iyi hatmedin.Bunlar tamamen Lisedeki tarih dersi boyunca edindiklerim ve aklımda kalanlardan bir kaçı...

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...