Jump to content

F.Bahçe'nin tarihi tiyatro oyunu oldu


mavikiz

Recommended Posts

Osmanlı Devleti'nin son döneminde kurulan Fenerbahçe'nin Kurtuluş Savaşı yıllarında verdiği mücadele, 'Siyah çoraplılar' adlı oyuna konu oldu.

Bursa Devlet Tiyatrosu, Fenerbahçe Kulübü'nün kuruluşunu ve Kurtuluş Savaşı'na verdiği desteği anlatan "Siyah çoraplılar" adlı oyunu sahneleyecek.

Coşkun Irmak'ın yazdığı oyunun yönetmeni Halil Balkanlar, 1899 yılında Siyah Çoraplılar Futbol Kulübü'nün kurulduğunu, 1902 yılında Kadıköy Futbol Kulübü adını alan kulübün kapatılmasının ardından, 1907'de bugünkü Fenerbahçe adını aldığını söyledi.

Oyunun, Osmanlı Devleti'nin son döneminde kurulan Fenerbahçe'nin, kurtuluş mücadelesi verilen yıllarda, binasında sakladığı silahları Anadolu'ya Karadeniz takalarıyla kaçırmasını ve sadece futbol değil milli mücadeleye de katkıları olmasını konu aldığını belirten Balkanlar, "Futbolun, o dönemde belki de ilk Türk futbol takımının, Fenerbahçe'nin hikayesini anlatıyoruz. Biraz da günümüzdeki futbolla eskiden oynanan futbolu karşılaştırmak istiyoruz. Oyunumuzda, bu milli mücadelenin değişik yönleri anlatılmakta. O dönemde kurulan ilk Türk takımımız, Kadıköy Futbol Kulübü yani Siyah Çoraplar, futbolu daha başka bir milliyetçilik duygusuyla yaşamışlar. Fenerbahçe, yani o dönem kurulan Kadıköy Futbol Kulübü, 50 maç yapmış, 41'ini kazanmış 4 beraberlik 5 yenilgi almış. Bunlar sadece istatistiki sonuçlar; yaşanan ruh, milli mücadeledeki yeri çok önemlidir'' dedi.

42734.jpg

Oyunu Ocak ayına kadar yetiştirmek istediklerini ifade eden Balkanlar, "Türkiye Cumhuriyeti'nin birlik beraberliğini yıkmak için Sevr ruhunu günümüzde tekrar ortaya koyuyorlar. Oyunumuzda hedeflediklerimizin biri de bunu gençlere hatırlatmak'' diye konuştu.

Günümüzde futbolun, spor olma özelliği dışında, kavga, küfür ve şikeden ibaret olduğunu ifade eden Balkanlar, ''Fanatizm ve holiganizmi, sahalarda ve saha dışında yaşanan infiallerde zafer sarhoşluğuyla atılan silahlarla yaralanan, hayatını kaybeden insanları düşününce, o zamanki futbol anlayışıyla bugünkü anlayışını karşılaştırınca, arada büyük bir uçurum olduğunu görüyoruz'' şeklinde konuştu.

Hafize Gün ve Sitare Tuna gibi tecrübeli oyuncuların rol aldığı oyunun kadrosunda, konservatuardan yeni mezun ve çeşitli oyunlarda figüranlık yapmış 22 oyuncu rol alacak.

İHA

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...