Jump to content

cenkobay

Üye
  • Posts

    276
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by cenkobay

  1. geçen sene whatshapdan bir bayana  mesaj atmışlar.eşini sormuş.Yakınlarını  sormuş.Yani tanış biri izlenimi vermiş.Bir miktar para gönderirse yatırım amaçlı  ,misli ile para kazancan demiş.Bayan da eşinden habersiz kredi çekip yüklü miktarda para göndermiş.Para gitmiş.Para gönderdiği hesap   da fake hesapmış.dolandırmışlar.

    • Like 1
  2. internette buldum  bu yazıyı.USB disklerin bilgisayarlarda kullanımının engellenmesi işletmelerde sıkça gerek duyulan bir olaydır. Çünkü USB diskler, veri hırsızlığı yapmak için kullanılabilecek araçların başında geliyor. (kapasite, fiziksel boyut, kullanım kolaylığı) Bunun önüne geçmek için thirdpart. programlar mevcut ancak windows üzerinde yapacağımız birak değişiklik ile bu programlara gerek duymadan bu işi halledebiliyoruz.

     

    Bildiğiniz gibi en sık kullanılan yöntemlerden birisi USB depolama aygıtlarının çalışmasını tamamen engellemek. Bunu aşağıdaki adımları takip ederek yapabiliyoruz.

     

    Başlat/ çalıştır/ regedit

     

    "HKEY_LOCAL_MACHINE/ System/ CurrentControlSet/ Services/ USBSTOR"  anahtarı altındaki "Start" değerini "4" olarak değiştiriyoruz ve makinamızı restart ediyorz.

     

    Bu değişiklikten sonra bilgisayara takılan hiçbir USB Diskler çalışmıyor, ancak diğer tüm USB aygıtlar çalışmaya devam ediyor (Klavye, mouse, webcam, yazıcı, vs..). Bu yöntem ile USB portu asla tamamen kapatmış olmuyoruz. (Bu değerin regedit altında olması için bilgisayara en az birkez USB Disk takılmış olması gerekiyor. Yada bu değeri bizim oluşturmamız gerekiyor.) (Değer tekrar "3" yapılarak işlem geri alınabiliyor)

     

     

     

     Şimdi konunun başlığındaki olaya gelirsek; bu kısıtlama için daha şık ve kullanışlı bir yöntem var. Bu yöntemde Takılan USB Diskler çalışıyor, içindeki veriler okunabiliyor ancak USB Disk içerisine veri yazılamıyor. Böylece daha esnek bir yapı kurmuş oluyoruz ve güvenlikten de ödün vermemiş oluyoruz. Aşağıdaki adımları takip edelim.

     

    Başlat/ Çalıştır/ Regedit

     

    "HKEY_LOCAL_MACHINE/ System/ CurrentControlSet/ Control" anahtarı altında "StorageDevicePolicies" anahtarını yaratıyoruz. (Dikkat edin değer değil, anahtar)

     

    Yarattığımız bu anahtar altında, değeri "1" olan "WriteProtect" isimli bir DWORD girdisi  yaratıyoruz.

     

    Ve hepsi bu. Artık bilgisayara takılan USB Disk aygıtları ReadOnly modda çalışıyor ve içerisine veri yazılmasına izin verilmiyor. Yarattığımız anahtar silinerek işlem geri alınabiliyor.

     

     Ayrıca her iki yöntemde GPO ile (Administrative Templates) Domain ortamına kolayca uygulanabiliyor.

  3. freedos sıfır lapotopa gpt formatında win 11 kurdum.sonra mbr formatında win 10 u  kurmak istedim.win 10 usb yi görmedi.windows kurulum ekranında komut ekranına geçiş yaparak  harddiski convert mbr veya convert gpt yaparak kurulum  yaptım.

  4. komut ekranından m2 nvm diski mbr yaptım olmadı gpt yaptım olmadı.win 10 u flas diske rufusda gpt ile kurdum.win 10 u gördü. şimdi daha önce kurulan win 11 de kurulmuyor.windows yükleniyor diyor dosyalar  kopyalanıyor diyor windows yeniden başlatilacak diyor,sonra kurulum ekranı tekrar geliyor.

  5. freedos hp  amd 5500 işlemci laptop yeni aldım.ilk  olarak win 11 i rufus ile gpt  formatında  kurulum yaptım.sorun olmadı.sonra win 10 kurayim dedim.rufus ile win 10 u. mbr  biçiminde yazdırdım.Bilgisayar ,win 10 lu usb yi  görmedi.Ama gpt biçimli win 10 u görüyor,format ilermiyor.Sonra tekrar win 11 i rufusdan gpt ile  kurdum.win 11. bilgisayara kuruldu.ssd m2 nvm.win 10 u nasıl kurarız

    m2 nvm olmayan eski tip harddisklerde ve ssd lerde mbr biçiminde win 10 ,win 11 kuruyordum.ilk kez n2 nvm ile karşılaşdım

    komuta convert mbr yazsak disk  mbr olur mu

  6. freedos dizüstü pc ye rufus ile gpt olarak win 10 yazdırdım.format olmadı.mbr olarak yazdırıp  denedim.dizüstü pc  ,mbr  win 10 lu usb yi   görmüyor.Ama  gpt li win 10 u görüyor,format olmuyor.harddiskim  ssd  256 gb m2 nvme.ne yapabiliriz

  7. SoNKraL_, 04.12.2022 - 10:32 yazdı:

    Hocam güzel yazmışsınız ellerinizden öperim ama bilgisayar kısmında biraz mübalağ etmişsiniz sanki :)Türkiye'de ben bilgisayarı 1997de gördüm oda 25 yıl yapıyor siz commodore 64 atari dönemlerinide işin içine katarsanız 40 yıl kabulüm ama kişisel makineleri diyorsanız 1991de avrupada yaygınlaşan makineler bildiğim ve gördüğüm kadarıyla Türkiye'de 1997de evlere girmeye başladı :) ki ben 4 yaşındayım o zaman daha eskiyse öncesini bilemiyorum.91'i baz alırsak gene 40 yıl etmiyor gerçide :D Hatta bunu windows tarihindende ele alabiliriz windows 95 windows 98 windows milenyum xp vista win 7 win 8 win8.1 win 10 win 11 diye devam eder :)
    windows mantığından yürürsek 95 yılında kişisel bilgisayar oluyor gene 40 yıl etmiyor 🤣

    8.1 uyumu varsa en yüksek verimi o sistemde alırsınız haricinde 10 kullanmanız daha sağlıklı 11den uzak durun derim

    foxit eski sürüm kullanmak yerine  pdf x change viewer kullanmanızı öneririm ücretsiz ve türkçedir.

    https://www.tracker-software.com/product/pdf-xchange-viewer

    1980  li  yıllarda   commodore 64  ,amiga  bilgisayarlar vardı. commodore ve amiga  nın yüzlerce oyunu vardı. hatta 1986 da  basic programlama  gibi  yazılım  dillerini  commodore ve amiga  pc lerde  uğraşanlar vardı.windows  1.0    sürümü 1985 de çıkmış.

    • Confused 1
  8. O zamanlar  perfect xp  yi    kamu kurum  pc lerinde  bile  kurmuşlardı.tnctr sitesini  2007 de  Van  da    internet cafe de başlangıç sayfası  yapmışlardı.pc ler  de   tnctr xp  idi.orda gördüm ilk kez

    • Like 1
  9. çok önceleri a101  den aldığım eski sarı renkli  hı level  32 gb  flash bellek de 19 gb resim dosyam var.Benim pc  içini zor açıyordu.Hata taraması yap diyor.Güçlü bir pc  ye takdık , verileri kopyalamaya başladı  bi zaman sonra kopyalama  koptu.Pc ye takdığımda  pc yi  donduruyor , flashı çıkarınca pc düzeliyor.recuva ve  easus  prg  ları ile açayım dedim.prg lar da donuyor.flashı çıkarınca  recuva programaları  düzeliyor.Galiba  flash da  hasar var.Resimleri  nasıl kurtarırım.Hatıra olacak aile resimlerim   var.Acaba benim yapabileceğim bir şey var mı.Veri  kurtarma  firmaları  var.acaba onlar kurtarabilir mi.Gerçi onlarda  biraz yüklü para istiyorlar

  10. Dell Inspiron One 19 All-in-One Pentium Dual-Core E5400 2.7GHz (kasası ,hopörleri  ekranda  olan pc) masaüstü  bilgisayara  ssd  harddisk taktım.

    win11  kurdum.Fakat  ekranın hopörlerinden  ses çıkmıyor.Harici  hopörler takarsam ses çıkıyor.

    win 7  kurarsam ses çıkıyor.win 7  driver ı  Dell sitesinde    Conexant CX20582 AUDIO, v.4.98.70.0, A01

  11. tnctr   sitesini 2007 de   internet kafede  keşfetmiştim.Kafenin bilgisayarlarının ana sayfası  tnctr.com du.ilk modifiye kurduğum  xp , tnctr xp   idi.çok hızlıydı.sonraları 2009 yılıydı galiba  Morning v2  xp yi   bilgisayarıma kurmuştum.

    • Haha 1
×
×
  • Create New...