Jump to content

FiberoptikZagor

Üye
  • Posts

    34
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    4

Posts posted by FiberoptikZagor

  1. avis, Bir saat önce yazdı:

    Driver sorunu win 10 ve 11 de aynı açılış ve kapanista bazen 1 dk beklerken bazen 15 dk kadar bekleniyor. Radeon olan kartı kendi sitesinden yukledigim win 8 driveri 6470 m olarak görürken win10 11 otomatik yükleyince 7400m olarak gözüküyor ama asıl sorun oyun falan oynanmadan günlük kullanımda hem CPU aşırı hemde gpu aşırı ısınıyor.(min 55 max-87 derece ) 

    Aynı driverle win8 de min 40 max 65 oluyor. 

    Tahmin ettiğim sorunu yaşıyorsun. Konu karmaşık, adım adım anlatmaya çalışayım.

    1. 7400M ve 6470M olayı normal. Çünkü AMD'nin kullandığı temel GPU çip hepsinde aynı. Hepsi aynı driver kullanıyor. Sendeki ekran kartının Ven kodu 1002 Dev kodu 6760. Bunu AMD resmi sürücüsü 6470M olarak görür, Microsoft güncelleme sürücüleri aynı aileden farklı bir kodla tanıyabilir. Bu normal.

    2. Sürücüleri manuel tanıtırken setup şeklinde kurulum yapmak en sağlıklısı. Genellikle Aygıt Yöneticisinden klasör göstererek sürücü tanıtırken pek çok şey eksik kalıyor. Bunu neden söyledim? Aynı HD3000-AMD6370 kullanan Lenovo cihazda bu sorunu yaşadığımda VC Runtime (2005-2018) paketi kurduğum zaman sorun düzeliyordu.

    3. AMD Catalyst kullanan standart sürücü ve Crimson Edition olarak iki farklı paket sunar. Performans ve stabilite açısından daima Crimson Edition kullanmanı öneririm.

    4. En son seçenek, Microsoft'un artık üretmediği temel sürücü paketini kullanman (WDDM). Bunu mızmız ve sürekli sorun çıkaran pek çok Intel, Nvidia ve AMD çiplerinde denedim ve hatasız sonuçlar aldım. Çünkü bu paketler ekran kartını 3. viteste kullanan stabil ve sade paketler. Ekran kartını max kullanan oyun oynamıyorsan bu paketi tavsiye ederim. ŞU linkten indirebilirsin. 54MB olan 32bit, 110MB olan 64bit

    5. Isınma sorunu sürücülerle çok alakalı değil. İşletim sisteminin arka planda çalıştırdığı uygulamalar ve servislerle ilgili. Diyeceksin ki, Win 8'e geçince neden değişiyor? Bahsettiğim servis ve uygulama kirliliğinden. Bir işlemci kullanım uygulaması kullanmanı, işlem listesini detaylı takip etmeni öneririm.

    6. Sana tavsiyem ekran kartı sürücüsünü Windows güncelleme ile yüklemen. Çünkü Microsoft milyonlarca geri bildirim ve hata mesajlarını ayıklama yapıp en sorunsuz sürücüleri hizmete sunuyor. En son versiyon sürücü en iyi sürücü değildir bunu unutma. En sağlıklı çalışan sürücü bazen 2-3 yıllık versiyon olabiliyor.

    7. Sitede TR_by sürümlerinin hepsi işini görür, tavsiye ederim. Aynı şekilde hızlı kurulum yapmak istersen benim Windows serilerimi de test edebilirsin.

    8. En kritik konu budur : Intel HD3000 sürücüsünü mutlaka Windows güncelleme ile yükle. Manuel kurulumlarda başın dertten kurtulmaz. O siyah ekran hatalarının neredeyse tamamı Intel VGA'nin devreden çıkmayıp AMD veya Nvidia karta yol vermemesi yüzünden. Bios'dan devredışı bırakamadığın için Intel VGA karta mecbursun.

    9. Hangi Windows kullanırsan kullan, sisteminde VC Runtime paketlerinin tümü kurulu olsun. İlgisiz alakasız binlerce sorunun temel kaynağı bu paketlerin eksikliği.

    10. Linux için benim derlediğim Debian Bullseye versiyonu çok sade ve performanslıdır.

    • Like 2
  2. Driver uyumsuzluğu konusunu detaylı belirtirsen yardımcı olmaya çalışırım.

    Intel CPU destekli HD3000 ve AMD-Nvidia ekran kartlı laptoplarda yaşanan tipik iki sorun var(dı).

    Bunlardan ilki, Windows boot sırasında masaüstü açılırken yaklaşık 30sn siyah ekranda bekleme,

    İkincisi uygulamaların hangi ekran kartı kullanacağına karar verememesi vs.

    Bu sorunların ikisi de güncellemelerle çözüldü. Windows 10 ve 11 üzerinde bu sorunları yaşaman mümkün değil.

  3. Deneyimlerinize katılıyorum. Tüm multiboot uygulamaları içinde en verimli ve sağlıklı çalışan budur.

    Aslında bu ürün altyapı olarak Ventoy mimarisi kullanıyor. Yüzlerce sistem içinde sorun yaşadığım yalnızca 2-3 tane garip cihaz oldu. Bunlar AMI veya Insyde tipi BIOS kullanan HP modelleri, UEFI desteklemeyen birkaç 2010 öncesi cihazdı. Boot sırasında kilitlenmeler ve Linux için systemd, casper yürütmelerde sorunlar yaşadığım cihazlar oldu. Fakat yüzdeye vurursan en sorunsuz olanı yine budur.

    Programın, daha doğrusu mimarinin tek problemi USB cihazı birden çok partition olarak kullanması. Bunun birkaç olumsuz sonucu var.

    1. ISO bulunan bölümü kesin olarak kaç GB kullanacağınızı her zaman bilemiyorsunuz. Bazen birden fazla ISO eklemeniz gerekiyor fakat yer sorunu çıkıyor.

    2. ISO ve diğer boot dosyalarının atıldığı partition UEFI desteği için mecburen FAT32. Bu da 4,27GB üstündeki dosyalar için problem.

    3. Diğer partition ExFAT olması hem çok büyük avantaj hem dezavantaj. Okuma yazma hızı, büyük dosya desteği vs mükemmel olsa da, Win10 öncesi sistemlerde (aynı çıkarılabilir aygıtta birden fazla partition görmeme) sorunu, Linux üzerinde ExFAT için yazılım kurma mecburiyeti gibi sıkıntılar var. Yalnızca yeni nesil cihazlarda ve işletim sistemlerinde sorunsuz kullanabiliyorsunuz. Eğer teknik servis gibi çalışıyorsanız ExFAT ve çoklu partition elinize ayağınıza dolanıyor.

    • Like 3
  4. azrailkenan, 53 dakika önce yazdı:

    UEFI desteği yok sanırım

    GRUB yönetiminde aynı anda legacy ve UEFI aktif olmuyor. Ne yazık ki ikisini aynı anda yüklemenin bir çözümü yok. Hangisini yükleseniz diğerini kaldırıyor (dependencies olayı).

    Fakat UEFI kullanmanın çözümü çok basit. ISO (Flash veya CD, veya sanal makine) Live olarak çalıştırın. Internete bağlanın. 2 farklı şekilde UEFI aktif edebilirsiniz.

    1. Masaüstüne gelince Terminal açın.

    sudo apt update

    sudo apt install grub-efi

    2. Masaüstüne gelince Synaptic uygulamasını çalıştırın.

    Kaynakları Refresh yapın

    Arama yaparak grub-efi uygulamasını seçin ve kurun

    grub-efi yüklendikten sonra Systemback uygulaması ile kurulum yapabilirsiniz.

    Sisteminiz UEFI bios olsa da mevcut ISO sorun vermeden live olarak çalışır.

     

    • Like 2
  5. F_s_M, 14 dakika önce yazdı:

    Kolay kurulan bir çalışma olmuş.Hazır kurmuşken tecrübelerimi paylaşayım

    Domaine eklemekte bir sorun çıkmadı.

    Yeni kullanıcı tanımlanınca cccp içerisindeki media player classic dosyaları oynatmamaya başladı,kapanıyor,başka alternatifte mevcut değil.Sitesinden güncel sürümü zip dosyasını indirip klasörünün içine atınca sorun giderildi.

    Windows 10dan daha fazla kaynak tüketmiyor.1 haftadır laptopta kurulu kullanıyorum.

    Yeni bir kullanıcı açtığınız zaman Windows her uzantıyı boşa düşürür, kendi uygulamalarıyla çalıştırmak için ayarları sıfırlar. Video ve medya uygulamalarını Windows Media Player veya Filmler gibi saçma sapan kendi uygulamalarına yönlendirir. Bunun bir çözümü yok. Microsoft böyle bir firma.

    Yeni kullanıcıda Media Player Classic ile video-medya dosyalarını ilişkilendirme yapmanız gerekli. Bunun için 3 çözüm var.

    1. Programı yeniden kurmak (siz böyle yapmışsınız)

    2. Ayarlar-Uygulamalar-Varsayılan Uygulamalar'dan tüm uzantıları belirtmek

    3. Programın kendi içinden tekrar uzantılarla ilgili ayar yapmak.

    Normalde Windows kurulum 5dk sürüyorken bu tür program ayarları vs neredeyse 1 saat zaman alıyor. Açıkçası bu Hazır Kullanıcılı Windows projesi sizi bütün bu zaman kaybından kurtarmak içindi. Her durumda yeni bir kullanıcı oluşturduğunuzda herhangi bir sorun yaşamazsınız ama bazı programlarda küçük ayarlamalar yapmak zorunda kalabiliyorsunuz.

    • Like 2
  6. forjest, 1 dakika önce yazdı:

    SourceForge'den üyelik alarak ftp yöntemiyle bu siteye yüklersen eğer, daha iyi olacaktır bu siteye dünyanın heryerinden giriş yapanlar var. Yaptığın projelerde yerini bulacaktır hem. Tavsiye ederim sadece indirme linkleriyle burada olmasın genele hitap eden bir çalışma olur hem.

    https://sourceforge.net

    Sourceforge zaten kullanıyorum. fakat oraya genellikle source editlediğim uygulamaları atıyorum.

    ISO olarak hazırladığım çalışmalar genel değil. Mesela bu proje Türkçe ve kullanıcı adı-şifre tnctr için özel yapıldı. Böyle bir proje sourceforge için uygun değil.

    • Like 1
  7. forjest, 2 dakika önce yazdı:

    Ellerine sağlık çok güzel bir çalışmaya benziyor Cinnamon'u kullanman akıllıca olmuş. Debian'ı hazırlarken kullandığın yöntemide konuya eklersen eğer, belkide kendine özel çalışmalar yapacak olanlara rehber olacaktır. Opensource felsefesine uygunda olmuş olur hem. Paylaşım için teşekkürler.

    Benim paylaştığım debian xfce masaüstüne sahip https://sourceforge.net/projects/calam-debian2021/

    Açıkçası KDE ve XFCE de aynı şekilde yapılabilir.

    Fakat hem XFCE hem de KDE son sürümlerde küçük birkaç sorun yaşatıyor.

    XFCE yüksek çözünürlüklerde taskbar düzenlerinde hata veriyor ve eklenti sayısı sınırlı. KDE ise 5.0'dan itibaren sensör probe ve loglama konusunda sıkıntı çıkarıyor. Benim tahminim 2023 versiyonu debian, ubuntu ve antix çekirdeklerinde bu sorunu düzeltip 2024 LTS versiyonuna hazırlık yapacaklar. Ama şu anda sorunlu. Normal şartlarda bu projeyi KDE ile yapmak istedim. Ama Cinnamon hem Windows kullanımına yakın hem de çok stabil bir masaüstü ortamı.

    Projenin hazırlanışını anlatmak istersem inan ki birkaç saatimi vermek zorunda kalırım. Çünkü Net Install yöntemi Ubuntu çekirdeğinde farklı, Debain'da farklı, Antix veya Arch kullanırsan çok farklı. PCLinuxOS en rahat ve sorunsuzu ama mimari olarak hepsinden farklı. Dolayısıyla her bir proje için sayfa sayfa tekrar yapmak zorunda kalacağım.

    Bu projede yalnızca Standart Debian sürümlerinde bulunmayan ve benim tercih ettiğim yazılımlar ve açıklamalarını ekleyeceğim zaman buldukça, konuyu editleyerek fotoğraflarla anlatmaya çalışacağım.

    • Like 2
  8. kocamanadam, 9 dakika önce yazdı:

    Niye 1020 de 1037 değil?

    1037 yapısal bir güncelleme değil. 1020 üstüne çok küçük bir ekleme. açıkçası beta versiyonları çok test etmeden iso hazırlamak pek sağlıklı değil. biliyorsunuz 1020 de beta fakat yeteri kadar test edildi ve sorun görülmedi. tahminen 1 ay içinde büyük bir retail güncelleme gelir, bundan sonraki çalışmaları onun üzerinden yaparız.

    • Like 1
  9. drxx, Şimdi yazdı:

    ellerinize sağlık  harika  bir  çalışma ....  birde  Adobe lightroom olan  versiyonu yaparsanız  benim  gibi  fotoğraf  işi ile  uğraşanlar  için 10  numara  bir  sistem  olur 

    Aslında bu pakette Lightroom da vardı. Fakat testlerden geçemedi. 2018-2023 arası tüm versiyonlarda bir süre sonra patch-crack devredışı kalıyor ve ürün lisans uyarısı vererek bozuluyor. Stabil, hata vermeyen ve lisans sorunu olmayan bir versiyon bulduğum zaman bir kaç program da ekleyerek Graphics 2 paketini çıkarmayı düşünüyorum.

    • Thanks 1
  10. cankusa, 3 dakika önce yazdı:

    Bugün bu sisteminizi kurdum katılımsız oldugu için nasıl kuruldugunu anlayamadım bile harika bir sistem olmuş ellerinize emeginize saglık diyorum.

    Torrent indirme kaynagının güvenli ve indirilen nesnenin içerisinde virüs barındırmaması gerekiyor.Geçmişte torrentten indirdigim bir dosya virüslü imiş az ugraşmadım.

    İstekte bulundugum programların torrent kaynak listesini hatırlıyorsanız verebilirsiniz.

    Ayrıca sistemleri katılımsız degilde normal kurulumlu hazırlamanızda bir sakınca yok ise kurulumu kullanıcıya bıraksanız olmazmı.

     

    1. Torrent indirme kaynagının güvenli ve indirilen nesnenin içerisinde virüs barındırmaması gerekiyor.Geçmişte torrentten indirdigim bir dosya virüslü imiş az ugraşmadım.

    Bu konuda çok haklısınız. Zaten hazır kalıp sistem hazırlamaktaki temel amacım budur. Pek çok uygulama, özellikle Autocad, Solidworks gibi crack konusunda kan kusturan şeyler var. torrent veya dl linkleri %90 oranda virüslü veya crackler çalışmıyor. Şimdi size link gönderirim ama yine başınıza bela olur. Hazır kurulmuş, crack-patch yapılmış ve test edilmiş sistem bu yüzden sağlıklı.

    2. Ayrıca sistemleri katılımsız degilde normal kurulumlu hazırlamanızda bir sakınca yok ise kurulumu kullanıcıya bıraksanız olmazmı.

    Yukarıda anlattığım gibi, Windows kurulduktan sonra bir kullanıcının standart uygulamalar, winrar, video codecler, sistem hızlandırmalar, cortana-search-defender gibi sevmediği şeyleri devredışı bırakması, açılış kapanış ayarlarından tutun da genel görüntüye kadar çok fazla şeye zaman harcadığını biliyorsunuz. Windows kurulumu 10 dakika alıyor, sistemi istediğiniz şekle getirmek ekstra 1 saatinizi alıyor. Bunlardan kurtulmak için bu sistemi hazırladım. Yani kur ve direkt masaüstünden kullanmaya başla. İşlemci ısı ölçerden tut sistemin güvenlik ayarlarına kadar her şey hazır. Tek yapman gereken ekran kartının sürücüsünü yüklemek (ki güncelleme açtığınız zaman bu da 3-5 dakika içinde hazır olur).

    Derseniz ki, ben kendi kullanıcımı kendim oluşturmak istiyorum, bu da çok basit. Sadece 30 saniyenizi alır.

    Denetim Masasında Kullanıcılar bölümüne girin, yönetici seviyesinden kendi kullanıcınız oluşturun ve ona geçiş yapın. daha sonra sistemdeki KULLANICI profilini komple tarihe gömün. Bu kadar basit.

     

    • Like 1
  11. cankusa, 2 saat önce yazdı:

     

    İyi akşamlar yukarda hazırlamış oldugunuz işletim sisteminin içerisinde olmayan bu sistemin içerisinde olan aşadaki programları ayrıca paylaşmanız mümkünmüdür.

    Emekleriniz için ayrıca teşekür ederim

    AUTODESK AUTOCAD 2022 LT

    CORELCAD 2023 FP

     

    Cevabınız için teşekkür ederim.

    Bu uygulamaları torrent yoluyla indirip kurulum + lisanslama + test yaptıktan sonra sildim ne yazık ki. Burada torrent paylaşmak sağlıklı mıdır onu da bilmiyorum. fakat bilinen torrent arama motorlarında tarama yapmanız yeterlidir. Her iki uygulama da sorunsuz versiyonlardır.

  12. ilhanx, 5 saat önce yazdı:

    Büyük emek.ellerine sağlık

    Kurulum sonrası windows açılış ve kapanış sürelerini verebilirmisiniz?

    Saygılar

    Teşekkürler.

    Sistemin açılış süresi tamamen sizin disk - RAM - İşlemci kombinasyonunuza bağlı. Ayrıca UEFI-MBR kurulum da 1-2 saniye fark ediyor.

    Sistemleri hazırladığım Core 2 P7350 - 3GB RAM - 120GB SSD sistemde açılış süresi (Bios ekranı sonrası) yaklaşık 8-10 sn (masaüstü gelip tıklama yapabildiğim ana kadar).

    Diğer sistemim AMD Ryzen 3600+ - 16GB RAM - 256GB SSD sistemde yaklaşık 3-4 saniye.

    Kapanış süresi (altta çalışan uygulama veya takılı kalan servis yoksa) 1-2 saniye.

    Şunu belirteyim, kurulan uygulamalar açılış süresini olumlu-olumsuz etkilemez. Yani temel sistem olan Windows + Office kurulum yaptığınızda ne ise, Grafik Paketi kurulumunda da aynı sürede masaüstüne gelirsiniz.

    Konuyu uzatmak istemiyorum ama, bilgisayar sistemlerinde en yavaş bileşen ne ise, tüm sistemin genel hızı ona göre çalışır.

    İyi bir işlemci ile 2GB RAM kullanıyorsanız,

    8GB RAM + SSD ama Atom işlemci kullanıyorsanız,

    I7 veya Ryzen işlemci yanında harddisk kullanıyorsanız,

    bu sistemlerden hız beklemeyin. genel anlamda sistemi sabote eden donanım neyse ona mecbursunuz.

  13. sonageldik, 3 saat önce yazdı:

    Hiçbir şeye dokunulmamış ve program ekleme çıkarma yapılmamış en son güncellemeler dahil, kullanıcı hesabını kurulumda bizim oluşturacağımız tpm fix bir windows11 + Ofis olabilir mi acaba?

     

    Yani bu sürümün program ekleme çıkarılma yapılmamış, sistem bileşenlerine dokunulmamış hali

    Hiçbir şeye dokunulmamış bir kuruluma katılımsız bir Office eklediğimiz zaman sizin dediğiniz şey çıkıyor ortaya. Bunu siz de rahatlıkla yapabilirsiniz. OEM klasörü konusunu taratırsanız sitede bilgiler mevcut. Orijinal ISO ile oynamanıza veya modifiye yapmanıza gerek yok. TPM pas geçilmiş bir ISO'ya Office eklemeniz yeterli.

  14. cankusa, 2 saat önce yazdı:

    Burada kullanmış oldugunuz yardımcı programları içerecek şekilde Wın-10 işletim sistemi yapabilirmisiniz.

    Yapamam derseniz  size zahmet burada kullandıgınız yardımcı programların ilaçları ile paylaşırsanız menmun olurum.

    Not:Wındows 11 işletim sistemi benim cihazı çok yavaşlatıyor bu bakımdan kullanmak istemiyorum.

    Çalışmalarınız için ayrıca çok teşekür edrim.

    Acizane ricam açıklamalar kısmında büyük harf yerine küçük harfler kullanamazmısınız.

    Elbette Win 10 çalışması yapabilirim.

    1. Windows 11 cihazı yavaşlatıyor sözü bana hep ilginç geliyor. İlk çıktığı günlerden beri Win10 - Win11 aynı sistemde kombine kullanıyorum. Kullandığım cihazın İşlemci-RAM buraya yazsam bana gülersiniz. Bunu bilerek yapıyorum çünkü zayıf sistemlerde hangi versiyon şişme yapıyor, hangisi güncelleme sonrası yavaşlıyor, hangisi patlayıp çatlıyor tespit etmek daha kolay oluyor. AMD Ryzen 3600+ masaüstüm var ama Windows versiyon testleri için onu asla kullanmıyorum. Bana problemleri göstermiyor.

    Şunu söyleyebilirim, genel anlamda Windows 11 hemen her konuda, %95 oranda Windows 10'dan daha stabil, daha verimli ve daha hızlıdır. Şişmez ve hantallaşmaz. Zaten bildiğiniz gibi kendisi optimize edilmiş ve eli yüzü düzgün hale getirilmiş Windows 10'dur. Ama yine de istek üzerine Windows 10 hazırlayacağım.

    2. Windows 10 sistem hazırlamak için kullanacağım temel sürümü çok iyi test etmem gerek. Son yayınlanan Retail versiyonlar arasında çok problemli olanları var. Onlardan biriyle yapacağım şey kimsenin işine yaramaz ve insanların zamanını çalmış olurum. Bunun için biraz zaman isteyeceğim.

    3. Büyük harf konusunda haklısınız. Hata ayıklaması daha kolay olduğu için tercih ediyorum ama küçük yazarım bundan sonra.

    • Like 2
  15. OFFICE 2019 RETAIL uygulamasını Online Kurulum Kiti ile yaptım.

    off.jpg

    Biliyorsunuz Office içinde çok fazla eklenti ve uygulama var. Ben en çok kullanılan Word, Excel, PowerPoint ve Outlook kurdum yalnızca. Online Kurulum Kitini buradan indirebilirsiniz. Uyarayım, ana dosyada trojan hatası veriyor ama bu fake alert. Yani lisans kırma uygulamaları illegal iş yaptığı için artık antivirüs programları tarafından virüs veya trojan olarak algılanıyor. Bunu bilinçli yapıyorlar. Sisteminizdeki antivirüs programını devredışı bırakıp kurulum yapın, sonra tekrar devreye alın. Virüs falan olmadığını göreceksiniz.

    • Like 4
×
×
  • Create New...