Jump to content

dseulogy

Üye
  • Posts

    54
  • Joined

  • Last visited

Recent Profile Visitors

3634 profile views

dseulogy's Achievements

Apprentice

Apprentice (3/14)

  • First Post Rare
  • Collaborator Rare
  • Week One Done Rare
  • One Month Later Rare
  • One Year In Rare

Recent Badges

40

Reputation

  1. Windows 11 için 8GB ram derken Windows 12 için 16GB ram istemesi çok ilginç. Aslında masaüstü bilgisayarlar için çok problem değil bu durum, şimdi bir bilgisayar toplasak herhalde en az 16GB ram alırdık. Ancak piyasada satılan bir sürü 8GB ramli laptoplar var. 4GB ramli eski bilgisayarlar var herkeste. Eğer Windows 8GB ve altı için özel bir sürüm çıkartmayacaksa sıkıntı büyük 🤣
  2. Tamamen Türkçe bir dağıtım denemek istiyordum. Pisi Linux yeni sürümünde Plasma 5.24 kullanıyor. Böyle bir kombinasyon pek bulunmaz. Harika bir sistem olmuş, çok emek var gerçekten. Sistemi minimal iso ile sanal makinede denedim. Yükleme gerçekten çok hızlı ve basit. Tabiki ilk etapta sistemde bir masaüstü ortamı yok. İnternette biraz araştırma yaptım ve ağaşıdaki komutlarla sistemi yükledim. sudo pisi it -c desktop.kde sudo pisi it firefox konsole sudo pisi it sddm sudo service sddm start
  3. Archman Xfce 2022 Haziran sürüm nolu dağıtımı sanal makinede denedim. Uefi kurulum yaptım. Hızlı bir şekilde yüklendi sudo pacman -Syyu komutuyla tüm güncellemeleri yaptım ve şifre istemedi ilginç bir şekilde. Dikkatimi çeken diğer dağıtımlardan farklı olarak sistemde pulseaudio yüklü. Gerçekten çok hızlı ve başarılı bir sistem olmuş.
  4. Xubuntu 20.04 LTS Hergün güncellenen sabit link=https://cdimage.ubuntu.com/xubuntu/focal/daily-live/current/focal-desktop-amd64.iso Nisan ayında 22.04 çıkacak isterseniz beta sürüme bir göz atın derim https://cdimage.ubuntu.com/xubuntu/releases/22.04/beta/xubuntu-22.04-beta-desktop-amd64.iso Peppermint 10 https://github.com/peppermintos/Peppermint-10/releases/download/10_20191210/Peppermint-10-20191210-amd64.iso.torrent Bu iki sistemi tavsiye ederim. Kaç makineye kurduysam güzel performans aldım. İkiside Ubuntu tabanlı uygulama konusunda sıkıntı çıkacağını sanmıyorum. Bunlardan bağımsız her zaman tercih ettiğim dağıtımlar ise KDE Neon, Fedora Workstation ve Arch Linux
  5. Dualboot kurarken uefi sistemlerde çakışmalar olabiliyor. Bu yüzden ben genelde gparted ile ikinci bir 512mb fat32 bölmesi oluşturup burayı linuxa ayırıyorum. Sizede bunu tavsiye ederim. Kurulumun windowsu algılaması için os-prober yüklü olması lazım. Zorin OS bunu otomatik yapıyor diye biliyorum.
  6. Çok teşekkür ederim. Bu windows eski explorer için de galiba reg varmış. Bir ara denerim diye düşündüm.
  7. Legacy bios olarak sistemi denedim. Gerçekten çok güzel çalışıyor. Uzun süredir Windows denemiyordum. Windows update hızlanmış, temalar güzel ancak, Sağ tık menüsü bazen yorucu olabiliyor "Diğer Seçenekler" özelliği Açıkçası biraz hayal kırıklığına uğrattı Microsoft beni.
  8. Kısa süre önce KDE Neondan ArchLinuxa geçiş yaptım. GNOMEu pek sevmiyorum, KDE kullanıcısıyım. Qt uygulamalar biraz "kalite" ArchLinux stabil değil diyorlar ancak ben öyle düşünmüyorum. ArchLinuxun minimal yapısı çok hoşuma gidiyor. Sistemi kendim inşa ediyorum, gereksiz herhangi bir uygulama yüklü gelmiyor. Bunu yanısıra ArchWiki muazzam bir veritabanı. ArchLinuxa geçmemde temel bir etkendir. AUR zaten mümkün olan her programın var olduğu bir alan. Sistemin en iyi yanı düşük ram kullanımı ve akıcılık. Linux sistemlerde bilgisayarınızda ne olup bittiğine siz karar veriyorsunuz. Ayrıca Linuxun kendine has terminal uygulamaları bana linuxu sevdirmiştir. Linuxa geçerken oyunların ve driverların sıkıntı çıkaracağını düşünmüştüm, ancak zamanla Lutris ve Proton bu sorunumu çözdü. Linuxun driver desteğinin oldukça yüksek olduğunu düşünüyorum.
  9. Windows 10 ikonları her sürümde biraz biraz değiştiryor. Denetim masasındaki ögeleride Ayarlar bölümüne taşıyor. Anladığım kadarıyla ellerinde bir taslak var. Son halini merak ediyorum.
  10. Bir zamanlar Lite Windows 10 kullanırdım. Görünce bir denemek istedim. Sistemi sanal makinada 2GB ram ile test ettim. [url=https://resmim.net/i/cPNKJ][img]https://i.resmim.net/cPNKJ.png[/img][/url] Boşta 600-700MB ram tüketiyor. Yapılan reg kayıtları çok hoş. Kısa süre önce Lubuntu 21.04 Beta yayınlanmış. Test açısından bir dualboot kurdum. Lubuntu daha az ram tüketiyor [url=https://resmim.net/i/cP52R][img]https://i.resmim.net/cP52R.jpg[/img][/url] Emeğinize sağlık.
  11. illedelinux-xfce sanal makinadan yazıyorum. 10 GiB yer kaplıyor, sistemde arandr ve celluloid yüklü geliyor Kullananlar bilir bu programlar gerçekten kıymetli. Icon temasıda ayrı bir güzel. [img]https://i.hizliresim.com/tuddQH.png[/img]
  12. Archlinux kurmak istiyorsanız önce bir Manjaro indirin sanal makinede test edin ve "pacman -Qe" komutuyla sistemde yüklü olan tüm paketleri görün derim. Esasen Manjaro bu anlamda biraz şişirilmiştir. Mesela sistemde AMD ekran kartı olsa bile nvidia driverlarını yüklüyor(Sisteme bir zararı yok tabi). Yada KDE bir sisteme GNOME keyring vs kurulu olabiliyor. Archlinux kurulumu biraz zor ancak, yay-bin/ uygulamasını kurduktan sonra her şey çok kolaylaşıyor. "yay -S" komutuyla AUR dan istediğiniz uygulamayı kurabilirsiniz. İsterseniz Google Chrome veya Microsoft Edge, ya da Ventoy, binlerce Pencere Yöneticisi (dwm, i3 vs.) Kdenlive... onbinlerce program var.
  13. Uzun zamandır 32bit bir linux görmemiştim. Sistemi sanal makinede test ettim. Sistemin performans çok iyi. xfce görev yöneticisini pek sevmiyorum bunun yerine bashtop yükledim. Duvar kağıtlarıda çok güzel, Üstada teşekkür ediyorum.
  14. Şuanda KDE Neon kullanmaktayım. Gerçekten çok memnunum. Sistem calamares yükleyici ile gelmekte, oldukça hızlı. En sevdiğim yanı minimal olması. Toplamda 12 uygulama yüklü geliyor. Sadece KDE uygulamaları yayınlandığı an en yüksek sürümden gidiyor. Gerisi bildiğimiz Ubuntu. Ubuntu 20.04 LTS temelini kullanıyor, uygulamalar konusunda herhangi bir sıkıntı yok. Minimum 3 yıllık destek verilmekte. Öte yandan sistemde snapd aktif gelmekte. Snapleri yavaş açıldığı pek sevmesemde uygulama çeşitliliği açısından çok iyiler. deb paketleriyle sistemi bozmak yerine snap kurmak gerçekten çok iyi bir çözüm.
  15. Son bir senede Firefox Windows kullanırken hiç çökmedi diyecektim ki Opera ana sayfasına hava durumu eklemiş. Hız olarakta Chromiumdan daha iyisi yok. Kararsız kaldım.

×
×
  • Create New...