Jump to content
Son zamanlarda artan kullanıcı hesap hırsızlıkları sebebiyle tüm kullanıcılara şifre sıfırlama maili gönderilmiştir. Lütfen güveli şifreler seçiniz. Mevcut e-mail adresinize erişemiyorsanız, en aşağıdaki destek linkinden bize ulaşınız. ×

Karanlık Mod Gözleriniz Için Daha Mı Iyi?


MamLeter
 Share

Recommended Posts

Makaleyi burdan okuyabilirsiniz.

Karanlık Mod , farklı cihazlarda kullanıcı arayüzünü karanlık yapan bir ayar veya temadır. Çoğu cihaz, varsayılan olarak genellikle açık temayı kullanır. Ancak, bu varsayılan temayı, cihaz ayarlarınızda bir seçenek olması koşuluyla, cihazınızdaki karanlık mod temasıyla değiştirebilirsiniz. Açık temadaki kullanıcı arayüzü beyaz, açık temada görüntülenen metnin rengi siyah veya gridir. Öte yandan, karanlık mod teması karanlık bir arayüz kullanır ve bu temadaki metnin rengi genellikle beyazdır.

Günümüzde birçok kullanıcı açık tema yerine karanlık modu kullanmayı tercih ediyor. Onlara göre karanlık mod, gözlerindeki baskıyı azaltıyor. Karanlık mod gerçekten gözlerdeki yükü azaltıyor mu? Öyleyse , karanlık mod gözleriniz için daha mı iyi? Avantajları ve dezavantajları nelerdir? Araştırma bu konuda ne diyor? Bu yazımızda karanlık modun gözlerimiz üzerindeki etkisinden bahsedeceğiz. Avantajlarını ve dezavantajlarını da göreceğiz.

Karanlık Mod gözleriniz için daha mı iyi?

Karanlık Mod gözleriniz için daha mı iyi?

Cihazlarında karanlık modu kullanan kullanıcılar, göz yorgunluğunu azaltmaya yardımcı olduğunu iddia ediyor. Karanlık modun popüler hale gelmesinin nedenlerinden biri de budur. Popülerliği ve kullanıcılar tarafından iddia edilen faydaları nedeniyle, farklı cihaz üreticisi markalar cihazlarına karanlık mod getirmeye başladı. Karanlık modu Android ve iOS akıllı telefonlarda Akıllı telefonunuzun ayarlarından etkinleştirebilirsiniz. Ayrıca Google, karanlık temayı arama motorunda da tanıttı.

Windows 11'de karanlık mod nasıl etkinleştirilir

Windows 11'de koyu temayı etkinleştir

Windows 11, kullanıcıların sistemlerinde karanlık temayı etkinleştirmesine olanak tanır. Aşağıda yazılan adımları izleyerek Windows 11'de karanlık modu etkinleştirebilirsiniz :

  1. Windows 11 Ayarları'nı açın .
  2. “ Kişiselleştirme > Temalar ”a gidin .
  3. Şimdi karanlık temayı seçebilirsiniz.

Windows 11'de karanlık temayı uyguladığınızda, tüm arayüz siyah olur.

Mavi Işık nedir ve insan gözü üzerindeki etkileri nelerdir?

Karanlık modun ayrıca cihazlardan Mavi Işık emisyonunu azaltması amaçlanıyor. Bu nedenle, karanlık modun insan gözleri üzerindeki etkileri hakkındaki tartışmamıza başlamadan önce, Mavi Işığın insan gözleri üzerindeki etkilerini anlamak önemlidir.

Mavi Işığın Gözlerimiz Üzerindeki Etkisi

Mavi Işık, dalga boyu 450 ile 495 nanometre arasında olan elektromanyetik spektrumun bir parçasıdır. Tabletler, akıllı telefonlar, televizyonlar ve dizüstü bilgisayarlar gibi cihazların ortak bir yanı var, hepsi Mavi Işık yayar. Mavi Işık öncelikle güneşten gelir ve gökyüzünün renginin mavi görünmesi nedeniyle çevremize saçılır. Mavi Işık elektromanyetikteki diğer renklere göre daha fazla enerjiye sahiptir. Mavi Işık beynimize gündüz olduğu sinyalini gönderir. Bunun dışında Blue Light'ın birkaç faydası da olabilir, bir göz atın:

  • Uyanıklığı artırır.
  • Ruh halini yükseltir.

Çok fazla Mavi Işık maruziyeti sağlık risklerine yol açabilir. Bazı araştırmalar, göz hasarı ile kısa dalga Mavi Işık arasında bir bağlantı olduğunu gösteriyor. Kısa dalga Mavi Işık, 415 ile 455 nanometre arasında bir dalga boyuna sahiptir. Çoğu elektronik cihaz, 415 ile 490 nanometre arasındaki dalga boylarında Mavi Işık yayar. Mavi Işık, kalp ritmini (doğal uyku döngümüz) düzenlemeye yardımcı olur, ancak gece çok geç saatlerde TV izlemek veya akıllı telefon kullanmak tam tersi bir etkiye sahip olabilir. Bazı araştırmalara göre, Mavi Işık, geceleri sağlıklı bir uyku çekmeyi zorlaştıran uyku hormonu melatonin salınımını durdurur veya yavaşlatır. Ancak, daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

 

Cihazlardaki karanlık mod, Mavi Işık emisyonunu azaltarak sağlık risklerinin azaltılmasına yardımcı olur. Karanlık modu destekleyen insanlar bazen, gece kullanmanın daha uzun süre uykuda kalmalarına yardımcı olduğunu iddia ediyor. Ancak bu gerçek araştırmalarla kanıtlanmamıştır; Amerikan Oftalmoloji Akademisi (AAO) , kullanıcıların ekran parlaklığını ve sıcak renklerini azaltarak dinlendirici bir uyku için cihazlarını akşam ve gece karanlık moda ayarlamalarını önerir. Ayrıca, kullanıcıların uykudan bir ila iki saat önce cihazlarını kullanmaktan kaçınmalarını önerirler.

Araştırma, Karanlık Modun gözlerimiz üzerindeki etkileri hakkında ne söylüyor?

iPad Night Shift Mode üzerinde 2019 yılında yapılan araştırma , kendi kendine ışık veren ekranların parlaklık ayarlarını değiştirmeden sadece spektral kompozisyonunu değiştirmenin melatonin baskılama etkilerini önlemede yetersiz kalabileceğini gösterdi. Başka bir deyişle, çalışma, yatmadan önce iPad'lerinde Night Shift modunu kullananlar ile kullanmayanlar arasında kayda değer bir değişiklik göstermedi.

ResearchGate tarafından karanlık modun görsel yorgunluk ve keskinlik üzerinde optik şeffaf başa takılan ekranlar üzerindeki etkileri üzerine yürütülen araştırma aşağıdaki sonuçları gösterdi:

  • Görme keskinliği : Katılımcılar, karanlık mod için ışık modundan daha yüksek bir görme keskinliği gösterdi.
  • Görsel yorgunluk : Çalışma, katılımcıların görsel yorgunluğunun karanlık modda ışık moduna kıyasla önemli ölçüde daha az olduğunu gösterdi.

ResearchGate tarafından yapılan bu araştırma, karanlık modun görme yorgunluğunu azaltmaya yardımcı olduğu ve görme keskinliğini geliştirdiği sonucuna varmıştır.

Karanlık Modu Kullanmanın Avantajları ve Dezavantajları

Cihazlarda karanlık mod kullanmanın avantajlarını ve dezavantajlarını görelim.

Karanlık Modu kullanmanın avantajları

Bazı araştırmaların sonuçları karanlık mod lehindeyken, bazı araştırmalar karanlık mod kullanmanın cihazlarda kayda değer bir etkisinin olmadığını gösteriyor. Bununla birlikte, karanlık modun aşağıdaki faydaları olabilir:

  • Göz yorgunluğu : Karanlık mod göz yorgunluğunu azaltabilir. Cihazlarında karanlık modu kullanan kişiler, bunun göz yorgunluğunu azaltmaya yardımcı olduğunu iddia ediyor.
  • Mavi Işık emisyonu : Karanlık mod, bir elektronik cihazın ekranından Mavi Işık emisyonunu azaltır. Bu da gözlerimize daha az zarar verir. Ancak, Mavi Işık emisyonunu azaltmanın başka yolları da vardır, örneğin gece ekran parlaklığını azaltmak , Mavi Işık filtresini açmak vb.
  • Pil ömrü : Karanlık mod pil ömründen tasarruf sağlayabilir. Bunun nedeni, karanlık mod açıldığında, cihazın ışık moduna kıyasla arka planda nispeten daha az sayıda piksele güç vermesi gerektiğidir.

Karanlık mod ayrıca aşağıdaki göz semptomlarına da yardımcı olabilir:

  • Sık kuru göz
  • Göz yorgunluğu veya ağrı
  • Migren
  • Uykusuzluk hastalığı
  • Görsel rahatsızlıklar

Karanlık Modu kullanmanın dezavantajları

Yukarıda, cihazlarımızda karanlık mod kullanmanın bazı avantajlarını gördük. Karanlık modu kullanmanın bazı dezavantajlarından bahsedelim.

  • Karanlık modun parlak ışık koşullarında kullanılması gözlerimizin yorulmasına neden olabilir.
  • Bazı durumlarda, karanlık mod metnin soluk görünmesine neden olarak göz yorgunluğuna neden olabilir.
  • LCD ekranlı eski cihazlarda karanlık mod, pil ömründen tasarruf sağlamayabilir.

Çözüm

Karanlık modun etkileri kişiden kişiye değişir. Bu nedenle, karanlık modun artıları ve eksileri de kişiden kişiye farklılık gösterir. Bazı insanlar karanlık modu kullanmanın göz yorgunluğunu azalttığını iddia ediyor. Ancak karanlık modu uzun süre kullandığımda gözlerimde kuruluk hissediyorum.

Karanlık mod gözleriniz için daha mı iyi yoksa daha mı kötü?

Karanlık modun gözler üzerindeki etkileri herkes için aynı değildir. Çoğu araştırma karanlık modun lehindeyken, bazı araştırmalar karanlık modu kullananlar ile kullanmayan insanlar arasında önemli bir değişiklik göstermemektedir.

Karanlık mod görme için iyi mi?

Bazı araştırmalar, karanlık modun görme keskinliğini artırmaya ve görme yorgunluğunu azaltmaya yardımcı olduğunu gösteriyor. Ancak karanlık modu kullanırken kendinizi rahatsız hissederseniz, kullanmayı bırakın ve ışık modunu açın. Bu durumda, Mavi Işık emisyonunu azaltmak için ekranınızın parlaklığını azaltmanız daha iyi olacaktır.

 

  • Like 3
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...