Jump to content
Son zamanlarda artan kullanıcı hesap hırsızlıkları sebebiyle tüm kullanıcılara şifre sıfırlama maili gönderilmiştir. Lütfen güveli şifreler seçiniz. Mevcut e-mail adresinize erişemiyorsanız, en aşağıdaki destek linkinden bize ulaşınız. ×

Wi̇ndows 11 22h2 Yeni̇ özelli̇kler Ve Deği̇şi̇kli̇kler


MamLeter
 Share

Recommended Posts

 

Alıntıdır. Burdan okuyabilirsiniz.

Windows 11 22H2 hakkında bilmeniz gereken her şey burada. Şeklinde başlayan bir yazı, çok detaylı bir inceleme olmuş. Okurken sonu gelmeyecek zannettim. Ama çok güzel yazı paylaşmak istedim.

 

Windows 11 22H2 (2022 Güncellemesi) 20 Eylül 2022'den itibaren kullanılabilir . Yeni nesil Windows'un ilk büyük güncellemesini temsil eder ve güvenliği, üretkenliği ve genel kullanıcı deneyimini geliştirmek için yeni bir dizi özellik ve geliştirme sunar.

20 Eylül'de Microsoft, sorunsuz bir yükseltme deneyimine sahip olduğu bilinen Windows 11 21H2 çalıştıran cihazlar (ve Windows 10 çalıştıran uyumlu bilgisayarlar ) için ücretsiz bir yükseltme olarak Windows 11 2022 Güncelleştirmesini kullanıma sundu. Zaman içinde güncelleme, donanım uygunluğu, güvenilirlik ölçümleri, donanım yaşı ve diğer faktörlere bağlı olarak daha fazla cihaza yayılmaya devam edecek. Ardından, 2023'ün ilk yarısında Windows 11 22H2 tam olarak kullanılabilir olacak.

Önceki sürümler gibi, yeni sürümü Windows Update aracılığıyla manuel olarak indirmeniz için bir bildirim alacaksınız. Windows Update ayarlarındaki Güncellemeleri kontrol et düğmesini ve ardından İndir ve yükle düğmesini tıklayarak yükseltmeyi zorlayabilirsiniz. Alternatif olarak, yerinde yükseltme veya temiz kurulum  gerçekleştirmek için bir USB yükleme medyası veya ISO dosyası kullanarak yeni güncellemeyi yükleyebilirsiniz . Ayrıca, yükseltmek için Kurulum Asistanını kullanabilirsiniz .

Bu kılavuz, Windows Insider Programı aracılığıyla yapılan önizlemelerde görünen iyileştirmeleri vurgular ve değişiklikleri yansıtacak şekilde düzenli olarak güncellenecektir. Sürüm Önizleme Kanalında 22622.675 derlemesi için mevcut değişikliklerle birlikte en son 4 Kasım 2022'de güncellendi .

TL;DR

Windows 11 22H2 için yeni özellikler şunlardır:

Uygulamaları gruplamak için yeni Başlat menüsü klasörleri.

Başlat menüsündeki pin sayısını değiştirmek için yeni seçenek.

Dosyaları ve uygulamaları sürükleyip bırakma görev çubuğu yeteneği.

Uygun olmayan uygulamaları gizlemek için Görev Çubuğu Taşması menüsü.

Yeni Snap mizanpajları sürükle ve bırak arayüzü.

Modern bir arayüze sahip Yeni Görev Yöneticisi.

Sözlü içeriğin daha iyi anlaşılması için yeni Canlı altyazı özelliği.

Bir cihazı sesle kontrol etmek için yeni Ses erişim özelliği.

Tabletler için yeni dokunma hareketleri.

Tehlikeli uygulamaları engellemek için News Akıllı Uygulama Kontrolü (SAC) özelliği.

Görsel değişikliklerle eski arayüz.

Odak oturumu entegrasyonu ile güncellenmiş Odak özelliği.

Sekmeler ve yeniden tasarlanmış gezinme bölmesi ile güncellenmiş Dosya Gezgini.

Bluetooth cihazlarını kontrol etme seçenekleriyle güncellenmiş Hızlı Ayarlar.

Otomatik yazıcı algılama özelliğine sahip Güncellenmiş Yazdırma Kuyruğu ve Yazdırma iletişim kutusu uygulamaları.

Enerji bileşimini azaltmak için geliştirilmiş güç yönetimi ince ayarları.

Ayarlar uygulamasından güncellemeleri kaldırma seçeneği.

Windows 11 22H2'deki yenilikler

Bunlar, Windows Insider Programı aracılığıyla zaten mevcut olan yeni Windows 11 22H2 özellikleridir.

Devamı :

Spoiler

 

Başlat menüsü iyileştirmeleri

Windows 11 22H2, Başlat menüsündeki "Önerilen" bölümünü özelleştirmek için yeni ayarlar getiriyor. Özelliği devre dışı bırakmak ve kaldırmak hâlâ mümkün olmasa da, "Daha fazla iğne", "Varsayılan" ve "Daha fazla öneri" dahil olmak üzere daha az önerilen öğe ve daha fazla iğne göstermek için Başlangıç ayarları sayfasındaki üç farklı seçenek arasından seçim yapabilirsiniz.

Ayarlar düzenini başlat Ayarlar düzenini başlat

"Daha fazla iğne" yalnızca tek bir öğe sırasını gösterir ve daha fazla iğne göstermenize olanak tanır. "Varsayılan" seçeneği, üç sıra önerilen öğe ve üç sıra iğne öğesi gösterir ve "Daha Fazla Öneri" seçeneği, daha fazla önerilen öğe ve iki sıra iğne sunar.

Başlat menüsü önerilen seçenekler Başlat menüsü önerilen seçenekler (Kaynak: Microsoft)

Ek olarak, bu yeni sürüm, öğeleri yenilemek için Başlat menüsündeki “Önerilen” ve “Daha Fazla” düğmeleri için sağ tıklama bağlam menüsüne başka bir giriş ekler.

Güç menüsü ayarlarının bir parçası olarak Windows, "Oturum açma seçenekleri" sayfasını açan bir hızlı erişim düğmesi de ekler.

Oturum açma seçenekleriyle güç menüsü Oturum açma seçeneklerine sahip güç menüsü (Kaynak: Microsoft)

“Windows Kolay Erişim” klasörü “Erişilebilirlik”, “Windows Terminali” “Terminal” ve “Windows Media Player” “Windows Media Player Eski” olarak yeniden adlandırıldı.

Başlat menüsünün bir diğer büyük özelliği de klasörlerdir. Artık bir klasör oluşturmak için bir uygulamayı diğerinin üzerine sürükleyebilirsiniz. Bir klasöre daha fazla uygulama ekleyebilir, bir klasördeki uygulamaları yeniden düzenleyebilir ve bir klasörden uygulamaları kaldırabilirsiniz.

Klasörleri başlat Klasörleri başlat

“Klasörü düzenle” seçeneği ile klasörü yeniden adlandırmak da mümkündür.

Windows 11 22H2 Başlat menüsü klasörleri Windows 11 22H2 Başlat menüsü klasörleri

Görev çubuğu değişiklikleri

Görev Çubuğunda , ses seviyesini değiştirmek için artık Görev Çubuğu ses simgesindeki fare tekerleğini kaydırabilirsiniz. Görev Çubuğu ayarları sayfasında, artık Microsoft Teams gibi uygulamalarda Görev Çubuğundan bir pencereyi paylaşma özelliğini etkinleştirme veya devre dışı bırakma seçeneğini bulacaksınız.

Görev çubuğumdan herhangi bir pencereyi paylaş Görev Çubuğumdan herhangi bir pencereyi paylaş

Deneyim, araç ipucunda uzamsal sesi ne zaman kullandığınızı gösteren küçük bir güncelleme alıyor.

Windows 11 22H2 , “Bluetooth” düğmesine sağ tıklandığında “Bluetooth ve Cihazlar” ayar sayfasını açmaya yönelik yeni bir seçenek de dahil olmak üzere “Hızlı Ayarlar” açılır penceresi için bazı değişiklikler getiriyor . Ek olarak, seçeneği daha keşfedilebilir hale getirmek için ses seviyesi kaydırıcısının yanında yeni bir simge var. Ayrıca, ses simgesindeki araç ipucu, uzamsal sesi ne zaman kullandığınızı gösterecek şekilde güncellendi.

Ayarlar seçeneği ile Bluetooth Ayarlar seçeneği ile Bluetooth

" Bildirim Merkezi"ndeki deneyim, bildirimlerdeki uygulama adlarının görünürlüğünü iyileştirir. Ek olarak, bildirim tasarımı akrilik bir arka plan içerecek şekilde güncellendi. Ve özelliği ayarlarken Windows Hello bildiriminde kullanılan animasyon da güncellendi.

Akrilik arka plana sahip bildirimler Akrilik arka plana sahip bildirimler

Microsoft ayrıca bildirim sistemini de güncelliyor. Örneğin, aramalar, hatırlatıcılar veya alarmlar için bildirim gönderen uygulamalarda, yüksek öncelikli üç bildirim artık aynı anda yığılmış olarak görünecektir. Bu, bir seferde en fazla dört bildirim görebileceğiniz anlamına gelir (üç yüksek öncelikli ve bir normal öncelik).

Windows 11 2022 Güncellemesi nihayet, yeni sistem stili tasarım diliyle uyum sağlamak için ses seviyesi, parlaklık, kamera gizliliği, kamerayı açma ve kapatma ve uçak modu dahil olmak üzere sistem donanım göstergeleri için güncellenmiş bir açılır pencere tasarımı getiriyor. Bu yeni öğeler ayrıca açık ve koyu renk modlarını da destekler.

Windows 11 yeni ses kontrolü Windows 11 yeni ses kontrolü

Ayrıca, Windows tuşu + ALT + K klavye kısayolunu kullanırken, artık bir Microsoft Teams aramasını sessize alırken bir onay açılır penceresi göreceksiniz.

Klavye sesini kapatma açılır penceresi Klavye sesini kapatma açılır penceresi (Kaynak: Microsoft)

Ayrıca, Başlat düğmesine sağ tıklayarak veya "Windows tuşu + X" klavye kısayolunu kullanarak "Hızlı bağlantılar" menüsünü açtığınızda, "Uygulamalar ve Özellikler" girişinin artık "Yüklü uygulamalar" olarak yeniden adlandırıldığını fark edeceksiniz. ”

Windows 11 22H2 Hızlı Bağlantı menüsü Windows 11 2022 Güncelleme Hızlı Bağlantı menüsü

Ayrıca, uygulama tüm komut satırı uygulamaları için yeni sistem varsayılanı olduğundan, menü artık Windows Terminalini açmak için “Terminal” girişini içeriyor. Konsol kullanılamıyorsa Windows PowerShell girişi görünecektir.

Ayrıca, Windows 11 artık Sistem tepsisindeki pil simgesinin araç ipucunda tahmini pil ömrünü gösteriyor.

Görev Görünümü (Windows tuşu + Sekme) deneyimi artık, kullanıcıların farklı ek gruplara hızla geçiş yapmasına olanak tanıyan Snap grupları gösteriyor. Ayrıca, Snap gruplarının önizlemesi, grupları ayırt etmeyi kolaylaştırmak için artık masaüstü duvar kağıdının bir kısmını gösterecek.

Birden çok monitöre sahip bir sistemde Görev Görünümü'nü açtığınızda, arka plan artık her iki monitörde de akrilik olmalıdır.

Snap grupları ile Windows 11 22H2 Görev Görünümü Snap grupları ile Windows 11 22H2 Görev Görünümü

Ek olarak, bu sürüm klavye odak görsellerini daha kolay görebilmek için Görev Görünümü'nde daha belirgin hale getirir.

Ayrıca, ALT + Tab klavye kısayolunu kullanırken, deneyim, tam ekran deneyimi yerine pencereli bir arayüzde çalışan uygulamaları gösterecektir. Ancak, Görev Çubuğundaki Görev Görünümü düğmesine tıklamak, çalışan uygulamaları tam ekran olarak göstermeye devam edecektir. Ayrıca, "ALT + SEKME", "Görev Görünümü" ve "Snap yardımı"nda seçilen öğe artık sistem vurgu rengini kullanacak.

Öğe renkli seçimiyle Alt + Sekme Alt + Sekme ve öğe rengi seçimi (Kaynak: Microsoft)

Ek olarak, bu yeni sürüm, akrilik bir arka plana sahip diller ve klavye düzenleri arasında geçiş yapmak için yeni bir arayüze sahiptir. Ayrıca Microsoft, genel performans ve güvenilirlikte iyileştirmeler yaptı.

Yeni giriş değiştirici Yeni giriş değiştirici (Kaynak: Microsoft)

Windows 11 22H2 ayrıca, pencerelerini ön plana çıkarmak için Görev Çubuğundaki uygulamaların üzerine gelerek dosyaları uygulama pencereleri arasında sürükleyip bırakma özelliğini de getiriyor.

Bir Outlook e-postasına bir dosya eklerseniz, dosyayı sürükleyip, pencereyi ön plana çıkarmak için Görev Çubuğundaki Outlook simgesinin üzerine gelin. Ön plandayken, eklemek için dosyanızı e-postaya bırakın.

Ayrıca, Görev Çubuğunu sabitlemek için Görev Çubuğunun üzerine sürükleyip bırakarak Başlat'ın “Tüm uygulamalar” listesindeki uygulamalarla özelleştirebilirsiniz. Ayrıca, Görev Çubuğunun en sol köşesindeki “Masaüstünü göster” ile masaüstüne sürükleyip bırakabilirsiniz.

Görev çubuğu uygulaması sürükle ve bırak Görev çubuğu uygulaması sürükle ve bırak

Microsoft, paylaşım penceresi özelliğindeki Görev Çubuğuna, hangi pencerenin paylaşıldığını gösteren yeni bir görsel gösterge ekledi. Bu, birden çok uygulama çalıştığında veya dikkatinizi birden çok monitöre böldüğünde önemlidir. Microsoft Teams aramanızda bir pencereyi paylaşmayı seçtiğinizde, paylaşılan pencere artık renkli bir kenarlıkla çevrelenecektir.

Birden fazla renk profiliyle yapılandırılmış bir dizüstü veya masaüstü bilgisayarda, bu modlar arasında daha kolay geçiş yapmak için hızlı bir ayar ekleyebileceksiniz.

Hızlı Ayarlar'da renk profili Hızlı Ayarlar'da renk profili (kaynak: Microsoft)

Bilgisayarınızdan yayın yaparken ( Windows tuşu + K ), yayın yaptığınızı belirtmek için Görev Çubuğunuzun sol alt köşesinde bir "Yayınla" simgesi görünecektir. Simgeye tıklamak, akışı hızlı bir şekilde durdurabileceğiniz "Hızlı Yayın Ayarları"nı açar.

Görev çubuğundaki yayınla simgesi Görev Çubuğunda yayınla simgesi (Kaynak: Microsoft)

Microsoft ayrıca pil şarj göstergesini güç kablosu yerine şimşek işareti kullanacak şekilde güncelleştirdi.

Pil göstergesi Pil göstergesi (Kaynak: Microsoft)

Hızlı Ayarlar açılır penceresinde, Bluetooth seçeneğine tıkladığınızda, mevcut cihazı görüntülemenize, çevre birimlerini bağlamanıza ve bağlantısını kesmenize ve desteklenen cihazlar için pil durumunu görmenize olanak tanıyan deneyim içinde yeni bir sayfaya yönlendirilirsiniz. 

Hızlı Ayarlar'da Bluetooth Hızlı Ayarlar'da Bluetooth (Kaynak: Microsoft)

Ayrıca, Hızlı Ayarlar açılır penceresinden "Klavye Düzeni" bölümü kaldırılmıştır.

Görev Çubuğu Taşması

Bu yeni sürüm ayrıca, Görev Çubuğunda çok fazla alanınız olmadığında uygulamaları değiştirmeyi ve başlatmayı kolaylaştıran Görev Çubuğu Taşması özelliğini de sunar. Şirkete göre Görev Çubuğu , maksimum kapasitesine ulaştığında otomatik olarak bu yeni Taşma moduna geçecek.

Görev Çubuğu Taşması menüsü Görev Çubuğu Taşması menüsü

Taşma modundayken, Görev Çubuğu, uygulamaları tek bir alanda görüntülemeye izin veren taşma menüsüne bir giriş noktası sunacaktır.

Taşma menüsü, sabitlenmiş uygulamalar, atlama listeleri ve genişletilmiş bir arayüz desteği dahil olmak üzere birçok Görev Çubuğu davranışına sahiptir. Taşma çağrısı yaptıktan sonra, dışına tıkladığınızda veya bir uygulamaya gittiğinizde menü sessizce kapanacaktır.

Rahatsız Etmeyin ve Odaklanmayın

Windows 11'de "rahatsız etmeyin" özelliği, bildirim başlıklarını susturmayı kolaylaştırır. Bildirimler ayarlarında, rahatsız etmeyin özelliğini otomatik olarak açmak için kurallar oluşturabilirsiniz. Örneğin, çalışma saatlerinizin dışında açmak için otomatik olarak rahatsız etmeyin ayarını yapabilirsiniz. Ayrıca, rahatsız etmeyin etkinleştirildiğinde aramaların, hatırlatıcıların ve belirli uygulamaların kesintiye uğrayıp uğramayacağını kontrol etmek için öncelikli bildirimler ayarlayabilirsiniz.

Rahatsız etmeyin Rahatsız etmeyin

Yolda kalmanıza yardımcı olmak için adı "Odak yardımı"ndan "Odak"a değiştirmenin yanı sıra, özellik artık odak zamanlayıcısı ve sakinleştirici müzik gibi diğer odak araçları için Saat uygulamasıyla entegre oluyor.

"Odaklanma"yı başlatmak, Odağı Başlat düğmesine basarak Bildirim Merkezi'nden kolaydır .

Odağı Başlat Odağı Başlat

Bir “Odak” oturumu başlattığınızda, Görev Çubuğu rozeti kapanacak, Görev Çubuğundaki uygulamaların yanıp sönmesi kapanacak, ekranda bir odak zamanlayıcı görünecek ve rahatsız etmeyin açılacaktır. Odaklanma oturumunuz sona erdiğinde, odak sürenizin tamamlandığını bildiren bir bildirim alacaksınız. Ayarlar > Sistem > Odak bölümünde odaklanma deneyiminizi kişiselleştirebilirsiniz .

Yeni Snap düzenleri açılır menüsü

Microsoft ayrıca, pencereleri hem dokunma hem de fare için ek düzenlere yapıştırmanın yeni bir yolunu ekliyor. Tutturma düzenlerini ortaya çıkarmak için bir pencereyi ekranın en üstüne sürükleyerek, tutturmak için pencereyi bir bölgenin üstüne bırakarak ve pencerelerinizi seçilen düzende yakalamayı bitirmek için Tutturma yardımını kullanarak deneyebilirsiniz.

Yapış düzenleri üst ekran Yapış düzenleri üst ekran

Şirket, uçtan uca daha iyi bir deneyim için bir düzende bölgeler arasında sorunsuz bir şekilde canlandırmak için Snap yardımını geliştirdi.

Snap yardımı, şimdi Microsoft Edge'in en son üç sekmesini mizanpaja yerleştirme önerileri olarak gösterecek. Özelliği her zaman "Sistem" bölümündeki "Çoklu Görev" ayarları sayfasından devre dışı bırakabilirsiniz.

Snap düzenlerinde uygulamaları yeniden boyutlandırırken, akrilik arka planın üstünde ilgili uygulama “simgesini” göreceksiniz.

Yapış düzenleri uygulama simgesi

Snap mizanpajlarını açmak için “Windows tuşu + Z” klavye kısayoluna basarsanız, mizanpajlar artık tanımlanmasını kolaylaştırmak için sayılarla birlikte görünecektir.

Düzenleri sayılarla tutturun Düzenleri sayılarla tutturun

Microsoft, gruplarınızı normal pencerelerden ayırt etmeyi kolaylaştırmak için masaüstü duvar kağıdını içerecek şekilde ek grup görsellerini güncelleştirdi. Bu, ALT + SEKME , Görev Görünümü ve Görev Çubuğu önizlemelerini kullanırken görünecektir .

Ayrıca, bir kopmuş pencere durumundan diğerine geçişi gösteren yeni bir geçiş animasyonu da fark edeceksiniz. Bilgisayarı dikey ve yatay yön arasında döndürmek daha hızlı ve daha duyarlıdır. Ayrıca Microsoft, bağlantı istasyonları ve monitörleri bağladığınızda ve bağlantısını kestiğinizde çalan bildirim seslerinin sayısını azalttı.

İmlecinizin önceden takıldığı alanların üzerine atlamasını sağlayarak, imleci ve pencereleri monitörler arasında hareket ettirmek artık daha kolay. Bu davranış, Sistem > Ekran > Çoklu ekran ayarlarında ve  Ekranlar arasında imleç hareketini kolaylaştır seçeneği kullanılarak kontrol edilir.

Son olarak, Windows 11, Sistem > Çoklu Görev altındaki yakalama seçeneklerinde, bunları basitleştirmeye ve daha kolay anlaşılır hale getirmeye yardımcı olmak için küçük değişiklikler de yaptı.

Dosya Gezgini güncellemesi

2022 Güncellemesinden başlayarak, Windows 11, birkaç görsel değişiklik ve iyileştirme içeren Dosya Gezgini için bir güncelleme sunar.

Örneğin, bu sürüm, sekme desteği ve yeniden tasarlanmış gezinme bölmesi dahil olmak üzere yeni ve çok istenen özelliklerle birlikte gelir. Yeni bir Giriş sayfası, OneDrive entegrasyonu, kısayollar, içerik menüsü değişiklikleri ve daha fazlasını bulacaksınız.

Yeni Ana sayfa

Dosya Gezgini'nin yeni bir varsayılan "Ana Sayfa" sayfası vardır. Ancak, bu tamamen yeni bir şey değil. Microsoft, "Hızlı erişim" sayfasını yalnızca "Ana Sayfa" olarak yeniden adlandırdı ve yeni bir simge ekledi. Ayrıca, "Hızlı erişim" adı artık "Ana Sayfa"da sabitlenmiş klasörlerinizi tutan ilk bölümün adı olacak ve "Sabitlenmiş dosyalar" bölümü artık "Sık Kullanılanlar" olarak adlandırılacak.

Dosya Gezgini'nde Ana Sayfa Dosya Gezgini'nde Ana Sayfa

"Son" bölümü, cihazda veya bulutta yerel olarak depolanan son dosyalarınızı tutar. Ayrıca, en son ve sık kullanılan dosyalar bölümleri artık yerel dosyalar olmasalar bile Dosya Gezgini'ndeki kutu kullanılarak aranabilir.

Bağlam menüsü aracılığıyla "Sık Kullanılanlara Ekle" desteği artık dosya ve klasörler için mevcut olacak ve bu içerikler Ana Sayfa'daki "Son" öğesinin üzerindeki yeni "Sık Kullanılanlar" bölümünde görünecek.

Bir Microsoft, iş veya eğitim hesabı kullanırken, Office.com'daki "Sık Kullanılanlar" ve "Son" dosyalar da "Ana Sayfa" sayfasında görünür.

"Ana Sayfa" sayfası, OneDrive, İndirilenler ve neredeyse tüm dizin konumlarından gelen içeriği gösterebilir. Dosyalar bilgisayarda yerel olarak mevcut değilse, küçük resimler gösterirler ve bunları OneDrive üzerinden paylaşabilirsiniz.

OneDrive, SharePoint ve Teams'de barındırılan dosyaları sabitleyen veya sabitleyen değişiklikler eşitlenecek ve Office.com ve Office uygulamalarına yansıtılacaktır. Ayrıca, düzenlemeler ve yorumlar gibi ortak çalışanların dosya etkinliği güncellemeleri "Döşemeler" görünümünde gösterilir ve ayrıca "Ayrıntılar" görünümünde de gösterilebilir.

"Klasör Seçenekleri" sayfasında, Genel sekmesinde, "Dosya Gezgini'ni Aç" seçeneği, dosya yöneticisini OneDrive klasöründe, Bu PC'de veya Ana sayfada açmaya karar vermenizi sağlar. Ayrıca, yeni bir "Office.com'dan dosyaları göster" seçeneği, Ana sayfada en son ve sık kullanılanları göstermenize veya gizlemenize olanak tanır.

22H2 sürümündeki Klasör Seçenekleri 22H2 sürümündeki Klasör Seçenekleri

Sekme desteği

Dosya Gezgini sonunda sekmeler için destek alıyor. Yeni sekmeler sistemi, web tarayıcısındaki deneyim gibi çalışır. Uygulamanın birden çok örneğine sahip olmak yerine, birden çok klasörde ve sürücü konumunda gezinmek için artık uygulamanın bir örneğini kullanabilirsiniz.

Dosya Gezgini sekmeleri yeniden düzenlenir Dosya Gezgini sekmeleri yeniden düzenlenir

Dosya yöneticisini açtığınızda, başlık çubuğunda yeni bir sekme oluşturmak için bir artı (+) düğmesi bulacaksınız. Veya bir klasörü sağ tıklayıp yeni bir sekmede açma seçeneğini belirleyebilirsiniz.

 

Eski ve yeni tasarımları karşılaştırdığımızda bazı iyileştirmeler görebiliriz. Örneğin, artık bir sekmeyi sağ tıklatarak geçerli olanı kapatma, diğerlerini kapatma veya sağdaki sekmeleri kapatma seçeneklerinin bulunduğu bir bağlam menüsüne erişebilirsiniz. Ayrıca fareyi kullanarak sekmeleri gerektiği gibi yeniden düzenleyebilirsiniz.

Dosya Gezgini, sekmelerle çalışmak için bazı klavye kısayolları bile içerir. Yeni bir sekme oluşturmak için Ctrl + T klavye kısayolunu, bir sekmeyi kapatmak için Ctrl + W klavye kısayolunu kullanabilir ve bir sekmeyi kapatmak için farenin orta düğmesini kullanabilirsiniz.

Yeniden tasarlanan gezinme bölmesi

Windows 11 için varsayılan dosya yöneticisi ayrıca yeniden tasarlanmış bir gezinme bölmesiyle birlikte gelir. Yeni görsel değişiklikler, sabitlenmiş ve sık kullanılan klasörlere ve artık hesapla ilişkili kullanıcının adını yansıtan OneDrive bulut profillerine kolay erişim sağlar.

Dosya Gezgini yeni gezinme (önizleme) Dosya Gezgini'nin yeni navigasyonu

Ayrıca, OneDrive ile eşitlenen klasörlerde gezinirken, adres çubuğu, klasörlerin sizin için yerel olduğu zamana karşı bulutta olduğunu anlamayı kolaylaştırmak için doğru yolu görüntüler.

Bilinen klasörler (Belgeler, İndirilenler, Müzik, Resimler vb.), bu görünümün sürücülere odaklanmasını sağlamak için artık “Bu PC” altında görüntülenmemektedir.

Yalnızca sürücüleri içeren bu bilgisayar sayfası (önizleme) Yalnızca sürücüler içeren bu bilgisayar sayfası

Bağlam menüsü iyileştirmeleri

Eski bağlam menüsünde (Daha Fazla Seçenek Göster), öğeler artık daha fazla dolgu içeriyor ve vurgu, mavi yerine sistem rengine bağlı olarak açık veya koyu. Bunu ayrıca Görev Yöneticisi deneyiminin Dosya menüsünde de göreceksiniz.

Klasik bağlam menüsü yeni vurgulama Klasik bağlam menüsü öğesi vurgulama

Ek olarak, içerik menüsü, yazı tipi dosyalarına sağ tıklandığında “Yükle” ve “.inf” dosyaları dahil olmak üzere birkaç yeni üst düzey seçenek ekleyecektir. .cer dosyalarına sağ tıklandığında “Sertifikayı yükle”. “Bu PC”ye sağ tıkladığınızda “Ağ sürücüsünü eşleyin” ve “Ağ sürücüsünün bağlantısını kesin”. Ve ağ sürücülerine sağ tıklandığında “Bağlantıyı Kes”.

“Bu PC” sayfasından “Daha fazlasını gör” (üç noktalı) menüsüne tıkladığınızda, bir medya sunucusu bağlantısı ekleme seçeneğini bulacaksınız.

Bir medya sunucusuna bağlan seçeneği Bir medya sunucusuna bağlan seçeneği

Ayrıca, gezinme bölmesindeki "Bu bilgisayar" öğesini sağ tıkladığınızda, "Ağ konumu ekle", "Ağ sürücüsünü eşle" ve "Ağ sürücüsünün bağlantısını kes" gibi seçenekleri ve mevcut "Genişlet" seçeneğini bulacaksınız. yeni bir simgesi var.

Explorer Bu PC içerik menüsü Explorer Bu PC içerik menüsü

Dosya yöneticisi, daha tutarlı ve anlaşılması daha kolay olması için "Yeniden Adlandır", "Özellikler" ve "En İyileştir" seçenekleri için yeni simgeler içerir.

Son olarak, Windows'un bu sürümü ayrıca yeni sağ tıklama menüsünü Geri Dönüşüm Kutusu'na getiriyor.

Geri Dönüşüm Kutusu yeni içerik menüsü Geri Dönüşüm Kutusu yeni içerik menüsü

OneDrive entegrasyonu

Dosya Gezgini ayrıca, depolama tüketimi üzerinde kontrol sahibi olmanıza ve dosyalarınızın eşitlendiğinden emin olmanıza yardımcı olacak yeni bir OneDrive entegrasyonuyla birlikte gelir. OneDrive klasörlerinize göz atarken, artık uygulamadan çıkmadan eşitleme durumunuzu ve kota kullanımınızı görebilirsiniz.

OneDrive Dosya Gezgini entegrasyonu OneDrive Dosya Gezgini entegrasyonu

Klasör önizlemeleri

Ayrıca, uygulama artık klasörlerdeki öğelerin önizlemelerini gösterebilir.

Dosya Gezgini klasör önizlemesi Dosya Gezgini klasör önizlemesi

Geliştirmeleri paylaşma

Microsoft, dosya paylaşım deneyimini geliştirmek için çalışıyor. Örneğin, bir dosya için Paylaş düğmesini tıkladığınızda, Dosya Gezgini içeriği, yakındaki kişileri veya uygulamaları paylaşmak için kişilere önerir.

Bağlamsal öneriler Bağlamsal öneriler (Kaynak: Microsoft)

Dosya Gezgini'nde yerel bir dosyayı Outlook'ta paylaşırken, artık doğrudan Outlook'a gitmeden paylaşım penceresinde bir e-posta mesajı oluşturmak mümkün olacak.

Explorer'da satır içi Outlook'u paylaşın Explorer'da satır içi Outlook'u paylaşın (Kaynak: Microsoft)

Ayrıca, Yakınlarda paylaşım kullanılırken, Paylaşım arayüzü masaüstü bilgisayarlar da dahil olmak üzere daha da fazla cihazı keşfetmek için UDP protokolünü (özel ağlarda) ve Bluetooth'u kullanır.

Dosya Gezgini'nden ve Paylaşım arabirimini kullanan diğer uygulamalardan yerel bir dosya paylaşıyorsanız, dosyayı doğrudan OneDrive'a yüklemek ve erişim denetimi seçenekleriyle birlikte daha fazla paylaşmak için bir hedef olarak OneDrive'ı seçebilirsiniz.

İletişim arayüzü ile aç 

Bu sürüme güncelleme yaptığınızda, yeni tasarım diliyle uyumlu yeni bir arabirim içeren yeni "Birlikte Aç" iletişim kutusunu da bulacaksınız. Microsoft ayrıca varsayılan uygulamanızı tek bir tıklamayla güncellemenizi sağlayarak deneyimi basitleştirdi.

Yeni kullanıcı arayüzüyle aç Yeni kullanıcı arayüzüyle aç

Yeni klavye kısayolları

Ayrıca, daha az seçenek sunan modern alternatif yerine klasik bağlam menüsünü açmak için “Üst Karakter + Sağ Tık” kısayolunu kullanabilirsiniz.

Bir dosya veya klasör seçerken , öğe yolunu panoya kopyalamak için “Ctrl + Shift + C” klavye kısayolunu kullanmak mümkündür.

Sekmelerle çalışıyorsanız, yeni bir sekme oluşturmak için Ctrl + T klavye kısayolunu, bir sekmeyi kapatmak için Ctrl + W klavye kısayolunu ve bir sekmeyi kapatmak için farenin orta düğmesini kullanabilirsiniz.

Önerilen eylemler 

Bu yeni sürüm aynı zamanda bir takvim etkinliği oluşturmak veya bir tarih, saat veya telefon numarası kopyalarken telefon görüşmesi yapmak için satır içi öneriler getiren yeni bir özellik olan "Önerilen eylemler" ile birlikte gelir.

Önerilen eylemler anı özelliği Önerilen eylemler anı özelliği

Bir telefon numarasını kopyalarsanız, satır içi açılır menü, aramayı Microsoft Teams veya bilgisayardaki diğer uygulamalarla yapmanızı önerir.

Bir tarih veya saatle başa çıkmak, bir takvim etkinliği oluşturmanızı önerir ve uygulamayı seçtiğinizde, önceden doldurulmuş tüm bilgilerle bir etkinlik oluşturulur.

Yeni Görev Yöneticisi tasarımı

Windows 11 22H2, masaüstü stiliyle eşleşen yeni bir Görev Yöneticisi tasarımına sahiptir. Buna yeni bir hamburger tarzı gezinme çubuğu ve yeni bir ayarlar sayfası dahildir. Her sayfada yeni bir komut çubuğu, günlük eylemlere erişim sağlar. Microsoft, yeni Görev Yöneticisi için karanlık bir tema bile ekledi.

Görev Yöneticisi yeni tasarım Görev Yöneticisi yeni tasarım

Görev Yöneticisi ayrıca, bir uygulamanın yüksek kaynak tükettiğini fark ettiğinizde ve tüketimini sınırlamak istediğinizde kullanışlı olacak ve sistemin diğer uygulamalara öncelik vermesine olanak tanıyan yeni bir Verimlilik modu (eski adıyla “Eko modu”) özelliğini içerir.

“İşlemler” sayfasındaki komut çubuğuna tıklayarak veya işlemin üzerine sağ tıklayarak “Verimlilik modu” uygulayabilirsiniz. Tüm grup süreci için değil, yalnızca tek bir süreç için “Verimlilik modu” kullanabilirsiniz. Seçenek grileşirse, genellikle bunun temel bir Windows işlemi olduğu anlamına gelir ve onu kısmak sistemin performansını etkileyebilir.

"Verimlilik modu" işlemi yeni bir "yaprak" simgesine sahip olacak ve işlemin askıya alınmış modda olduğunu belirtmek için "Askıya alınan" işlemler için yeni bir "duraklatma" simgesi olacak.

Ayrıca, Görev Yöneticisi artık “İşlemler” sekmesi ısı haritası için vurgu rengi desteği içeriyor. Ancak bazı durumlarda, okunabilirliği sağlamak için varsayılan mavi vurgu rengini görürsünüz.

Görev Yöneticisi vurgu rengi Görev Yöneticisi vurgu rengi (Kaynak: Microsoft)

Görev Yöneticisi ayrıca en az beş yeni klavye kısayolu sunar:

  • Alt + E – seçilen işlemi sonlandırır.
  • Alt + N – yeni bir görev çalıştırmak için iletişim kutusunu açar.
  • Alt + V – “Verimlilik Modu”nu açar veya kapatır.
  • Ctrl + Tab – Gezinme alanındaki sekmeler arasında geçiş yapar.
  • Ctrl + Shift + Tab –  Gezinme alanındaki sekmeler arasında tersten dolaşır.

Uygulamanın başka kısayolları da var. Tetik harfini arayüzde görüntülemek için “Alt” tuşuna basmanız yeterlidir.

Yeni Yazdırma Kuyruğu ve Yazdırma İletişim Kutusu

Windows 11 artık Print Queue uygulamasının yeni modern tasarıma uygun yeniden tasarlanmış bir sürümüne sahip. Uygulama ayrıca, yazdırma işlerini görüntülemeyi ve yönetmeyi kolaylaştıran görsellerle daha kolay kullanılır.

Yazdırma Kuyruğu yeni kullanıcı arayüzü Yazdırma Kuyruğu yeni kullanıcı arayüzü (Kaynak: Microsoft)

Ayrıca, Yazdır iletişim arayüzü yeni Windows 11 tasarım dili ile güncellendi ve artık ağ yazıcılarını otomatik olarak keşfedebiliyor. Bilgisayarda hiç bulunmayan bir yazıcı seçerseniz, Windows 11, Ayarlar uygulamasını açmadan aygıtı otomatik olarak yükler.

Yeni kullanıcı arayüzü yazdır Yeni kullanıcı arayüzü yazdır

Dokunma deneyimi değişiklikleri

Windows 11 şimdi, 11 inç diyagonal ve altı ekranlı küçük cihazlar için masa duruşunda varsayılan olarak en üst düzeye çıkarılan uygulamaları başlatıyor.

Yeni dokunmatik klavye ve IME tasarımları artık Kilit ekranında ve hesap bilgilerinizi girdiğiniz yerde gösterilecektir.

Kilit ekranında yeni dokunmatik klavye Kilit ekranında yeni dokunmatik klavye (Kaynak: Microsoft)

Ayrıca Windows 11 22H2, Hızlı Ayarlar açılır menüsünde bulunan medya kontrollerine benzer bir tasarım kullanarak desteklenen uygulamalar için Kilit ekranındaki medya kontrollerini günceller. Ancak bu kontroller, Kilit ekranı ortamına uyması için her zaman koyu renk modunu kullanır.

Kilit ekranı medya kontrolleri Kilit ekranı medya denetimleri (Kaynak: Microsoft)

Windows 11 2022 Güncellemesi, masaüstünde ve uygulamalarda gezinmeyi daha kolay ve daha hızlı hale getirmek için yeni dokunma hareketleri içerir:

  • Başlat menüsünü çağırmak için parmağınızla Görev Çubuğunun ortasından kaydırın ve kapatmak için tekrar aşağı kaydırın.
  • Tüm uygulamalar'a gitmek için Sabitlenmiş'ten sağdan sola ve Sabitlenmiş'e geri dönmek için soldan sağa kaydırın. Aynı hareket Önerilen/Daha Fazlası için de geçerlidir.
  • Hızlı Ayarları çağırmak için parmağınızla Görev Çubuğunun sağ altından kaydırın ve kapatmak için tekrar aşağı kaydırın.
  • Microsoft, daha duyarlı olması ve parmağınızı takip etmesi için Ekranınızın sağ kenarından Bildirim Merkezi'ni çağırmak ve kapatmak için kaydırırken animasyonu güncelledi.
  • Tam ekran dokunmaya yönelik uygulamalarda ve oyunlarda, ekranın kenarlarından kaydırırsanız görünen bir tutucu göreceksiniz.

Kilit ekranı iyileştirmeleri

Windows 11 şimdi, yeni modern tasarım ilkelerine uyum sağlamak için oturum açma ekranında güncellenmiş bir erişilebilirlik açılır penceresiyle birlikte geliyor.

Oturum açma ekranı erişilebilirlik menüsü güncellemesi Oturum açma ekranı erişilebilirlik menüsü güncellemesi

Ayarlar uygulaması iyileştirmeleri

Her zamanki gibi, Windows 11'in bir sonraki sürümü, çeşitli yeni özellikler ve iyileştirmelerle birlikte Ayarlar uygulamasının güncellenmiş bir sürümünü içerecek. Örneğin, uygulama artık ayarları ararken sonuçları iyileştiriyor ve gezinme bölmesindeki simgeler, daha kolay görülebilmeleri için artırıldı.

Windows 11, müşterilerin bilgisayarlarına ikinci bir yaşam veya geri dönüşüm sağlamak için farklı programlar bulmalarına yardımcı olmak için artık Ayarlar'da bağlantılar içeriyor.

Storage Sense artık OOBE'den geçen bilgisayarlar için varsayılan olarak etkinleştirilecektir. Mevcut ayarlarınız yükseltme sırasında kalıcı olacaktır. Storage Sense ayarlarınızı System > Storage altında yapılandırabilirsiniz .

Ayrıca, uygulama artık daha önce yalnızca Denetim Masası tarafından desteklenen uygulamaları yönetmeyi de destekliyor. Bu, karşılıklı bağımlılıkları olan uygulamaları kaldırma ve Win32 uygulamalarını onarma ve değiştirme yeteneğini içerir.

Sayfayı görüntüle

Görüntüleme sayfasında , "Tanımla" deneyiminin artık Windows 11'in modern tasarımına uyacak şekilde köşeleri yuvarlatılmış olduğu açılır pencere tasarımı.

Tanımla yeni stil görüntüler Tanımla yeni stil görüntüler

Ayrıca, desteklenen donanımlarda ekran kalibrasyonu, ayrı bir Ayarlar sayfası açmak yerine artık doğrudan Ayarlar > Ekran > HDR altında kullanılabilir.

"Birden çok ekran" ayarları altında, artık yeni bir "Ekranlar arasında imleç hareketini kolaylaştır" seçeneği bulacaksınız. Bu seçenek, imlecinizin önceden takıldığı alanların üzerinden atlamasını sağlayarak imleci ve pencereleri monitörler arasında hareket ettirmeyi kolaylaştırmak içindir.

“Grafikler” sayfasında, yeni bir sayfa açan yeni bir Varsayılan grafikleri değiştir seçeneği bulacaksınız . Sayfa, gecikmeyi iyileştirmek ve Otomatik HDR ve Değişken Yenileme Hızı (VRR) dahil olmak üzere diğer heyecan verici oyun özelliklerinin kilidini açmak için tasarlanmış yeni bir "Pencereli oyunlar için optimizasyonlar" özelliği içeriyor. Gecikme iyileştirmeleri, giriş gecikmenizi iyileştirmekten oyun deneyiminizde rekabet avantajı yaratmaya kadar tüm oyunculara fayda sağlayabilir.

Pencereli oyunlar için optimizasyonlar Pencereli oyunlar için optimizasyonlar

Ses sayfası

Ses sayfasında , gizlilik ayarınızda mikrofon erişimi kısıtlandığında artık bir uyarı göreceksiniz.

Sesli sayfa uyarısı Sesli sayfa uyarısı

Bildirimler

Bildirimler sayfasında “Odaklanma yardımı” ayarları “Rahatsız etmeyin” ayarları haline geldi ve artık “Rahatsız etmeyin otomatik olarak aç” ayarları ile özelliği kontrol edebilirsiniz. Bazı ayarlar, özelliğin otomatik olarak açılıp kapanacağı zamanı ayarlama ve diğer birkaç kuralı kontrol etme özelliğini içerir.

Rahatsız etmeyin ayarları Rahatsız etmeyin ayarları

Ayrıca, "Öncelikli bildirimleri ayarla" ayarları ("Öncelik listesi"), "Rahatsız etmeyin" özelliği açıkken hangi bildirimlere izin verileceğini seçmenize olanak tanır.

Öncelikli bildirimleri ayarla Öncelikli bildirimleri ayarla

Ayrıca, yapı 22621.674 ile başlayarak , Görev Çubuğundaki Widget'lar simgesi rozet bildirimleri getirir.

Odak sayfası

Odak sayfasında , ayarlar, odak oturumlarıyla entegre olacak ve bir oturum sırasında etkinleştirilmesini veya devre dışı bırakılmasını istediğiniz özellikleri, görev çubuğundaki zamanlayıcı, rozetler ve flaşlar gibi yapılandırmak ve rahatsız etmemek için yeniden düzenlenmiştir.

Odak ayarları

Odak özelliklerinin bir parçası olarak sürüm 22H2, oturum uzunluğu seçeneklerine odaklanmak için yarım saatin altındaki her şey için 5 dakikalık artışlar ekler.

Güç ve pil

Güç ve pil sayfasında, bilgisayar boştayken enerji ve karbon emisyonlarından tasarruf etmek için Uyku ve Ekran kapalı için varsayılan değerler azaltılır. Windows 11 ayrıca, Uyku ve Ekran dengesi Hiçbir zaman olan kullanıcılara karbon emisyonlarını azaltmaya yardımcı olmak için güç tasarrufu önerileri de sunacak .

Yeni güç yönetimi Yeni güç yönetimi

Depolama Alanları

Depolama Alanları sayfası, Windows 11'deki Ayarlar tasarım stiline ve yeni ikonografiye uygun yeni bir tasarıma sahiptir. Ancak yeni bir özellik eklenmemiş.

Depolama Alanları yeni kullanıcı arayüzü Depolama Alanları yeni kullanıcı arayüzü

Diskler ve Birimler

Diskler ve Birimler sayfası, Ayarlar uygulaması tasarım stilini yeni görseller, güncellenmiş ikonografi, yuvarlatılmış köşeler ve daha fazlasıyla eşleştirmek için bu sürümde bir güncelleme aldı.

Diskler ve Birimler yeni kullanıcı arayüzü Diskler ve Birimler yeni kullanıcı arayüzü

çoklu görev

Çoklu Görev sayfasında , Windows 11 ayrıca yakalama seçeneklerinde, bunları basitleştirmeye ve daha kolay anlaşılır hale getirmeye yardımcı olmak için küçük değişiklikler yaptı. Bu, 22H2 sürümünde üçü yeni olmak üzere beş seçenek göreceğiniz anlamına gelir:

  • Ekranın en üstüne bir pencere aldığımda ek düzenleri göster.
  • Fareyle görev çubuğu uygulamalarının üzerine geldiğimde, Görev Görünümü'nde ve Alt+Tab tuşlarına bastığımda kapanan pencerelerimi göster.
  • Bir pencereyi sürüklediğimde, onu ekran kenarına sürüklemeden yakalamama izin verin.

Çoklu görev ayarları Çoklu görev ayarları

Son olarak, "Alt + Sekme" ayarının adı artık "Alt + Tab'a basarken veya tutarken Microsoft Edge sekmelerini göster" olarak adlandırılıyor.

Bluetooth

Bluetooth geliştirmelerinin bir parçası olarak, Windows 11 artık uçak modundayken Bluetooth'u veya Wi-Fi'yi açıp açmadığınızı hatırlayacaktır. Ardından, uçak modunu bir sonraki kullanışınızda, telsizler tercihinizi yansıtacaktır.

Yazıcılar ve Tarayıcılar 

Yazıcılar ve Tarayıcılar sayfası , yazıcı ve tarayıcı hakkında daha fazla ayrıntı gösterecek şekilde güncellendi.

Yazıcı açısından zengin cihaz bilgileri Yazıcı açısından zengin cihaz bilgileri

Telefon Bağlantısı

Telefon Bağlantısı sayfasının, "Telefonunuz" uygulama değişikliğini yansıtacak yeni bir adı vardır.

Sayfaya dokunun

“ Bluetooth ve Cihazlar” bölümünden erişilebilen Dokunma ayarları sayfası, ayar durumundan bağımsız olarak bas ve basılı tut görselinin artık her zaman görüntülenmesini sağlamak için bir bağlantı ekler.

Ethernet ve Wi-Fi

Ethernet ve Wi-Fi sayfasında , Windows 11 22H2, "Belirlenmiş Çözümleyicilerin Keşfi" (DDR) için destek ekleyerek sistemin yalnızca IP adresiyle bilinen bir DNS çözümleyicisinden şifreli DNS yapılandırmalarını keşfetmesini sağlar.

Windows 11 22H2 DNS DRR ayarı Windows 11 22H2 DNS DRR ayarı

VPN sayfası

VPN sayfasında , Ayarlar uygulamasında bağlantıya tıkladığınızda artık bazı VPN bağlantı ayrıntılarını görebilirsiniz.

Uçak modu

Uçak modu sayfası artık, özellik etkinleştirildiğinde Bluetooth veya Wi-Fi'nin devre dışı bırakılıp bırakılmadığını hatırlayacaktır, bu nedenle Uçak modunu bir sonraki kullanışınızda telsizler önceki ayarları kullanır.

Gelişmiş paylaşım ayarları

Gelişmiş paylaşım ayarları sayfası , "Ağ ve internet" bölümünde yenidir. Sayfa, "Ağ bulma", "Dosya ve yazıcı paylaşımı" ve ortak klasör paylaşımı dahil olmak üzere önceden Denetim Masası'nda bulunan çeşitli paylaşım ayarlarını taşır.

Gelişmiş paylaşım ayarları Gelişmiş paylaşım ayarları

Ayrıca, Denetim Masası'ndaki ağ ve cihaz ayarları için bazı giriş noktaları artık Ayarlar uygulamasında açılacaktır.

Temalar

Temalar sayfasında , kontrast tema renk tabanı düzeltildi ve çöl teması kullanılırken bağlantılar artık daha belirgin.

Metin girişi

Metin girişi (eski adıyla "Dokunmatik klavye") sayfası, tema ve özelleştirme ayarlarını dokunmatik klavye, sesle yazma, emoji paneli ve diğer giriş yöntemlerine genişletir.

Metin girişi ayarları Metin girişi ayarları

Sayfa, “Tema” ve “Dokunmatik klavye” olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. “Tema” bölümü, metin giriş yöntemleri için kullanabileceğiniz önceden tanımlanmış on beş tema içerir. "Özel tema" sayfası, deneyim için özel bir tema oluşturmanıza olanak tanır. Arka plan olarak özel bir resim bile kullanabilirsiniz.

Metin girişi özel teması Metin girişi özel teması

"Dokunmatik klavye" bölümü, klavyeyi ve tuş boyutlarını değiştirmek için ek ayarlar içerir.

Dokunmatik klavye ayarları Dokunmatik klavye ayarları

Başlama

Başlangıç sayfası, menüde görünen pinleri kontrol etmek için yeni bir "Düzen" ayarı içerir.

Düzen ayarlarını başlat Düzen ayarlarını başlat

"Daha fazla iğne" yalnızca tek bir öğe sırasını gösterir ve daha fazla iğne göstermenize olanak tanır. "Varsayılan" seçeneği, üç sıra önerilen öğe ve üç sıra iğne öğesi gösterir ve "Daha Fazla Öneri" seçeneği, daha fazla önerilen öğe ve iki sıra iğne sunar.

görev çubuğu 

Görev çubuğu sayfasında, "Görev çubuğu davranışları" ayarları altında, Arama düğmesinin üzerine geldiğinizde yanıp sönen uygulamaları ve son arama geçmişini devre dışı bırakmak için yeni seçenekler bulacaksınız.

Görev çubuğu davranışları ayarları Görev çubuğu davranışları ayarları

Ayrıca, "Görev çubuğu köşe simgeleri" ayarları "Sistem tepsisi simgeleri" ve "Görev çubuğu köşe taşması" ayarları "Diğer sistem tepsisi simgeleri" olarak yeniden adlandırıldı.

Ayrıca, KB5018496 güncellemesinden başlayarak , Windows 11, Görev Çubuğu içerik menüsündeki “Görev Yöneticisi” seçeneğini geri yükler.

Görev Çubuğu bağlam menüsündeki Görev Yöneticisi seçeneği Görev Çubuğu bağlam menüsündeki Görev Yöneticisi seçeneği (Kaynak: Microsoft)

Yazı tipleri sayfası

Yazı Tipleri sayfasında, Microsoft, yazı tiplerini yüklemek için sürükle ve bırak alanının artık daha büyük olması da dahil olmak üzere sayfanın tasarımını iyileştirmek için bazı ayarlamalar yaptı.

Yazı tipi ayarları Yazı tipi ayarları

Yüklü uygulamalar sayfası

" Uygulamalar" bölümündeki Uygulamalar ve özellikler sayfası artık "Yüklü uygulamalar" ve "Gelişmiş uygulamalar ayarları" dahil olmak üzere iki ayrı sayfaya bölünmüştür. "Yüklü uygulamalar" sayfası yalnızca tüm yüklü uygulamalarınızın bir görünümünü içerir.

Sayfanın sağ üst köşesinde, listenin görünümünü değiştirmek için üç seçenek bulacaksınız. Ayrıca, "sıralama ölçütü" menüsü dosyaları en küçükten en büyüğe sıralayacak şekilde güncellendi ve hatta "İsim (Z'den A'ya)" ve "İsme (A'dan Z'ye)" göre sıralama yapabilirsiniz.

Yüklü uygulama ayarları Yüklü uygulama ayarları

ms-settings:appsfeatures Artık Tekdüzen Kaynak Tanımlayıcıyı (URI) kullanarak uygulama ayarları sayfasını başlatmak mümkün .

Ayrıca Microsoft, Denetim Masası'ndan "Programlar ve Özellikler" sayfasını kaldırmıştır; bu, tüm bağlantıların artık Yüklü uygulamalar sayfasını işaret edip açacağı anlamına gelir.

Gelişmiş uygulama ayarları sayfası

Gelişmiş uygulama ayarları , artık "Yüklü uygulamalar" sayfasının parçası olmayan "Uygulamalar ve özellikler"in kalan ayarlarını içeren Ayarlar uygulamasındaki yeni bir sayfadır.

Gelişmiş uygulama ayarları Gelişmiş uygulama ayarları

Varsayılan uygulamalar sayfası

Varsayılan uygulamalar sayfasında , arama yaparken, Windows 11 şimdi önce Enter tuşuna basmadan geçerli sorgunuzu içeren seçeneklerin bir açılır listesini gösterecektir .

Varsayılan uygulama araması Varsayılan uygulama araması

İsteğe bağlı özellikler sayfası

İsteğe bağlı özellikler sayfasında , Windows Yönetim Araçları komut satırını (WMIC) yüklemek ve kaldırmak artık mümkündür.

WMIC isteğe bağlı özellik WMIC isteğe bağlı özellik

Hesaplar bölümü

Hesaplar bölümünde , Windows 11 22H2, "Microsoft Hesabınız" sayfasını kaldırarak Microsoft 365 abonelik bilgilerini "Hesaplar" bölümüne getiriyor. Ayrıntıların bir parçası olarak ödeme bilgilerinizi, fatura ayrıntıları uyarılarını, OneDrive depolama kullanımınızı ve hesabı paylaştığınız kişileri bulacaksınız.

Microsoft hesabı (ücretli) Microsoft hesabı (ücretli) (Kaynak: Microsoft)

Aboneliğiniz yoksa, OneDrive ile ilgili bilgileri ve abone olma seçeneğini bulacaksınız.

Microsoft hesap bilgileri (ücretsiz) Microsoft hesap bilgileri (ücretsiz) (Kaynak: Microsoft)

Sayfa, Office 2019 ve Office 2021 dahil olmak üzere uygulama paketinin bağımsız sürümlerinin bilgilerini veya Microsoft 365 aboneliğiniz yoksa OneDrive Bağımsız 100 GB abonelik bilgilerini bile gösterir.

Aile sayfası

Aile sayfası, Hesaplar bölümünde yenidir ve daha önce "Aile ve diğer kişiler" sayfasında bulunan ayarları içerir .

Windows 11 22H2'de aile ayarları Windows 11 2022 Güncellemesinde aile ayarları

Örneğin, aile üyelerini oluşturmak ve yönetmek ve ebeveyn kontrolünü uygulamak için Aile uygulamasına yalnızca hızlı erişiminiz olacak.

“Aileniz” bölümünde aile üyeleri için yeni hesaplar oluşturabilirsiniz.

Diğer kullanıcılar sayfası

Diğer kullanıcılar (önceden "Aile ve diğer kişiler") sayfası artık yalnızca Windows 11 için yerel ve Microsoft hesapları oluşturmaya yönelik ayarları içermektedir.

Diğer kullanıcı ayarları Diğer kullanıcı ayarları

Görev çubuğu sayfası

Görev Çubuğu sayfasında, sistem artık Arama simgesinin üzerine gelindiğinde son aramaların listesini devre dışı bırakmak için yeni bir seçenek ekliyor .

Arama düğmesi son öğeleri devre dışı bırak Arama düğmesi son öğeleri devre dışı bırak

Zaman ve dil

Saat ve dil bölümü ve Tarih ve saat sayfaları, canlı bir dijital saat ve seçilen seçenek hakkında bilgi içerecek şekilde güncellendi.

Zaman ve dil kahramanı kontrolleri Zaman ve dil kahramanı kontrolleri

Tarih ve saat sayfası

Tarih ve saat sayfasında , standart kullanıcılar (diğer bir deyişle yönetici olmayanlar), konum erişimi verilmezse açılır listenin boş olması yerine saat dilimini değiştirebilmelidir.

Ayrıca sayfalar, canlı bir dijital saat ve halihazırda seçili olan seçenek hakkında bilgi içerecek şekilde güncellendi.

Dil ve bölge sayfası

Dil ve bölge sayfasında , kullanıcı arabirimini modernleştirmeye yönelik sürekli bir çabayla, Windows 11, deneyim genelinde tasarım stiliyle uyumlu olacak diller eklemek için sayfayı yeniden tasarlar.

Dil yeni kullanıcı arayüzü ekle Dil yeni kullanıcı arayüzü ekle

Fare işaretçisi ve dokunmatik sayfa

Fare işaretçisi ve dokunmatik sayfasında , yeni kurulumlarda dokunmatik gösterge seçeneği varsayılan olarak devre dışı bırakılacaktır.

Dokunmatik gösterge devre dışı Dokunmatik gösterge devre dışı

Cihaz sayfamı bul

Cihazımı bul ayarları sayfasında , gizlilik kaynakları hakkında daha fazla bilgi edinmenize yardımcı olacak yeni bağlantılar bulacaksınız.

Cihazımın gizlilik ayarlarını bul Cihazımın gizlilik ayarlarını bul

Geliştiriciler için

Geliştiriciler için sayfası, Windows 11'in tasarım diline uyacak şekilde yeni bir organizasyon ve görsel öğelerle güncellendi.

Geliştirici ayarları için Geliştirici ayarları için

Windows güncelleme

Windows Update sayfasında, bulunduğunuz yerde mevcutsa , Windows 11 2022 Güncellemesine gelen yeni bir güç yönetimi özelliğinin parçası olan yeni bir "Windows Update karbon emisyonlarını azaltmaya yardımcı olmaya kararlıdır" mesajını göreceksiniz.

Karbon emisyonu mesajı Karbon emisyonları mesajı (Kaynak: Microsoft)

Bu sürümde sistem, örneğin elektrik şirketi daha temiz enerji (hidro, güneş ve rüzgar) kullandığında daha düşük karbon emisyonlarıyla sonuçlanacak otomatik güncellemeler planlamaya çalışacak. 

Microsoft, bu özelliği uygulamak için “electricityMap” ve “WattTime” ile çalışmaktadır. Bulunduğunuz yerde enerji verileri mevcutsa, özelliğin etkinleştirildiğini belirten yukarıdaki mesajı görürsünüz.

Güncellemeleri kaldır

"Windows Update" bölümünde, "Güncelleme geçmişi" sayfası, Denetim Masası'nı açmak zorunda kalmadan Ayarlar uygulamasından güncellemeleri kaldırmak için yeni bir Güncellemeleri kaldır ayarıyla güncellendi. Ancak, Kontrol Paneli artık “Programlar ve Özellikler” sayfasını içermediğinden, Ayarlar uygulamasını kullanmak, ileriye dönük bir grafik arayüzü kullanarak güncellemeleri kaldırmanın tek yoludur.

Ayarlar uygulaması kaldırma güncellemeleri Ayarlar uygulaması kaldırma güncellemeleri

Giriş değişiklikleri

Windows 11 22H2'de Microsoft, Dokunmatik Klavye tema deneyimini emoji paneli, sesle yazma ve IME'ler dahil olmak üzere diğer giriş özelliklerine genişletiyor.

Windows 11 artık bu yapı itibariyle el yazısı girişi için Macarca'yı desteklemektedir. Ayrıca şirket, Japonca, Korece ve Çince Geleneksel IME'ler için dokunmatik klavye küçük düzenine bir IME Açma/Kapatma tuşu eklemeye çalışıyor. Ayrıca ekip, Basitleştirilmiş Çince Microsoft Pinyin ve Microsoft Wubi IME'leri için küçük düzen desteği ekliyor.

Microsoft ayrıca Windows 11'deki giriş deneyimlerini iyileştirmek için çalışıyor. Gözyaşı emojili gülümseme, sakura emojisi ve renkli kalp emojisi gibi bazı emojiler geri bildirimlere dayalı olarak güncellendi. Artık geri bildirimlere dayalı olarak Windows tuşu + Nokta (.) içindeki kaomoji bölümüne UwU da dahil olmak üzere birkaç yeni öğe ekliyor.

Windows 11 22H2 artık emoji seçicide "eriyen yüz", "fasulye", "mercan", "ayna top" ve "oyun alanı kaydırağı" dahil 37'den fazla yeni emojiyle birlikte geliyor. Ek olarak, emoji panelindeki girişlerinin alt köşesinde özelleştirilebilen emojiler için vurgulu küçük bir nokta vardır.

Sesle Yazma

Sesle Yazma özelliği, aşağıdakiler de dahil olmak üzere birkaç komut sunar:

  • Girmek için – “Enter tuşuna basın” deyin.
  • Geri Almak İçin – “Basın Geri Al”, “Geri Al” deyin.
  • Boşluğa – “Boşluğa basın”, “Boşluk Ekle” deyin.
  • Sekmeye – “Press Tab”, “Sekme” deyin.

Akıllı Uygulama Kontrolü (SAC)

Akıllı Uygulama Denetimi (SAC), güvenilmeyen veya potansiyel olarak tehlikeli uygulamaları engellemek için Windows Güvenlik uygulaması aracılığıyla kullanılabilen yeni bir güvenlik özelliğidir.

Akıllı Uygulama Kontrolü Akıllı Uygulama Kontrolü (Kaynak: Microsoft)

Önce SAC'yi değerlendirme modunda yapılandırmanız gerekir. Değerlendirme modundayken, yolunuza çıkmadan cihazın korunmasına yardımcı olup olmayacağını öğrenecektir. Eğer öyleyse, otomatik olarak kendini etkinleştirecektir. Aksi takdirde, kendini otomatik olarak devre dışı bırakacaktır. Kullanıcı, değerlendirme modundayken, Windows Güvenlik uygulamasında Uygulama ve Tarayıcı Denetimi bölümünün altındaki SAC'yi manuel olarak açabilir.

Ayrıca Windows 11, bellek bütünlüğünü korumak için Çekirdek izolasyon özelliğinin devre dışı bırakıldığını size bildirir , böylece bilgisayarınızı kötü niyetli saldırılara karşı korumak için tekrar açabilirsiniz.

Canlı Altyazılar

Canlı Altyazılar, herkesin konuşulan içeriğin alt yazılarını görüntüleyerek sesi daha iyi anlamasını sağlayan yeni bir erişilebilirlik özelliğidir. Altyazılar, sesli herhangi bir içerikten cihazda otomatik olarak oluşturulur. Altyazılar ekranın üstünde veya altında ya da kayan bir pencerede görüntülenebilir.

Canlı Altyazılar Canlı Altyazılar

Ayrıca Microsoft, bir altyazı stili uygulayarak veya özelleştirerek altyazı penceresini yeniden boyutlandırabileceğinizi ve altyazı görünümünü kişiselleştirebileceğinizi söylüyor. Yüz yüze görüşmeler sırasında yardımcı olabilecek mikrofon sesi dahil edilebilir. Canlı altyazılar İngilizce (ABD) içeriğini destekler.

Canlı Altyazıları kullanmak için "Windows tuşu + Ctrl + L" klavye kısayolunu veya Hızlı Ayarlar altındaki Erişilebilirlik açılır menüsünden kullanın .

Ses Erişimi

Windows 11 22H2'de Sesli Erişim, herkesin dizüstü veya masaüstü bilgisayarını sesiyle kontrol etmesini sağlayan yeni bir özelliktir.

Voice Access'i kullanırken, uygulamaları açmak ve değiştirmek, web'de gezinmek, e-postaları dikte etmek vb. için sesinizi kullanabilirsiniz. Microsoft'a göre, sesli erişim “konuşmaları doğru bir şekilde tanımak için modern, cihaz üstü konuşma tanımadan yararlanır ve internet olmadan desteklenir. bağ."

Ses Erişimi Sesli Erişim (Kaynak: Microsoft)

Bu özellik yalnızca İngilizce-ABD dilini destekler; bu, "Windows görüntüleme dilinin İngilizce-ABD olarak ayarlanması gerektiği anlamına gelir. Aksi takdirde, ses erişimi beklendiği gibi çalışmayabilir."

Sesli Erişim, Ayarlar > Erişilebilirlik > Konuşma'da mevcuttur . İlk kez etkinleştirdiğinizde, cihazdaki konuşma tanıma için bir konuşma modeli indirmeniz gerekecektir. Paket indirildikten sonra, Windows 11'i kontrol etmek için sesinizi kullanmak için bir mikrofon seçebilirsiniz.

Ayarlar uygulaması aracılığıyla bir sonraki oturum açışınızda Sesli Erişimi otomatik başlatmayı seçebilirsiniz. Ses erişiminin dinleyip dinlemediğini kontrol etmek için sesli komutları veya klavye kısayollarını da ( Alt + Shift + C ve Alt + Shift + B ) kullanabilirsiniz.

Özellik etkinleştirildiğinde, sesli erişim sağlamak ve sizi dinlemeye başlamak için “Sesli erişim uyandır” ve “Sesi aç” diyebilirsiniz. "Sesli erişim uyku", "Sessiz", sesli erişimi uyku moduna geçirir. Veya ses erişiminin sizi dinlemesini durdurmak için “Mikrofonu kapatın”.

Sistem, Sesli Erişimin nasıl kullanılacağını öğrenmek ve tüm komutları bulmak için etkileşimli bir kılavuz bile sağlar.

Sesli Erişim kılavuzu Sesli Erişim kılavuzu (Kaynak: Microsoft)

Windows 11 deneyiminde gezinmek oldukça basittir. Örneğin, bir uygulamayı açmak için “Open”, örneğin “Open Edge”, “Open Word” gibi şeyler söyleyebilirsiniz. Veya etkin bir uygulamaya geçmek için "Geçiş", örneğin "Edge'ye Geç". veya Pencereleri yönetmek için "Pencereyi küçült", "Pencereyi büyüt", "Pencereyi kapat". Veya "Tıklayın", örneğin, bir düğme veya bağlantı gibi bir öğeyi tıklatmak için "Başlat'ı tıklayın", "İptal'i tıklayın", yalnızca birkaçını saymak gerekirse.

Ayrıca, artık dokunmatik klavyeyle Sesli Erişim'i kullanabilirsiniz. Örneğin, kelimeleri heceleyebilir, sayılar, noktalama işaretleri ve emojiler girebilirsiniz. 

Yeni komutlardan bazıları, dokunmatik klavyeyi açmak için "Klavyeyi göster", dokunmatik klavyeyi kapatmak için "Klavyeyi gizle" ve bir tuş yazmak için "Tıklama numarası"nı içerir.

Ayrıca, dikte edilen metin eklendiğinde otomatik olarak noktalama eklemek için bir ayar bulacaksınız. Sesli erişim kullanıcı arayüzündeki ayarlar simgesine tıklayarak ve "seçenekleri yönet"ten otomatik noktalama işaretini seçerek açabilirsiniz.

Microsoft, küfürü filtrelemek için yeni bir ayar ekledi. Bu, varsayılan olarak açıktır ve metin dikte ederken veya komut verirken herhangi bir saygısız veya hassas sözcük bir yıldız işaretiyle (*) maskelenir. Sesli erişim kullanıcı arayüzündeki ayarlar simgesine tıklayarak ve "seçenekleri yönet"ten filtre küfürünü seçerek kapatabilirsiniz.

Microsoft, Windows UI'deki kontrolleri gizleyen ve bir sayı altındaki kontrolün anlaşılmasını zorlaştıran sayı etiketlerinin oluşumunu azalttığı için "numaraları göster" komutunu kullanmak artık daha kolay.

Şirket, desteklenmeyen diller için geri bildirim mesajlarını ve birden fazla monitör kurulumunuz olduğunda sesli erişimi kullanmak için geri bildirim mesajlarını geliştirdi.

Windows 11 ayrıca parolaları veya PIN'leri girmek, hataları düzeltmek ve "bunu düzelt" ve "şunu hecele" komutlarını kullanarak sözcükleri hecelemek için dokunmatik klavyeyi sesinizle kullanmanın keşfedilebilirliğini de geliştirir.

Dış ses

Windows 11, Microsoft Edge ile web'de gezinirken Windows Ekran Okuyucusu deneyiminde birkaç değişiklik sunar. Bu yeni sürümde Microsoft, adres çubuğu gibi düzenleme alanlarına yazmayı kolaylaştırıyor çünkü Ekran Okuyucusu tarama modu artık daha hızlı kapanacak. Ekran Okuyucusu artık bir karakter silindikten sonra imleç konumunda bulunduğu karakteri okuyacaktır.

Şirkete göre, internette gezinirken de daha fazla bağlamsal bilgi alacaksınız. Örneğin, gerekli radyo düğmeleri ve düzenleme alanları artık gerektiği gibi okunacak ve liste seviyeleri ve doğru liste endeksleri dahil olmak üzere listeler hakkında daha fazla bilgi artık okunacak.

Başlık gezinmesindeki iyileştirmelerle daha tutarlı bir gezinme deneyimine, tarama modunun öğeler arasında daha az döngüye sahip olduğu daha tutarlı bir tarama modu gezinme deneyimine ve ileri ve geri gezinirken daha tutarlı bir köprü okuma deneyimine sahip olacaksınız.

Ayrıca, Windows Ekran Okuyucusu yeni doğal sesler kazanıyor. Şirkete göre, bu daha doğal sesler, Anlatıcı kullanıcılarının web'de gezinme, e-posta okuma ve yazma ve daha fazlası gibi senaryoların keyfini çıkarmasını sağlıyor.

Bu yeni sesler modern, cihaz üzerinde metinden konuşmaya kullanır ve indirildikten sonra internet bağlantısı olmadan desteklenirler. Doğal Anlatıcı sesleri İngilizce-ABD olarak mevcuttur

Yeni doğal sesleri kullanmak istiyorsanız Ekran Okuyucusu'nu açın ve "Şimdi yükle" düğmesini tıklayın. “Doğal sesler ekle” bölümünün altında “Ekle” düğmesini tıklayın. "Jenny" veya "Aria" sesini seçin ve "Yükle" düğmesini tıklayın.

Anlatıcı doğal sesler ekler Anlatıcı doğal sesler ekler

Kullanıcıların ses değiştirmesini kolaylaştıracak bazı yeni Ekran Okuyucusu komutlarını da burada bulabilirsiniz:

  • Ekran Okuyucusu + Alt + Eksi tuşu – önceki ses ayarları birleşik giriş kutusuna gidin.
  • Ekran Okuyucusu + Alt + Artı tuşu – sonraki ses ayarları birleşik giriş kutusuna gidin.

Güncellenmiş klavye komutları şunları içerir:

  • Ekran Okuyucusu + Alt + Sol Parantez tuşu – önceki noktalama okuma moduna geçin.
  • Ekran Okuyucusu + Alt + Sağ Parantez tuşu – sonraki noktalama okuma moduna geçin.

Ekran Okuyucusu ile Microsoft Edge

Bu sürüm ayrıca daha kullanışlı bilgilerle web'de gezinmeyi iyileştirir, iletişim kutularında gezinme daha doğaldır ve Microsoft Edge ile Ekran Okuyucusu kullanılırken metin düzenleme artık daha güvenilir olmalıdır.

Web'de gezinirken, Ekran Okuyucusu'nun geçerli öğeyi okumasını sağlayabilirsiniz (örneğin, geçerli sayfa, geçerli saat vb.). Web'de bir tabloyu sıralamanız gerektiğinde, Ekran Okuyucusu seçtiğiniz sıralama düzenini (örneğin artan, azalan) duyurur.

Windows 11, bir ağaç görünümü denetiminde bir öğenin ne zaman seçildiğini ve bunlar bir listenin parçası olduğunda bir onay kutusunun durumunu bilmeyi kolaylaştırır. Microsoft ayrıca bağlantı navigasyonunu geliştirdi ve bir web sayfasındaki bağlantılar arasında sekme yapmanın ve Enter'a basmanın sizi her zaman bağlantı hedefine götüreceğini göreceksiniz.

Web'de bir iletişim kutusuyla karşılaştığınızda, Ekran Okuyucusu, iletişim kutusu içinde odaklanmanıza ve arkasındaki içeriğe gezinmeyi önlemenize yardımcı olur.

Ayrıca, Ekran Okuyucusu, web'de metin düzenlemek için birkaç iyileştirmeye sahiptir. Bir form alanındaki metni silerseniz, Ekran Okuyucusu silinen karakteri okur ve Control + X ile büyük bir metin grubunu kesmeniz gerekirse, Ekran Okuyucusu metnin kesildiğini onaylar.

Ayrıca, "Anlatıcı" deneyiminin bir parçası olarak, bu özellik artık "Adam" adlı yeni bir erkek doğal sesi sağlıyor.

Sistem değişiklikleri

Windows 11 22H2'de Microsoft, sistemin çeşitli yönlerini de güncelliyor. Örneğin, “TabletInputService” hizmeti artık “TextInputManagementService” olarak yeniden adlandırıldı.

Mika malzemeli eski başlık çubuğu

Çalıştır iletişim kutusundaki gibi eski bileşenlerin başlık çubukları artık Mika şeffaf malzemeyi kullanıyor.

Mika ile eski başlık çubuğu Mika ile eski başlık çubuğu

Kurulum değişiklikleri

Windows 11 Home sürümüne benzer şekilde, Windows 11 Pro sürümü artık internet bağlantısı gerektiriyor. Kişisel kullanım için bir cihaz kurmayı seçerseniz, kurulum için bir Microsoft hesabı da gerekecektir. Sonraki WIP uçuşlarında Microsoft Hesabının gerekli olmasını bekleyebilirsiniz.

İş veya Okul için bir cihaz kurmayı seçerseniz, herhangi bir değişiklik olmaz ve cihaz eskisi gibi çalışır.

Kimlik doğrulama desteği

Artık Windows Hello Yüz Tanıma özelliğini, dizüstü bilgisayar kapalıyken bu özelliği destekleyen bir kameraya sahip harici bir monitörden kullanabilirsiniz.

Ağ değişiklikleri

Windows 11'in orijinal sürümünde Microsoft, bir kullanıcının veya uygulamanın ağ üzerinden aktarılırken dosyaların sıkıştırılmasını istemesine olanak tanıyan yeni bir özellik olan SMB sıkıştırmasını tanıttı. Bu özellik, bir dosyayı bir uygulama ile manuel olarak sıkıştırma, kopyalama ve ardından hedef makinede sıkıştırmayı açma ihtiyacını ortadan kaldırır. Sıkıştırma kullanıldığında, dosyalar daha az bant genişliği kullanır, bu nedenle aktarım daha az zaman alır, ancak aktarımlar sırasında ek işlemci kullanımı pahasına olur.

22H2 sürümünden başlayarak, Windows 11, SMS sıkıştırma algoritması için yeni değişiklikler içerir, böylece sıkıştırma istenirse dosya bir ağ aktarımı sırasında her zaman sıkıştırmaya çalışır.

Windows 11, TKIP ve WEP bağlantılarına yeniden izin verecek ve kullanıcıları WPA2 gibi daha güvenli teknolojilerle bağlantı kurmaları konusunda uyarmaya devam edecek (WPA3 şu anki standarttır).

Grafik iyileştirmeleri

Windows 11 22H2, 120 Hz ekranlı dizüstü bilgisayarlarda Dinamik Yenileme Hızı (DRR) deneyimlerini genişletiyor. İmleci hareket ettirdiğinizde, sistem 120 Hz'e yükselir ve bilgisayarınızın daha duyarlı hissetmesini sağlar.

Dokunma ve kalem etkileşimleri, Windows kullanıcı arabiriminde ve uygulama kullanıcı arabiriminde pürüzsüz animasyonlara karışır. Düzgün kaydırma artık Office ve Microsoft Edge Canary'de ve Ayarlar uygulaması gibi Windows kullanıcı arabiriminde destekleniyor.

Bu sürüm ayrıca "Pencereli oyunlar için optimizasyonlar" adlı bir özellik sunar ve gecikmeyi iyileştirmek ve Otomatik HDR ve Değişken Yenileme Hızı (VRR) dahil olmak üzere diğer heyecan verici oyun özelliklerinin kilidini açmak için tasarlanmıştır. Gecikme iyileştirmeleri, giriş gecikmenizi iyileştirmekten oyun deneyiminizde rekabet avantajı yaratmaya kadar tüm oyunculara fayda sağlayabilir. Özelliği etkinleştirmek için Sistem > Görüntü > Grafikler > Varsayılan grafik ayarlarını değiştir'e gidin.

Güncelleme bildirimlerini bastırmak için yeni politika

Bu yeni sürüm, sistem güncelleme bildirimlerini devre dışı bırakmak için yeni bir politika içerir. "Güncelleme bildirimleri için görüntüleme seçenekleri" olarak adlandırılır ve bunu Grup İlkesi > Bilgisayar yapılandırması > Yönetim Şablonları > Windows Bileşenleri > Windows Update > Son kullanıcı deneyimini yönet bölümünde bulabilirsiniz .

Windows Update bildirim ilkesi Windows Update bildirim ilkesi (Kaynak: Microsoft)

Windows Korumalı Alanı

Windows Sandbox eşlenmiş klasörleri artık göreli yolları desteklemektedir. Örneğin, ..\relative\folder...

BitLocker USB hariç tutma

22H2 sürümünde Windows 11, USB çıkarılabilir sürücüleri BitLocker şifrelemesinden hariç tutmak için yeni bir ilke sunar. Şirket, bunun video kameralar, ses kayıt cihazları, konferans sistemleri, tıbbi cihazlar vb. gibi özel cihazlarda yerleşik olarak bulunan depolamanın otomatik veya kazara şifrelenmesi sorununu çözeceğini söylüyor.

büyüteç

Büyüteç ve ekran klavyesi artık Fluent tasarım sistemini kullanan yeni modern simgelere sahip.

Windows 11 Home, SMB1'i devre dışı bırak

Windows 11'in Home sürümünü kullanıyorsanız, Microsoft gelecekteki sürümlerde ikili dosyaları tamamen kaldırmayı planladığı için SMB1 protokolü varsayılan olarak devre dışı olarak gönderilir.

Şirket, "SMB1'i manuel olarak yüklediyseniz veya SMB1'in kurulu olduğu önceki bir Windows sürümünden yükselttiyseniz, en son Dev ve Beta Kanalı derlemesine yükseltmenin SMB1'i kaldırmayacağını" açıklıyor.

Yöneticiler için grup ilkeleri

Windows 11 2022 Güncellemesi ayrıca yöneticilere Başlat menüsü, Görev Çubuğu ve Sistem tepsisi üzerinde daha fazla kontrol sağlamak için birkaç yeni ilke sunar.

Örneğin, artık “Hızlı Ayarlar” ve “Bildirim Merkezi” açılır pencerelerini devre dışı bırakmak için Grup İlkesi Düzenleyicisi'ni kullanmak mümkündür. Tüm Görev Çubuğu ayarlarını devre dışı bırakabilirsiniz. Ayrıca Başlat menüsünde ve Görev Çubuğunda aramayı devre dışı bırakma seçeneği bulacaksınız ve Görev Görünümü özelliğini devre dışı bırakabilirsiniz.

Ayrıca Başlat menüsünde "Önerilen" bölümünü, içerik menülerini ve "Tüm uygulamalar" listesini kaldırabilirsiniz.

Yeni seçenekler, “Kullanıcı Yapılandırması” bölümündeki Başlat Menüsü ve Görev Çubuğu ayarlarından yapılandırılabilir.

Başlangıç deneyimi

Başlatma deneyiminin bir parçası olarak, başlangıç artık hareketli bir nokta çemberi yerine aşamalı bir halka animasyonu gösterecek. (Microsoft, bu yeni animasyonu işletim sisteminin diğer bölümlerinde de benimsemeyi planlıyor.

Windows 11 yeni önyükleme animasyonu Windows 11 22H2 yeni önyükleme animasyonu

Ayrıca, Windows 11'in tam sürüm yükseltmesini yaparken, ilerleme halkası animasyonu, hareketli bir nokta çemberi yerine yeni aşamalı halka animasyonuyla hizalanarak güncellendi.

Bilgisayar güncellemeleri uygulamak için otomatik olarak yeniden başlatıldıktan sonra Windows başlangıç sesi artık çalmayacak. Ayrıca, Windows 11, çalışma zamanı için ARM64 desteği getiren .NET Framework 4.8.2 ile birlikte gelir.

Kullanıma hazır deneyim (OOBE)

OOBE deneyiminde artık Android telefonunuzu Windows 11'e bağlamanıza olanak tanıyan işlemek için yeni bir sayfa bulacaksınız.

OOBE'de Android telefon bağlantısı OOBE'de Android telefon bağlantısı (Kaynak: Microsoft)

Giriş

Microsoft, Ayarlar'da Kişiselleştirme > Metin Girişi altında Basitleştirilmiş Çince IME kullanıcıları için yeni bir ekstra büyük aday yükseklik seçeneği ekledi .

Microsoft Journal artık varsayılan olarak “Kalem” menüsünde sabitlenmiş olarak geliyor. Uygulamayı yüklemediyseniz, Kalem menüsünde seçilirse Microsoft Store'dan yüklenir.

Microsoft Günlüğü Microsoft Günlüğü (Kaynak: Microsoft)

ADLaM klavye düzeni, parantezlere ve ADLaM Hamza'ya erişim sağlar. Bunlara erişmek için:

  • Sağ Alt + \ şimdi girecek »
  • Sağ Alt + | şimdi « girecek
  • Sağ Alt + Üst Karakter + [ şimdi { yazacak
  • Sağ Alt + Shift + ] şimdi } yazacak
  • Ctrl + Üst Karakter + ; şimdi Hamza karakterini girecek

Ayrıca, şirket Peştuca klavye düzenini güncelledi, böylece ې ve ئ artık klavyeden doğrudan erişilebilir.

Diğer iyileştirmeler

Windows 11 artık sesli aramalar için ses kalitesini iyileştirmek için Apple AirPods ürünlerini (AirPods, AirPods Pro veya AirPods Max) kullanırken geniş bant konuşmayı destekliyor. Ve bir etki alanının parçası olan cihazlar için, Credential Guard artık varsayılan olarak etkindir.

Ayrıca, artık Microsoft Store'dan Sesle Yazma için Konuşma Paketlerini indirebilirsiniz ve Windows, Hyper-V 2. Nesil sanal makineler için HTTPS önyükleme desteği ekler.

Son olarak, Başlarken uygulaması, yeni iyileştirmeleri vurgulamak için bir yükseltmeden sonra otomatik olarak başlatılacaktır.

 

Edited by MamLeter
  • Like 6
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...