Jump to content

Imax Ve Reald 3d


tenekecezve

Recommended Posts

İcat edildiği 1895 yılından beri insanlığın en önemli eğlence kaynaklarından biri olan ve milyarlarca dolarlık dev endüstriler yaratan sinema, gelişen teknoloji ile birlikte kabuk değiştiriyor.

Sinema izleyicileri artık bilet ücretinin ortalama yüzde 20 fazlasını ödeyerek, karanlık bir salonda oturmak yerine Angelina Jolie ile yan yana yürüyor, Batman ile uçuyor, Harry Poter ile sihir yapıyor ve dünyanın merkezine seyahat ediyor. Sinemaseverler, üç boyutlu animasyonlar ve sinema filmleri izlemek için uzun kuyruklar oluşturuyor. Filmleri izlemek için günler öncesinden bilet almak gerekirken, talebi karşılamak için geceyarısı seansları düzenleniyor. İzleyicilerin bu ilgisi, sinema salonlarını da yeni yatırımlara itiyor.

3dmovies.jpg

Türkiye'ye 2000 sonrasında gelen ve özellikle son iki yıldır büyük ilgi uyandıran IMAX ve Real D teknolojisi, izleyicilere iki farklı görüntü ziyafeti sunuyor. Türkiye'de IMAX'i AFM Sinemaları, Real D'yi ise Cinebonus sinemalarının sahibi Mars Entertainment Group izleyicileri ile buluşturuyor, AFM yakın zamanda IMAX salonlarına yenilerini eklemeye hazırlanırken, Real D 3D salonları ile büyük ilgi gören Mars Entartainment de bugüne kadar 15 milyon dolar yatırım yaptığı salonlarını hızla artırmayı planlıyor.

IMAX ve Real D teknolojilerini Türkiye'ye taşıyan AFM ve Mars Entertainment, son 5 yılda toplamda 20 milyon doları aşan yatırımlarının semeresini fazlasıyla görüyor. AFM Sinemalarının hisselerinin yüzde 51.91'ine sahip olan Eurasia Cinemas B.V.'nin Operasyonlardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Fatoş Kızıltaş, Türkiye'de de biri Ankara'da biri İstanbul'da olmak üzere iki IMAX salonu ile hizmet verdiklerini belirterek, dünyanın en geniş film formatı olan ve normal perdelerin 10 katı büyüklüğe ulaşan 15/70 mm'lik filmleri yüksek ses ve görüntü kalitesi ile sunan IMAX teknolojisinin dünya üzerinde sadece 296 sinema salonunda bulunduğunu söyledi.

IMAX salonlarının kurulumu için toplam 5.5 milyon dolarlık bir yatırıma imza attıklarını dile getiren Kızıltaş, "IMAX yatırımı 3 boyutlu sinema teknolojisine yapılabilecek en pahalı yatırımdır. Bu 2 IMAX salonunun maliyetine, piyasada alternatif olarak çıkan ve daha küçük perdeli dijital 3 boyutlu salonlardan tam 50 adet yapabilirdik ancak AFM olarak her zaman olduğu gibi dünyadaki en iyi 3 boyutlu sistemi Türk sinemaseverlerle buluşturmayı tercih ettik" dedi. Kızıltaş, önümüzdeki dönemde IMAX teknolojisine sahip salon sayısını artırmayı planladıklarını belirterek, "Çalışmalarımız sürüyor. Daha fazla izleyicimizin bu keyfi yaşaması için çalışıyoruz" diye konuştu.

Türkiye'de 2007 yılından beri izleyici ile buluşturdukları Real D 3D teknolojisinin yoğun ilgi gördüğüne dikkat çeken Mars Entertainment Grup Genel Müdürü Muzaffer Yıldırım ise, Türkiye'nin Avrupa'da bu teknolojiye sahip 7 ülkeden biri olduğunun altını çizdi. Geçtiğimiz sezonda "Beowulf-Ölümsüz Savaşçı" filminin 6 hafta gösterimde kaldığını ve 49 bin 291 kişi tarafından izlendiğini hatırlatan Yıldırım, 18 Temmuz'da gösterime giren ve ilk animasyon olmayan 3D filmi "Dünyanın Merkezine Yolculuk"u ilk üç günde 30 bin kişi izlediğini belirterek, bu rakam Avrupa'daki oranın 3 katı olduğunu aktardı.

beowulfteaser.jpg

2009 yılında çocuklar için hazırlanan animasyon filmlerin yüzde 85'inin Real D teknolojisi ile çekileceğini ifade eden Yıldırım, şu anda dünyada 23 ülkede 1200 Real D 3D salonu bulunduğunu, bu sayının en yakın zamanda 5000'e çıkacağını kaydetti. Yıldırım, "Türkiye'deki tüm lokasyonlarımıza Real D 3D salonları kurmayı hedefliyoruz" dedi.

REAL D 3D

realdcinema.jpg

REAL D 3D, alternatif 3D sinema sistemlerinden farklı olarak, en üst kalitede 2D ve 3D içerik gösterebilen sadece bir adet dijital projektör ve server kullanır. Sağ ve sol görüntüler, çok yüksek bir hızda, saniyede 144 kare olarak, sırasıyla perdeye yansıtılır. Her karede sağ ve sol göz için görüntü olarak değişirken, bu iki görüntünün birleşmesi, REAL D 3D Sinema sisteminin ışığın yönünü değiştirerek REAL D 3D Sinema gözlükleriyle buluşturması ile sağlanır.GÜMÜŞ PERDE’ye yansıtılan görüntü 35 TRILYON RENK içerir. Kullanılan dijital ses sistemi ise 36,600 WATT SES GÜCÜ’ne sahiptir. 3D görüntüleme araçları sağlayan REAL D 3D, bu alanda dünyanın önde gelen şirketlerinden biri. İşbirliği içinde olduğu kuruluşlar arasında NASA ve Amerikan ordusunun yanı sıra BMW, Boeing ve Pfizer gibi dünya devleri bulunuyor. Baş ağrısı ve göz yorulması yaşanmıyor . Dijital içerik dağıtım ağı içerisinde dijital filmlerin ve dijital 3 boyutlu filmlerin yanı sıra canlı konserler, ve spor organizasyonlarını izleyebilmek de mümkün. REAL D 3D şu anda 23 ülkede 5000’nin üzerinde salonla dünyanın en büyük dijital 3D platformunu temsil ediyor.

3D filmleri iki ayrı film gibi düşünün- kameralar bir film karesini çekmek yerine biri sol gözünüz ve diğeri sağ gözünüz için iki film karesini yakalar. REAL D teknolojisi bu iki farklı görüntünün bir dijital sinema projektöründen yansımasını sağlar.

3 boyutlu görüntü nasıl oluşuyor?

3D filmlerini iki ayrı film gibi düşündüğümüzde, kameralar bir film karesini çekmek yerine biri sol gözünüz biri sağ gözünüz için iki film karesini yakalıyor. REAL D teknolojisi ise, bir dijital sinema projektöründen yansıyan görüntülerin iki akışını sunuyor. REAL D filmler, sağ gözünüzün sol gözle görmesini ve tersini engelleyen polarize filtreli özel bir gözlük takarak izlenebiliyor. 3D algısı ise beyninizin daha sonra iki görüntüyü kesintisiz birleştirmesi ile oluşuyor.

REAL D 3D gözlükleri

Real D 3D gözlükleri eski kırmızı ve mavi renkli gözlüklerinden tamamen farklı, polarize filtreli ve siyahtır ayrıca oldukça hafif ve rahattır. Bu gözlük ile sağ gözünüzün sol göz için yaratılan film karesini görmesini ve tersini engeller. 3D algısı ise beyninizin bu gözlük yardımı ile iki görüntüyü kesintisiz birleştirmesinden oluşur. Ekrandaki sağ ve sol görüntülerin beyinde birleşmesi ve derinlik algısının gerçekleşmesini sağlayan özel REAL D 3D gözlükleriyle izlenebilen film gözlüksüz izlendiğinde ise yukarıda solda yer alan bulanık görüntüyle karşılaşıyorsunuz. Öte yandan sinemada özel olarak verilen bu gözlükler, film dışındaki gündelik kullanımlara da uygun değil.

REAL D gösterimlerinin yapıldığı Cinebonus salonları:

Kanyon, Levent

Nautilus, Kadıköy

Capacity, Bakırköy

Gmall, Maçka

Meydan, Ümraniye

Panora,Ankara

Kipa Balcova,Izmır

Migros,Antalya

M1 merkez,Adana

Forum,Mersin

IMAX

thlfw2834228.gif

IMAX, dünyanın en muazzam film gösterim tecrübesi, bugün dünyada 700 milyon insan bu tecrübeden yararlanıyor. Devasa boyutlu perdelerde, nefes kesen kristal netliğindeki görüntülere en ileri teknoloji ile üretilmiş ses sistemi eşlik ediyor ve böylece seyirciler kendilerini filmin içinde hissediyorlar.

IMAX görüntülü film sistemleri IMAX tarafından keşfedilerek geliştirilmiş olan dünyanın en yüksek ve güçlü sinema gösterim sistemidir. Son derece net ve gerçek boyutlu görüntüler, dev boyutlardaki perdelere yansıtılırlar. Projeksiyon sisteminin üstün performansının ve güvenilirliğinin nedeni, benzersiz “dönen lup” film hareket sistemidir. Bu sistem sayesinde dünyanın en geniş, en net ve en istikrarlı filmine ulaşılır. Görüntülere eşlik eden özel olarak tasarlanmış altı kanallı stereo ses sistemi 44 değişik türde tasarlanmış olan hoparlörleri ile 12,000 watt'lık dijital surround ses verir.

IMAX tarafında kullanılmakta olan 15/70 sistemi, geleneksel 35 mm.lik sistemden on kez, standart 70 mm'lik sistemden ise 3 kez büyüktür. 15/70’lik film kareleme sistemi, IMAX projeksiyon kalitesi ile bir araya gelerek olağan üstü boyutlarda netlik sağlar. 7 katlı bir bina yüksekliğindeki dev perde, geleneksel 35 mm.'lik perdelere göre oldukça büyüktür. Perdenin üzerindeki binlerce küçük delik sayesinde ses salon içinde engelsizce dolaşır. Basamaklı, dik eğimli oturma düzeniyle özel olarak tasarlanan sinema salonları, mükemmel ve tam bir görüş sağlar. 6 kanallı, çok yönlü kusursuz dijital ses sistemi ve stratejik noktalara yerleştirilmiş kolonlar, izleyicilerde maceranın tam ortasında oldukları hissini yaratır.

imax3d.jpg

IMAX 3D Projektör

Şimdiye kadar üretilen en gelişmiş, en yüksek hassasiyete sahip ve en güçlü projeksiyon makineleri olan IMAX projektörleri, filmin dalga hareketine benzer şekilde, yatay ve düzgün biçimde ilerlemesini sağlayan "Rolling Loop" sistemini kullanır. IMAX 3D Projektörlerde, iki film şeridi aynı anda, saniyede 24 kare gösterecek biçimde projektörden geçer. 3 Boyut etkisini sağlayabilmek amacıyla, projektörün ikiz mercekleri, sağ ve sol göz görüntülerini dev perdeye yansıtmak için dikkatlice ayarlanır. Projektörün önündeki polarize filtreler, izleyicilerin taktığı polarize gözlüklerle uyumlandırılır. Projeksiyon lambası o kadar kuvvetli bir ışık yayar ki, aydan bakıldığında bu ışık görülebilir.

15/70 Film Karesi

IMAX Teknolojisi, dünyadaki en geniş ve en kaliteli film formatı olan 15 delikli 70mm.'lik film formatını kullanmaktadır. 15/70 film karesi; klasik 35 mm.film karesinden 10 kat, standart 70 mm film karesinden ise 3 kat daha büyüktür. IMAX Deneyimi'nin olağanüstü netliği ve etkileyiciliğinin temelinde, 15/70 film karesinin büyüklüğü ve eşsiz IMAX projeksiyon teknolojisi yatmaktadır.

IMAX 3D (3 Boyut) Kamerası

IMAX® 3D kamerasının iki objektifi arasındaki uzaklık, gözlerimiz arasındaki uzaklığa göre ayarlanmıştır. Bu uzaklık sayesinde objektifler aynı bizim gözlerimizde olduğu gibi sağ ile sol göz görüntülerini ayrı ayrı alır ve kameradan aynı anda geçen iki ayrı film makarasına kaydeder. IMAX 3D kamerasının ağırlığı 109 kg.'dır.

IMAX (2 boyut) Kamerası

Geniş formatlı 2 Boyutlu filmlerin çekiminde kullanılan, çok yönlü hareket kabiliyeti yüksek ve üstün çekim tekniğine sahip IMAX kamerası,

IMAX sisteminin ayrılmaz bir parçasıdır.

Ağırlıkları 19-45 kg. arasında değişebilen

IMAX kameraları, tüm dünyayı dolaşmış, uzaya çıkmış, okyanusun derinliklerini keşfetmiş ve Everest'e tırmanmıştır

IMAX 3D Polarize Gözlük

Seyirciler 3 Boyutlu filmleri izlerken, sağ göze sadece sağ gözün görüntüsünün yönlendirildiği gözlükleri takmak zorundadır. Polarize projeksiyon sisteminde, iki merceği farklı hizada olan projektörün her gözünün önünde özenle yerleştirilmiş polarize filtreler kullanılır.

bu ışık aydan bile görülebilir.

3 Boyutlu IMAX Nasıl Çalışıyor?

Hepimiz doğal olarak objeleri üç boyutlu görürüz. Bir objeye baktığımızda, iki gözümüz aynı objeyi iki değişik açıdan algılar. Beynimiz, bir objeyi üç boyutlu algılamak için, birbirinden çok az farklı olan iki imajı birleştirir. Derinlik algılama sezimizin olması bu sebeptendir ve bir objeyi almak için ne kadar uzanmamız veya merdivenden çıkarken ayağımızı ne kadar kaldırmamız gerektiğini bu sezgilerimiz sayesinde belirleriz. Ekranda da üç boyutlu bir imaj görmemiz için, iki ayrı görsel gereklidir. 3 Boyutlu IMAX projektörü, eş zamanlı olarak, iki göz için iki 15/70 film şeridini özel gümüş alaşımlı 3 boyutlu IMAX perdesine yansıtır.

Her film şeridi imajları iki değişik odak noktasından kapsar. İzleyiciler, sağ-göz imajını sağ göze, sol-göz imajını ise sol göze aktaran özel 3 boyutlu polarize gözlükler takmalıdır. Özel 3 boyutlu IMAX polarize gözlükleri, iki imajı birbirine bağlayarak, izleyicinin 3 boyutlu görüntüyü algılamasını mümkün kılar. Sonuç olarak perde kaybolur ve görüntüler salon içerisinde uçuyormuş izlenimine ulaşılır. IMAX 3D salonlarında üç boyutlu görüntüler yedi kat yüksekliğindeki perdelere yansıtılarak seyircilerin kendilerini filmin içinde hissetmeleri sağlanır.IMAX, 1997 yılında sinemaya yaptığı bilimsel ve teknolojik katkılardan dolayı Sinema sanat ve bilim akademisinin OSCAR ödülüne layık görüldü. IMAX perdesi boyutları bir basketbol sahası büyüklüğündedir. 45 dakikalık geniş formatlı bir film, 4.8 km uzunluğundadır. IMAX projektörün lambasının saçtığı 14.000 watlık ışık o kadar parlaktır ki, aydan bakıldığında bu ışık görülebilir.

Mavi ve kırmızı gözlük kullanılan ile aynı 3 boyutlu teknoloji midir?

3 Boyutlu IMAX teknolojisi üstün polarize gözlük teknolojisi kullanır. 3 Boyutlu IMAX büyüsünün arkasındaki anahtar faktörlerden biri IMAX'in ikili film şeridi teknolojisini uygulamasıdır. Bu teknoloji; sol ve sağ göz imajlarını tek bir film şeridinde birleştiren ve filmin kalitesini tehlikeye atan, eski moda "kırmızı ve mavi" anagrafik 3 boyuttan, çok daha üstündür. 3 Boyutlu IMAX teknolojisi ise bu tehlikeyi; imaj yakalama ve projeksiyon için iki ayrı film şeridi kullanarak ortadan kaldırmakla kalmaz, aynı zamanda da dünyanın en büyük film formatını (15/70mm) kullanarak görüntü kalitesini geliştirir.

IMAX, Hollywood filmlerini 3 boyutlu formatta gösteriyor mu?

Büyük bir başarıyla Kasım 2004 tarihinde vizyona giren, The Polar Express: An IMAX 3D Experience; dünyanın ilk IMAX 3D Experience®'e dönüştürülen Hollywood filmi olarak sinema tarihinde yerini aldı. Devrim yaratan IMAX 3D DMR™ prosesi sayesinde film 3 boyut formatına dönüştürülüp, daha sonra IMAX DMR® (Digital Re-mastering) teknolojisi ile dijital olarak yeniden işlenerek IMAX formatına aktarıldı. 3 boyutlu IMAX formatlı The Polar Express filminin görüntüleri neredeyse perdeden üstünüze atlayacak gerçekçiliktedir ve izleyiciye kendini filmin içerisinde hissettirir. Polar Express filminin 3 boyutlu IMAX versiyonu; gerek salon içerisinde uçuşan kar taneleri, gerekse izleyicinin kucağında mola veren trenin keskin sesiyle, sinemaseverlere daha önce hiç yaşamadıkları bir sinema deneyimi sunuyor. IMAX, şu anda, 2 boyutlu aksiyon filmlerini 2006 yılından beri 3 boyutlu IMAX formatına dönüştüren teknoloji sayesinde formatladığı filmleri izleyicilerin beğenisine sunmaktadır.

Her IMAX® filmi 3 boyutlu mudur?

IMAX filmleri 2 ve 3 boyutlu formatta olabilir. İzleyeceğiniz filmin hangi formatta olduğunu kontrol etmeyi unutmayınız.

IMAX gösterimlerinin yapıldığı salonlar:

AFM İstinye Park, İstanbul

AFM ANKAmall, Ankara

Link to comment
Share on other sites

  • 2 hafta sonra ...

İnsanın inanası gelmiyor. Hacivatla Karagöz den buralara gelelim akıl alır gibi değil!

Sanırım bir konu biraz üstün körü yazılmış. "3 Boyutlu IMAX Nasıl Çalışıyor?" sorusunda insanın iki gözü olduğundan dolayı 3 boyutlu görebildiği anlatılıyor. Halbuki ; zaten doğada nesneler 3 boyutludur yani bir derinlikleri vardır. Buna ister tek gözle ister çift gözle bakalım yinede 3 boyutlu görünür.

Bu cihaz olagele ki sanal bir derinlik hissi uyandırmak için bir gözümüzün diğerinden daha uzak görüntüler almasını sağlıyor. Bu iş için de filmin kesinlikle bu mantıkla çekilmesi gerekli diye düşünüyorum.

Haliyle sadece iki gözü de sağlam olanlar bu filmleri 3 boyutlu izleyebilir, tabii gözlükle.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...