Jump to content

Windows 11 'ai Explorer' Nedir?


alcalmc
 Share

Recommended Posts

Microsoft'un yaklaşan tanımlayıcı yapay zeka bilgisayar özelliği hakkında bilmeniz gereken her şey :

Windows 11, işletim sistemi genelinde üretkenliği ve aramayı geliştirmek için tasarlanmış yapay zeka ile güçlendirilecek.

Microsoft'un bu yaz Windows 11'i, işletim sisteminin tüm uygulamalar ve arayüzlerde bağlamdan haberdar olmasını sağlayacak ve kullanıcı üretkenliğini ve aramayı geliştirmek için bilgisayarınızda yaptığınız her şeyi hatırlayacak yeni nesil yapay zeka özellikleriyle güçlendirmeye hazırlandığı açık bir sır.

Bu yeni yetenekler, Microsoft'un 20 Mayıs'taki özel Windows etkinliğinde tanıtılacağı söylenen ve dahili olarak "AI Explorer" adı verilen yeni bir uygulamanın parçası olarak sunulacak. AI Explorer, bu makine öğrenimi ve üretken yapay zeka deneyimlerini düşük gecikmeyle cihazda yerel olarak işlemek için yeni nesil sinir işleme birimi (NPU) donanımını kullanacak.

Intel ve AMD NPU yarışında birbirlerini yakalamaya çalışırken, bu özelliğin en azından ilk etapta Qualcomm'un yakında çıkacak olan Snapdragon X serisi çipleriyle çalışan cihazlara özel olacağı söyleniyor. Ayrıca en az 16GB RAM'e sahip bilgisayarlar gerektirecek. Peki AI Explorer tam olarak nedir ve ne yapabilir? İşte şu ana kadar hakkında bildiğim her şey.

Yaptığınız her şeyi hatırlayan yapay zeka

QcwiuVvga28DVz9WA32cik-970-80.jpg

Kaynaklarıma göre, AI Explorer arka planda çalışacak ve bilgisayarınızda yaptığınız her şeyi yakalayacak. Hangi uygulamalara ya da arayüzlere baktığınızdan bağımsız olarak gördüğü her şeyi belgeleyecek ve daha sonra hatırlayabileceğiniz anılara dönüştürecek.

Örneğin, Windows için WhatsApp uygulamasında bir arkadaşınızla sohbet edebilirsiniz ve AI Explorer ekrandaki içeriği kaydedip hatırlayacak ve daha sonra geri çağırmanız için AI ile işleyecektir. AI Explorer ayrıca konuşmaları, e-postaları, web sayfalarını ve genel kullanıcı arayüzü yüzeylerini sadece olay sırasında veya sonrasında sorarak özetleyebilir.

Bu deneyimin büyük bir kısmının cihaz üzerinde oluşturulduğu ve bilgileri işlemek için buluta ulaşmadığı söylendi. Bu, gizlilik nedenlerinin yanı sıra performans nedenleriyle de önemli. Gecikmeyi azaltmak için AI Explorer, kaydedilen içeriği işlemek için NPU silikonuna güvenecek. Ayrıca kullanıcıların belirli uygulamaların AI Explorer süreci tarafından kaydedilmesini filtreleyebileceklerini veya AI Explorer'ı tamamen devre dışı bırakabileceklerini de anlıyorum.

Doğal dilde her şeyi arayın

AvXYnJv4DjaVXsYtzPLC46-970-80.jpg

Kaynaklar, AI Explorer'ın ekranın üst kısmı boyunca uzanan bir kullanıcı arayüzüne sahip olduğunu ve kullanıcının girdiği arama kriterlerine göre anıları geri çağırmasına olanak tanıdığını söylüyor. AI Explorer bilgisayarınızda yaptığınız her şeyi kaydettiği ve önem sırasına koyduğu için, her şey ve her şey arayabileceğiniz bir şey haline geliyor.

Birkaç gün önce dinozorlar hakkında bazı web sayfalarına baktınız ama web sitelerinin adını hatırlayamıyor musunuz? "Bana birkaç gün önce baktığım dinozorlarla ilgili web sayfalarını göster" yazmanız yeterli; AI Explorer bu sayfaları karşınıza çıkaracaktır. Peki ya bir arkadaşınızla Fallout TV şovu hakkında sohbet ettiniz ama kim olduğunu veya hangi uygulamayı kullandığınızı hatırlayamıyor musunuz? "Fallout TV şovu hakkında yaptığım konuşmaları bul" yazın ve AI Explorer bu sohbetleri ve bunları yaptığınız zaman noktalarını getirsin.

Özellikle AI Explorer, doğal dil kullanarak arama yapabilmeyi mümkün kılıyor. Kullanıcılar artık sonuçlar için doğru olması gereken katı arama terimleriyle sınırlı kalmayacak. İş arkadaşınız Bob'un Slack üzerinden size gönderdiği bir belgeyi arıyorsanız, "Bob'un birkaç hafta önce Slack üzerinden bana gönderdiği dosyayı bul" yazmanız, AI Explorer'ın yakaladığı anılara dayalı sonuçlar verecektir.

"FY24 kazançları" gibi temel arama terimlerini de kullanabilirsiniz ve FY24 kazançlarının (ve ilgili sorguların) ekranda göründüğü her örnek, geriye dönüp bakmanız için AI Explorer'da getirilecek ve gösterilecektir.

Tüm uygulamalarda bağlamsal farkındalık

XaPCHZPmJCLUPsg2gPzrQZ-970-80.jpg

AI Explorer, bilgisayarınızda yaptığınız şeyleri hatırlamaktan daha fazlasını yapabiliyor, aynı zamanda ekranda o anda ne olduğunu analiz edebiliyor ve görebildiklerine dayanarak bağlamsal öneriler ve görevler sunabiliyor. Örneğin, bir uygulamada veya web sayfasında bir resme bakıyorsanız, AI Explorer tek bir tıklama ile başlatılabilecek "Paint kullanarak bu resmin arka planını kaldır" gibi önerilen görevleri sunabilir.

Ayrıca AI Explorer'dan ekrandaki iki belgeyi karşılaştırmasını isteyebilirsiniz, bu da bir karşılaştırma oluşturmak için Microsoft Copilot'a dayanacaktır. Ayrıca, uygulama ne olursa olsun e-postaları veya konuşmaları okuyabilir, anlayabilir ve yanıtlar oluşturmaya yardımcı olabilir. Bu özelliğe Ekran Anlama adı veriliyor ve bana AI Explorer'ın en büyük satış noktalarından birinin, herhangi bir geliştirici girdisi gerekmeden tüm uygulamalarda çalışması gerektiği söylendi.

Geliştiricilerin uygulamalarını AI Explorer için geliştirmek üzere yapabilecekleri şeyler olacaktır, ancak kutudan çıktığında herhangi bir geliştirici girdisi olmadan uygulamalardaki içeriği analiz etmek, önceliklendirmek ve bağlamsal öneriler sunmak olmalıdır.

Windows'ta yapay zeka deneyimlerinde yeni bir dönem

8WBSGFp86ejYmB47RjLpaM-970-80.jpg

AI Explorer'ı tanıyan kaynaklar, bunu Windows PC kullanırken iş akışınızı geliştirmek için arka planda sizin için çalışan gerçekten kullanışlı bir AI deneyimi olarak tanımlıyor. Bunu akılda tutmakla birlikte, bu tamamen yeni bir kavram değil. Mac'te, AI Explorer'ın başarmaya çalıştığı hemen hemen her şeyi yapan Rewind.ai adlı üçüncü taraf bir uygulama zaten mevcut.

Rewind.ai'nin varlığı, bunun yapılabilecek bir konsept olduğunu kanıtlıyor ve Microsoft, yükü CPU'dan uzak tutmak için böyle bir özellik için gereken kaynakları NPU'lara yükleyen kendi sürümünü Windows 11'de oluşturuyor. Kaynaklarım, AI Explorer'ın gelecek AI PC'ler ile AI olmayan PC'ler arasındaki belirleyici fark olacağını söylüyor.

Microsoft CEO'su Satya Nadella, kişisel bilgi işlemin yapay zeka sayesinde yeni bir döneme girmek üzere olduğunu ve bu yıl yapay zekanın Windows'ta insanların dijital iş akışlarına nasıl yardımcı olabileceğini ve geliştirebileceğini gerçekten göreceğimizi söyledi. Windows'un yeni lideri Pavan Davuluri de daha önce bu yıl neler olacağının ipuçlarını vermişti :

"Yapay zeka, birden fazla uygulama, hizmet ve cihaz arasında düzenleme yapabilecek ve hayatınızda tüm iş akışları arasında bağlantı kurabilen ve bağlamı koruyabilen bir aracı olarak işlev görecek."

AI Explorer, Microsoft'un 2024'te Windows 11 için üzerinde çalıştığı tek yeni AI deneyimi de değil. Microsoft'un ayrıca daha gelişmiş Windows Studio Efektleri, dilleri gerçek zamanlı olarak çevirebilen yeni bir Canlı Altyazı özelliği ve yerel Copilot yetenekleri, Fotoğraflar'da arka plan kaldırma, Paint'te görüntü oluşturma ve daha fazlası gibi daha fazla cihaz içi üretken yapay zeka deneyimi üzerinde çalıştığını anlıyorum.

AI Explorer ve tüm yeni AI özelliklerini, muhtemelen 20 Mayıs'ta duyurulduktan sonra uygulamalı olarak göreceğiz.

Kaynak

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...