Jump to content

Çekirge Çiftliği Kurdu, Tanesini 6 Sente Satıyo


harsh

Recommended Posts

Antalya’nın Kurşunlu Köyü’ne 350.000 YTL’lik yatırımla çekirge çiftliği kuran Selami Gökgöl, tanesini 6 sentten Avrupa’ya ihracata başladı.

Talebe yetişemediğini söyleyen Gökgöl, 72.000 Dolar’lık sipariş almasına karşın 24.000 Dolar’lık canlı çekirge satışı yapabildiğini belirtti. Antalya’nın merkeze bağlı Kurşunlu Köyü’nde 350.000 YTL’lik yatırım yaparak kurduğu çekirge çiftliği ile Türkiye’de bir ilki başlatan işadamı Selami Gökgöl, Avrupa ülkelerine ihracat yapıyor. Selami Gökgöl, Avrupa’dan ayda 72.000 Dolar’lık sipariş almasına karşın, 24.000 Dolar’lık canlı çekirge satışı yaptığını belirtti. Çekirgenin tanesini 6 Cent’e sattığını belirten Gökgöl, Avrupa’daki petshopların (hayvan satılan dükkan) çekirgelere büyük ilgi gösterdiğini anlattı.

Petshoplar Tercih Ediyor

Profesyonel rehberlik yapan Selami Gökgöl, 3 arkadaşı ile birlikte 350.000 YTL’lik yatırım yaparak, Kurşunlu Köyü’ne çekirge çiftliği kurdu. Gökgöl, Almanya’dan getirdiği damızlık çekirgeleri çiftleştirerek, burada çoğalmalarını sağladı. Avrupa’daki petshoplardaki iguana, kertenkele, bukalemun, kurbağa, kaplumbağa ve bazı yılanların çekirgeyle beslendiğini anlatan Selami Gökgöl, yetişkin bir çekirgenin protein bakımından yarım kilo dana kıymaya eşit olduğunu iddia etti.

Kaynak: Xerib.Com http://www.xerib.com/showthread.php?p=75401

Konserve Çekirge İsteyen Var

Çekirgeye en büyük talebin Almanya, Hollanda ve Avusturya’dan geldiğini anlatan Selami Gökgöl, "Gelen talepleri karşılamak için bir ara damızlıkları bile göndermek zorunda kaldık" dedi. Haftada 300.000 çekirge talebi geldiğini, ancak bunun 100.000’ni karşılayabildiklerini anlatan Selami Gökgöl, "Çiftliğin kapasitesini genişletmemiz lazım. Bunun için teşvik arayışı içerisindeyiz. Teşvik olursa kapasitemizi ikiye katlayacağız" dedi. ABD’den konserve çekirge talebi aldıklarını söyleyen Gökgöl, "öncelikle canlı talebi karşılamamız lazım" dedi.

Bir İnekten Fazla Yiyorlar

Çekirgeleri mısır, kepek, yulaf, kamış, İngiliz çimi, karnabahar yaprağı ile besleyen Selami Gökgöl, söz konusu sebze ve otları çiftliğin bir bölümünde kimyasal ilaçlardan uzak kendisinin yetiştirdiğini belirtti. Otları taze kesip verdiklerini anlatan Selami Gökgöl, çekirgelerin günde 5 öğün yemek yediğini belirterek, "Bir inekten daha fazla ot yerler. 2.5 dönümlük mısır tarlasını 1 haftada bitiriyorlar" dedi.

Çöl Ortamı Hazırladılar

Çekirgeleri 28-32 derece sıcaklıkta özel ortamda, camların içerisinde yetiştirdiklerini bildiren Selami Gökgöl, çekirgeler için nem oranı yüzde 40’ın altında olmak şartıyla çöl ortamı hazırladıklarını belirtti. Çekirge çiftliğinin bağımsız statüde değerlendirilmediğini söyleyen Gökgöl, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın çekirgeleri ipek böcekçiliği ve arıcılıkla aynı statüde değerlendirdiğini kaydetti.

Çekirge Gübresinden Biyodizel Üreteceğim

Selami Gökgöl, Türkiye’deki laboratuvarlarda yaptıramadığı çekirge dışkısı analizini Almanya’da bir arkadaşı vasıtasıyla yaptırdığını belirterek, çekirgenin dışkısının gübre olarak kullanılamayacağını, ancak birinci derece biyogaz üretimi için elverişli olduğunu tespit ettiklerini söyledi. Gökgöl, çekirgelerin dışkısı ile biyodizel üretmeleri halinde ısınma maliyetini de sıfıra indireceklerini anlattı.

Kaynak: Hürriyet Gazetesi

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...