Jump to content

WikiPedia da Arama Motoru Oluyor!


emily

Recommended Posts

WikiPedia da Motor Oluyor!

wikiit9gh3.jpg

200 dilde yayınlanan online ansiklopedi Wikipedia, Google ve Yahoo gibi arama motorlarıyla rekabet için arama motorunu hazırlıyor.Arama motoruna "Wikiasari" veya "Wikia" adı verilmesi düşünülüyor. Web aramalarında diğerlerinden farklı olarak açık kaynak kodlu hazırlanan arama motoru için wiki topluluğunun üyeleri oluşumun tasarım sürecine dahil olmaya çağrıldı. Wiki, Hawai dilinde "hızlı" anlamına geliyor. Wikipedia, Jimmy Wales ve Larry Sanger tarafından 15 Ocak 2001 tarihinde, uzman editörlerce yazılmakta olan özgür ansiklopedi Nupedia projesine yardımcı olması amacıyla başlatılan bir proje. Kullanıcılar, internetteki Wikipedia'ya içerik sağlıyorlar ve editörler de bu içeriği denetimden sonra Nupedia'ya aktarıyordu.

Hızlı büyüyen ansiklopedi

Kısa sürede Nupedia, Wikipedia'nın hızına yetişemez oldu ve Wikipedia, Nupedia'dan ayrılarak 1 yıl içerisinde 20.000 madde sayısına ulaştı ve 18 dilde yayına başladı. Türkçe Wikipedia'ya şu anda 20.000'e yakın kullanıcı kayıtlı.

shiftdelete

Link to comment
Share on other sites

Bilimsel veya Ansiklopedik bir bilgi ararken wikipedia'yı kullanırım.Wikipedia'nında arama motoru olması kalitesini arttırır.Hatta ben google'dan daha çok kullanacağımı düşünüyorum.Ansiklopedik bilgileri google'da aradığımızda direk wikipedia'yı veriyor.Ama wikidepia'da arama motoru olursa bu bilgileri vermeyi kesebilir.Bu durumda wikipedia'nın kalitesi artar. @kaganbjk'ye katılıyorum. rekabet arttıkça kalite de artar...

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...