Jump to content

Leopard Ipucu: Spotlight


by_mehmet_emin

Recommended Posts

vdmn0m.jpg


Quick Look ile birlikte Mac OS X işletim sisteminin çalışma alanınızı kolaylaştırmaya yönelik bir başka aracı ise Spotlight. Bu özelliğin basitleştirilmiş arama yetenekleri sayesinde belgelerden elektronik posta mesajlarına kadar sisteminizde aradığınız pek çok şeye kolayca ulaşabilmeniz sağlanıyor. Spotlight, sisteminizdeki menü çubuğu üzerindeki Spotlight simgesi ya da Command Boşluk klavye kestirmesi aracılığı ile ulaşılabilir.


Spotlight aramalarını özelleştirerek ya da kaydederek daha sonra sık kullandığınız arama terimlerine ulaşmak da mümkün. Bazen ‘Smart Folders‘ adı verilen sanal klasörler oluşturarak, klasöre atayacağınız kurallar yardımıyla ilgili klasörün içeriğinin sisteminizdeki dosyaların son hallerini içeren güncel dosyalardan oluşmasını sağlayabilirsiniz.

Spotlight kullanarak doğrudan arama sonuçları üzerinden akıllı klasör oluşturmak mümkün. Bunun için arama sonuçları üzerindeki ‘Save‘ düğmesi aracılığı ile, Finder’ın File menüsü altındaki ‘New Smart Folder‘ komutu ile ya da Command N klavye kestirmesini kullanabilirsiniz.

Smart Folders’ özelliğinin ardında yatan teknoloji, Mac OS X 10.5 “Leopard” işletim sistemi ile birlikte sadece Spotlight ile sınırlı kalmıyor. Aynı teknikleri kullanarak iPhoto üzerinde ‘Akıllı Klasörler’, iTunes üzerinde ‘Akıllı Çalma Listeleri’ hatta Mail üzerinde ‘Akıllı Posta Kutuları’ oluşturmanız mümkün. Akıllı arama terimlerinin ardındaki konsepte bir kez alıştığınızda, kendi çalışma ortamınıza uygun sonuçlar getiren klasörleri kendiniz de oluşturabileceksiniz.
Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...