Jump to content

En uzak mesafe hangisidir?


KelebeK

Recommended Posts

En uzak mesafe

Ne Afrika’dýr,

Ne Çin,

Ne Hindistan, ne seyyareler

Ne de yýldýzlar geceleri ýþýldayan...

En uzak mesafe iki kafa arasýndaki mesafedir

Birbirini anlamayan...

CAN YÜCEL

Yanýbaþýmýzda Yaþayýp Uzaðýmýzda Kalanlar

Þair Can Yücel’in dizelerinde anlatmýþ olduðu gibi, birbirlerine fiziksel olarak dokunup, deðecek kadar yakýn mesafede olduklarý halde, aralarýnda iki kýta arasýndaki mesafeden daha uzak mesafe oluþturmaz mý bazý insanlar?

Anlaþmak, birbirini anlamak demektir. Birbiriyle anlaþan insanlar birbirlerine “yakýn”dýr. Onlar birbirlerini anlar, dinlerler. Birbirlerinin farklý düþünmesini, farklý zevklerini, farklý bakýþ açýlarýný, farklý öðrenme biçimlerini, farklý sevgi dillerini takdir ederler. Ortaya çýkan sorunlarýný çözmeye odaklanýrlar. Karþýdakinin duygularýný anlamaya çalýþýr, içinde bulunduðu koþullarý ve bu koþullar altýndaki davranýþýn nedenlerini kavrayabilirler.

Oysa birbirlerine fizikselliðin dýþýnda “Yakýn” olmayanlar birbirleriyle saðlýklý iletiþim kuramaz, yeterice konuþmaz, birbirlerine karþý düþünce ve duygularýný ifade edemezler . Anlatamazlar kendilerini. Ya da anlatmaya çalýþýrlar ama dinlemez karþýdaki. Ýþitir de, duyduklarýna kendine göre anlam verir. Kendince verdiði anlam, karþýsýndakinin söylemek istediðinden bambaþkadýr belki de. Bunu yansýttýðýnda, karþýsýndaki yanlýþ anlaþýlmýþ olmaktan dolayý üzüntü duyar, alýnganlýk gösterir. Hayal kýrýklýðý yaþar. Ýçinde yaþadýðý bu duygular elbette ses tonuna, seçtiði sözlere, beden diline varana kadar yansýr.

Ýþte birkaç þanssýz deneyimden sonra insanlar yanlýþ anlaþýlmaktan korkarak konuþmamayý ve kendini ifade etmemeyi öðrenirler. Bu iliþkide en iyisi hiç konuþmamak, der ve suskunluðu seçerler. Aradaki mesafe sustukça açýlýr, gittikçe daha da uzaklaþýr insanlar birbirinden.

Týpký iki kýta arasýndaki mesafe gibi olur yan yana iki insan arasýndaki mesafe.

Bilinçli ve saðlýklý bir seçim yapmadan kurulan evliliklerde bu durum, ne çok yaþanýr.

Yýllardýr ayný evde yaþayýp, bir yastýða baþ koyan, ama hiçbir ortak yönü, ortak beðeni ve zevkleri bulunmayan, birbirini anlamayan, sevgiyi, mutluluðu hiç tatmamýþ iki insan arasýndaki o mesafeyi düþünüyorum da...

Ýþte en uzak mesafe, bu olsa gerek.

www.memurlar.net

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...