Jump to content

Dev çiçeðin DNA’sý çýkarýldý


KelebeK

Recommended Posts

21680.jpg

Bilim insanlarý dünyanýn en büyük çiçek familyasýnýn botanik haritasýný çýkardý.

13 Ocak 2007 Cumartesi 16:08

Bilim insanlarý dünyanýn en büyük çiçek familyasýnýn botanik haritasýný çýkardý.

LONDRA - Güneydoðu Asya’da bulunan 1 metre geniþliðinde ve 7 kilogram aðýrlýðýndaki kýrmýzý Rafflesiaceae bitkisi dünyanýn en büyük çiçeklerinden biri kabul ediliyor. Çiçek yaklaþýk 200 yýl önce keþfedilmesinden bu yana, farklý özellikleriyle bilim insanlarý için bir muammaydý. Rafflesiaceae çiçeðinin kökü, yapraðý ve dalý yok.

Güneydoðu Asya’nýn yaðmur ormanlarýnda bulunan Rafflesiaceae çiçeðinin DNA’sýný çýkaran botanik bilimciler, çiçeðin 50 üyeli bir familyanýn parçasý olduðunu ortaya çýkardý. Araþtýrmaya göre, Rafflesiaceae çiçeði Euphorbiaceae familyasýna ait. Bu familyaya ait bitkilerin tümü küçük çiçeklere sahip.

YAPRAKLARI MÝLYONLARCA YIL ÝÇÝNDE BÜYÜDÜ

Araþtýrmayý yürüten Harvard Üniversitesi uzmaný Charles Davis, Rafflesiaceae çiçeðini ‘Dünya dýþýndan’ sözleriyle tanýmlýyor. David’e göre, “Rafflesiaceae çiçeðinin üyesi olduðu familyadaki diðer bitkilerin küçük çiçek açmasý büyük bir sürpriz”.

Botanik uzmanlarý, Rafflesiaceae ilk kez 46 milyon yýl önce çiçek açmaya baþladý ve çiçek evrim geçirerek hýzla büyüdü. Rafflesiaceae ilk açtýðýnda çiçeði sadece 2mm uzunluðundaydý. Milyonlarca yýl için Rafflesiaceae çiçeði büyüdü ve bundan sonra da büyümeye devam edecek.

POLENLERÝ SÝNEKLER TAÞIYOR

Rafflesiaceae çiçeði, tropik yaðmur ormanlarýnda kuytu bölgelerde yaþýyor, geniþ yapraklarýný açarak kokusunu salýyor ve sineklerin gelip polenlerini taþýmasýný saðlýyor. Rafflesiaceae çiçeðinin kokusu insanlara hoþ gelen bir koku salgýlamýyor, diðer çiçekler gibi sinekler yoluyla polenlerini daðýtýyor.

http://www.ensonhaber.com

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...