Jump to content
Son zamanlarda artan kullanıcı hesap hırsızlıkları sebebiyle tüm kullanıcılara şifre sıfırlama maili gönderilmiştir. Lütfen güveli şifreler seçiniz. Mevcut e-mail adresinize erişemiyorsanız, en aşağıdaki destek linkinden bize ulaşınız. ×

Bursa'ya Bilim Ve Teknoloji Merkezi Kuruluyor


Guest _ULTIMATE_

Recommended Posts

[img]http://www.veteknoloji.com/resimler/haberler/20101109063710_technologycenter.jpg[/img]

[b]Bursa'da, Bilim ve Teknoloji Merkezi kuruluyor. Büyükşehir Belediyesi tarafından 10 bin metrekarelik alanda inşa edilecek merkezde 170 farklı ünitede eğitim verilecek.
[/b]
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Merinos AKKM Hüdavendigar Salonu'nda düzenlenen basın toplantısında kentte kurulacak Bilim ve Teknoloji Merkezi'ni kamuoyuna tanıttı. Bilim ve Teknoloji Merkezi ile ilgili çalışmaların bu yılın ilk aylarında başladığını hatırlatan Altepe, Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. ve Etüd Projeler Daire Başkanlığı ekipleri ile Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Ulcay'ın da katılımlarıyla, dünyadaki benzer yapıların incelendiğini kaydetti. Altepe, Bilim ve Teknoloji Merkezi'nin çocukların, gençlerin ve toplumun ilgisini bilme ve teknolojiye çekerek bu alanda fark oluşturma amacıyla hayata geçirildiğini söyledi.

Dünyanın birçok kentinde müze olarak kurulan bu merkezlerde oluşturulan mekanlara ve ünitelere dokunmanın yasak olduğuna işaret eden Altepe, "Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi'nde ise çocukların görme, işitme ve özellikle dokunma duyularına hitap eden bir sistem uygulanacak. Merkeze gelen çocuklar burada oluşturulacak bilimsel ve teknolojik ünitelere dokunarak hem eğlenecek hem de öğrenecek. Bu yüzden projemizin sloganını da 'Dokunmamak Yasaktır' olarak belirledik. Bu merkezde çocuklar her şeyi görecek, dokunacak, test edecek ve öğrenecekler." dedi.

Başkan Recep Altepe, merkezin TÜYAP Fuar Alanı'nın yanındaki 10 bin metrekarelik alanda kurulacağını belirterek, merkezin içerisinde bilim ve teknoloji alanında 170 farklı ünitede, başlarındaki eğitmenler tarafından öğrencilere eğitimler verileceğinin altını çizdi. Siparişleri verilen ünitelerin 70'inin İstanbul, Ankara ve Bursa'da diğer 100 ünitenin ise Almanya ve Hollanda'daki uzman firmalarda üretildiğini kaydeden Altepe, 2011 Mayıs ayında 170 düzeneğin tamamlanarak sergilenmesini sağlamayı amaçladıklarını söyledi.

Dünyada birçok ülkede bilim ve teknoloji merkezlerine büyük önem verildiğini ifade eden Başkan Altepe, Amerika'da Boston Bilim Müzesi'nin 1830 yılında kurulduğunu ve 1970'li yıllardan itibaren müzelerin içerisinde bilim merkezleri oluşturulduğunu, 1980'lerden sonra ise doğrudan bilim merkezleri kurulduğunu kaydetti. İngiltere'de ise 1800'lü yılların başında kurulan Victoria Müzesi'nin 1910 yılında kraliyet ailesinin politikası olarak bölünerek bilim müzesi oluşturulduğunu bildiren Başkan Altepe şöyle devam etti:

"Almanya'da ise 2010 yılından itibaren bilim merkezinin renovasyon çalışması için hükümet tarafından 450 milyon Euro bütçe ayrılmıştır. Bunların dışında Ortadoğu'daki Suriye, Ürdün, Mısır, Tunus, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Kuveyt gibi ülkelerde de 10 yılı aşkın süredir bilim merkezleri bulunmaktadır. Türkiye'de böyle bir yapı ilk defa Bursa'da Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştiriliyor. Yeni yetişen genç nesle bilimi sevindirecek, kolayca anlamalarını sağlayacak görsel, işitsel ve dokunacakları bir ortam sağlanacak. Bilimsel farkındalık düzeyini artırarak bilimi somutlaştırarak sunmak, geleceğin bilim adamlarının yetiştirilmesine katkı sağlamak bu merkezin en önemli hedefleridir."

Projeyi yürüten Bursa Kültür AŞ Genel Müdürü Rıfat Bakan da Bilim ve Teknoloji Merkezi'nde bulunacak bölümler hakkında bilgi verdi. Rıfat Bakan, görsel, işitsel, deneysel düzeneklerle fizik, mekanik, statik, elektrik, enerji, magnetizm, ışık, renkler, biyoloji, tıp, anatomi, DNA, astronomi, su dinamiği, matematik, ısı, yön bulma, koku, tat, dokunma, ses, bakış açısı ve kimya alanlarında çocuklara eğlenceyle eğitimin bir arada sunulacağını söyledi. Projede kullanılacak üniteler ile merkezin planlanmasında birçok çizim Kültür A.Ş. tarafından oluşturulan 8 kişilik ekip tarafından yapıldığına dikkati çeken Bakan, "Hayalimiz bu merkez sayesinde birkaç çocuğun bilim adamı olmasıdır." diye konuştu.

veteknoloji


Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...