Jump to content
Son zamanlarda artan kullanıcı hesap hırsızlıkları sebebiyle tüm kullanıcılara şifre sıfırlama maili gönderilmiştir. Lütfen güveli şifreler seçiniz. Mevcut e-mail adresinize erişemiyorsanız, en aşağıdaki destek linkinden bize ulaşınız. ×

Sık Uçanlar, Dikkat!


Guest _ULTIMATE_

Recommended Posts

[img]http://www.veteknoloji.com/resimler/haberler/20101109021046_solarstorms.jpg[/img]

[b]Sık uçak yolculuğu yapan kişilerin uzun vadede 'güneş fırtınaları' ya da Güneş'ten kaynaklanan ışıma nedeniyle radyasyon zehirlenmesi yaşama riskinin yüksek olduğu belirtildi.
[/b]
Yapılan yeni bir araştırma sonucunda sık uçak yolculuğu yapan kişilerin uzun vadede 'güneş fırtınaları' ya da Güneş'ten kaynaklanan ışıma nedeniyle radyasyon zehirlenmesi yaşama riskinin yüksek olduğu belirtildi.

Araştırmacılar, yolcuların 12 bin metre yükseklikte seyahat ederken sağlığa zararlı düzeylerde uzay radyasyonuna maruz kalma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu ortaya koydu. Uzmanlara göre, yolcuların bu tür radyasyon seviyelerine maruz kalmaları kansere yakalanma risklerini de artırıyor.

NASA uzmanları, dünyanın asırda bir gerçekleşen bir 'güneş fırtınası' tehdidiyle karşı karşıya olduğunu belirtiyor. Buna Güneş yüzeyindeki dünyada jeomanyetik fırtınalara yol açabilen faaliyetlerin yaşanması yol açıyor. Biri 19. yüzyıl ortalarında yaşanan bu olayın telgraf sisteminin çökmesine neden olduğu kaydedilirken, çok sayıda bilim insanının yeni bir güneş fırtınasının yakında gerçekleşmesini bekliyor.

İngiltere'deki Rutherford Appleton Laboratuvarı'ndan araştırmacılar elektrik şebekelerinin, bilgisayarların, telefonların, taşımacılığın, su tedariğinin ve gıda üretiminin bu fırtınalar nedeniyle çökebileceği uyarısı yapıyor. Bunun dünyada kaosa neden olabileceği kaydediliyor. İnsanoğlunun teknolojiye son derece bağımlı hale gelmesiyle bu fırtınadan daha çok etkileneceği belirtiliyor.

Bütün bu uyarıların yanı sıra bilim insanları, uçak mürettebatının Güneş radyasyonuna en fazla maruz kalan grup olduğuna dikkat çekerken, sık uçan yolcuların da tehlikede olduğunu bildiriyor.

Güneş'teki radyasyon düzeylerinin geçen yüzyılda nispeten düşük olmasının, gelecek bir kaç yılda enerjisinin artacağı beklentisine yol açıyor. Bu güçlenmenin yeni sağlık sorunlarına neden olması bekleniyor.

Araştırmada, "Radyasyonun uzaydan atmosfere ulaşabileceğini ve ekstra radyasyona maruz kalmak genel uçuş irtifalarında seyahat eden mürettebat kadar yolcular için de risk taşıyor" denildi.

veteknoloji


Link to comment
Share on other sites

  • 2 hafta sonra ...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...