Jump to content

Irak: Kerkük endiþenizi bize iletin


S3RHAT

Recommended Posts

258303.jpg

Irak: Kerkük endiþenizi bize iletin

Iraklý yetkililer, “Türk liderler, Kerkük sanki Türkiye’nin bir þehriymiþ gibi açýklamalar yapýyor” diyor. Baðdat yönetimine göre, Ankara, Kerkük’te yaþayan Türkmen sayýsýný da abartýyor.

258302.jpg

NTV ANKARA - Bu arada Irak’ýn, Türkiye’nin iadesini istediði PKK mensuplarý konusunda yeni bir gerekçe bulduðu ortaya çýktý. Irak’a göre, Türkiye’nin ilettiði listedeki kiþilerin yüzde 80’i Irak vatandaþý, bu nedenle de iadeleri mümkün deðil.

Iraklý yetkililer, “Türk liderler, Kerkük sanki Türkiye’nin bir þehriymiþ gibi açýklamalar yapýyor” diyor. Baðdat yönetimine göre, Ankara, Kerkük’te yaþayan Türkmen sayýsýný da abartýyor.

Irak, Türkiye’nin askeri müdahale olasýlýðýndan bahsedilmesine de tepkili. Iraklý yetkililer, “Irak, egemen bir ülke. Türk Hükümeti, endiþelerini doðru kanallarý kullanarak Irak Hükümeti’ne iletmeli” þeklinde konuþuyor.

PKK’yla mücadele için yapýlan üçlü toplantýlarýn devam etmesi gerektiði belirtilirken, Irak’ýn Türkiye’yle askeri operasyon dahil herþeyi konuþmaya hazýr olduðu vurgulanýyor.

PKK’LILARIN ÝADESÝ

Türkiye, iadesini istediði terör örgütü pkk mensuplarýnýn listesini, gerekli bilgi ve belgelerle, 2005 yýlýnda, Irak Dýþiþleri ve Adalet bakanlýklarýna iletmiþti.

Ankara, yaklaþýk 150 kiþinin iadesi için yaptýðý talebe yanýt beklerken, Irak’ýn yeni bir gerekçe bulduðu ortaya çýktý. Iraklý yetkililer, Türkiye’nin ilettiði listedeki kiþilerin yüzde 80’inin Irak vatandaþý olduðunu, bu nedenle yakalansalar dahi iade edilemeyeceklerini savunuyor.

Türkiye Kerkük konusunu bilmiyor

Uluslararasý Ýliþkiler Uzmaný Cengiz Aktar’a göre Türkiye Kerkük ve Türkmenler konusunda yeterince bilgi sahibi deðil. Aktar “Türkiye, Kuzey Irak konusunda daha yapýcý bir politika sergilemeli” diyor.

258304.jpg

TÜLAY SAÐLAM NTV-MSNBC

STANBUL - Dr. Cengiz Aktar, Kerkük konusunun, Türkiye’nin Irak ile ilgili esas noktasý olan PKK terör örgütüne ilaveten ortaya çýktýðýný ve birbirine karýþan bu durumun endiþe verici olduðunu söyledi. Kerkük ile ilgili tartýþma ve polemikleri deðerlendiren Aktar, “Irak’a sýnýrötesi operasayon bir retoriktir ve bunun en büyük tehlikesi batý düþmanlýðýný körüklemektir, iþadamlarýndaki yaklaþým, siyasette ve devlette olsa Türkiye bölgede gerçek anlamda söz sahibi olacaktýr” dedi.

Kuzey Iraklý Kürtlerin ve Türkmenlerin demografik yapýsý, Türkiye’deki siyasi çýkýþlarýn bölgedeki Türk iþadamlarýna etkileri, Irak’a sýnýrötesi harekat yapýlýp yapýlmayacaðý ve Türk-Kürt iliþkileri... Kerkük konusundaki tartýþmalar gündemi meþgul etmeye devam ediyor. Bahçeþehir Üniversitesi Uluslararasý Ýliþkiler Uzmaný Dr. Cengiz Aktar, Kerkük konusundaki tartýþma ve polemikleri NTVMSNBC’ye deðerlendirdi.

KERKÜK VE PKK BÝRBÝRÝNE KARIÞTI

Aktar,”Türkiye’nin önüne birden bire Kerkük meselesi geldi ve Irak ile ilgili esas noktamýz olan PKK’ya ilaveten yeni bir konu ortaya çýktý. Bu iki konu birbirine karýþtý ki bu endiþe verici bir durumdur. Çünkü ikisi de farklý konulardýr, bir tanesi Türkiye ile Kürtleri, diðeri ise tamamen Irak’ý ilgilendiren bir konudur” dedi.

TÜRKÝYE IRAK’A GÝRMESÝ UZAK ÝHTÝMAL

“Türkiye yýllardýr ne Irak ne de Irak’ýn kuzeyindeki Kürdistan otonom bölgesi konusunda politika üretebilmiþ deðil” diyen Dr. Aktar’a göre Kerkük konusu Türkiye’yi farklý mecralara çekebilir: “Bugün Türkmen varlýðý üzerinden pompalanan bir yaklaþým söz konusu. Bu Türkiye’yi farklý mecralara çekebilecek bir yaklaþým. Ama Cumhuriyet Halk Partisi ya da diðer þahin cenahlar ne derse desin, Türkiye’nin son tahlilde Irak’a girebileceðini veya Kerkük’te bu yýl içerisinde yapýlacak referandumu þu ya da bu þekilde etkileyebileceðini düþünmüyorum. Bu bir retoriktir ama bu retoriðin tabii ki bir sonucu vardýr ve olacaktýr. O da ülkedeki genel batý düþmanlýðýný körüklemektir: Bunun en büyük tehlikesi budur yoksa bizim Irak’a gireceðimiz son derece uzak bir ihtimaldir.”

258306.jpg

TÜRKMEN NÜFUS RAKAMLARI GERÇEÐÝ YANSITMIYOR

Kerkük’teki Türkmenlerin demografik yapýsý konusundaki rakamlarýn gerçeði yansýtmadýðýný ifade eden Aktar, “Nüfus konusunda bir kere akýlamaz rakamlar dolaþýyor. Türkmen nüfusu toplam Irak nüfusunun yüzde 2 veya 3’ünü oluþturuyor. Bu da 200-300 bin en fazla 400 bin kiþi eder. Kaldý ki bu Türkmenlerin bir bölümü Türkiye’dedir. Bunlarýn arasýnda Þiiler vardýr, Caferi anlamýnda Þiilerdir” dedi.

TÜRKÝYE ÝLE ÝLÝÞKÝLER KONUSUNDA FARKLI GÖRÜÞLER VAR

Aktar, Kerkük’teki Türkmenlerle ilgili tespitlerini þöyle sürdürdü: “Buradaki bu kitle silahlý deðildir, yani oradaki Kürt partileri gibi silahlý gücü ve peþmergesi olan bir kitle deðildir, çoðu iþadamýdýr. Kendi aralarýnda Türkiye ile iliþkiler dendiði zaman da çok farklý yaklaþým ve görüþler vardýr. Yani böyle bir homojen, yüzde yüz Türkiye ile iliþkide olan, Türkiye ile göbek baðý içerisinde olan bir Türkmen gruptan söz etmek mümkün deðil. Dolayýsýyla bugün pompalanan gündeme hýzla oturan ve kimi AK Parti milletvekillerinin ‘Sýrtýmýzdaki hançer’ gibi ifadelerle dile getirdiði bu konu, aslýnda çok yapay bir konudur. Yani Türkiye’nin Irak politikasýný çözebilecek aðýrlýkta bir konu deðildir.”

TÜRKMENLER VE KERKÜK KONUSUNDA BÝLGÝ SAHÝBÝ DEÐÝLÝZ

Türkiye’nin Kerkük ve Türkmenler konusunda yeterince bilgi sahibi olmadýðýný dile getiren Aktar, “Türkiye Kerkük’ün yerini bile bilmez. Orada sadece bir takým istihbaratlar var ve Türkiye’nin genelinde Irak politikasý, ve özelinde Kuzey Irak’taki Kürdistan yönetimi tabir edilen oluþumla ilgili politikasý, Kerkük ve Türkmen meselesi üzerinden þekillenemez, böyle bir þey mümkün deðil” ifadesini kullandý.

258308.jpg

TÜRKÝYE MESELEYE KÜRDÝSTAN TEHLÝKESÝ OLARAK BAKIYOR

Türkiye’deki Kerkük çýkýþýnýn ardýndaki neden konusunda ise Aktar, “Meselenin özü, Türkiye bu meseleye daha hala orada kurulacak olan fiilen veya resmen var olacak olan bir Kürdistan tehlikesi olarak bakýyor. Böyle bakýldýðýnda bu negatif yani korkuyla üretilen bir politika haline geliyor. Halbuki bugün Türk iþadamlarý Kuzey Irak’ta dünya kadar iþ yapýyorlar, alt yapý ihaleleri alýyorlar, petrol arýyorlar ve çýkarýyorlar, Erbil ile Ýstanbul arasýnda uçak seferi var. Yani burada hakikaten bir hayatýn gerçekleri, ekonomi dünyasýnýn yaklaþýmý var bir de bunun karþýlýðýnda devletin ve giderek de siyasetin 19. Yüzyýldan kalma diyebileceðim bir siyasi yaklaþýmI var. Halbuki Türkiye, Kuzey Iraklý Kürtlere kucak açsa, onlarla masaya otursa, onlarla konuþsa ve onlarý kollayýp gözetse çok farklý bir konuma gelecektir. Ve esas bu sayede Kuzey Irak’ta söz sahibi olacaktýr, yoksa atýp tutarak deðil” dedi.

YAPICI POLÝTÝKA SÖZ SAHÝBÝ YAPAR

Siyasi çýkýþlarýn Kuzey Irak’taki iþadamlarýný olumsuz etkileyebileceðini vurgulayan Aktar, “Ýþadamlarý iþlerini yapýyor ama siyaset ister istemez iþadamlarýný olumsuz etkileyecektir. Ama iþadamlarýndaki yaklaþým, siyasette ve devlette olsa herhalde Türkiye çok farklý bir noktada olur. O zaman gerçek anlamda söz sahibi olacaktýr, bugünkü gibi karþýlýklý retorik beyanlarla deðil, söz sahibi olmanýn yolu yapýcý politikalardan geçiyor” dedi.

258307.jpg

AB VE AMERÝKA’NIN TEPKÝSÝ

Türkiye’nin Kuzey Irak’ta sýnýrötesi operasyona gitmesi durumunda AB ve Amerika’nýn tepkisi ne olur sorusuna ise Aktar’ýn yanýtý þöyle oldu: “Ben böyle bir operasyona gidilebileceði kanaatinde deðilim. Bunun bir retorik olarak kalacaðýný düþünüyorum. Amerika’nýn ne diyeceði belli ki zaten söylüyorlar. AB, bu konuda henüz bir þey söylemedi ama herhalde ‘buyurun gelin’ demeyecektir. Ama bütün bu ikisinden de önemli olarak esas Türkiye’nin ve Türkiye’deki ortak aklýn bunu engelleyebileceði kanaatindeyim, yani Türkiye artýk böyle maceralara paye ve prim verebilecek bir ülke deðil. Böyle bir operasyon Türkiye’ye çok zarar verir. Bu retoriðin, bu atýp tutmanýn, bugünkü ‘konuþurum, konuþmam’ restleþmesinin en büyük zararý, kamuoyunun batý algýlamasýnda yaþanýyor. yani kamuoyu bu þekilde giderek batýya daha fazla düþman oluyor yoksa Irak’a falan gireceðimiz yok.”

ABD’den Kerkük desteði yok

ABD Dýþiþleri Bakanlýðý Sözcüsü Tom Casey ABD’nin, Türkiye’nin Kerkük referandumunun ertelenmesi tezine destek vermediðini belirtti.

WASHINGTON - ABD Dýþiþleri Bakanlýðý Sözcüsü, düzenlemenin Irak anayasasýnda bulunduðunu, Baðdat hükümetinin bunu uygulamasý gerektiðini savundu. Kerkük referandumunun bu yýl içinde yapýlmasý öngörülüyor. Casey, “Biz, kesinlikle Irak hükümetinden bu yöndeki planlarý uygulamaya devam etmesini bekliyoruz” dedi.

Böylece ABD Dýþiþleri, Türkiye’nin pozisyonunu reddederek, referandumun yapýlmasýný isteyen Iraklý Kürtler’i destekledi.

Bunun yanýnda Casey, ABD’nin Türkiye-Irak sýnýrýndaki güvenlik sorunlarýnýn çözümü için iþbirliðine hazýr olduðunu da açýkladý.

ABD Dýþiþleri Bakanlýðý Sözcüsü, ABD Baþkaný Bush’un Türkiye ve Irak’ýn, sýnýrdaki güvenlik sorunlarýyla mücadele ederken, Washington’la iþbirliði yapmasýna önem atfettiðini söyledi.

Casey, PKK ile mücadelede, özel temsilci atamýþ olmalarýnýn da bu alandaki somut çabalarýndan birisi olduðunu dile getirdi.

258314.jpg

Kerkük’te intihar saldýrýsý: 10 ölü

KERKÜK - Kerkük’te bir intihar bombacýsý, patlayýcý yüklü araçla polis karakolunu hedef aldý. Aracýn karakolun yakýnýnda patlamasý sonucu 10 kiþi öldü, 42 kiþi de yaralandý. Ölen ve yaralananlar arasýnda sivillerin de olduðu belirtiliyor.

• ABD'den Kerkük desteði yok

Baþkent Baðdat’ýn güneyindeki Ýskenderiye bölgesine düzenlenen havan topu saldýrýsýnda ise 1 kadýn öldü, 10 kiþi yaralandý.

Yine Baðdat’ýn güneyindeki Mahavel’de düzenlenen saldýrýda 1 kiþi hayatýný kaybetti. Sadr semtinde bir pazar yerinde düzenlenen bombalý saldýrýda da 3 kiþi öldü, 10 kiþi yaralandý.

Bu arada Irak Savunma Bakanlýðý, güneydeki Basra kentinde Ýngiliz güçlerini hedef alan bombalý saldýrýda, 2 Ýngiliz askerinin yaralandýðýný açýkladý.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...