Jump to content

"muhteşem Yüzyıl" Rezaleti


YeniçeRiyan-i
 Share

Recommended Posts

[quote name='cosmic-visitor' date='06 Ocak 2011 - 23:12 ' timestamp='1294352551' post='939465']
Utanç verici olan ceddinizin harem ve kadınlarla ilgilenmesi değil midir?

http://tr.wikipedia.org/wiki/H%C3%BCrrem_Sultan
[/quote]

onun ceddi senin ceddin değil mi? soysuz musun sen?

[size="3"][color="#ff0000"][b]> Uyarı aldınız.[/b][/color][/size]

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 69
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

bu ne cüret ne biçim dizi ya arkadaşlar, bu konuda bir şeyler yapalım, ceddimeze yapılan bu hakareti devamına gözmü yumacaz
hadin harekete geçelim e-mail yoluyla herkese rtük ün şikayet linkini verelim

[code]http://www.rtuk.org.tr/sayfalar/GorusOneri.aspx[/code]

Link to comment
Share on other sites

İlgili kurum adına rtuk yapılan itiraz ve şikayetler karşısında ilgili program adına rtuk ne kadar yayının iptali veyahut yayından kaldırma acısından başarılı olur,bu benim şahsi düşüncem.İlgili kurum konuda bahsi gecen programının yayınına devam edeceğini sanıyorum.Rtuk kurumuna çok sayıda itiraz ve şikayet bildirileri gelmesine rağmen pek bu konularda pasif sayılmakta,hiçbir itiraz ve şikayet uygulanmıyor.Herkes ettiği şikayet ve itirazlar karşılığında yayınlar alabildiğine devam etmektedir.Saygılarımla.Herkesin Cumalarını kutlarım bu arada.


[b]İnternete düşen yorum.[/b]

[quote]Muhteşem Yüzyıl rezaleti TV Programları  -  06.01.2011 - 10:12 
Show Tv ekranlarında yayınlanan, gazete ve tv ekranları, aylar öncesinden tellal tutularak reklamı yapılan diziyi (Muhteşem Yüzyıl) niye yalan söyleyeyim, biraz utanarak biraz da sıkılarak izledim. Kabul etseniz de etmeseniz de atanız olan geçmişinizin üzerinde kim gölge bırakarak kendi payına bir şeyler yapmaya çalışıyorsa, utanmamanız ya da sıkılmamanız mümkün değil. Aslında Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk içinde buna benzer görüntülerle yayınlar yapılmaya çalışıldığında aynı utancı yaşamıştık. Kabul edilmesi gereken tek bir gerçek var, hiç kimse kusursuz değildir, olması da mümkün değildir. Ancak Atatürk’ü alkolik, tutarsız kararları olan bir kimlikle sunmaya çalışan anlayışla, Osmanlı’yı kadın düşkünü, entrikalarla yönetilen bir devlet anlayışı olarak göstermekte aynı kefede tartışılması gereken bir başka husustur. Dizinin hemen hemen her yerinde işlenen müstehcenlik ve kadın temalı figürler ne kadar Osmanlıyla bağdaşır bilinmez. Ancak abartı denen sanatı bu kadar aşırı dozda işlemek de filmi seyredenleri Bayar ve diziden uzaklaştırır. Yani o yüzden filmin sonu gelmeden ben teslim oldum ve başka kanala geçtim. Özellikle Harem’e bakan hadımağalarının çokluğu gözüme çarpan başka bir konuydu, Osmanlı hem uçkuruna düşkün, hem de Sultana ait kadınların(!) başına bir çorap örülmesin diye o kadar erkeği kesip biçip Harem’e sokmak aklı başında bir devlet adamının yapacağı iş değil. Üstelik bu kadınları Padişahın koynuna sokmak isteyenler de Sultanın Anası olunca filmin seyirlik bir yanı kalmıyor ve deyim yerindeyse işkenceye dönüşüyor. 

Kısaca dizi, seyirci ilgilensin diye, kadın, şehvet, entrika dolu temalarla süslenmiş, sanıyorum bir iki bölüm sonra, felçler, boşanmalar, aldatmalar başlar. İlk bölümden tahminim de, Hasodası başı İbrahim efendinin, Alexandra ile eninde sonunda aşna fişne yapacağı. Bütçe yönünden iyi para harcandığı her halinden belli olan dizide ses getirecek, reklamı yapılacak bir şeyler ortaya koyamıyorsanız, yapımcılar da boş durmaz. Gerçi dizide Sultanı canlandıran Halit Ergenç bu konuda sabıkalı olan kişilerden, daha önce oynadığı Binbir Gece Masalları adlı dizi de bir geceliğine 150.000 dolar vererek başlayan bir sultanı(!) oynamıştı. Demek ki, “Binbir Gece Masallarının” etkisinde fazla kalmış olmalı ki oradan Osmanlı Sarayına terfi etti. Film’in teknik yönden tartışmak haddimize değil, ancak gördüğümüz kadarıyla da onda bile filmcilik adına tartışılması gereken o kadar çok konu var ki. Diyalektik berbat, Vatikan Papası kendi dilince konuşurken, tercüme; Türkçeyi yeni öğrenen bir yabancının ağzıyla yapılıyor seyirciye. Sözde Kanuni olan aktris derin Osmanlıca-Farsça kelimelerle süslerken cümlelerini, saray ahalisi muteşem ve düzgün İstanbul Türkçesiyle konuşuyor, bu arada seyirci git-gel yaşıyor. Bir tarafta elinde Osmanlıca-Farsça sözlük, bir tarafta alt yazı kaosunda boğuluyor. Notre Dome’nun kamburu zangocu Quasimodo kılıklı bir ressam Osmanlıyı ve Saray’ı resmedip kayıt altına alıyor, falan vesaire. O kadar çok teknik hata var ki. Dizi ilk bölümünde çorbaya dönmüş, sanıyorum son bölümünde de dibine yanar. Ben beğenmedim, beğenen söyle geçsin breeeee densuzlar. Sağlıcakla kalın. M.Bülent ÖZÇELİK  [quote]http://blog.milliyet.com.tr/Muhtesem_Yuzyil_rezaleti/Blog/?BlogNo=283251[/quote][/quote]

[quote]Sina Koloğlu/Milliyet Cadde

‘Muhteşem Yüzyıl’; bana ‘Kraliçe Elizabeth’i hatırlatıyor
Show TV’nin yeni dizisinin fragmanını izlerken batı menşeili saray entrika filmleri gözümün önüne geldi. İlk aklıma gelen de nedense ‘Kraliçe Elizabeth’ oldu. Hızlı sahneleri ve başarılı dublajıyla hemen dikkati çekiyor. “Kösem Sultan batılıların da pek seveceği kıvama gelir mi?” diye sormuştum. Sanki bu dizideki Meryem Uzerli bu havayı veriyor.
Müzik ise biraz bu havaya ‘yabancı’ geldi. Mehter marşından yola çıkılıp ‘senfonik rock’ havasında, görkemli bir müzik yapılsa dizinin görseline pek uyardı. ‘Muhteşem Yüzyıl’ ‘popüler kültür soslu’ başarılı bir tarihi dizi olması en büyük dileğim. Taylan Biraderleri severim, dizinin başarılı olmasını bu açıdan da istiyorum.

Mesut Yar/Posta

Süleyman öyle konuşmasın!

Deli Saraylı'nın aniden hayatımızdan çıktığı Show TV'de başka bir saray dizisinin başlıyor olması çok ironik. Ama bu işler böyle; gidenin yeri boş kalmıyor...

Muhteşem Yüzyıl hazırlığını aylar önce ilk bu köşeden okuduğunuz bir projeyken artık dizi aşamasına geldi. Etkileyici fragmanları birbiri ardına dönmeye başladı Show ekranında...

Çok uzun süre Hürrem Sultan’ın kim olacağı tartışıldı. Ve sonunda Almanya doğumlu bir Türk oyuncuya kaldı rol. Bu arada bir de bilinmeyeni açıklayalım; neredeyse Hürrem'in anavatanı Ukrayna'ya kadar gidecekti yapımcı TİMS şirketi. Neyse...

Fragmanlarda kulağı tırmalayan bir sesi var Halit Ergenç'in. İhtişam vermek için (Kanuni Sultan Süleyman'ı canlandırıyor) sesini kalınlaştırarak konuşmuş. Belki kulak tırmalamak ağır oldu ama sakil durduğu kesin...

Dilerim dizide de aynı hataya düşüp çizgi film izliyormuşuz hissine kapılmamıza neden olmaz. Şimdiden hayırlı olsun diyelim...Muhteşem Yüzyıl dizisi, izleyiciden ve tarihçilerden büyük tepki gördü. Kanuni'nin içki içtiğini, harem hayatını cinsellikten ibaret gösterdiğini iddia eden vatandaşlar, Radyo ve Telvizyon Üst Kurulu'nun (RTÜK) telefonlarını kilitledi. RTÜK'ü mail yağmuruna tutan vatandaşlar, dizinin yayınlanmasına karşı çıktı.

Dizinin yayından kaldırılmasını isteyen binlerce vatandaş, sosyal paylaşım sitelerinde de sayfalar açtı. Facebook'ta 5 bin üyeye ulaşan sayfada diziye tepkiler yağıyor. "Kanuni Sultan Süleyman'ın hayatından kesitler sunma iddiasıyla çekilen Muhteşem Yüzyıl, Osmanlı Devleti'ni kendi zihinlerinde oluşturdukları 'harem'den ibaret sananların çarpık tarih anlayışını bir kez daha gözler önüne serdi" sözlerinin yer aldığını Facebook'ta, RTÜK'e mail atılması isteniyor. İzleyicilerin; RTÜK'ün www.rtuk.org.tr/sayfalar/GorusOneri.aspx adresinden şikayetlerini dile getirebilecekleri ifade edildi.

Sina Koloğlu- MİLLİYET

HAREM BiRAZ SULANACAK

Bugün başlayacak ‘Muhteşem Yüzyıl’ fragmanıyla tartışmalara yol açtı. Bu konuda verebileceğim en somut örnek Aziz Üstel’in Star’da yazdığı yazı. Üstel şöyle yazmış: “Harem, salt bu fragmanlardan bile anlaşabilecek, son derece çarpıtılmış ve örneğin Ellen Michelette’nin ‘Harem’ adlı, hadi ‘seks’ demeyeyim, ‘iç gıcıklayıcı’ romanını neredeyse birebir çağrıştırıyor. Ama Demet Altınyeleklioğlu’nun yazdığı, tarihsel gerçeklerle hayal gücünü harmanlayan ‘Moskof Cariye Hürrem’le hiç ilgisi yok!”
Akşam’da Burhan Ayeri ağabeyimiz dizinin tutacağını söylüyor; “Ali Saydam’ın gösterdiği yolu tekrarlayacağız. Neydi bu? VIII. Henry’i anlatan ‘Tudors’ dizisini mutlaka izlesinler. Defalarca seyrettiklerine eminiz ama biz söyleyelim dedik. (...) ‘Osmanlı Padişahları sevişmez’ deyip, sizi zındık ilan edenlerden korkmayın” diye yazmış. Fragmanı ben de izledim. Ayeri’nin isimlerini verdiği roman ve dizi film örnekleri gözümün önünden geçti. Katılıyorum kendisine.
Kanuni zamanı en klasik dönem. Haremin çok ciddi ve disiplinli yılları. Hareme giren ‘saraylı kadın’ olur. Çok iyi eğitim alır.
Haremle ilgili birçok yazı yazan amcam Orhan Koloğlu’na sordum, “Sadece haremi ciddiyeti ile anlatırsa kimse seyretmez” dedi. Ama soru işaretini de koydu; “Bu sulanma ne kadar olacak?”
Bu akşam Show TV’de başlıyor ‘Muhteşem Yüzyıl’, izleyip göreceğiz.

Ali Saydam-AKŞAM

Muhteşem Süleyman'ın hikayesi ne kadar muhteşem?

Onca yıllık yazı çizi hayatımda ilk defa böylesine tanık oluyorum: Daha dizi ortada yokken eleştirileri başladı. Hele bir sevgili arkadaşımız var ki, 'Muhteşem Yüzyıl'ın fragmanını izlemiş ve de vermiş veriştirmiş... AKŞAM'dan Burhan Ayeri ve ben 'beklenti yüksek' demişiz. Hatta ben bir de formül vermişim: Tatmin = Algılama - Beklenti. 'Eğer beklenti, algılamadan yüksekse düş kırıklığı kaçınılmaz olur', buyurmuşuz.


***
Kanuni Sultan Süleyman'ın belgesel bir araştırma konsepti çerçevesinde ekrana yansıtmadıklarını dizinin yapımcılarının kendileri de söylüyorlar. Dizinin başında tarihteki olaylardan 'esinlenilerek' yazıldığına dair bir ibare var. Tarihe damgasını vurmuş ünlülerin hayat hikayelerinden 'esinlenilerek' yazılan filmleri, dizileri aklınıza geldiği kadarıyla düşünün... Yerlisini yabancısını... Aslolan 'hikaye'dir; dolayısıyla 'kurgu'dur. Gerçekle anlatılanların arasında dolaysız bir bağ olması şart da, gerekli de değildir. Peki ya kostümler? Topkapı Sarayı'ndaki gerçekleriyle birebir aynı olmak zorunda mı? TEM stüdyolarında hazırlanmış olan saray içi mekan düzenlemeleri de belgesel tadı taşıyabilir de taşımaz da. Kuralı mı var? Halit Ergenç'in Robert de Niro olmadığını da biliyoruz. (Yalnız şunu da biliyoruz ki hem Aliye hem de Binbir Gece dizileri ilgiyle izlendi; reyting rekorları kırdı.)

***
Ben sadece fragmanlara bakmakla kalmadım; aynı zamanda yapımcılarla da konuştum. Hazırladıkları kamera arkası (back stage) görüntülerini izleme fırsatı buldum. O ne emek; o ne zahmet! Şimdi hal böyleyken kalkıp bir iki dakikalık fragmanı izleyip, oyunculara, kostümlere ve mekana göz atıp yerden yere çalanların, diziyi resmi tarih tezinden yola çıkarak mahkum edenlerle, eleştiri oklarını hedefe acımasızca gönderenlerle aynı kulvarda buluşmaları içimi acıttı desem yeridir.
Senaristi Meral Okay, daha önce aralarında 'Asmalı Konak', 'Bir Bulut Olsam', 'Fedai' gibi işlerin de bulunduğu pek çok senaryoya imzasını atmış. Hepsini bir kenara bırakın; sadece Asmalı Konak bile Meral Okay'ın 'Muhteşem Yüzyıl'da ortaya çıkardığı hikaye ve kurguya en azından birkaç bölümlük kredi açmamız için yeterli değil midir? Ya da prodüksiyon içi harcanan onca para, emek, akıl, fikir? Ya da Aşk-ı Memnu'daki olağanüstü oyunculuğu ve sinema geçmişiyle Nebahat Çehre'nin çehresindeki ifade bile 'Hele bi dur kardeşim, bi izle!' dedirtmez mi insana?
O zaman bu telaş, bu yüksek agresyon dozunun anlamı nedir?

***
Pek katıldığımı iddia edemeyeceğim bir iletişim geyiği vardır: 'Kötü tanıtım diye bir şey yoktur.' (There is no publicity like bad publicity.) Muhteşem Yüzyıl'la ilgili yaratılan eleştiri ortamı, dizinin başarı şansını artırmıştır. Eğer bu akşam Kanuni Sultan Süleyman, adına yakışır muhteşem bir çıkış yakalarsa, gerisi gelir...
Bundan böyle her şey yalan.
Tek doğruyu bu akşam izleyecek olan seyirciler söyleyecek...

Gültekin Avcı-BUGÜN

"Muhteşem Yüzyıl" kimin fantezisi?

Bizim tarih temalı TV ve sinema yapımlarımız neden hep suni solunumla yol almaya çalışıyorlar?

Suni solunum diyorum çünkü tarih temalı bir yapımda gerçek soluklar tarihi bilgi ve belgelerden alınır.

Fantezilerinizle hareket edemezsiniz tarihte. Manipülasyon yapamazsınız.

İslam ve Osmanlı tarihi söz konusu olunca nedense oryantalist bakış açısı zirve yapıyor.

İlber Ortaylı'nın bir cevabı geldi aklıma.

Sanırım İstanbul Kanatlarımın Altında filmiyle ilgili konuşuyordu. "Ben sanatçıyım, tarihe uymak zorunda değilim falan diyorlar, ama saçmalamak zorunda hiç değilsiniz" demişti hoca.

Kanuni Sultan Süleyman'ı anlatan "Muhteşem Yüzyıl"ın fragmanını defaatle izledim.

Açık söylemek gerekirse Muhteşem Yüzyıl mı, Erotik Yüzyıl mı karar veremiyorsunuz.

Harem ve kadın düşkünü bir Süleyman profili çıkıyor karşınıza.

"Sanat için sanat" yapıyorsanız bile, milletin ortak tarihi kimsenin dilediği gibi kullanacağı bir orta malı değil.

Aşk-ı Memnu'yla Halid Ziya'yı, Yaprak Dökümü'yle Reşat Nuri'yi taciz ettiniz.

Tarihin gösterdiği Süleyman'ın yerini, sizin fanteziniz 'Erotik Süleyman' alınca sanatsallık tavan mı yapacak? Kuşkusuz hayır.

Belki reyting tavan yapacak ama kim kaybedecek?

Millet ve tarih.

Kimse Kanuni'yi putlaştırdığımı düşünmesin.

Konu Kanuni'yse hem pompalanan malzeme hem de hakiki malzeme ortada.

Tarihçi olmak şart değil.

Açar bakarsınız İsmail Hakkı Uzunçarşılı'yı, İsmail Hami Danişmend'in Kronoloji'sini, Yılmaz Öztuna'yı, Hammer'i...

Bunların eserlerinden Müneccimbaşı, Aşıkpaşazade ve Naima gibi üstatların o konudaki görüşlerine de ulaşabiliyorsunuz.

Hangisinde "harem sevdalısı erotik bir Süleyman" imajı varsa işte burada der koyarsınız ortaya.

Hiçbirisinde "Muhteşem Yüzyıl'ın 'pompaladığı' Süleyman yok.

Son seferi Zigetvar'da savaş meydanında ölen bir Sultan var.

Yılmaz Öztuna'ya göre, öleceğini bile bile sefere çıkan, sarayda ölmekten korkan, er meydanında ölmeyi arzulayan bir Süleyman.

Bu son seferine hastalığı sebebiyle araba ve tahtırevanla götürülür ve sadece şehirleri geçerken ata biner Sultan.

Bizden önce Batılılar'ın 'Muhteşem Süleyman' yaptığı ve sergilere konu ettiği bir simayı, reyting uğruna yerle bir etmenin özel bir amacı olmalı.

Yapımla ilgili kritikler ve tarihçilerin isyanı da ortada.

Devletlerin ve bireylerin istikbali mazinin kökleriyle beslenir.

Geçmişinize dönüp bakacaksınız. Ama adam gibi.

Tarihin üzerine sanat faaliyeti inşa ederken bile ayaklarınız yere basacak.

Yani dengeli olacaksınız hitap ettiğiniz millete karşı. Çünkü o milletin tarihini ekranda resmedeceksiniz.

Kitaplar, ekranlar kadar yoğun ulaşamıyor milletin dimağına.

Tarihi bir şahsiyete ve tarihe iftira etmemeli.

Şahsına ve kalemine saygı duyduğum Ahmet Altan, Kanuni ile İbrahim Paşa arasındaki yakınlığa öyle bir kimlik biçti ki şaşırdım doğrusu.

Muhafazakârlık ve dindarlık elbette farklı şeylerdir.

Muhafazakârın neyi muhafaza ettiğidir önemli olan.

Tarihçi değilim ama baba yadigârı sadrazam Piri Mehmet Paşa'yı azledip yerine Pargalı Makbul İbrahim Paşa'yı sadrazam yapmasını, Kanuni'nin hatalarından biri olarak gördüm hep.

Müneccimbaşı, şehzadeliğinden beri arkadaşı olan Pargalı İbrahim'in, Kanuni Süleyman'ın ayaklarını yıkadığı suyu içtiğini söylüyor.

Müneccimbaşı ve ondan nakille İsmail Hami Danişmend, bu dalkavukluğa (tabasbus) işaret ediyorlar.

Kanuni'nin gençliğinde Manisa Valiliği yaparken İbrahim Paşa'yı tanıdığı ve çok iyi dost oldukları bir gerçek.

Tarihçiler İbrahim Paşanın güzel sesinden ve güzel yüzünden de bahsederler.

Kanuni'nin İbrahim Paşayı teamüllere aykırı olarak Hasodabaşılıktan Sadrazamlığa terfi ettirdiğinden de.

Ama başka bir şey yok. Beraber yatıp kalkmışlar falan bunlar şehir efsanesi.

Ahmet Altan bu iddiasını nereye dayandırıyor bilmiyorum.

Kadın düşkünlüğünün de çocuk sayısıyla ölçülebileceğini sanmıyorum. Giacomo Casanova'nın kaç çocuğu olduğunu bilen var mı?


Yeni Şafak

İVEDİK KAFALI ADAMLARIN İŞİ! MUHTEŞEM REZALET!”
.
Yeni Şafak Show TV’nin 5 Ocak’ta yayına girecek ‘Muhteşem Yüzyıl’ adlı dizide gerçeklerin çarpıtıldığını, Kanuni Sultan Süleyman’ın kadın düşkünü olarak gösterildiğini iddia etti.

.Kanuni Sultan Süleyman’ın hayatından kesitler sunma iddiasıyla çekilen Show TV’nin yeni dizisi Muhteşem Yüzyıl, Osmanlı Devleti’ni kendi zihinlerinde oluşturdukları ‘harem’den ibaret sananların çarpık tarih anlayışını bir kez daha gözler önüne serdi. 5 Ocak’ta yayına girecek dizinin tanıtımları bile Osmanlı’nın yanlış aksettirildiği tartışmaların alevlendirdi. Tanıtımlar, senarist Meral Okay’ın ömrü savaş meydanlarında geçen Kanuni Sultan Süleyman’ın adaletini ve Avrupa’yı dize getiren kahramanlıklarını bir kenara bırakıp diğer kötü örneklerde olduğu gibi ‘harem’ safsatasına sığındığını ortaya koydu.

İVEDİK KAFALI ADAMLARIN İŞİ

Cihan padişahı Kanuni’nin zaferlerini görmezden gelen Muhteşem Yüzyıl fragmanlarında, Kanuni ile ilgili gerçekdışı bilgiler de ön plana çıkarılıyor. Fragmanlarda, Hürrem Sultan, işkenceler altında Kanuni’ye zorla eş yaptırılıyor. Kanuni’yi kadın düşkünü olarak gösteren dizi, padişah için toplanan kızların hamamda toplanması ve padişah için birbirleriyle “havlet yarışında” olduğu da yansıtılıyor. İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Sinema Direktörü Yusuf Kaplan, dizinin daha önce kendilerine destek almak amacıyla başvurduğunu ancak “rezalet” nedeniyle bu talebi kabul etmediklerini dile getirdi. Kaplan, “Bu senaryoyu yazanlar sömürge kafalı, Recep İvedik zihniyetli adamlardan başkası değil” dedi. Tarihçi Yazar Ali Satan ise “Bu batının algısıdır. Oryantalist yaklaşım” diye tepkisini koydu.

GAY SAHNESİ BİLE VAR

Kanuni kitabının yazarı Tarihçi Okay Tiryakioğlu, “Son zamanlarda Türk dizlerinin yurt dışında satılıyor olması bunda etkili oldu. Kar amacı güdüyor. Çok şaşırmadım. İzleyici gerekli cezayı verecektir. Gay sahnesi bile var dizide böyle saçmalık olmaz. Kanuni asla içki içmiyordu. Bu koca yalan. Ömrünü Allah için adamış bir kişidir Kanuni… Diziye izleyicinin ilgi göstermeyeceğine inanıyorum” dedi. Tarihçi Mustafa Armağan da Kanuni’nin içki içtiği sahneyle ilgili şu yorumu yaptı: “Kanuni’nin içki içtiğini ilk Halil İnancık yazmıştı. Ama o nereden buldu bilgiyi bilmiyorum. Kanuni içki yasaklayan bir padişahtır. Yazdığı mektuplardan da anlıyoruz ki inançlı bir mü’mindir.”

GERÇEKLER ÇARPITILMIŞ

Yapımcılığını Timur Savcı’nın üstlendiği dizide, 10. padişah Kanuni Sultan Süleyman’ın sözde hayatı anlatılıyor. Show TV ekranlarında seyirciyle buluşacak olan dizide, Kanuni’yi Halit Ergenç canlandırırken, Valide Sultan’ı ise dominant anne karakteriyle Haziran Gecesi, Aşk-ı Memnu gibi dizilerde oynayan Nebahat Çehre oynuyor. 5 Ocak’ta yayınlanacak dizi için hazırlanan dört ayrı fragman da internette yayınlanmaya başlandı. Eleştirmenler reytingi adına popüler oyuncuların dizi için toplatıldığını ve aynı kaygıyla, tarihi gerçeklerin çarpıtılarak senaryonun çok tartışılacak hale getirildiğine vurgu yapıyor.

[quote]http://www.haber365.com/Haber/Muhtesem_Yuzyil_Mi_Muhtesem_Rezalet_Mi/[/quote][/quote]

[center][img]http://www.dostyakasi.com/signaturepics/sigpic1_12.gif[/img][/center]

Edited by mucit41
Link to comment
Share on other sites

OSMANLI TARİHİNİN HİÇ BİR DÖNEMİNDE LALE DEVRİNDE BİLE PADİŞAHLAR ZEVKİ SEFAYA SAPIKLIĞA DALMAMIŞTIR.HÜRREM SULTAN DAHİL TÜRK OLMAYAN TÜM SULTANLARVE CARİYELER MÜSLÜMAN OLMUŞTUR VE BUNU ZORLA DEĞİL İSTEDİKLERİ İÇİN YAPMIŞ İSLAMIN TÜM GÜZELLİKLERİNİ DOYA DOYA YAŞAMIŞLARDIR.DURAKLAMA VE YIKILMA DÖNEMİNDE O PADİŞAHLARIN ÇEKTİĞİ SIKINTALARI KİMSELER ÇEKMEMİŞTİR.AMA GÜNÜMÜZDE OLDUĞU GİBİ FİTNECİ DİN DÜŞMANI YADA TÜRK DÜŞMANI MİHRAKLAR DEVREYE GİRMİŞTİR.O FİLMDE EN DİKKAT ÇEKİCİ VE DOĞRU OLAN NOKTA YABANCI KONSOLOSUN HEMEN RAPOR YAZMASIDIR HALA BU RAPORLAR GİTMİKTEDİR.TÜM OSMANLI PADİŞAHLARI EVLİYA MERTEBESİNDEDİR.CENNETMEKAN YAVUZ SULTAN SELİM HANIN MISIR SEFERİNDE O ÇÖLÜ GEÇERKEN PEYFAMBER EFENDİMİZLE BERABER YOLCULUK YAPTIĞI GİBİ YİNE SEVGİLİ PEYGAMBERİMİZ FATİHİ NASIL İŞARET ETTİ İSE YİNE ÇANAKKALE SAVAŞINDA NASIL ATATÜRK CUMA NAMAZI KILDIRDI İSE BİZİM HEM ECDATIMIZ ÇOK BÜYÜK VE İSLAMIN HER ZAMAN KORUCUYUCU KOLLAYICISI VE BEKÇİSİ OLMUŞTUR.
DİZİ SANKİ OSMANLIYI BASİT KRALLARIN EGOLARINI TATMİN ETTİĞİ İNGİLİZ FİLMLERİNDEN ESİNLENEREK YAPILMIŞTIR.
SANKİ KANUNİ İLE BABASI YAVUZU BİRBİRLERİNE DÜŞMÜN GİBİ GÖSTERMİŞTİR.
TÜM CÜMLE GEÇMİŞ OSMANLI ECTADIMIZ AYRICA CUMHURİYETİ KURAN O KAHRAMAN ŞEHİTLERİMİZ GAZİLERİMİZ VE ATATÜRKE ALLAHTAN RAHMET DİLERİM RUHLARI ŞAD OLSUN.
ÖNCE YÜCE ALLAHIN SONRA ONLARIN SAYESİNDE VAR OLDUK OLMAYADA DEVAM EDECEĞİİ BİLMEYENLERDE BUNU BÖLECE BİLSİN.

[warning][color="#000000"][b]DİKKAT: İletilerinizi Gönderirken Klavyenizin [img]http://i13.tinypic.com/3090qz6.jpg[/img] Tuşunun Kapalı Olmasına Özen Gösteriniz.[/b][/color][/warning]

Link to comment
Share on other sites

[size="3"][color="#0000FF"][b]Arınç'tan Muhteşem Yüzyıl'a tepki[/b][/color][/size]

[b]7 Ocak 2011 Cuma 08:52
Başbakan Yardımcısı Arınç, ''Muhteşem Yüzyıl'' dizisiyle ilgili açıklamalarda bulundu.[/b]

[img]http://www.haber10.com/images/news/300x225/228338.jpg[/img]

Başbakan Yardımcısı Arınç, ''Muhteşem Yüzyıl'' dizisiyle ilgili, ''endişe ve üzüntü içinde'' olduğunu belirterek, ''Şikayetleri süratle dikkate alacağız ve kanun çerçevesinde gereğini yapacağız'' dedi.

TBMM Genel Kurulunda RTÜK Yasa Tasarısı'nın ikinci bölümü üzerindeki görüşmelere başlandı.

CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç, ''Yandaş medyanın muhalefet milletvekillerinin şeref ve haysiyetiyle oynadığını, yalan haber yayınladığını'' ifade ederek, ''Müstehcen yayın nedir yasada tanımlayın. Hakimin takdir yetkisine bırakmayın. Bir hanımın elini öpmek ya da öpüşmek müstehcen mi?'' diye sordu.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın Manisa Celal Bayar Üniversitesini ziyarete gittiğini anımsatan Genç, ''Rektörün öğrencilere ne dediğini hep beraber gördük. Daha gençlerin ne söyleyeceği belli değil. Bu dikta rejimi mi? Bülent Bey gidip onu güzel güzel tebrik etti. Demokrasi ve insana değer veren bir zihniyeti taşıyan bakan, o rektör tebrik edebilir mi? Öğrencileri susturmaya çalışıyorsunuz. Ben ODTÜ'ye gittim, 500 öğrenci beni alkışladı. Öğrencilerin sevgisini kazanmak lazım'' diye konuştu.

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır da medyanın, seçimlerde yayın yasaklarının başlayacağı saate kadar siyasi parti ve adayların reklamlarını yayınlayabilmesine olanak sağlayan maddeyi eleştirdi.

-''MUHTEŞEM YÜZYIL'' DİZİSİ-

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, tasarının 2. bölümü üzerinde soruları yanıtladı.

Bir televizyon kanalında başlayan ''Muhteşem Yüzyıl'' dizisiyle ilgili tepkiler olduğunun anımsatılması üzerine Arınç, bunun kamuoyunda da büyük bir yankı bulduğunu söyledi.

''Ben de şahsen endişe ve üzüntü içindeyim'' diyen Arınç, şunları kaydetti:

''Kanuni Sultan Süleyman gibi bütün dünyada ve Osmanlı döneminde büyüklüğü bilinen ve 'Muhteşem Süleyman' olarak tanıtılan bir insanın harem, içki düşkünü, hatta bazı sahnelerinde söylemeye dilim varmayan bir ilişki içerisinde göstermeye matuf... Fragmanlarından böyle anlaşıldığı düşünülebiliyor. Böyle büyük bir masraflarla dizinin çekilmiş olması ve gösterilmeye bir kaç gün önce başlanmış olmasından üzüntü duyuyorum. Ancak RTÜK yayına giren ve yayın sırasında yayın ilkelerine aykırı olduğu itirazıyla, şikayetiyle önüne gelen konular hakkında karar verebilmektedir. Önleyici bir imkanımız bulunmamaktadır. Önleyici imkanımız sadece tasarının 7. maddesinde kabul edilmiş olan milli menfaatler veya bu konudaki olağanüstü günlerde alınması gereken tedbirleri içermektedir. Kamuoyunun tepkilerini dikkate alarak televizyonun bunu kendiliğinden kaldırması belki düşünülebilir. Ancak bu tür yapımların reyting ve kar amacıyla yapıldığını hepimiz bilmekteyiz. Bu diziyi ilginç kılmak için senaryosunda farklı argümanlar kullanılmıştır. Sadece Atatürk ile ilgili hatırasına alenen hakareti suç sayan bir kanun yürürlüktedir. Bunu diğer tarihi şahsiyetler için de geçerli kılmak herhalde mümkün değil.

Ancak gönlümüzden geçen, aklımızdan düşünebildiğimiz, tarihimizin önemli şahsiyetlerini olduğundan başka türlü görerek küçültmeye, aşağılamaya çalışan ne olursa olsun karşılığını bulmalıdır. Diziyle ilgili şikayetleri süratle dikkate alacağımızı ve kanun çerçevesinde gereğini yapacağımızı söyleyebilirim.''

Arınç, CHP Tunceli Milletvekili Genç'in bir sorusu üzerine de ''Sayın Genç'in bana yapıldığı iddia edilen suikast ile ilgili merak ve endişesini hayranlıkla karşılıyorum. Bu konu sanıyorum yakın zamanda bir şekilde doğru veya yanlış, olumlu veya olumsuz ortaya çıkar'' dedi.

Arınç, müstehcenliğin tanımının TCK ve Yargıtay içtihatlarında olduğunu ve hukukçu olan Kamer Genç'in bunu daha iyi bileceğini kaydetti.

-''GURUR DUYDUM''-

Genç'in, Manisa Celal Bayar Üniversitesi ziyaretinde, ''rektörünü tavrıyla'' ilgili soru üzerine Arınç, rektörün, kendisinin yanında öğrenci veya öğrenci kisvesiyle hareketi yapmaya çalışan kişilere bir tavır ya da davranış içerisinde bulunmadığını söyledi.

Arınç, ''Onu yorumlamak konusunda ben bir şey söylemeyeceğim. Size ODTÜ'lü öğrencilerin ne kadar sevgi gösterdiklerini gıptayla, imrenerek dinledim. Herkese aynı tavır gösterilmiyor olabilir. Ben sizin öğrenciler tarafında bu şekilde karşılanmanızdan bir milletvekili olarak gurur duydum'' diye konuştu.

Bazı raporlara göre basın özgürlüğü endeksinde Türkiye'nin geride olduğunun söylendiğini belirten Arınç, bunun ne kadar sağlıklı verilere dayandığı konusunda endişeli olduğunu ifade etti.

Arınç, ''Bunu ihtiyatla karşılayalım. Ola ki belli amaçlar doğrultusunda hazırlanmış olabilir'' dedi.

Basın özgürlüğü konusunda gerekli tedbirleri hem Basın Kanunu'nda hem de TCK'daki uygulamalar sırasında dikkate aldıklarını belirten Arınç, ''Gazetecilik mesleğiyle ilgili yazı ve ifade konuları bizim ilgi alanımızın içerisindedir. Ama gazeteci sıfatını bir şekilde kazanmış, işlediği suçla terör örgütüyle iş birliği ve onun adına eylem yapanı aynı kategoriye koymamamız gerekir'' diye konuştu.

Arınç, bu konuyla ilgili kanun tasarısı çalışmasını Adalet Bakanlığına verdiklerini, onların da çalışmalarının sonuçlandığını, tasarının ilk fırsatta Meclisin önüne geleceğini kaydetti.

[b]Anadolu Ajansı[/b]

Link to comment
Share on other sites

Dizinin konsepti bu arkadaşlar kanuninin savaşlarını anlatan bir dizi olsa hep savaşlar üzerine olurdu. dizi farklı dallardan yaklaşıyor olaya. Nasıl bir zihniyetle yaklaşıyoruz anlamış değilim, millet izliyor gördüğüm kadarı ile tabi bu güzel kaliteli anlamına gelmez, ama bizde farklı bir pencereden bakan bu diziye onun gözü ile bakalım.

Link to comment
Share on other sites

[quote name='muan' date='07 Ocak 2011 - 08:27 ' timestamp='1294389425' post='939605']
Dizinin konsepti bu arkadaşlar kanuninin savaşlarını anlatan bir dizi olsa hep savaşlar üzerine olurdu. dizi farklı dallardan yaklaşıyor olaya. Nasıl bir zihniyetle yaklaşıyoruz anlamış değilim, millet izliyor gördüğüm kadarı ile tabi bu güzel kaliteli anlamına gelmez, ama bizde farklı bir pencereden bakan bu diziye onun gözü ile bakalım.
[/quote]

Tamamda kardeşim bu baktıkları pencere pek ideal bir pencere değil. "Tudors" dizisini seyrettiysen arada çok büyük bir fark yok. Ha Hristiyan bir kral ha bizim Müslüman Padişah tuttuğunu öpebiliyor bu diziye göre !

Bu iş şuna benziyor Mustafa Kemal paşayı dinsiz imansız gösteren bir dizi yapmaya benziyor. Bir kesim Atatürk için böyle söylüyor ama aynı Atatürk ; bu meclisi açmadımı Atatürk "Cuma Günü" dualarla, Elmalılı Hamdi Yazır'a Kuran Tefsirini yaptırmadımı kendi maaşıyla, Diyanet kurumunu kurmadımı ? Şimdi bir dizi yapsalar aradada Atatürk'ü dinsiz gösterseler sessizmi kalayım ?

Bak güzel bir yazı buldum tabi herkesin okumasını da bekleyemem ama hani kısa öz bir bilgi olarak tavsiye ederim..

http://www.nuveforum.net/188-osmanli-tarihi/18963-osmanli-haremin-gercek-yuzu/

Bu yazıdan küçük bir alıntı..

[quote] [size="3"][b]Kısa ve net bir cevap verelim: Tek idarecisinin Valide Sultan olduğu (yani padişahın annesi) kendisine ait, padişahın bile bozamadığı çok kesin ve katı kuralları bulunan yüzlerce genç kızın,dönemin ilim anlayışına göre en iyi eğitimi aldığı, nihayetinde de devletin önemli kademesindeki görevlilerle evlendirilerek teliyle-duvağıyle-çeyizi ile gönderildiği bir bayanlar mektebidir.[/b] [/size][/quote]

Bu durumu onlarca samimi gerçek tarihçi bilim insanı haremin bir üniversite olduğunu belirtti durdu hala aksi yönde padişahın eğlence sofrası gibi göstermek niye ??? Hangi ve kime hizmet ??

Bak yine o yazıdan
[quote][size="3"]I. Ahmed döneminde saraya gizlice girdiğini iddia eden Venedik elçisi Ottavinano, ancak Revan Kasrı'nın önündeki havuza kadar olan yerleri görebildiğini söyledikten sonra padişahın odasındaki cariyesiyle nasıl ilişki kurduğunu detaylarıyla anlatmakta ve insanlar da bu anlatıma değer vererek kaynak gösterirken yapılan ilmi ahlaksızlığa çanak tutmaktalar.[/size] [/quote]

[size="5"]Gavurun dedikodusu ile öğrenilen bir tarih ve o tarihle oynatılan bir diziyi istemiyoruz....[/size]

Link to comment
Share on other sites

[color="#445563"][font="verdana, tahoma, sans-serif"][b]Fransa’da bile dans ve kadınlı erkekli eğlenceyi yasakladı. Ayrıca bütün padişahların ve Kanuni Sultan Süleyman’ın içki içtiğine dair bir belge bir vesika mı var?.. İçkiyi yasaklamış padişahın ve bütün Müslümanların Emiri’ni bu şekilde lanse etmek büyük ayıp ve rezalettir. Bir kere Osmanlı’da normal ev hayatında bile dekolte giymek ayıptı. Dizideki kostümlerin hiçbirinin Osmanlı hayatıyla ilgisi yoktur. Bu nasıl sanat yönetmenliği. Bu arkadaşlar müzeye de mi gitmediler. Bunlar Osmanlı lehçesiyle değil. Hamamcı gibi konuşuyorlar. Saray erkek ve kadınlarında Amerikan dizilerindeki davranışları görüyoruz. Osmanlı’ya uyarlanınca çok komik oluyor. Cariyeler Harem’de çalışırlar, öğrenirler, lisan, fen ve sanat ilimleri ile eğitilirler. Cariyeler fahişe değildir. Harem de hamam değildir. Hürrem Sultan’ı öfkeli, isyankâr ve hırslı bir kadın gibi göstermişler.[/b][/font][/color][color="#445563"][font="verdana, tahoma, sans-serif"][b] Harem Padişahın dilediği kadınla yatması için düzenlenmiş bir kurum değil. Mimarisi bile buna göre düzenlenmemiştir. Padişahın cariyeleri görebilmesi ve aralarından birini seçebilmesi mümkün değil. Kapılar daireler ve geçişler buna göre planlanmamış. Cariyeler yirmibeş kişilik koğuşlarda yatıyor; üst kata yatan kalfaların sıkı denetimi söz konusu… Padişahın kalkıp cariyeler bölümüne geçmesi için kuş olup uçması lazım! [/b][/font][/color]
[color="#445563"][font="verdana, tahoma, sans-serif"][b]
[/b][/font][/color]
[color="#445563"][font="verdana, tahoma, sans-serif"][b][color="#808080"]● RTÜK Şikayet Hattı: (0212) 444 1 178 KURULUŞ ADI: SHOW TV YAYIN ADI : MUHTEŞEM YÜZYIL YAYIN TARİHİ : 5 OCAK YAYIN SAATİ : 20:00 ● Show Tv. Tel : +90 212 355 01 01 ● Show Tv. Fax: +90 212 280 63 02 ● Show Tv Şikayet Hattı: (0 212) 355 01 01 ● Show Tv. E-mail : [email protected] Bu yönergelerin hepsini yapmaya çalışalım. Diziyi yayından kaldıralım. RTÜK bu konuda duyarlıdır. Sadece ulaşıp kendimizi ifade etmek kalıyor. [/color][/b][/font][/color]
[color="#445563"][font="verdana, tahoma, sans-serif"][b] [/b][/font][/color][font="verdana, tahoma, sans-serif"][b]

[quote]http://www.rtuk.org.tr/sayfalar/GorusOneri.aspx[/quote]

[color=#808080]ADRESİNDEN FORMU DOLDURARAK ŞİKAYET EDİN[/color][/b][/font]

Edited by YeNiÇe®i
Link to comment
Share on other sites

[quote name='cosmic-visitor' date='06 Ocak 2011 - 23:12 ' timestamp='1294352551' post='939465']
Utanç verici olan ceddinizin harem ve kadınlarla ilgilenmesi değil midir?

http://tr.wikipedia.org/wiki/H%C3%BCrrem_Sultan
[/quote]
Utanç verici olan ceddimin harem ve kadınlarla ilgilenmesi değildir. Utanç verici olan haremin ve Osmanlıda kadın erkek ilişkilerinin bu şekilde anlatılmasıdır. Yoksa ceddimiz kadınlarla ilgilenmedi diye birşey demedi kimse. Ki bu mümkün değil yapabiliyorsan kendin ilgilenme kadınlarla. Vesselam mesele millete dğoru aktarılmadığı içindir bu tepkiler.

Link to comment
Share on other sites

[b]Dizide Kanuni Sultan Süleymanın İlk Tahta Çıktıgında Harem Topkapı Sarayında Gösterilmektedir.Aslında Bu Böyle Değildir.Sultan Süleyman Han Zamanında Harem Eski Saraydaydı.Hürrem Sultanın Küçük Çaplı Yangın Çıkarması Sebebiyle Sonradan Topkapı sarayına Taşınmıştır[/b]

Edited by YeNiÇe®i
Link to comment
Share on other sites

[quote name='uurclkky' date='07 Ocak 2011 - 01:21 ' timestamp='1294356690' post='939510']
onun ceddi senin ceddin değil mi? soysuz musun sen?

[size="3"][color="#ff0000"][b]> Uyarı aldınız.[/b][/color][/size]
[/quote]
Evet onun ceddi benim ceddim değil. Onun ceddinden olmamayı soysuzluk olarak nitelemişsin. Üstüne üstlük hiçbir kötü söz söylemememe rağmen bana uyarı vermişsin.

Peki senin beni soysuzlukla suçlamandan ötürü sana kim uyarı verecek? Hiç kimse vermeyecek değil mi?

Demek ki bu kadar tahammülsüzsün işte farklılıklara yer yok. Hemen "soysuz" diye yapıştırdın bana. Aferin sana.

(Ben de sana içimden bit kafalı diyorum ama tekrar uyarı alırım ya da hesabımı bloke edersiniz diye sadece içimden diyorum, dışımdan değil:)

Sevgiyle kalınız.

Link to comment
Share on other sites

[quote name='giga' date='07 Ocak 2011 - 15:00 ' timestamp='1294409412' post='939763']
benim anlamadığım nedir biliyormusunuz , film ve gerçeği ayıramıyorsunuz , bu dizi veya filmi herşeyi gerçeğine uygun olsa zaten belgesel vs. olur
[/quote]
Kaç yaşındasın bilmiyorum ama yorumun hiç mantıklı değil. Bu dizileri izleyen yeni nesilin bu şekilde tarihinden koparılmak istendiğini kestiremiyorsun anlaşılan ve diziye konu olan karakterler ecdadımız, buna taviz vermeyip tepki göstermek, film ile gerçeği ayıramamak anlamına mı geliyor ? :nea:

Link to comment
Share on other sites

Bu sitede benim uyarı verme yetkim yok, o uyarı aldınız düzenlemesi benim için geçerli. Uyarıyı alan benim orda. Hoş yarın yine aynı şeyi yaz benim tepkim yine aynı olur, senin söylediğine değil de benim söylediğime katılan çok olur. Bak senin ceddiniz deyipte sanki bir genelev müdavimi gibi bahsettiğin koskoca padişah Fransızlara nasıl mektup gönderiyor.

[img]http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/hs022.snc6/165224_1648765533631_1071720589_1760309_248788_n.jpg[/img]


Sahi Osmanlı soyunu kabul etmediğine göre, senin soyun nerden geliyor? Kimlerdensin sen?

Link to comment
Share on other sites

[quote name='cosmic-visitor' date='07 Ocak 2011 - 15:02 ' timestamp='1294409555' post='939767']
Evet onun ceddi benim ceddim değil. Onun ceddinden olmamayı soysuzluk olarak nitelemişsin. Üstüne üstlük hiçbir kötü söz söylemememe rağmen bana uyarı vermişsin.

Peki senin beni soysuzlukla suçlamandan ötürü sana kim uyarı verecek? Hiç kimse vermeyecek değil mi?

Demek ki bu kadar tahammülsüzsün işte farklılıklara yer yok. Hemen "soysuz" diye yapıştırdın bana. Aferin sana.

(Ben de sana içimden bit kafalı diyorum ama tekrar uyarı alırım ya da hesabımı bloke edersiniz diye sadece içimden diyorum, dışımdan değil:)

Sevgiyle kalınız.
[/quote]
Arkadaşım konuda size uyarı verilmedi. Soysuzluk suçlaması yapan arkadaşımıza uyarı verildi. Kontrol edip yazınız.

Link to comment
Share on other sites

[quote name='nezcafe' date='06 Ocak 2011 - 20:00 ' timestamp='1294344635' post='939352']
yahu bizim türk milleti kadar atasına söven başka bi millet yok, ulan o ki Kanuni, 46 yıl padişahlık yapmış o olmasa belki o filmi çekenler olmayacaktı, bunların hiç mi vicdanı yok.

Bir de dizi de bir kadın Kanuni'nin aklına başından alıyor yahu,(çok özür diliyorum) adam dünya'nın anasını bellemiş, bi kadınla mı uğraşçak. :@
[/quote]



aynen katılıyorum adam zaten islam halifesi bir kadınla böyle bişi olsa adamı tahttan indirirlerdi.

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.


×
×
  • Create New...