Jump to content

Osmanlı'da En Büyük Acıları Türkler Çekti


mucit41
 Share

Recommended Posts

[center][size="4"][color="#8B0000"][b]"Osmanlı'da en büyük acıları Türkler çekti"[/b][/color][/size][/center]

[center][img]http://media.ntvmsnbc.com/j/NTVMSNBC/Components/ArtAndPhoto-Fronts/Sections-StoryLevel/D%C3%BCnya/Genel/osmanl%C4%B1%20savas%20tablo.hmedium.jpg[/img][/center]

[center][img]http://media2.ntvmsnbc.com/i/NTVMSNBC/Components/ArtAndPhoto-Fronts/SectionsThumbnails-TSM-Colorbox/_Cover/osmanli-aci-cekti-coverrrr.jpg [/img][/center]

[center]Amerikalı tarihçi McCarthy, "Osmanlı'da en büyük acıları Türkler çekti"...[/center]

Turkish Coalition of America (TCA), tarihçi Prof. Justin McCarthy ile tarih kitaplarında pek yer verilmeyen Osmanlı topraklarındaki 5 milyon Müslümanın acı göç hikayesini, harita olarak yayımladı.

TCA, Osmanlı İmparatorluğu'nun yıkılış döneminde yaşanan ama Batılı tarihçiler tarafından genellikle sadece Osmanlı'daki Hıristiyanlara odaklanılarak tek taraflı anlatılan göç konusunda madalyonun öteki yüzüne de dikkati çeken bir çalışmayı ortaya koydu.

[img]http://media2.ntvmsnbc.com/i/NTVMSNBC/Components/ArtAndPhoto-Fronts/Sections-StoryLevel/D%C3%BCnya/ABD/Justin=McCarthy.jpg[/img]
[b]Prof. Justin McCarthy[/b]

Louisville Üniversitesi'nde tarih profesörü olan ve Osmanlı İmparatorluğu hakkında ayrıntılı demografik çalışmalarda bulunan Prof. McCarthy tarafından hazırlanan "Osmanlı İmparatorluğu'nda Zorunlu Göç ve Ölümler-Açıklamalı Harita"da, Osmanlı topraklarında, 1770-1923 yıllarında göç eden 5 milyon Müslüman tebanın yaşadığı göç gösteriliyor. Böylece, Osmanlı İmparatorluğu'nun dağılma sürecinin Ermeniler gibi sadece Hıristiyan nüfusu etkilemediğine, milyonlarca insanın acı ve zorluklar yaşadığına vurgu yapılıyor.

Ayrıca, Osmanlı topraklarında göçe zorlananların 5 milyonunun Müslüman, 1.9 milyonunun Hıristiyan olduğuna işaret eden harita, böylece savaş ve iç çatışmaların acılarını, düşünüldüğünün aksine, daha çok Müslümanların yaşadığını gözler önüne seriyor.

[color="#0000FF"][b]ÖLEN MÜSLÜMAN SAYISI HRISTİYANLARIN 4 KATI[/b][/color]

Harita, 1864-1922 yıllarında yaşanan savaş ve iç çatışmalar sırasında hayatlarını kaybeden Müslümanların sayısının, Hıristiyanlarınkine oranla 4 katı fazla olduğunu da gösteriyor.

Harita, aynı zamanda, 1864-1922 yılları arasında, Osmanlı İmparatorluğu'nun parçalanması sürecinde ölen 5 milyon Osmanlı Müslüman'a yönelik bir kayıt anlamına da geliyor.

[img]http://i.milliyet.com.tr/YeniAnaResim/2011/01/11/-osmanli-da-en-buyuk-acilari-turkler-cekti--1085678.Jpeg[/img]

Prof. McCarthy, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, Osmanlı topraklarında yaşayan değişik kimliklere mensup tüm grupların acı çektiğini ifade etti. Ancak, Müslümanların, özellikle de Türklerin en büyük acılara maruz kalan kesim olduğuna dikkati çeken McCarthy, "Haritanın, tüm bu insanların felaketlerle dolu kaderlerini göz önüne sereceğini umuyorum" dedi.

TCA Başkanı Lincoln McCurdy de kurum olarak bu yayını desteklemiş olmaktan gurur duyduklarını belirtti. Prof. McCarthy'ye, "tarihin sayfalarında neredeyse hiç yer almayan Müslüman Osmanlı halkları hakkında bıkmadan ve yılmadan yaptığı kapsamlı araştırmaları dolayısıyla" teşekkür eden McCurdy, şunları kaydetti: "Çok az Türk aile vardır ki büyükannesi veya büyükbabası, Yunanistan, Bulgaristan, Makedonya, Kırım veya Kafkasya'dan gelmiş olmasın. Ya da Anadolu'da yaşanan savaslardan dolayı yaşadığı iç göçe dair acı bir hikayesi bulunmasın.

Ancak, modern Türkiye'nin kurucuları, genç Cumhuriyetin, bir varoluş mücadelesinden çıkmış halkını, geçmiş yerine geleceğe bakmaya yönlendirmiş ve eski düşmanlarıyla barış felsefesini benimsemistir. Ne yazık ki, başka toplumlar, yaşadıkları trajedileri Türklere karşı nesilden nesile aktarılan düşmanlığa dönüştürdü.

Bu harita çalışması, Osmanlı İmparatorluğu'nun dağılışı sürecinde Müslüman halkların kayıplarını göz ardı ya da inkar eden, geçmiş çağların ırkçı ve bağnaz yaklaşımlarının izlerini taşıyan zihniyete bilimsel bir cevaptır."

[center][quote]http://www.haber3.com/en-buyuk-acilari-turkler-cekti-636653h.htm[/quote][/center]

[center][quote]http://www.ntvmsnbc.com/id/25169933/[/quote][/center]
Link to comment
Share on other sites

[b]Konun İnglizce Metni.[/b]

[quote]TCA Releases an Annotated Map of
Forced Migration and Mortality in the Ottoman Empire

The breakup of the Ottoman Empire set thousands upon thousands of forlorn refugees on the move. Most western chronicles of this era focus only on those of the Christian faith who suffered. TCA is now publishing an annotated map displaying the trails of 5 million Ottoman Muslims who were displaced from the Balkans, Caucasus, and Crimea between 1770-1923. The map also records and provides historical context for the 5 million Ottoman Muslims who died between 1864-1922 in the wars that were fought to dismantle the Ottoman Empire. Prepared by Justin McCarthy, Professor of History at the University of Louisville, the map is a powerful visual tool for both the historian and the casual viewer who seeks better to understand the cataclysm that effected so many millions, Muslim and Christian alike, during the final years of the Ottoman Empire.

"The peoples of the Ottoman Empire suffered some of the worst disasters in history. They were forced from their lands, never to return, and died in great numbers. All groups suffered, but those who suffered most were the Muslims, especially the Turks. I hope that this map will demonstrate the disastrous fate of all those peoples," said Professor McCarthy.

"TCA is very proud to have supported this publication and thanks Professor McCarthy for his tireless investigation into these lost and forgotten Ottoman Muslim communities. Few Turkish families do not include a grandmother or grandfather from those distant lands...from Greece, Bulgaria, Macedonia, Crimea or the Caucasus...or a story of internal displacement due to the Anatolian wars. The founding fathers of modern Turkey urged the ravaged people of the young Republic to look forward, rather than back. Sadly, other communities have turned their tragic moments into an unquenchable enmity toward Turks. This map is a positive step in overcoming the bigotries inherent in accounts that ignore or dismiss Muslim losses as the Ottoman Empire was dismantled," stated Lincoln McCurdy, TCA President.

[img]http://www.turkishny.com/images/stories79/headlines/100111_tehcir2.jpg[/img]

[quote]http://www.turkishcoalition.org/TCA_Releases_an_Annotated_Map_of_Forced_Migration_and_Mortality.html[/quote]

[/quote]

İlgilenenler için harita ve detaylar pdf formatında indir.
[code]http://hotfile.com/dl/96136210/b602512/Forced_Displacement.rar.html[/code]

[b]Konu ile diğer kaynaklar.[/b]

[quote]
TCA’dan 'Müslüman Halkların Tehciri' Haritası
[img]http://www.turkishny.com/images/stories79/headlines/100111_tehcir.jpg[/img]
Osmanlı İmparatorluğu’nun parçalanması milyonlarca insanın zorunlu göçlerine neden oldu. Ancak batılı tarihçilerin büyük bir bölümü sadece bu dönemdeki Hristiyan nüfusun göç ve acılarına odaklandı.

Dönemin siyasi hesaplarının ve önyargılarının bir ürünü olan bu anlayış ne yazık ki günümüz tarihi anlatımlarında da yansımasını bulmakta. İnsanlık tarihi açısından büyük trajedileri içeren bu dönemin taraflı anlatımı, günümüz toplumları arasında husumet ve düşmanlıkları ne yazık ki devam ettirmektedir.

Bu tespitten hareketle ve Osmanlı Müslüman toplumlarının göç ve ölümleri konusundaki çalışmalara katkıda bulunmak amacıyla, Turkish Coalition of America (Amerika Türk Koalisyonu-TCA) Osmanlı topraklarında, 1770-1923 yılları arasında göç eden 5 milyon Osmanlı Müslüman tebasının göç izlerinin haritasını yayınladı. Harita aynı zamanda 1864 ve 1922 yılları arasında, Osmanlı İmparatorluğu’nun parçalanması sürecindeki savaşlarda ve iç çatışmalarda ölen 5 milyon Osmanlı Müslüman için bir kayıt oluşturmaktadır. Lousville Üniversitesi’nde tarih profesörü olan ve Osmanlı İmparatorluğu hakkında ayrıntılı demografik çalışmaları bulunan Profesör Justin McCarthy tarafından hazırlanan harita, Osmanlı İmparatorluğu’nun dağılma sürecinde milyonlarca insanı etkileyen olayları anlamak isteyenler için görsel bir araç olarak hazırlanmıştır.

[img]http://www.turkishny.com/images/stories79/headlines/100111_tehcir2.jpg[/img]

Osmanlı İmparatorluğu’nda yaşayan halklar, tarihin en büyük felaketlerini yaşamış, acı çekmiş, topraklarından geri dönmemek üzere uzaklaştırılmış ve büyük sayıda kayıp vermiştir. Prof. McCarthy yaptığı açıklamada; “Osmanlı topraklarında yaşayan değişik kimliklere mensup tüm gruplar acı çekmiştir, fakat Müslümanlar ve özellikle de Türkler en büyük acılara maruz kalan kesim olmuştur. Haritanın, tüm bu insanların felaketlerle dolu kaderlerini gözönüne sereceğini umuyorum” dedi.

TCA Başkanı Lincoln McCurdy verdiği demeçte “ TCA olarak bu yayını desteklemiş olmaktan gurur duyuyoruz. Prof. McCarthy’ye, tarihin sayfalarında neredeyse hiç yer almayan Müslüman Osmanlı halklarının üzerinde bıkmadan ve yılmadan yaptığı kapsamlı araştırmaları dolayısıyla teşekkür ediyoruz. Çok az Türk aile vardır ki büyükannesi veya büyükbabası Yunanistan, Bulgaristan, Makedonya, Kırım veya Kafkasya’dan gelmiş olmasın, ya da Anadolu’da yaşanan savaşlardan dolayı yaşadığı iç göçe dair acı bir hikayesi olmasın. Ancak, modern Türkiye’nin kurucuları, genç Cumhuriyetin, bir varoluş mücadelesinden çıkmış halkını, geçmiş yerine geleceğe bakmaya yönlendirmiş ve eski düşmanlarıyla barış felsefesini benimsemiştir. Ne yazık ki, başka toplumlar, yaşadıkları trajedileri Türklere karşı nesillerden nesillere aktarılan bir düşmanlığa dönüştürmüşlerdir. Bu harita çalışması, Osmanlı İmparatorluğu’nun dağılışı sürecinde Müslüman halklarının kayıplarını gözardı ya da inkar eden, geçmiş çağların ırkçı ve bağnaz yaklaşımlarınının izlerini taşıyan zihniyete bilimsel bir cevaptır.”dedi.

TCA Türkiye temsilcisi Başak Kızıldemir de “ TCA olarak amacımız bu ve benzeri bilimsel çalışmalarla, bu acı tarihsel olayları geride bırakarak, halklar arasında doğru tarihsel söylemlere, karşılıklı acıları ve yasları paylaşmaya dayalı bir uzlaşma zemininin oluşturulmasına ve gelecek nesillerimiz için daha barışçıl bir ortam yaratılmasına katkıda bulunmaktır.” şeklinde konuştu.

Basılı haritalar için [email protected] This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it adresine taleplerinizi yazabilir, PDF formatındaki haritayı http://www.tc-america.org/media/Forced_Displacement.pdf adresinden indirebilirsiniz.

Turkish Coalition of America

[quote]http://www.turkishny.com/headline-news/2-headline-news/44645-tcadan-musluman-halklarn-tehcir-haritas[/quote]
[/quote]

Edited by mucit41
Link to comment
Share on other sites

Kızmak, Darılmak, Gücenmek, yok arkadaşlar bu göçler sırasında TÜRK, KÜRT, LAZ, ÇERKEZ, ARAP, vs.vs. ayrımı yapıp da mı Göç'e zorlandılar bu insanlar yada Göç sırasında O şaşalı imparatorluğun dağılma süresince gerek hain baskınlar gerek Çete saldırıları ile öldürülürken Sen Kürtsün şu tarafa Sen Türksün şu tarafa Sen Arapsın Öbür tarafa geç, diye ayrım mı yaptılar ?

Yapılan ayrım basitti ve sadece Din ayrımı yapıyorlar dı ve Hıristiyan olmaları konusunda baskılar yapılıyor bu baskılara boyun eğenlere yaşama izni verilip, Müslüman olarak kalanların ise ya sürgün yada ölüm yollarını seçmeleri gerekiyordu.

O zamanlar insanlar Şu an olmayan Kardeşliği, Komşuluğu ve Osmanlılığı yaşıyorlardı.

Hani bir reklam var dı hatırlarsınız aşağıda ki kısmını okuyunca.

[font="Arial, Helvetica, sans-serif"]Mustafa kemaL, Mersin gezisindeyken şehirde gördüğü büyük binaları sormuş.

- bu köşk kimin?
- Kirkor'un

- Ya şu koca bina kimin?
-Yargo'nun

- Ya şu?
- Solomon'un

Atatürk Sinirlenerek sormuş.

' Onlar bu binaları yaparken siz neredeydiniz !?
Toplananların araSında bir köyLünün Sesi duyuLur;

- Biz yemende tuna boylarında balkanlarda
Arnavutluk dağlarında, kafkaslarda, Çanakkalede Savaşıyorduk paşam !
[/font]
[font="Arial, Helvetica, sans-serif"]
[/font]
[font="Arial, Helvetica, sans-serif"]
[/font]
[font="Arial, Helvetica, sans-serif"]Kim bilir ki bu amca Türk mü ? Kürt mü ? Arap mı ? Laz mı ? Çerkez mi ? [/font]
[font="Arial, Helvetica, sans-serif"]Yada o an o amcaya O Dünya kadar Yüreği olan büyük insana sorsalar dı Kürt nedir ? Türk nedir ? Arap nedir ? diye ne cevap verirdi Cephe arkadaşları, Can yoldaşları hakkında ?[/font]
[font="Arial, Helvetica, sans-serif"]
[/font]
[font="Arial, Helvetica, sans-serif"]Çanakkale de, Sarıkamış ta, Sakarya da İkamet eden arkadaşlar Şehitliklere gitmişlerse Lütfen söylesinler,[/font]
[font="Arial, Helvetica, sans-serif"]
[/font]
[font="Arial, Helvetica, sans-serif"]Çanakkale de ki 57. Alayın Şehitliğinde hangi Ülke, Hangi memleketlerden insanlar yatıyor.[/font]
[font="Arial, Helvetica, sans-serif"]
[/font]
[font="Arial, Helvetica, sans-serif"]Sarıkamış ta Soğuktan buz tutarak vatan yolunda Şehit olan bedenler Hangi topraklar dan Hangi hudutları savunmak için Can vermeye gelmişler di ? [/font]
[font="Arial, Helvetica, sans-serif"]
[/font]
[font="Arial, Helvetica, sans-serif"]Sakarya da kulakları sağır eden mermi ve bombaların altında savaşırken yaralananları kimler tedavi ediyorlardı veya Şehit düşenlerin Namazını kimler kılıyor Kimler Defnediyorlardı ?[/font]
[font="Arial, Helvetica, sans-serif"]
[/font]
[font="Arial, Helvetica, sans-serif"]
[/font]
[font="Arial, Helvetica, sans-serif"]Lütfen Kendimize gelelim arkadaşlar Bizler Evvelden beri can yoldaşı, Silah arkadaşıyız, bu hudutlar için hep birlikte gözlerimizi kırpmadan ayrım yapmadan cephe den cepheye koşan Osmanlı evlatlarının torunlarıyız.[/font]
[font="Arial, Helvetica, sans-serif"]
[/font]
[font="Arial, Helvetica, sans-serif"]o ayrımcı o ırkçı ve bölücü canavarların vermiş oldukları beyanatları okurken lütfen silah arkadaşlarımıza, can yoldaşlarımıza Tavır almayalım...[/font]
[font="Arial, Helvetica, sans-serif"]
[/font]
[font="Arial, Helvetica, sans-serif"]
[/font][color="#FF0000"]Dip not : Konuyu açan arkadaşımdan Özel bir Ricadır konu başlığını " [font=verdana, arial][b]Osmanlı'da En Büyük Acıları Müslümanlar Çekti " [/b][/font]olarak Değiştirebilir mi ? [/color][font="Arial, Helvetica, sans-serif"]
[/font]
[font="Arial, Helvetica, sans-serif"]Saygılarımla.[/font]

Edited by siranusta
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...