Jump to content

Ygs Sınavında Gizli Şifreleme Yöntemi


yeshill07
 Share

Recommended Posts

http://gundem.milliyet.com.tr/ygs-de-gizli-sifre-iddiasi/gundem/gundemyazardetay/02.04.2011/1372172/default.htm

Yazı uzun olduğu link veriyorum..aklıma takıldı acaba programcılıkla ilgilibir hatamı yoksa kasıtlı yapılmış olabilir mi?Sınavda da bazı okullarda sadece kız öğrencilerin olması felan,sizce olabilir mi?
Link to comment
Share on other sites

Flaş...ÖSYM'den kopya açıklaması
ÖSYM'den gündemi meşgul eden kopya iddilarıyla ilgili bir açıklama yapıldı


Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nda basına dağıtılan kitapçıktaki cevap şıkları şifreli çıktı. Artvin’de söylentiyle başlayıp çözülen şifre, çok da basit: Matematik testindeki 20 soruda, cevap şıklarını küçükten büyüğe sıralayıp, sıralanmamış şıklarla çakışanı buluyorsunuz. Bu şık, sorunun doğru cevabını veriyor. Çakışan birden fazla şıklar için de basit iki formül daha var. Bu şifreleri bilip sınava giren için, soruları okumadan 40 matematik sorusundan 38’ini çözmek, sadece birkaç dakika sürüyor.

YAKLAŞIK 1.5 milyon öğrencinin 27 Mart’ta katıldığı Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nın (YGS) basına dağıtılan test kitapçığında matematik cevap şıklarının şifrelendiği ortaya çıktı. Artvin’de söylentiyle başlayan ve öğretmenlerce çözülen formüle göre 40 soru bulunan Temel Matematik testinde cevap şıkları sayısal olarak küçükten büyüğe sıralanıp, soruyla üst üste konulduğunda çakışan şık doğru çıkıyor. Biz de aynı sistemi uyguladık ve cevaplarında rakamlar yer alan 20 soruda formulün tuttuğunu belirledik. Şıklar, küçükten büyüğe sıralandığında çakışan iki şık varsa, küçük olan şık doğru cevabı veriyor.

Hiçbir şıkkın çakışmaması durumunda, cevaplar büyükten küçüğe sıralanıyor ve çakışan şık doğru oluyor. Bu şifreye uyan 5 soru var. Hepsinin çakışması durumunda cevap ilk çakışan, yani “a” oluyor. Bu formüle uyan yine 5 soru var.

Harf kullanılan (a, b, c gibi) 3 soruda, alfabetik sıraya göre şıklar diziliyor; çakışan şık doğru cevabı veriyor. “x, y, z”li 3 soruda ise “x” değişken yerine 1 yazılıp işlem yapılınca, küçükten büyüğe kuralı işliyor. Matematik harici testlerde de benzer ya da farklı bir formülün uygulandığı öne sürülüyor. Formülün tesadüf olup olmadığı, sınav öncesinde bazı adayların eline geçip geçmediği merak konusu oldu. Kamuoyu, ancak diğer kitapçıklardan örneklerin açıklanmasıyla tatmin olacak.

1.5 milyon öğrenci katıldı

YGS’ye bu yıl 1 milyon 512 bin öğrenci katıldı. Her yıl olduğu gibi bu yıl da bazı sorularda hata tespiti yapıldı. Tartışmalar iki matematik sorusu üzerine yoğunlaşırken dün Artvin’de önce söylentiyle başlayan, uzmanlarının konuya eğilmesiyle ortaya çıkan şifre olayı, matematik soruları başta, YGS’nin tümünü tartışmalı hale getirdi.

UZMANLAR UYGULADI VE DOĞRULADI

Uzmanlar Hürriyet’e geldi ve haberimizi inceledi. Sonucu doğrulayan (soldan sağa) Fatih Ayan (Matematik Öğretmeni, Uğur Dershaneleri), Alparslan Alemdar (Uğur Dershaneleri Genel Müdürü), Mehmet Büge (Yenilikçi Eğitim Araştırma Merkezi Direktörü Bahçeşehir-Uğur Eğitim Kurumları), Adil Kurt (Uğur Dershaneleri Matematik-Geometri Bölüm Başkanı) bu formülün rakam bulunan Türkçe ve Sosyal Bilimler testinde de işlediğini ortaya çıkardılar.

ÖSYM’DEN YANIT

Zekice ama doğru değil

YGS’de bazı soruların belli şifreyle doğru cevaplandırılabileceği iddialarına ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, “İddia sadece basına dağıtılan master kopyalar için doğru ancak sınavda her adayın soru kitapçığı, soruların yeri ve cevapların yeri birbirinden tamamen farklı” dedi. Demir, şunları söyledi:

‘Basına dağıtılan kopya için geçerli’

“Bulan arkadaş bayağı zekiymiş. Ama bu sadece basına dağıttığımız kamuoyuna açıkladığımız kopyalarda bulunabilecek bir şey. ‘ÖSYM, doğru cevabın yerini aynı tuttu, şıkları değiştirdi. Küçükten büyüğe yazıldığında çakışan şık doğru’ deniyor. Ama bu sadece master kopyalarda geçerli. Adaylara dağıtılan soru kitapçıklarında böyle bir mantıkla sorulara doğru yanıt vermek mümkün değil. Asıl kitapçıklarda şıkların hepsi birbirinden ayrı. Kamuoyuna açıklanan soru kitapçıkları matbaaya verilirken, eski cevap sıralama alışkanlığı ile doğru cevaplar yerini korumuş, diğerleri yer değiştirmiş halde basılmış. Basına verilen kopya kitapçıklar hiçbir öğrenciye verilmedi. Zekice bir buluş. Ama maalesef doğru değil.”

Link to comment
Share on other sites

doğru cevap şıkları her kitapçıkta aynı sadece yanlış şıkların yerleri değişik.1.5milyon kitapçıkta da bu yöntem işe yarıyor.daha farklı şifreleme yöntemleri de var.yarın 11de ösym başkanı açıklama yapacak

Link to comment
Share on other sites

Başta YÖK kalkmalı. Eğitim ve Sağlık hizmetleri Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan herkese parasız ve anayasal güvence altında verilmelidir. Ticaretin içine eğitim ve sağlık girerse insanın değeri biter herşey par olur. Sorularıda cevaplarınıda satar ve ortada büyük haksızlıklar çıkar. Zaten Türkiye'de satılmadık bişey bırakmadılar elbirliği ile kim geçtiyse başa hep sattılar. Artık birşeyler yapılmalı yoksa sonumuz pek hayırlı olmayacak.

Link to comment
Share on other sites

ÖSYM net bir açıklama yapmış.Yarın detaylarını da açıklayacaklar.Her iddiayı doğru kabul etmek bence yanlış.Sınava giren gençlerimizi bu şekilde teditgin etmek ne kadar doğru?Bir kitapçıktaki sıralamaya bakıp her adaya ayrı verilen ve doğru cevabın dışında diğer seçeneklerini değiştirildiği kitapçıkların da buna uyduğunu kabullenmek ne kadar doğrudur?
özyol mesajında siyaset var.O mesajını (13.mesaj)düzenle.Yoksa tamamen silinecektir.Burada siyaset yasaktır.Bilgilerinize.Saygılarımla

ÖSYM den basın açıklaması:
BASIN DUYURUSU

(2 Nisan 2011)

Adaya Özgü Soru Kitapçığı ve Kamuoyuna Dağıtılan Soru Kitapçığı

Basında ‘YGS’de Gizli Şifre’ başlığı ile yer alan kitapçık, ÖSYM’nin sınav sonrasında basına vermek ve internet sitesinden duyurmak üzere hazırlanmış, ana soru kitapçığından türetilmiş, tek bir soru kitapçığıdır. Bu soru kitapçığının herhangi bir adaya verilmesi söz konusu olmadığından, doğru cevabın bulunduğu yer değiştirilmeden sadece yanlış cevap seçeneklerinin yerleri değiştirilmiştir. Bu soru kitapçığı sınava giren hiç bir adaya verilmemiştir.

ÖSYM, Şubat 2011’den itibaren gerçekleştirdiği tüm sınavlarda ‘adaya özgü soru kitapçığı’ hazırlayarak pek çok haksızlığın önüne geçmiştir. Adaya Özgü Soru Kitapçığı uygulamasında tüm adaylar için hazırlanmış olan toplam soru, ana konu alanları ile sınırlı kalmak üzere, her bir aday için rastgele seçilmiş farklı sıraya konulmaktadır. [b]Buna ilave olarak her sorunun doğru cevabı da her bir adayın soru kitapçığında yine rastgele biçimde bir şıka atanmaktadır. Madde analizine imkân tanımak üzere yanlış seçeneklerin de yerleri değiştirilmektedir. Bu sayede her bir adayın soru kitapçığı ‘tek bir tane’ olarak basılmaktadır. Bugüne kadar yapılan üç sınavda da bu gerçekleştirilmiştir.[/b]

27 Mart 2011 günü yapılan (2011-YGS) Yükseköğretime Geçiş Sınavında da ‘adaya özgü soru kitapçığı’ basılmış ve aday sayısı kadar soru kitapçığı dağıtılmıştır. Sınav sonrasında, soru kitapçıkları ve cevap kâğıtları güvenli biçimde toplanmış ve Merkezimizde cevap kâğıtların görüntülenmesi ve okunması işlemleri sürdürülmektedir.

Önümüzdeki günlerde her bir adaya, kendisine verilen soru kitapçığı ve kendi cevap kâğıdının görüntüsüne internet üzerinden erişim imkânı verileceğinden, tüm adaylarda bu ya da buna benzer bir soru kitapçığının kullanılmadığı görülecektir.

Daha önceki duyurularda da belirtildiği gibi, kamuoyunu derinden etkileyecek bu ve benzeri konularda basınımızın daha hassas davranması beklenir. Bu gibi durumlarda kamuoyu ÖSYM’nin internet sitesinden duyurduğu bilgilere itibar etmelidir.

Buradan da bakabilirsiniz.

http://www.osym.gov.tr/belge/1-12474/adaya-ozgu-soru-kitapcigi-ve-kamuoyuna-dagitilan-soru-k-.html

Edited by YAGMURADAM
Link to comment
Share on other sites

ösym nin savunulacak hiçbir tarafı yok.yaptıgı açıklamalar tam komedi.inanmak için saf olmak lazım.polis koleji,kpss şimdi de ygs lys.belli bi yerlere adam yerleştirmeye çalışıyorlar işte :D

Ben sınava girdim sadece yanlış şıkların yerleri değişik doğru cevaplar her kitapçıkta aynı şık.dolayısıyla sıralama yapınca çakışan doğru cevap çıkıyor

eğer çakışma yapmayıp sıralama normalse A şıkkı cevap oluyor Eğer hem çakışma yapmayıp hem sıralamalar farklıysa E şıkkı cevap oluyor.Şuanda bütün dersaneler inceleme yapıyor

Edited by grasp
Link to comment
Share on other sites

Bugün YÖK gibi bir kurumun yanlış olduğunu, eğitim ve sağlık sisteminin ticari bir mantık ile sürdürülmesini savunmam elbette siyasettir. Ben YÖK'ün yaptığı bu hatayı ve bu yanlışları siyaset yapmadan nasıl dile getirecem?

Ayrıca ben YÖK'ü savunursam ve Türkiye'de eğitimin ve sağlığın çok iyi yerlerde olduğunu dile getirsem bu hatanın bir kaç kişinin hatası olduğunu ve ÖSYM'yi kullandıklarını dile getirsem siyaset olmayacak mı?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...