Jump to content

Gnome Nihayet Pardus’ta!


KemalALKIN
 Share

Recommended Posts

[center][size="3"][color="#000000"][size="5"][color="#FF8C00"][b]GNOME Nihayet Pardus’ta![/b][/color][/size]

[img]http://www.pardus-linux.org/wp-content/uploads/2011/04/comak250.png[/img]

ÇoMaK projesi çalışmalarına devam ediyor. Topluluğun desteği ile Pardus’ta kullanılacak LXDE,XFCE ve Fluxbox artık %100 Türkçe. E17 ise tmamlanmak üzere, hemen ardında ise GNOME var.

Nisan ayının ilk günü, ÇoMaK güncesinde yayımlanan bir duyuru ile, Pardus 2011′in farklı masaüstü kullanan sürümlerinden, Fluxbox, LXDE ve XFCE sürümlerinin 32 ve 64 Bitlik mimarilerinin kurulum adresi duyuruldu. Ancak bu sürümler, %100 Türkçeleştirilmiş, bilinen hatalar giderilmiş, paketler güncellenmiş, ÇoMaK Pisi deposu oluşturulmuş ve masaüstlerine ait paketler kalıp dosyalarına eklenmiş olarak sunucudaki yerlerini almışlar.

ÇoMaK ekibi, 1 Nisan’a özel olarak ise, Pardus 2011 GNOME sürümünü depoya eklemiş. Burak Çalışkan sayesinde Pardus üzerinde GNOME deneyimimiz olmuştu, ancak bu sefer KDE’den bağımsız GNOME kullanma şansına sahibiz artık.

[img]http://www.pardus-linux.org/wp-content/uploads/2011/04/EkranGoruntusu2-300x240.png[/img]

Ben de durur muyum hiç!? Hemen indirip kurdum.

Ama hemen heyecanlanmayın. :) GNOME masaüstü yöneticisi, ÇoMaK’ın hedefinde olan 3.0 sürümü değil, (olamaz da zaten, daha duyurulmadı çünkü) 2.32 sürümü.

Ancak, Kaptan da dahil olmak üzere, Pardus’un yönetim uygulamaları GNOME ortamına uyarlanmış. ÇoMaK paketleri, 32 ve 64 Bitlik olmak üzere iki depoda birleştirilmiş. Kaptan’dan, Pisi’ye ÇoMaK deposunu eklediğinizde, kurduğunuz mimariye göre, tüm masaüstü yöneticilerinin ÇoMaK paketlerinin bulunduğu tek bir depo ekleniyor artık.

YALI’da da değişikliğe gidilmiş. Pardus 2011′in resmi açıklamaları, yerlerini, masaüstü yöneticileri ve ÇoMaK hakkında bilgilendirici açıklamalara bırakmışlar.

ÇoMaK logosunu da değiştirmiş. :) Gerek logoya, gerekse kurulum esnasındaki açıklamalara, Etoile masaüstü yönetcisi de eklenmiş. Bunun, bir Pardus 2011 Etoile sürümü anlamına geldiğini merak ettim doğrusu. Eğer ÇoMaK ekibi istek masaüstü yöneticisi alıyorsa, ben ROX’u da isterim. :D

Bir de Pardus 2011 GNOME, Dropbox yüklü olarak geliyor. Milky simge seti -bence- şimdi yerini bulmuş işte. KDE’den çok GNOME’a yakışıyor.

ÇOMÜ sunucusundaki Pardusların tümünün kod adları ise, Nisan 1. Ne kadar sevimli değil mi?! :D Ancak, ÇoMaK projesinin henüz tamamlanmadığını; bu sürümlerinin tümünün hâlâ deneme sürümleri olduğunu, kullanırken bunu göz önünde bulundurmanız gerektiğini yeniden hatırlatayım.

Adresler;
http://comakp.blogspot.com/
http://comak.comu.edu.tr/nisanbir/

KAYNAK: Pardus-Linux.Org[/color][/size][/center]

Link to comment
Share on other sites

KDE dağıtımları içerisinde en iyi ve kararlı çalışan 2011 pardus sürümü idi ve KDE yetiyordu zaten bence yeni masaüstü ortamı yerine program depolarını genişletselerde çoğu amatör kullanıcıda program sıkıntısı çekmese.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...