Jump to content
Son zamanlarda artan kullanıcı hesap hırsızlıkları sebebiyle tüm kullanıcılara şifre sıfırlama maili gönderilmiştir. Lütfen güveli şifreler seçiniz. Mevcut e-mail adresinize erişemiyorsanız, en aşağıdaki destek linkinden bize ulaşınız. ×

"hadım" Yasa Teklifi Komisyondan Geçti


Sirius
 Share

Recommended Posts

"Tecavüz ve cinsel istismara ağır cezalar getiren" kanun teklifi, TBMM Adalet Komisyonu'nda kabul edildi. Cinsel saldırı, çocukların cinsel istismarı veya reşit olmayanla cinsel ilişki suçundan mahkum olanlar, testosteron etkisini önemli ölçüde azaltıcı tedaviye tabi tutulabilecek.




AK Parti İstanbul Milletvekili Alev Dedegil ve Ankara Milletvekili Aşkın Asan ile bazı milletvekillerinin imzasını taşıyan teklife göre, cinsel saldırı, çocukların cinsel istismarı veya reşit olmayanla cinsel ilişki suçundan mahkum olanlar, testosteron etkisini önemli ölçüde azaltıcı tedaviye tabi tutulabilecek.

Bu kişiler, mağdurun oturduğu ve çalıştığı bölgenin dışında ikamet etmekle yükümlü kılınabilecek.

Suçun birden fazla işlenmesi halinde, bu kişilerin söz konusu tedavi ve yükümlülüğe tabi tutulması zorunlu olacak.

Cinsel saldırı ve istismar suçu sonucu mağdur, bitkisel hayata girerse veya ölürse ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilecek.

Teklife göre, cinsel davranışlarla bir kimsenin vücut dokunulmazlığını ihlal eden kişinin alacağı ceza 2-7 yıldan 5-10 yıla çıkarılıyor. Suçun ani ve kesik hareketlerle işlenmesi halinde verilecek ceza 3'te 1'ine kadar indirilebilecek.

Fiilin, vücuda organ veya sair bir cisim sokulması suretiyle işlenmesi durumunda verilecek ceza 7-12 yıldan 10-18 yıla çıkarılıyor. Bu fiilin eşe karşı işlenmesi halinde soruşturma ve kovuşturmanın yapılması, mağdurun şikayetine bağlı olacak.

Suçun; beden ve ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı, üçüncü derece dahil kan ve kayın hısımlığı ilişkisi içinde bulunan bir kişiye karşı ya da üvey baba, üvey ana, üvey kardeş, evlat edinen ve evlatlık tarafından, silahla veya birden fazla kişi tarafından birlikte, aynı işyerinde çalışmanın, halka açık kutlama, tören, müsabaka, miting veya benzeri faaliyetlerin yapıldığı alanlarda ya da toplu taşıma araçlarında insanların bir arada toplu olarak bulunmalarının sağladığı kolaylıktan faydalanmak suretiyle işlenmesi halinde, cezalar yarı oranında artırılacak.

Mağdur, bu suç nedeniyle eğitimini, işini, ailesini veya oturduğu yerleşim bölgesini terk etmek ya da eğitim gördüğü kurumu veya çalıştığı işyerini değiştirmek zorunda kalmışsa verilecek ceza 3'te 1'ine kadar artırılacak.


Cinsel saldırı suçu işlenirken mağdurun direncinin kırılmasını sağlamanın ötesinde cebir kullanılması durumunda, kişi ayrıca kasten yaralama suçundan dolayı cezalandırılacak. Suç sonucu mağdur bitkisel hayata girerse veya ölürse ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilecek.

[color="#000000"][b]Neler cinsel istismar sayılacak?[/b][/color]

Çocuğu cinsel yönden istismar eden kişiye verilen ceza da 3-8 yıldan 6-15 yıla çıkartılıyor.

"15 yaşını tamamlamamış veya tamamlamış olmakla birlikte fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını algılama yeteneği gelişmemiş olan çocuklara karşı gerçekleştirilen her türlü cinsel davranış, diğer çocuklara karşı sadece cebir, tehdit, hile veya iradeyi etkileyen başka bir nedene dayalı olarak gerçekleştirilen cinsel davranışlar" cinsel istismar olarak kabul edilecek.

Cinsel istismarın vücuda organ veya sair bir cisim sokulması suretiyle gerçekleştirilmesi durumunda verilecek ceza, 8-15 yıldan 12-20 yıla çıkartılıyor.

[color="#000000"][b]Şikayet aranmayacak[/b][/color]

Suçun, mağdur ile evlenme yasağı bulunan kişi arasında işlenmesi halinde, şikayet aranmaksızın faile 5 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası verilecek.

Bir kimseyi cinsel amaçlı olarak taciz eden kişiye, mağdurun şikayeti üzerine 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilecek. Fiilin, çocuğa karşı işlenmesi halinde şikayet aranmaksızın ceza yarı oranında artırılacak.


[color="#000000"][b]Baskı sonucunda evlenme[/b][/color]

Evlenme yaşına ulaşmış bir kimseye, istemediği bir kişiyle evlenmesi yönünde cebir veya tehdit kullanan kişi, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak. Bu nedenle kişi intihara teşebbüs ederse ve sonuçta yaralanır veya sağlığı bozulursa verilecek ceza 3 yıldan, intihar etmiş ise 7 yıldan az olamayacak.

Şüpheli, adli kontrol aşamasında, amaçlanandan daha ağır sonuçlar vermeyeceğinin anlaşılması halinde, soruşturma veya kovuşturma sonuna kadar mağdura yaklaşmaktan ve mağdurun bulunduğu yerlere girmekten; cinsel dokunulmazlığa karşı suçlarda çocuklarla bir arada olmayı gerektiren bir ortamda çalışmaktan, çocuklar hakkında bakım ve gözetim yükümlülüğünü gerektiren faaliyet icra etmekten yasaklanacak.

Cinsel saldırı, cinsel istismar ve reşit olmayanla cinsel ilişki suçu, "özel tehlikeli suçlar" kapsamında sayılacak.

[color="#000000"][b]Testosteren azaltıcı tedavi[/b][/color]

Cinsel saldırı suçu, çocukların cinsel istismarı ile reşit olmayanla cinsel ilişki suçundan hapis cezasına mahkum olanlar, hakim kararı ile cezanın infazı sırasında ve koşullu salıverildikleri takdirde, denetim süresi içinde; testosteron etkisini önemli ölçüde azaltıcı tedaviye tabi tutulabilecek, tedavi amaçlı programlara katılmakla yükümlü kılınabilecek, suçun mağdurunun oturduğu ve çalıştığı yerleşim bölgesi dışında başka bir yerde ikamet etmekle yükümlü kılınabilecek.

Ayrıca, mağdurun bulunduğu yerlere yaklaşmaktan, çocuklarla bir arada olmayı gerektiren bir ortamda çalışmaktan, çocuklar hakkında bakım ve gözetim yükümlülüğünü gerektiren faaliyet icra etmekten yasaklanabilecek.

Hükümlü kişinin bu suçları tekrarlaması halinde, sözkonusu tedavi ve yükümlülüğe tabi tutulması zorunlu olacak. Bu yükümlülük ve yasaklar, cezanın infazı tamamlandıktan sonraki denetim süresi içinde de yapılabilecek.

Yasaklanma kararı hükmün kesinleşmesiyle uygulanmaya başlanacak ve cezanın tümüyle infazından itibaren 5 yıl süreyle devam edecek.

Bu suçu tekrarlayanlar veya özel tehlikeli hükümlüler, infazın tamamlanmasından sonraki denetim süresi içinde de aykırı hareket ederse zorlama hapsine tabi tutulacak. Zorlama hapsinin süresi 15 günden az ve ihlalin tekrarı halinde toplam 1 yıldan fazla olamayacak.

Kaynak:
[code]http://www.cnnturk.com/2011/turkiye/04/04/hadim.yasa.teklifi.komisyondan.gecti/612170.0/index.html[/code]
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...