Jump to content
Son zamanlarda artan kullanıcı hesap hırsızlıkları sebebiyle tüm kullanıcılara şifre sıfırlama maili gönderilmiştir. Lütfen güveli şifreler seçiniz. Mevcut e-mail adresinize erişemiyorsanız, en aşağıdaki destek linkinden bize ulaşınız. ×

155 Ghz Hızında Çalışan Grafen İşlemci


erpol
 Share

Recommended Posts

[b]IBM 155 GHz Hızında Çalışan Grafen İşlemci Geliştirdi[/b]

[b]IBM ve DARPA'nın ortak yürüttüğü çalışmada mühendisler 155 GHz frekansta çalışan bir işlemci geliştirdiler. Bu işlemcinin yapısı bilgisayarlarımızdaki modellerden çok farklı.[/b]
İşlemcilerdeki [b]transistörlerin[/b] üretiminde kullanılan [b]silikonun[/b] fiziksel sınırlarına yavaş yavaş yaklaşılıyor. Mühendislerin silikon yerine düşündükleri maddenin adı ise [b]grafen[/b].



Bazı firmalar [b]grafen transistörlü[/b] işlemciler geliştirmeye başladı bile. [b]IBM[/b] de bu isimlerin arasında yer alıyor.

Daha önce [b]100 GHz[/b]'lik bir grafen işlemci üreten [b]IBM[/b], şimdi ondan daha güçlü ve aynı zamanda daha küçük bir işlemci geliştirdiğini açıkladı.

Yeni geliştirilen işlemci, önceki modelden yaklaşık [b]%50[/b] daha da hızlı olarak [b]155 GHz[/b] frekansta çalışıyor. Ayrıca işlemcideki [b]40 nm[/b]'lik grafen transistörler türünün en küçük örnekleri olma özelliğine de sahip.

[img]http://static.shiftdelete.net/img/article_new/graphene1302265295.jpg[/img]

[i]Grafen işlemciler henüz sadece belli alanlarda kullanılabiliyor[/i]

[b]Yaygın Kullanım Ne Zaman?[/b]

[b]ABD Savunma Bakanlığı[/b] bünyesindeki [b]DARPA[/b] (Defence Advanced Research Projects Agency) ile IBM'in ortak yürüttüğü projede geliştirilen işlemci, [b]grafen[/b] kullanımında önemli bir adım olarak nitelendiriliyor.

Grafen işlemciler [b]yüksek frekans[/b] gerektiren kablosuz bağlantı, ağ, radar ve görüntüleme alanlarında büyük avantajlar sağlıyor. Grafen işlemciler çok yüksek frekanslarda çalışabilse de henüz günümüzde kullandığımız bilgisayarlarda yer alacak [b]yapıda değiller[/b].

Mühendisler halen grafenin [b]sunduğu avantajları[/b] ve bu maddeyi [b]nasıl kullanacaklarını[/b] araştırmaya devam ediyorlar. Yakın gelecekte [b]grafenin[/b], silikonun yerini alabileceği iddia ediliyor.

kaynak: http://shiftdelete.net/ibm-155-ghz-hizinda-calisan-grafen-islemci-gelistirdi-28428.html Edited by erpol
Link to comment
Share on other sites

[quote name='69sihirbaz69' date='09 April 2011 - 02:14 ' timestamp='1302304486' post='989910']
Kaynak ??
[/quote]


[b]Grafen ve 2010 Nobel Fizik Ödülü[/b]
[b]
[/b] Yakın geleceğimizde esnek ekranlar, dokunmatik ekranlarda dolayısıyla ipod, cep bilgisayarı, dizüstü bilgisayarlar, televizyon gibi teknolojilerde, transistörlerle işlemcilerimizde, bilgisayarlarımız dahil sayısız birçok teknolojinin temel yapı taşı olarak grafeni göreceğiz. Çelikten 200 kez dayanıklı, bilinen diğer malzemelere göre elektronların hareketliliği daha yüksek, potansiyel uygulamaları çok geniş ve nispeten daha ucuz, bilim insanlarınca en olağanüstü malzeme olarak nitelendirilen grafen malzemesi çok değil bulunuşundan 5-6 yıl sonra bu buluşu gerçekleştiren bilim insanlarına Nobel Fizik Ödülü’nü getirdi. Hollandalı A. Geim ve Rus asıllı K. Novoselov, Manchester Universitesi’nde 2004 yılında yaptıkları bu buluş ile yıllardır iki boyutlu bir yapının olamayacağına dair süren tartışmalara son noktayı koymuşlardı ve iki boyutlu bir sisteme sahip bal peteği örgü yapısına sahip bir karbon atomu kalınlığında karbon allotropu olarak grafeni keşfetmişlerdi.

[img]http://www.technologyreview.com/files/16607/graphene_x220.jpg[/img]Grafenin keşfi ile beraber grafen üretim yolları geliştirilmeye, yeni grafen sentez yolları ortaya konurken bir taraftan da uygulama alanlarını bilim insanları keşfediyorlardı. Görünen o ki her yıl katlanarak artan grafen makale sayısına göre grafen geleceğimizi hatta çok yakın geleceğimizi şekillendirecek bir potansiyele sahipti. Öyle ki günümüz teknolojisinin mimarı silikonu tahtından edebilecek bir potansiyel! Grafen fotodedektörler, grafen güneş hücreleri, grafen transistörler, grafen mikroçipler, grafen ledler, grafen oledler, grafen ultrakapasitörler, grafen biyoaygıtlar, grafen antibakteriyeller gibi… Sayısız uygulama alanı ile grafen hayatımızın oldukça içinde yer edinecek. Daha esnek, daha dayanıklı, daha küçük, daha konforlu bir teknoloji ister herkes ve elbette daha ucuz! Grafen tüm bunlar için gelecek vaad edici… Şimdi ise böylesine kısa sürede nobel ödülü kazandıran bir buluş oldu!

Grafen üzerine Kuark Bilim Topluluğu’nun bir çalışma grubu olan Kuark Moleküler NanoBilim Araştırma Grubu[/url], Bilkent Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma Merkezi, Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezi, Gazi Üniversitesi Yarıiletkenler İleri Teknolojiler Araştırma Laboratuvarı, Sabancı Üniversitesi gibi araştırma merkezlerimizde Türkiye’de de çalışmalarını sürdüren araştırmacılarımız bulunmaktadır.

kaynak: http://www.teknoloji.kuark.org/2010/10/05/grafen-ve-2010-nobel-fizik-odulu/

Edited by erpol
Link to comment
Share on other sites

[quote name='69sihirbaz69' date='09 April 2011 - 02:33 ' timestamp='1302305597' post='989913']
Yanlış anlaşıldım galiba :D teknoloji haberlerinde kaynak belirtmek zorundasın forum kurallarında var bu :D
[/quote]

evet ama forumda bir bölümdede reklam olacağı gerekçesi ile link vermek yasaktır yazıyordu o yüzden vermedim

Link to comment
Share on other sites

Reklama girmez bu kaynak belirtmek istisnadır diyebiliriz hangi sayfa olduğunu ya da hangi site olduğunu yazsan yeterlidir ;)

[quote]

[b]Teknoloji Haberleri Forum Kuralları[/b]

[b]Forum Rules[/b]

[b]İçerik Kullanım Şartları[/b]



...
[u][size="4"][b]
[/b][/size][/u][size="4"][b][size="2"][color="#000000"]3- Verilen haberlerde kaynak belirtilmek zorunludur. [/color][/size][/b][/size]


...
[/quote]

Edited by 69sihirbaz69
Link to comment
Share on other sites

[b]Grafen Transistörler Kendi Kendini Soğutuyor[/b]

[b]Bilim dünyasının gözde malzemesi grafenin yepyeni bir özelliği daha keşfedildi. Silikonun yerini alması beklenen grafen, elektronik cihazların yapısını tamamen değiştirebilir.[/b]

Teknolojinin sürekli gelişmesindeki en önemli engel, üretimde kullanılan mevcut malzemelerin [b]fiziksel sınırlarıdır.[/b]

Elektronik cihazların yapı taşları olan [b]transistörler [/b]için de bu tip bir durum yaşanıyor. Özellikle günümüzün işlemcilerinde transistör [b]boyutları giderek küçülerek [/b]küçük bir alanda daha yüksek performans alınmasını sağlıyor.


Elbette bunun önünde önemli [b]engeller [/b]var. Transistörlerin yapımında kullanılan [b]silikonun [/b]fiziksel sınırlarına ulaşmaya az kaldı. Mühendisler ve bilim adamları [b]silikonun yerini alacak [/b]bir malzeme için araştırmalarını sürdürüyorlar. Silikonun yerini almaya en büyük aday ise [b]grafen.[/b]

[b]Karbon [/b]atomlarının petek şeklinde birbirlerine bağlanmasıyla elde edilen [b]grafen[/b], sahip olduğu özelliklerle bilim dünyasının yeni gözdesi konumunda.

[img]http://static.shiftdelete.net/img/article_new/grafen1301985923.jpg[/img]

[i]Grafen, karbon atomlarının petek şeklinde birleşmesinden meydana geliyor[/i]

[b]Yeni Bir Özellik[/b]

Öyle ki, her geçen gün bu malzemenin [b]bir başka özelliği [/b]keşfediliyor. [b]Illinois Üniversitesi[/b]'nden Prof. William King ve ekibinin yaptığı çalışmada grafenden yapılmış transistörlerde çok faydalı bir durum keşfedildi.

Araştırmada, grafen transistörlerin metal bağlantılarının olduğu yerde [b]termoelektriksel bir soğutma etkisi [/b]oluştuğu gözlemlenmiş. Daha basit bir dille anlatmak gerekirse, grafen transistörlerin [b]kendi kendini soğutabildiği [/b]ortaya çıkmış durumda.

Mevcut silikon transistörlere kıyasla bu [b]çok büyük bir avantaj [/b]sağlıyor. Araştırmanın sonuna bakarak, gelecekte grafen transistörlere sahip elektronik cihazların günümüzdeki modellere göre [b]daha soğuk [/b]olacağını söyleyebiliriz.




kaynak: http://shiftdelete.net/grafen-transistorler-kendi-kendini-sogutuyor-28334.html

Edited by erpol
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...