Jump to content
Son zamanlarda artan kullanıcı hesap hırsızlıkları sebebiyle tüm kullanıcılara şifre sıfırlama maili gönderilmiştir. Lütfen güveli şifreler seçiniz. Mevcut e-mail adresinize erişemiyorsanız, en aşağıdaki destek linkinden bize ulaşınız. ×

Abdülhamit Han Ve Ortadoğu.


exi23
 Share

Recommended Posts

[img]http://rsm.haber365.com/H/1303115366_19_ii.addulhamit.jpg[/img]
[b]Dünya'nın kalbi Ortadoğu'nun ateşi, hiçbir devirde sönmüyor. Her devirde aynı oyun oynanıyor ve ne yazık ki Ortadoğu halkları her devirde aynı tuzağa düşüyor. Öyle girift bir coğrafya ki kimin ne yaptığını ve kimin yanında olduğunu kestirmek mümkün değil.[/b]

Yılların çözemediği kördüğümler, bu günlerde daha da kör düğümlere dönüştü.

Ortadoğu’nun kanla yazılan tarihine kısa bir göz atalım.

Aslında her şey Hz. Musa’ya kavminin ihanetiyle başladı. Bu ihanet kibri ve hırsı getirdi. Bilinçaltına kodlanan geleneksel genlerin baskınlığı Ortadoğu’nun ilk sorunudur. Tarihçede bu kadar uzağa gitmeye gerek yok bugünü anlamak için.

Türklerin Batıya gelmesinden itibaren Ortadoğu’nun içten içe kıpırdamaya devam ettiği ancak, yine de huzur dolu yüzyıllar geçirdiğini görüyoruz. Ta ki Türkler Ortadoğu’dan elini ayağını çekene kadar.

Selçuklular
Sahip oldukları geleneksel örgütlenme modeli, askeri ve siyasi disipliniyle, kendi döneminde ‘İslam’ın Hamisi’ olmuşlardır. Şuurlu siyasetleri sayesinde Halife’ye de güçlerini kabul ettirmiş aynı zamanda hilâfet ülkelerinin birlik ve bütünlüğünü de sağlamışlardır. Selçuklular Kaşgar önlerinden Yemen’e kadar yayılan bu geniş topraklara hâkim olmuşlar ve buraları yaklaşık iki asır idare etmişlerdir.

Osmanlılar
Aslında Osmanlıların -Yavuz Sultan Selim Han dışında – bir Ortadoğu politikası olmamıştı. Ortadoğu hep ‘kutsal ve bizden’ görülmüştü. Osmanlı’nın ülküsü Hıristiyan Dünya’ya yönelikti ve nizam-ı âlem üzerine kuruluydu. Dolayısıyla haçlılar zaten Osmanlı gibi bir kaleyi geçip kutsal topraklara girebilme cüretinde bulunamamışlardır. Ta ki, dağılma dönemine kadar. Ne ilginçtir ki petrolün önemi ve Ortadoğu’nun karışması aynı döneme tekabül eder. Tam da bu noktada Büyük Sultan II. Abdülhamit Han’ı anmadan geçmek Ortadoğu hatta dünya tarihinin bir sayfasını yırtıp atmak olur.

Abdülhamit'in Ortadoğu Politikası

Hicaz Demiryolu Büyük Sultan’ın en önemli projelerindendir. Hicaz Demiryolu’na bakarken sadece 1465 kilometre uzunluğunda dev bir tesis olmaktan öte, yerli ve okul niteliği taşımasını da vurgulamak gerekir. Ancak bu projenin en önemli noktası Abdülhamit Han’ın enerji politikasının bir parçası olmasıdır.

Birinci Dünya Savaşı’nın temel gerekçesi ‘petrol’ dür. Yani ana sorun, İran, Irak, Suriye, Kuveyt, Azerbaycan vs. gibi yerlerdeki petrole hangi emperyalist ülkenin daha önce ulaşacağı sorunudur.

Emperyalist devletler, Dünya’nın en önemli enerji kaynağının Ortadoğu’da bulunduğunu anladıkları an, yepyeni bir strateji geliştirmiş ve çeşitli bahanelerle bugün de olduğu gibi Arap coğrafyasının karışmasını sağlayarak, her zaman ki gibi kaos planlarını uygulamaya koymuşlardır.


İlginç bir anekdot:

Yıl 1882. İngiliz Amiral Fisher, Savunma Bakanlığı’nı petrol için ikna etmeye çalışıyor. Fisher, o dönemde kömürle çalışan hantal gemilerin, petrolle daha iyi manevra yapacağını ve dünya üzerinde daha kolay kontrol mekanizmaları geliştireceklerini ve İngilizlerin dünyanın her yerinde bu güçle kontrolü elinde tutacağını savunuyor. Peki, petrol nerede? Tabii ki Ortadoğu’da! Öyleyse daimi hedef Ortadoğu, ileri!


Ancak bir sorun var! Abdülhamit Han Bağdat Demiryolları ihalesini Almanlara vermiş. Hicaz’a kadar uzanan bir demiryolu, İngilizlerin hem Hindistan’da ki hâkimiyetlerine tehdit oluşturacak, hem de Almanya’dan Basra Körfezi’ne kadar ‘demirden duvarlarla’ İngiltere’nin, Rusya bağlantısını kopararak müttefikinden uzaklaştıracaktı.

Bağdat Demiryolu, demirden bir duvar olacaktı İngiliz emellerine. Sırbistan bu durumda çok stratejik bir noktada bulunuyordu. Almanya mı? İngiltere mi? Kimin tarafında yer alacaktı?

Birinci Dünya Savaşı’nın görünen nedeni olarak ‘bir Sırp terörist tarafından Saraybosna’da Avusturya-Macaristan Arşidük’üne gerçekleştirilen suikast’ yazar tarih kitaplarında. Hiçbirimiz de bir anlam veremeyiz bu sebebe. Dünya üzerinde gerçekleşen her suikasttan dolayı bir savaş çıksa, bilmem kaçıncı dünya savaşının çıkması gerekir. Asıl mesele suikast değil elbette, Ortadoğu petrollerine uzanacak hattın en zayıf halkası Sırbistan’ın kimin yanında olacağı meselesiydi.

Bağdat Projesi 1896 yılında Berlin’den Konya’ya bağlanmış, sıra Konya-Bağdat arasına gelmişti. Aslında Bağdat Demiryolları, Hicaz Projesi’nin bir ayağıydı. Hicaz Demiryolu, Sultan Abdülhamit’in imparatorluğu kurtarma projesinin bir parçasıydı. İleri görüşlü Sultan, kopacak fırtınaları bildiği için, petrol bölgelerini korumak, ordunun hareket kabiliyetini arttırmak, bölgeyi sömürmeye gelecek ülkelere karşı savunmak için Hicaz Projesi’ni başlatmıştı.

Hicaz Demiryolu’nun yapılmasının asıl nedeni enerji havzasının çakallardan korunmasıydı.

Tarihin cilvesine ve tesadüfler zincirine bakın,

*Petrol hattı üzerine demiryolu kuruluyor.

*Mayıs 1908’de Concession Sydicate Limited şirketinin operasyon şefi George B. Reynolds, İran sınırları içindeki Mescid-i Süleyman bölgesinde dünyanın o zamana kadar gördüğü en zengin petrol yataklarını patlatıyor.

*Temmuz 1908’de Jön Türkler isyan ediyor.

*Abdülhamit Han’a ‘ Kızıl Sultan’ yaftası yapıştırılıyor.

*Demokrasi çığırtkanları (tıpkı bugün olduğu gibi) Meşrutiyeti ilan ettiriyor.

*Abdülhamit Han iktidarı bitiyor.

Bu olaylardan sadece 10 yıl sonra Abdülhamit Han’ın korumaya çalıştığı tüm stratejik noktalar İngilizlerin eline geçiyor ve ‘hasta adam’ hayata veda ediyor.

Kasım 1918’de Enver Paşa kaçmak zorunda kalırken, yaveri Mersinli Cemal Paşa’ya, Siyonizm’in oyununa geldiklerini ve en büyük hatalarının Sultan Hamit’i anlayamamak olduğunu söylüyor. Ne acı ki iş işten geçmiş oluyor…


Peki, Bugün neler oluyor?

Aynı oyun devam ediyor. Demokrasi diyerek üretilen bahaneler;

* İran’a ambargo uygulanıyor. Aman bu adamlar halkına zulmediyor. Savaşamıyoruz, öyleyse mahrum bırakalım.

* Irak’ta nükleer silah var. Demokrasi yok, ‘getiririz’ deniliyor.

*Mısır’da demokrasisiz olmaz. Mübarek’in son kullanma tarihi geçti. İndirelim.

*Libya’da Kaddafi halka zulmediyor. O’nun da son kullanma tarihi geçti ve kokmaya başladı. İndirelim.

*Suriye, Tunus, Fas, Umman… Demokrasi istiyor. Yardımcı olalım.

* Siz petrollerinizi koruyamazsınız, üzülmeyin biz sizin yerinize yönetir ve koruruz. Üstelik sizi, sömürücü diktatörlerinizden daha iyi sömürürüz.

*Arabistan’a ellemeyelim. Zaten Kral da ne istersek yapıyor. Oraya dokunursak İslam coğrafyası ‘cihat’ ilan eder ve kendi kazdığımız kuyuya düşeriz.

Peki, petrol fışkıran bu coğrafyada bulunan Türkiye ‘de neden petrol yok? Neden petrol yatakları siyasi sınırlarla çizilmiş gibi Türkiye sınırlarından geçince kuruyor. Yoksa petrol yatakları gelecekte kullanılmak üzere, stok olarak mı tutuluyor? Yoksa yakın gelecekte doğru politikalar geliştirmezsek sıra Türkiye’ye mi gelecek? Yoksa Türkiye bu oyunu gördü ve bundan korkuyorlar, Bu yüzden mi Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nu Neo Osmanlıcı İlan edip, ‘deli’ diyorlar? Yoksa Abdülhamit Han'a 'Kızıl Sultan' diyenlerle bu adamlar aynı mı?
Link to comment
Share on other sites

Kim demiş ülkede petrol yok diye?
Seçimlerden önce hep petrol bulunur bu ülkede bilen bilir :)

TPAO: Karadeniz’de çok kaliteli petrol bulundu
[code]http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/17509320.asp[/code]

Diyarbakır'da petrol bulundu

[code]http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/17231651.asp[/code]

Her hafta böyle petrol çıkar memleketten seçim bitince uçar gider lanet olasıca petrol uçucu lanet madde!

Link to comment
Share on other sites

[quote name='Nash' date='18 April 2011 - 14:17 ' timestamp='1303132628' post='994793']
Kim demiş ülkede petrol yok diye?
Seçimlerden önce hep petrol bulunur bu ülkede bilen bilir :)

TPAO: Karadeniz’de çok kaliteli petrol bulundu
[code]http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/17509320.asp[/code]

Diyarbakır'da petrol bulundu

[code]http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/17231651.asp[/code]

Her hafta böyle petrol çıkar memleketten seçim bitince uçar gider lanet olasıca petrol uçucu lanet madde!
[/quote]

Amma yaptın sende Nash :) Hürriyet gazetesinin bir tane doğru haberini göster bana:)
Petrolün litresi 10 tl de olsa bizim vatandaş malesef bakkala bile arabayla gider.Geçen gün baka bir konuda da değindim.Biz hep geriden takip ediyoruz diye.Tamam petrol var ya da yok varsa çıkartalım ancak şu an ülkelerin çoğu alternatif yakıt için uğraşıyorlar örneğin elektrikli ve güneş ışığıyla çalışan araçlar üzerinde çalışılıyor.En azından bu treni kaçırmamak lazım bence....

Link to comment
Share on other sites

[quote name='tmc200505' date='18 April 2011 - 18:33 ' timestamp='1303147983' post='994911']
Amma yaptın sende Nash :) Hürriyet gazetesinin bir tane doğru haberini göster bana:)
Petrolün litresi 10 tl de olsa bizim vatandaş malesef bakkala bile arabayla gider.Geçen gün baka bir konuda da değindim.Biz hep geriden takip ediyoruz diye.Tamam petrol var ya da yok varsa çıkartalım ancak şu an ülkelerin çoğu alternatif yakıt için uğraşıyorlar örneğin elektrikli ve güneş ışığıyla çalışan araçlar üzerinde çalışılıyor.En azından bu treni kaçırmamak lazım bence....
[/quote]

[code]http://www.haber3.com/karadenizde-kaliteli-petrol-bulundu--759360h.htm[/code]
[code]http://haber.gazetevatan.com/karadenizde-kaliteli-petrol-bulundu/370067/2/Haber[/code]
[code]http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalDetayV3&ArticleID=1045601&CategoryID=80[/code]
[code]http://www.sonsayfa.com/Haberler/Ekonomi/Karadenizde-kaliteli-petrol-bulundu-186783.html[/code]

[code]http://www.8sutun.com/Karadenizde-kaliteli-petrol-bulundu_106217.html[/code]

Haberi gazeteler uydurmuyor. Ne yazık ki seçim zamanları böyle haberler çıkar, google denen şeye bakmak zor olmasa gerek :)

Alternatifi konusunda haklısın benim proje ödevimdi rüzgar tribünleri ve güneş panelleri. Bunlar kurulduktan sonra kendilerini amorti edebilen, fazla üretilen enerjinin satılıp kişinin kar edebildiği, tamamen doğayı koruyan, zarar vermeyen sistemler. Hollanda, Almanya ve çok yerde kullanıyor. Türkiyede de görmeye başladım ama dediğin gibi bizde bilinç oluşuna kadar yılların geçeceği sistemler.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...