Jump to content

Solid State Diskler


blnt44
 Share

Recommended Posts

Geleneksel sabit disklerin (HDD) yerine alması planlanan SSD (Solid-State Disk) yani katı hal diskleri, veri depolamak için mekanik disklerdeki manyetlik kayıt ortamının yerini alacak yeni bir veri depolama çözümüdür. Bu sürücüler, hareketli manyetik disklerin bulunduğu sabit disklere oranla daha düşük güç tüketimi, yüksek dayanıklılık, hafiflik ve etkili performans gibi özelliklere sahiptir. Fiyatlarının düşmeye başlamasıyla laptoplar başta olmak üzere birçok cihazda kullanılmaya başlanan bu disklerin üzerlerine kaydedilen verileri silmemek gibi çok tehlikeli bir özellikleri var.


NAND flash tabanlı ve Samsung tarafından geliştirilmiş bu yeni nesil depolama çözümü SSD'ler hali hazırda kullanılan hard disklere kıyasla çok daha hızlılar, mekanik parça bulundurmadıkları için dış etkilere karşı daha dayanıklılar, ilk açılış ve erişim hızları daha yüksek ve de arıza yapma olasılıkları daha düşüktür.

SSD'lerin bütün bu avantajlarına rağmen, üzerine kayıt edilmiş veriler silinmeye niyetlendiğinde bunları hiçbir şekilde silmemeleridir.
[img]http://www.chip.com.tr/images/content/20081018182513.jpg[/img] [img]http://www.teakolik.com/wp-content/uploads/img_flash_ssd_pop03.jpg[/img]

UC San Diego Üniversitesi Değişken Olmayan Sistemler Laboratuvarı'ndaki araştırmacıların yaptıkları testler sonucunda geleneksel sabit diskler için kullanılan veri temizleme işlemelerinin yeni nesil depolama aygıtı olan SSD'lerde hiçbir işe yaramadığı ortaya çıktı.


SSD'lerde veri depolama işlemi HDD'lerde olduğu gibi manyetik plakalar üzerine yazmak yerine içersindeki kontrolcüler vasıtasıyla veriyi yazarken diskin farklı bölgelerindeki az ya da hiç kullanılmamış yerlerine yönlendirilerek yapılır. Yani HDD'lerde olduğu gibi verilerin sürücüde nereye yazılacağına bilgisayar değil, diskteki kontrolcü elemanlar karar verir.

Bu yüzden veriler tek tek silinmek yerine ancak kümeler halinde silinebilir. Silme işlemi de uzun sürdüğünden bitlik veriler için bile tüm küme okunur, üzerinde değişiklik yapılır ve yeniden yazılır. Eski bilginin bulunduğu alan sonradan silinmek üzere işaretlenip öylece bırakılır.

İşte bundan dolayı araştırmacılar, sabit diskler üzerinde veri silinmesinde en etkili yöntemler olan Gutmann (35 kez), NSA (7 kez) ve Us DoD 5220.22-M (3 kez) gibi methodları denediklerinde bile SSD'lerde başarılı olamamışlar, aksine önemli miktarda verinin hala disk üzerinde kaldığını tespit etmişlerdir.

Araştırmacılar 1000 MB'lık verinin silinip geri getirilmesi testinde (yukarıdaki grafik) bazı özel silme yöntemlerinin hiç başarılı olamadığını, çok güvenilen tekniklerin ise maalesef HDD'lerde sergiledikleri başarıyı SSD'lerde göstermediklerini ortaya koydular.


Bu durum da, ticari sır sahibi şirketler veya hassas nitelikte veri taşıyan devlet kurumları için çok ciddi problem teşkil edebilir. Siz siz olun, hassas ve güvenlik verilerinizi asla ama asla SSD diskler üzerinde taşımayın. Eğer bu diskleri kullanacaksanız da, disklerle işiniz bittikten sonra verileri temizlemek için kırma, parçalama ve yakma gibi fiziksel yolları kullanınız.

Referanslar

http://nvsl.ucsd.edu/sanitize/
Bilim ve Teknik Dergisi Mart 2011 "Verileriniz Gizli Kalsın İstiyorsanız SSD'ye Koymayın", Levent Daşkıran
Reliably Erasing Data from Flash-Based Solid State Drives (PDF)
SAFE: Fast, Verifiable Sanitization for SSDs (PDF)
http://tr.wikipedia.org/wiki/SSD
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...