Jump to content

Facebook'taki Yeni Tehlike!


mucit41
 Share

Recommended Posts

[b]Konu Başlığı :[/b] [b] [color="#FF0000"]Facebook'taki yeni tehlike! [/color] [/b]

[b][u]Kaynak Linki :[/b][/u]

[code] http://www.veteknoloji.com/facebook-taki-yeni-tehlike-45773-1-.html[/code]

[b]Konu Tarihi:[/b] [b]21 Eylül 2011 Çarşamba, 17:38[/b]

[quote] [b] Facebook'un dünyanın en büyük alkollü içecek şirketi Diageo ile reklam anlaşması yapması, büyük tepkilere sebep oluyor.

Kullanıcılarının büyük çoğunluğu gençlerden oluşan facebook'un sayfalarında alkol reklamlarına sıklıkla yer verilmeye başlaması, yetkilileri kaygılandırıyor.

Sağlık uzmanları ve alkol karşıtı gruplar, alkol reklamlarının facebook'da yayınlanıyor olmasının, gençler arasında alkol bağımlılığının hızlı bir şekilde arttıracağı uyarısında bulundu. Hepatoloji uzmanı Dr. Nick Sheron, Facebook kullanıcılarının yarısının 24 yaş altı ve birçoğunun da yasal alkol kullanma yaşı olan 18'den küçük olduğuna dikkat çekti.

Bu eleştiriler karşısında facebook, alkol ve benzeri reklamlarda "yaş filtreleme" programı olduğunu ve 18 yaşının altındakilerin, kişisel facebook hesaplarında bu tür reklamları göremediği savunmasını yaptı. Dr. Sheron ise Facebook'un bu savunmasının "anlamsız" olduğunu, çünkü sosyal paylaşım sitelerindeki birçok kişinin yaşını gerçeğinden büyük gösterdiğinin altını çizdi.

Bu tür sitelerdeki "yaş tanımlama sisteminin" kesinlikle gerçeği yansıtmadığına vurgu yapan hepatoloji uzmanı Dr. Sheron, "İngiltere'de 8-12 yaş arasındaki çocukların yarısına yakını, 13 yaşından itibaren kişisel hesap açma izni olan facebook ve benzeri sosyal paylaşım sitelerini aktif şekilde kullanıyor." diyerek durumun ciddiyetini ortaya koydu. Bu kişilerden birçoğunun ailesinden gizli olarak bu sitelere girdiğini kaydeden İngiliz doktor, Diageo gibi Facebook ile reklam anlaşması yapan alkol şirketlerinin küçük yaştaki çocukların üzerinde direk etki oluşturduğunu ve alkol kullanımını "pozitif bir yaşam tarzı" şeklinde empoze ettiğini belirtti.

Öte yandan, alkol şirketlerinin sosyal paylaşım sitelerinde "fan kulüpler" oluşturarak burada görüntülü ve fotoğraflı reklamlarını paylaşması ve üyelerinin sarhoşken çekilmiş resimlerini burada paylaşmasına imkan sağlamasının da gençlerin alkol bağımlılığını arttırabileceği uyarısında bulunuluyor. Stirling Üniversitesi'nde sosyal işletmecilik alanında uzman Profesör Linda Bauld, yaptıkları araştırma sonuçlarına göre, sosyal medyanın genç ve çocuklara ulaşmada en etkili reklam mecralarından biri olduğuna dikkat çekti. Sosyal medyada alkol reklamlarına yönelik yasal bir sınırlamanın olmadığını hatırlatan Prof. Bauld, "Bir alkol şirketinin, kullanıcılarının büyük çoğunluğu genç ve çocuklardan oluşan facebook ile reklam yayınlama anlaşması yapması, alkolün küçük yaştaki bu kişilere direk ulaşması anlamına geliyor." dedi.

Kullanıcılarının büyük çoğunluğu gençlerden oluşan sosyal paylaşım sitesi facebook, dünyanın en büyük alkollü içecek şirketi Diageo ile reklam anlaşması yapmıştı. Diageo bu anlaşmanın anonsunda "Dünya çapındaki facebook'ta bir numaralı alkollü içecek markası olduk." sözlerine yer vermişti.

Facebook'ta reklamın yayınlanmasının ardından şirketin ABD'deki satışlarında yüzde 20 artış olduğu kaydedildi. Şirket yetkilileri facebook ile anlaşma yapmaktan çok memnun olduklarını belirterek, sosyal medya şirketiyle çok iyi bir ikili oluşturduklarını belirtti.
[/b] [/quote]
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...