Jump to content

56K Sizin Için Nostalji Mi?


mucit41
 Share

Recommended Posts

[b]Konu Başlığı :[/b] [b] [color="#FF0000"] 56k sizin için nostalji mi? [/color] [/b]

[b][u]Kaynak Linki :[/b][/u]

[code]http://www.teknokulis.com/Yazarlar/gokhan_menge/2011/11/04/56k-sizin-icin-nostalji-mi [/code]

[b]Konu Tarihi:[/b] [b]04.10.2011[/b]

[quote] [b] [color="#FF0000"]Ülkemizde Mbit'lik internet hızları yarışırken, azımsanamayacak sayıda kişinin internete hala 56kbps hızında bağlandığını biliyor muydunuz?[/color]

Bir süre önce "Artık ADSL'den ayrılma zamanım geldi" diyerek fiber internete adım attım. 1 – 2 Mbit gibi artık komik gelen internet hızları yerine 10 Mbit/s hıza da böylece geçiş yapmış oldum. Fakat arada sırada internetin kesilmesi, hızınız ne kadar yüksek olursa olsun sinir bozucu. Yarım saat internete girip bağlantının kopması, sonra tekrar girmek insana "Kardeşim, Somali'de bile internet daha iyidir" dedirtebiliyor.

Bir önceki paragrafın son cümlesini okuyup da "Ananın karnından fiber internetle mi doğdun?" diyenler, aslında ben de sizdenim. Daha öncesinde evimde internet olmasa da, 56 kbps internetin revaçta olduğu, ixir ve benzeri "bakkalda satılan internet"in herkesin dilinde olduğu ve şu modem sesinin insanlara yabancı gelmediği bir dönemi yaşadım da geldim. O yüzden internet gittiğinde çıldırsam da, o günleri düşünüp şükrediyorum.

"56k dönemi" deyince insanlar "O zamanlar bir MP3 indirmek mucizeydi, video ise ancak hayal" diyebiliyorlar. Şimdinin Mbit'lerle ölçülen internet hızları kulağımıza daha aşina. Fakat teknolojinin beşiği diyebileceğimiz ABD'de sadece AOL'un (American Online) 3.500.000 tane dial-up (çevirmeli ağ bağlantısı ya da 56 k) abonesi bulunuyor. Bizim düşünüp, nostalji yaptığımız 56k aslında hala pek çok kişi tarafından aktif olarak kullanılıyor.

Memleketimizde bu durumun nasıl olduğunu merak edip, birkaç dostumun da yardımıyla küçük çaplı bir araştırmaya giriştim. Şu an Turkcell Superonline ve Türk Telekom, isteyen kullanıcılarına çevirmeli bağlantı hizmeti sunuyorlar. Bir sabit hattınız olması durumunda isterseniz Türk Telekom'dan 8.79 TL karşılığında, Turkcell Superonline'dan 14.90 TL karşılığında ise bir aylık 56k internet abonesi olabiliyorsunuz.

[color="#FF0000"]Ama kaç kişi 56k kullanır Mbit bağlantılar varken?[/color]

BTK (Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu) verilerine göz attığımızda 2011 yılı itibariyle ülkemizde 11 milyon internet abonesi bulunuyor. Bu 11 milyonun 3.6 milyonu ise mobil internet kullanıcısı. Yani muhtemelen hem evlerinde bir sabit internet hem de mobil internet kullandıklarını tahmin ediyorum. Geriye 7.5 milyon kişi kalıyor, aşağı yukarı. Bu 7.5 milyonun ise yaklaşık 100 bini internete ülkemizde dial-up (çevirmeli bağlantı) yani 56k hız ile bağlanıyor. (Tam rakamı isterseniz BTK verilerine göre ülkemizde 2011'in 2. çeyreği itibariyle 105.792 çevirmeli bağlantı kullanıcısı var).

[color="#FF0000"]10 Mbit bağlantı ve 56kbps çevirmeli bağlantının farkı hakkında fikriniz olması için;[/color]

[img]http://i.tmgrup.com.tr/tkn/2011/11/04/599411711658.jpg[/img]
[/b] [/quote]


[b][size="3"][color="#FF0000"][marquee=' Lütfen konuları yorumsuz bırkamayınız,teşekkür iletileriniz için teşekkür butonu kullanınız forum kuralları gereği '] Lütfen konuları yorumsuz bırkamayınız,teşekkür iletileriniz için teşekkür butonu kullanınız forum kuralları gereği[/marquee][/color][/size][/b]
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...