Jump to content

'soykırım' Tasarısı Oylanıyor ...


BeNefSE
 Share

Recommended Posts

[size="3"][color="#FF0000"][font="Arial Black"][b]Not:Yorum yazacaksak forum kurallarına uyalım ve gereksiz tartışmalardan kaçınalım...[/b][/font][/color][/size]
[size="3"][font="Arial Black"][b]"Sözde" Ermeni soykırımının inkârını suç sayan yasa tasarısı Fransa Senatosu'nda oylanıyor.
[attachment=783:708776_detay.jpg]
Fransa Senatosu'nda 'Sözde Ermeni soykırımı'nı inkâr etmeyi suç sayan yasa tasarısının oylamasına başlandı.

[color="#4169E1"]KOLTUKLAR BOŞ KALDI[/color]
13 senatör tasarı hakkında konuşma yapmak için kayıt yaptırdı. 348 üyesi bulunan Senato'da toplantıya yaklaşık 50 senatör katıldı.

[color="#4169E1"]"SOYKIRIMI ZATEN TANIDIK"[/color]
Senato'da ilk olarak hükümet adına parlamento ile ilişkilerden sorumlu bakan Patrick Ollier söz aldı. Ollier 'soykırım'ın zaten daha önce kabul edildiğini, şu anda ele alınan yasa ile 'soykırım'ın Fransız kanunalarına uyarlandığını belirtti. Ollier konuşmasında şunları söyledi:

"Yasa önerisine bakarsak bu yasa neyi içeriyor? Kanunlarımızn tanıdığı soykırımları reddetmekten bahsediyoruz. Bunları reddetmeye ceza konuluyor. Yahudi soykırımı için de kondu mesela! Bütün bu Fransz kanunları tarafından tanınmış soykırımları düşünmemiz lazım. Hepsinin aynı şekilde cezalandırılması lazım. Buradaki önergeye bakarsak bu şartları göz önünde bulundurulması gerekir."

[color="#4169E1"]"YASA YABANCI DÜŞMALIĞINA KARŞI"[/color]
"İlk maddeye baktığımız zaman 1981'de ilk yasa kabul edilmişti. Burada soykırımı reddedenlere bir ceza öngörülmekte. İkinci maddede insanlığın ve bu soykırıma maruz kalan insaları desteklemek ve korumak için bu yasanın getirildiği yer alıyor.

"Bu yasa yabancı düşmanı hareketlerı kısıtlamak için ortaya konmuştur. Bunun içinde Yahudi soykırımını da cezalandıran yasalar kondu. Bu çalışmaları yapan Avrupa Birliği'nde 12 ülke var."

[color="#4169E1"]"ANAYASA'YA AYKIRI"[/color]
Ollier'de sonra söz alan Kanunlar Komisyonu Başkanı ve Raportör Jean-Pierre Sueur, bu yasanın geçen hafta Fransız Anayasası'na aykırı bulunduğunu söyledi. Fransız Senatosu Anayasa Komisyonu, 18 Ocak'ta yasa teklifinin Senato'nun gündeminde incelenmeye alınmamasını öngören değişiklik önergesini kabul etmişti.

[color="#4169E1"]"TARİHÇİLER ENDİŞEYLE İZLİYOR"[/color]
Sueur ayrıca , Fransa'nın ünlü tarihçisi Pierre Nora'nın, parlamenterlerin tarih yazamayacağı, anayasa hukukçusu Robert Badinter'in ise ''parlamentoların mahkeme olmadığı'' yolundaki açıklamalarına atıfta bulundu. Kanunlar Komisyonu Başkanı, ''Fransız tarihçiler, bu yasa teklifiyle ilgili gelişmeleri endişeyle izliyorlar'' dedi.

[color="#4169E1"]"SEÇİM KAYGISIYLA HAZIRLANDI"[/color]
Komünist grup adına konuşan Senatör Isabelle Pasquet ise hükümeti seçim kaygısı ile bu tasarıyı hazırlamakla suçladı ve tasarının "samimiyetsiz" olduğunu savundu. Pasquet ayrıca "kin ve nefret içeren sloganlar durdurulmalı" çağrısında bulundu. Kişisel olarak yasaya "evet" diyeceğini söyleyen Pasquet, bununla birlikte kendi siyasi gruplarında bu konudaki görüş ayrılıklarının sürdüğünü belirtti. Pasquet ayrıca, bazı komünist senatörlerin 'evet' bazılarının 'hayır' oyu vereceğini, bazılarınınsa oylamaya katılmayacağını duyurdu.

[color="#4169E1"]SARKOZY'NİN PARTİSİNDEN SAVUNMA[/color]
Nicolas Sarkozy'nin partisi UMP'den Roger Koroutchi ise teklifi savunarak "asıl sorumluluk tarihçilerden çok devletlerindir" dedi.

[color="#4169E1"]"TÜRKİYE TARİHİYLE YÜZLEŞMELİ"[/color]
Yeşiller Grubu adına konuşan İstanbul kökenli Senatör Esther Benbassa ise "Türkiye tarihinin kara sayfalarıyla hesaplaşmalı" dedi. Benbassa grubunun yasaya "hayır" diyeceğini yineledi.

[color="#4169E1"]"SENATÖRLER GELMESİN DİYE OYLAMA BUGÜN YAPILIYOR"[/color]
Oylama öncesinden NTV'den Kayhan Karaca'ya konuşan Benbassa, oylamanın özellikle Pazartesi gününe denk getirildiğini belirtmişti. Benbassa, "Çok az senatör var. Pazartesi günü hiçbir konuşma yapılmaz Senato'da. Çok insan olmasın diye pazartesi gününe konuldu. Bu kanunlar oy almak için, geçen hafta da başka birkaç kanun oy almak için geçti. Bu kanun 500 bin Ermeni’nin oyunu getirecek." diye konuşmuştu.
[color="#4169E1"]
TASARININ KABUL EDİLMESİ BEKLENİYOR[/color]
Genel kuruldaki tartışmada, 16 üyeli Avrupa Sosyal ve Demokrasi Birliği Grubu (RDSE), 10 sandalyeye sahip Çevreciler Grubu ve 31 üyeli Cumhuriyetçi Merkezi Birlik Grubu temsilcileri, yasa teklifinin incelenmeye alınmamasını öngören değişiklik önergesine destek vereceklerini açıkladı.

Senato kaynakları, Sosyalist ve UMP üyesi senatörlerinin sayıca oldukça üstün olmasını ve yasa teklifine karşı çıkan gerek sosyalist gerek UMP üyelerinin genel kuruldaki oylamaya katılmayacak olmasını gerekçe göstererek, yasa teklifinin kabul edileceği görüşünde.
[color="#4169E1"]
SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?[/color]
Konuşmaların ardından öncelikler 18 Ocak'ta Anayasa Komisyonu tarafından kabul edilen tasarının Anayasa'ya aykırı olduğuna yönelik önerge ele alınacak. Önerge kabul edilirse, 'soykırım' tasarısı oylanmadan düşecek. Önergenin kabulü halinde bu kez tasarının onaylanmasına geçilecek. Tasarı onaylanırsa Cumhurbaşkannı Sarkozy'nin önüne imzaya gidecek. Sarkozy'nin onay vermesi halinde, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girecek.

[color="#4169E1"]TASARI NE GETİRİYOR?[/color]
Tasarı 22 Aralık'ta 577 üyeli Fransız Meclisi'nde 60 kişinin katıldığı ve 50 oyla kabul edilmişti.Teklifin yasalaşması halinde, Fransa'da ‘Ermeni soykırımının’ varlığını inkar etmek suç haline gelecek ve inkar edenler 1 yıl hapis ve 45 bin Euro tazminat cezasıyla yargılanacak.

[color="#4169E1"]KARŞILIKLI GÖSTERİLER[/color]
Tasarının görüşülmesinden önce Fransa'daki Türk vatandaşları, ellerinde Türk ve Fransız bayraklarıyla, senatonun ana giriş binası yanında toplandı. Türkler, ''tarihi olaylara parlamentolar değil tarihçiler karar versin'', ''ifade özgürlüğünü ihlal eden yasa teklifine hayır'' yazan pankartlar taşıyan Türkler'in gösterisi sürerken, Ermeniler de senato binasının ön bölümündekendileri için ayrılan bölümde gösteri düzenliyor.

[color="#4169E1"]ANAYASA MAHKEMESİ HAZIRLIĞI[/color]
Tasarı oylamaya gelmeden önce Fransız senatörlerden bir son dakika atağı yaşandı. Senatör Nathalie Goulet, kendisi gibi teklife karşı çıkan senatör ve milletvekillerinin, yasanın geçmesi durumunda Anayasa Mahkemesi'ne gidecekleriniaçıkladı.

Gerek Senato'da, gerek Meclis'te Fransız anayasasına aykırı olduğu gerekçesiyle çok sayıda milletvekili ve senatörün teklife sıcak bakmadığını belirten Goulet, "Biz tüzüğe göre en az 60 milletvekili ve senatörün imzasını toplayıp, daha sonra yasanın bozulması için Anayasa Mahkemesi'ne gitmeye hazırlanıyoruz" dedi.

[color="#4169E1"]FRANSA'DAN 'İTİDAL' ÇAĞRISI[/color]
Oylama öncesinde Fransa Dışişleri Bakanlığı, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının inkarını suç sayan yasa teklifinin senato gündemine gelmesinin ardından Türkiye'den gelen sert tepkilere ilişkin yaptığı "itidal" çağrısını yineledi.

Bakanlık Sözcüsü Bernard Valero, "Türkiye'yi önemli bir müttefik'' olarak niteledi ve ''Türkiye'ye itidal çağrısı yapıyoruz. Türkiye bizim için önemli bir ortak ve müttefik. Türkiye ile ikili ve bölgesel konularda ve bütün alanlarda ilişkilerin geliştirilmesine büyük önem veriyoruz" dedi.[/b][/font][/size]
[quote]http://www.haberturk.com/dunya/haber/708776-soykirim-tasarisi-oylaniyor[/quote] Edited by BeNefSE
Link to comment
Share on other sites

Tasarıdan ne çıkacağı belli. Sonuç aleyhimize görünüyor.
Umarım Türkiyenin alacağı yaptırımlar, Fransada yaşayan Türk vatandaşlarımızı zedelemez.
Benimde kız kardeşim var. Yeğenlerim var. Akrabalarım var.
Herşey bu sarkozynin... :angry:

Edited by &ULTİMATE&
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...