Jump to content

Toprak Hesabı


lostalbi
 Share

Recommended Posts

şimdi benim ninem osmanlı döneminden 1000 dönumluk tapulu bi arsası var ninem öldu topraklara hiç karışmadık ne durumda bilmiyoruz acaba araştırırsak bulursak yerini toprakları geri alabilirmiyiz sonuçta osmanlı tapusu var ve diyelim ki tapu elimizde yok o zaman evraklar incelenip tapu bulunamazmı ?

yani alabilir miyiz nasıl yapabiliriz v.s bu konularsa yardıma ihtiyacım var
Link to comment
Share on other sites

Nineniz yaşıyormu? Vefat ettiyse, araziyi bilen gören sınırlarını tespit edebilecek olan yaşayan var mı? Malum kadastro denilen olay var ve yüksek ihtimalle bu arazi kadastro görmüştür. Bunun sonucunda ninenizin tapusu yenilendi mi? Şuan araziyi kimler kullanıyor? Belkide kadastro araziyi zilyetlikten kullananlara yazmıştır. Eğer arazi başkalarına yazılmışsa kadastro geçeli kaç yıl olmuş?

Osmanlı tapuları tapu arşivlerinde vardır çoğunlukla. Eğer kayıtlı olduğuna eminseniz elinizde tapu senedinin olmasına gerek yok, tapu kütüklerinde kayıt çıkacaktır. Ancak ne derece fayda sağlar tartışılır. Yerini, yurdunu bilmeyen, kullanmayan 80-100 yıl sonra "selam dünyalılar ben geldim bu yer benim" diyen kişilere hukuk pek sıcak bakmıyor. Ancak tamamen imkansızda demek istemiyorum, emsal davaları araştırmak lazım. Yukarıdaki soruları net cevaplar bulmanız lazım. Aşağıdaki kanundan da ne anlam çıkarırsanız artık?? :) Ben, kadastro geçeli 10 yıldan fazla olmuşsa ve yer başkasına yazılmışsa, "soğuk su" anlıyorum :rolleyes:



[quote]
MEDENİ KANUN
olmuş?
a. Olağan zamanaşımı

MADDE 712.- Geçerli bir hukukî sebep olmaksızın tapu kütüğüne malik olarak yazılan kişi, taşınmaz üzerindeki zilyetliğini davasız ve aralıksız olarak on yıl süreyle ve iyiniyetle sürdürürse, onun bu yolla kazanmış olduğu mülkiyet hakkına itiraz edilemez.

b. Olağanüstü zamanaşımı

MADDE 713.- Tapu kütüğünde kayıtlı olmayan bir taşınmazı davasız ve aralıksız olarak yirmi yıl süreyle ve malik sıfatıyla zilyetliğinde bulunduran kişi, o taşınmazın tamamı, bir parçası veya bir payı üzerindeki mülkiyet hakkının tapu kütüğüne tesciline karar verilmesini isteyebilir.

Aynı koşullar altında, maliki tapu kütüğünden anlaşılamayan veya yirmi yıl önce ölmüş ya da hakkında gaiplik kararı verilmiş bir kimse adına kayıtlı bulunan taşınmazın tamamının veya bölünmesinde sakınca olmayan bir parçasının zilyedi de, o taşınmazın tamamı, bir parçası veya bir payı üzerindeki mülkiyet hakkının tapu kütüğüne tesciline karar verilmesini isteyebilir.

Tescil davası, Hazineye ve ilgili kamu tüzel kişilerine veya varsa tapuda malik gözüken kişinin mirasçılarına karşı açılır.

Davanın konusu, mahkemece gazeteyle bir defa ve ayrıca taşınmazın bulunduğu yerde uygun araç ve aralıklarla en az üç defa ilân olunur.

Son ilândan başlayarak üç ay içinde yukarıdaki koşulların gerçekleşmediğini ileri sürerek itiraz eden bulunmaz ya da itiraz yerinde görülmez ve davacının iddiası ispatlanmış olursa, hâkim tescile karar verir. Mülkiyet, birinci fıkrada öngörülen koşulların gerçekleştiği anda kazanılmış olur.

Davalılar ve itiraz edenler, aynı davada kendi adlarına tescile karar verilmesini isteyebilirler.

Kararda, tescili istenilen taşınmazın niteliği, yeri, sınırları ve yüzölçümü belirtilir ve karara, uzmanlarca düzenlenen teknik bilgileri içeren krokisi de eklenir.

Özel kanun hükümleri saklıdır.

c. Sürelerin hesabı

MADDE 714.- Kazandırıcı zamanaşımı sürelerinin hesaplanmasında, kesilmesinde ve durmasında, Borçlar Kanununun zamanaşımına ilişkin hükümleri kıyas yoluyla uygulanır.[/quote]

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...