Jump to content

Nokia Lumia 1000'de Bizi Nasıl Bir Kamera Bekliyor


mucit41
 Share

Recommended Posts

493867315225400279.jpg

 

Nokia'nın 25 Şubat'ta tanıtımını yapacağı yeni akıllı telefonu hakkında tahminlerimiz...

Nokia... Cep telefonu kullanan neredeyse herkesin bir Nokia'sı olmuştur. Mobil dünyada pek çok ilki Nokia ile yaşadık. Yeni telefonlarını görünce şaşırdık, "Bunu satın almalıyım!" gazına geldik. Akıllı telefon kavramını yine Symbian ve Nokia ile gördük. Fakat bir süre sonra Symbian çok hantal kalmaya başladı. Nokia yavaşladı, Nokia durulmaya başladı...

Gerçek anlamda akıllı telefonların piyasaya çıkışı (iPhone ile başlayan süreç) ile Nokia, bir anda geri planda kalmaya başladı. Adını doğru dürüst duymaz, görmez olduk. iPhone ile başlayan "Kullanıcı dostu, çok işlevli" telefon furyasına ayak uyduramayan firma, donanımsal ve tasarım olarak yine başarılı telefonlar üretiyor olsa da yazılımsal açıdan geride kaldı. Bu durumda Nokia'nın suçu büyük görünüyor. Zira -söylenene göre- firma, akıllı ve pahalı telefonların başa geçeceğini öngörmeyi başaramayıp, en iyi mühendislerini giriş ve orta seviye telefonlar için kullanmış. Bu sebepten dolayı giriş seviyesi telefonlarda inanılmaz bir başarı elde ettiler zamanında.

Yeni teknolojilere devam

Zor bir döneme girmiş olmalarına rağmen, hala daha belli başlı başarılar elde etmeyi başardılar. 12 megapiksellik Nokia N8, bunun bir örneği. 12 megapikseli N8'den sonra ilk olarak Xperia S'te görebildik. Telefonlarının yine beton sağlamlığında olması da, yine örnek olarak gösterilebilir.

Mobil fotoğraf ve video paylaşma konusu ön plana çıktıkça, Nokia güzel bir öngörü ile kameraya eğildi ve beraberinde işletim sistemi konusundaki açığını kapatmak amacıyla Symbian'ı durdurup, Windows Phone 8'e geçti. Kameraya eğilme konusunu biraz fazla abartarak, Nokia 808 PureView cihazını ortaya çıkardılar. Mobil cihazlardaki kamera performansı artışı, hiç bu kadar ciddi oranda olmamıştı. Çünkü 808, piyasada olan cihazların 1 basamak değil, en az 4 - 5 basamak üstü. 41 megapiksellik sensör, kayıpsız dijital zum, başarılı derinlik hissi, video kayıt kalitesi, xenon flaş, videoda stereo ve 140 desibel mikrofon başarısı gibi pek çok güzellik ile karşımıza çıktı. Fotoğraf - video konusu halledildiğine göre, geriye tek bir eksik kalıyordu: Kullanışlılık. Symbian'ın son samurayı 808, firmanın -muhtemelen- sadece nabız yoklama amaçlı piyasaya sürdüğü bir telefon. "En iyiyi" ortaya çıkarmak için...

Lumia 920, bambaşka bir PureView

Bir sonraki PureView teknolojisine sahip olan telefon ise Lumia 920 oldu. Lumia 920, Windows Phone 8 işletim sistemi sayesinde çok daha akıcı ve kullanışlı arayüze sahip. Cihazı PureView yapan ise, çok düşük ışık altında çekilen fotoğrafların, ciddi oranda net bir şekilde görülebiliyor olması. Bunun yanında diğer telefonlarda görülmemiş bir titreşim engelleme sistemine sahip olması, cihazın video konusundaki yeteneğini katlıyor. Aşağıdaki videoda 920'nin farkını rahatlıkla görebilirsiniz:

Tabii hem 808 PureView hem Lumia 920, yine pek çok markanın cihazından çok daha sağlamlar. Ve söylentilere göre MWC 2013'te Nokia, yeni ürününü tanıtacak. Yeni ürünün Windows Phone 8 işletim sistemine sahip, 808 PureView kamerasına benzer kamera özelliklerini taşıyan bir cihaz olacağı söyleniyor.

 

920 vs 808: Dezavantajlar

 

[media]http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=LbvhZ-Mq4aQ[/media]

 

Şimdi aklımda çeşitli soru işaretleri var. Firma, hem 808'i, hem de 920'yi ayrı ayrı deneme amaçlı üretmiş olabilir. Az önce bahsettiğimiz gibi 808'in de kendine has avantajları var, 920'nin de. Dezavantajlar tarafından bakalım şimdi de. 808 PureView'daki en önemli eksiklik, işletim sisteminin son derece başarısız olması. Bir diğer eksiği ise, böyle üst seviye bir kameranın optik titretşim engelleyiciye sahip olmaması. Optik titreşim engellemenin önemini gece, flaşsız fotoğraf çekerken farkediyorsunuz. Tabii bir de telefonu elinizde tutarak video çekerken...

920'nin en büyük dezavantajı ise sadece 8 megapiksellik bir sensöre sahip olması. Beraberindeki dezavantaj ise stereo kayıt yapamıyor olması. Bu arada farketmişsinizdir, her iki PureView damgalı cihazın birbirlerine göre dezavantajlarından bahsediyorum. Yoksa neredeyse hiçbir telefon stereo ses kaydı yapabiliyor değil.

Tüm PureView özellikleri birleştirilir mi?

Günün sorusu: Nokia her iki ürünün de tüm avantajlarını ortaya koyarak "çılgın" Lumia'sını mı sunacak? Optik titreşim engelleyiciyi, 808'in 41 megapiksellik sensörüyle beraber kullanabilir mi?

Nokia'nın söylentileri dönen yeni Lumia 1000 akıllı telefonun, büyük ihtimalle bunu başaracağını düşünüyorum. Benim gözümde hem 920, hem de 808 birer test telefonuydu. Bu teknolojileri birbirine bağlaması halinde, insanların şu sıralar en çok kullandığı özelliklerden biri olan kamerayı çok üst noktalara taşıyacaktır. Bu da kamera ile az buçuk ilgisi olan herkesin dikkatini çekecektir.

"Kamera bu kadar mı önemli?" diyebilirsiniz. Akıllı telefon satın alırken ilk sorduğunuz veya araştırdığınız şeylerden biri fotoğraf kalitesi değil mi? Kullandığınız akıllı telefonda kamerayı ne sıklıkta kullanıyorsunuz? Veya daha fazla kullanmak isteyip de neden kullanamıyorsunuz? Gece çektiğiniz boğaz fotoğraflarını neden paylaşamıyorsunuz veya paylaştığınız fotoğraf gürültüden geçilmiyor? Bara gittiğinizde arkdaşlarınızla çekildiğiniz fotoğraflar neden belli belirsiz?

Nokia'yı uçurur...

Diyeceğim o ki, yeni Lumia'nın kamerası söylentilerdeki gibi yüksek çözünürlüklü olacaksa ve dediğim gibi 920 + 808 tadında olacaksa, fotoğraf paylaşımları da bir anda çağ atlar, dijital kameralara duyulan ihtiyacı neredeyse sıfıra indirir. Bu da sistemin öncüsü olan Nokia'yı alır, götürür. Beraberinde Windows Phone 8'i de...

 

http://www.teknokulis.com/Yazarlar/rusen_gobel/2013/02/10/nokia-nereye-gidiyor

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...