Jump to content

Denizin Dibinde Doğal Antibiyotik Aranacak


mucit41
 Share

Recommended Posts

page_denizin-dibinde-antibiyotik-arayisi

 

 

Uzmanlar antibiyotiklerin yanlış ve aşırı kullanımının bakterilerin bu ilaçlara zaman içinde direnç geliştirmesine yol açması yüzünden gelecekte etkili antibiyotik kalmayacağından endişe ediyorlar

 

İngiltere'de okyanusun derinliklerinde gelişen doğal bir yeni antibiyotik bulma umuduyla 8 milyon sterlinlik bir proje başlatılacak. Şimdiye kadar okyanusun dibindeki kimi 11 kilometre derinliğinde bulunan çukurlar ve karanlık yataklardan çok az örnek toplanan araştırmada, uzmanlar bilinmeyen antibiyotikler arayacak.

 

Canlı türlerinin çoğu için çok hasmane olan bu tür deniz dibi çukurları, fiilen tecrit edilmiş olduklarından tamamen farklı yaşam biçimlerinin gelişebileceği ortamlar. Uzmanlar, bu "aşırı" ortamlarda bilinmeyen antibiyotikler bulunması ihtimalinin çok yüksek olduğuna inanıyor.

Projede Aberdeen Üniversitesi'nden uzmanların öncülüğünde çalışacak uluslararası bilim insanları, balıkçı teknelerinden kablolarla örnekleme aletlerini sarkıtmak yoluyla okyanusun derinliklerinden örnek toplayacaklar. Daha sonra topladıkları örneklerden yeni antibiyotik yapımında kullanılabilecek bakteri ve mantar türleri üretmeye çalışacaklar.

 

Aberdeen Üniversitesi'nden Profesör Marcel Jaspars, İngiltere'nin en üst düzey sağlık yetkilisinin geliştirilmekte olan çok az yeni antibiyotik olduğuna dikkat çekerek, bir sağlık krizinin eşiğinde olunabileceği uyarısında bulunduğunu hatırlattı. Antibiyotiklerin yanlış ve aşırı kullanımı bakterilerin bu ilaçlara zaman içinde direnç geliştirmesine yol açıyor ve uzmanlar bu yüzden çok uzak olmayan bir gelecekte tıbbın elinde etkili antibiyotik kalmayacağından endişe ediyorlar.

Profesör Jaspars, önümüzdeki 10 ila 20 yıl içinde antibiyotiklerin keşfinden öncekine benzer bir döneme girilebileceğini, en basit ameliyatların bile enfeksiyon riski yüzünden ölümle sonuçlanabileceğini söyledi. Jaspars 2003 yılından bu yana tamamen yeni bir antibiyotik bulunmadığını da hatırlatıyor ama bunun kısmen, antibiyotikler fazla karşı olmadığı için ilaç şirketlerinin istekli olmamasından kaynaklandığını kaydediyor.

 

Çalışma sonbaharda Büyük Okyanus'un doğusunda Şili ve Peru'nun 161 kilometre açığındaki Atacama çukurunda başlayacak. Avrupa Birliği fonları ile yapılacak çalışmada daha sonra Yeni Zelanda açıklarındaki çukurlarla, Norveç açıkları ile Antarktika sularından da örnekler toplanacak.

 

http://t24.com.tr/haber/denizin-dibinde-dogal-antibiyotik-aranacak/223971

 

Link to comment
Share on other sites

Hiç yetişme çiftliklerinde bulunan oldu mu? Sanırım "hayır" yanıtı kulağıma geliyor. Ben Fransızlarla Türkler Yunanlılar ve İsraillilerle çalıştım. Yumurtadan larvaya larvadan yavruya yavrudan pazar boyuna kadar her kademede yemin içinde bildiğiniz antibiyotik kullanılıyor. Hem hayvan hasta olmuyor hende daha hızlı büyüyor. Sonra biz bu ürünleri yiyerek vücudumuza dolaylı olarak bu antibiyotikleri alıyoruz. Zannediyoruz ki hasta olmayız ve sağlıklı oluruz. Sonra bir bakıyoruz üşütmüşüz; doktor amca çuval dolusu ilaç vermiş ama eskiden babalarımızın zamanında 2-3 günde geçen maraz 10-15 günde anca iyileşiyormuş taklidi yapıyor.Oturup yemek yerken 2 kere düşünelim arkadaşlar hazır yemekler (hamburger gibi) marketlerde satılan özellikle tavuk ve yan ürünlerini,  kültür balıklarını tüketirken 2 kere düşünelim , sağlığımız için mümkün olduğu kadar tüketmemeye özen gösterelim ki. Hasta olduğumuzda aldığımız antibiyotik işe yarasın. Bu arada az besleniyorum az protein alıyorum diye sakın ola ki vitamin hapı almayın... 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...