Jump to content

Bulancak Sanat Tiyatrosu


canavar_55

Recommended Posts

1986 yılının fındık ertesi. (eylül-ekim). Genelde olduğu gibi yine Bulancak'lı Ömer Mustafa Yılmaz, Sezai Yeşiltepe,Erdal Çalış ve Mürsel Gülmez biraraya gelmişlerdi. Onlar taaa lise dönemlerinden arkadaştılar.

O akşam, söz nereden döndü dolaştıysa lisede oynadıkları müsamereye geldi. "Keşke" dedi birisi, "keşke bir tiyatro olsa da gene sahneye çıksak"." Oldu " dedi birisi alaycı,"istersen biz kuralım". Başka birisi de " niye olmasın " dedi. İşte o zaman iş çığırından çıktı. " Peki" dedi Mürsel; " Hemen yarın gidelim belediye başkanıyla konuşalım". Eee olur mu olur.

Sabah başkanının huzuruna çıkıldı. içilen çayların ardından, küçük sarışın dev adam Mürsel, çakmak çakmak lacivert gözlerini başkanın gözlerine dikti ve " başkanım biz tiyatro kuracağız" dedi. Başkan şaşırdı. " Nasıl yani " dedi. " İyi de nasıl olacak bu iş? Yer lazım, dekor aksesuar lazım, ışık lazım, lazımoğlu lazım...." Hemen gençler, geceden beri kafalarında kurdukları projeleri sıralamaya başladılar. Yer için belediyenin yeni yaptığı 4 katlı çarşı binasının düğün salonu olarak planlanan 4.katında bi oda iş görürdü. Dekor aksesuar elde yapılırdı. Işık için 500'lük spotlar gayet uygundu. Oyun problemi yoktu. Lisedeyken oynanan "Güneşte 10 Kişi" nin teksi hala biryerlerde duruyordu. "Peki, oyunu kim yönetecek" dedi başkan. Gençler birbirlerine baktı, Birisi öğretmen adayı, birisi esnaf birisi devlet memuru.. Sonra hep beraber Mürsel'e baktılar. "Tamam dedi Mürsel, ben yaparım o işi" Hemen orada tiyatroya bir de isim buldular. BULANCAK SANAT TİYATROSU.

Dedikleri gibi de oldu. Turgut Özakman'ın "Güneşte 10 Kişi" si 27 Temmuz 1987 gecesi Bulancak Belediye Düğün Salonunda seyirci ile buluştu.

Aradan yıllar geçti. Artık Bulancak Sanat Tiyatrosu artık tiyatro çevrelerinde tanınmaya başladı. O dönemde zaten az olan tiyatro günleri ve festivaller kaçırılmıyordu. Okulların yapmış olduğu müsamereler takip ediliyor ve yetenekli öğrenciler BST'ye davet ediliyordu. Bu şekilde yüzlerce genç kahve köşelerinden kurtulup sahne tozu yutuyordu. Bu arada Bulancak Sanat Tiyatrosunun kuruluşu, Giresun'da bir tiyatral hareketliliği de neden oldu. Akabinde Giresun Belediyesi bir tiyatro kurdu. Öyle ya, ilçede olup da ilde olmaması olmazdı. Bulancak Sanat Tiyatrosu 1999 yılına kadar tam gaz ilerliyordu ki.......

1999 YILI (KARA YIL)

Evet,gerçekten de kara yıl. İnsanların korktuğu olmuş ve marmara depremi meydana gelmişti. Tüm yurtta olduğu gibi Bulancak'ta da yardımlar toplandı. Mürsel ve 2 arkadaşına da, deprem bölgesine su ******ürme görevi düştü. Hazırlıklar yapıldı, hısım akrabayla helalleşilip yola düşüldü. Ekip deprem bölgesine vardı. Emanet teslim edildi ve dönüş yoluna düşüldü. Onlar arabada 3 kişi olduklarını sanıyorlardı. Ama maalesef yalnız değillerdi. Tahmin ettiğiniz üzere, araba Bulancak'a dönemedi. 3 güzel insanı almak için başka bir araba daha gitmek zorunda kaldı.

Cenazelerin ardından, hemen Bulancak Sanat Tiyatrosu'na gönül verenler toplandı. Tiyatronun belkemiği artık yoktu. Acil Eylem Planı yapmak lazımdı. Öyle ya, tiyatronun yaşatılması artık gerçekten ulvi bir görevdi. Hemen gerekli önlemler alındı, yeni bir oluşuma gidildi ve yeni seon oyunu seçildi. Murathan Mungan'ın "Taziye" sinde karar kılındı. Bu oyun, Mürsel içindi artık.

1987-2007

Evet, 20 yıl. Bulancak Sanat Tiyatrosu 20 yıldır sahne kapatmadan oyunlarına devam etmektedir. Bunun örneğini ülkemizde -maalesef- çok sık görememekteyiz. Eğer, yakınlarınızda bir tiyatro varsa, mutlaka her sezon bir oyununu izleyin. Çocuklarınızı tiyatronun büyüsünden mahrum bırakmayın.

Saygılarımla...

Mürsel GÜLMEZ Anısına (1964-1999)

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...