Jump to content
Son zamanlarda artan kullanıcı hesap hırsızlıkları sebebiyle tüm kullanıcılara şifre sıfırlama maili gönderilmiştir. Lütfen güveli şifreler seçiniz. Mevcut e-mail adresinize erişemiyorsanız, en aşağıdaki destek linkinden bize ulaşınız. ×

Recommended Posts

Debian 10 Buster Final Released!

Güncelleme tarihi: 7 TEMMUZ/JULY 2019

Masaüstleri: (Gnome,Cinnamon,Kde,Mate,Xfce,Lxde,Lxqt)

Sistem Dili / Kurulum desteği: Türkçe+ 78 Dil | UEFI/Legacy | Calamares GUI Installer + Live ISO

Z571lZ.png

Debian 10 Buster Hakkında:

Debian projesi, 25 aylık bir geliştirme döngüsü sonunda, Debian Güvenlik takımı ve Debian Uzun Süreli Destek takımı ile birlikte yürüttüğü çalışmayla geliştirilen ve 5 yıl desteklenecek olan yeni kararlı sürümü Debian 10’u (kod adı Buster) duyurdu. Buster, böylelikle, test sürümü makamını, kod adını 6 Temmuz 2019‘da alan halefi Debian 11 “Bullseye”e bırakmış oluyor. Yeni bir tema ile gelen Buster, 4.19.0-4 Linux çekirdeği üzerine yapılandırılmış bulunuyor. Bu çekirdek SMBv3 şifreli paylaşımları destekleyecek kadar yenidir. Debian 10 Buster; Cinnamon 3.8, GNOME 3.30, KDE Plasma 5.14, LXDE 0.99.2, LXQt 0.14, MATE 1.20, Xfce 4.12 masaüstü ortamlarını kullanıma sunuyor. Debian Buster’da AppArmor varsayılan olarak etkin olacak. Wayland, GNOME 3 için varsayılan oturum türüdür. Buster’da, NFtables iptables’ın yerine geçiyor. Buster ile Debian artık güvenli önyükleme desteğine sahip. Debian-Live ISO kalıpları için Calameres Live-installer kullanılmış. Resimde de görülebileceği gibi, kurulum, çeşitli aşamalara bölünmüş ve daha basit bir hale getirilmiştir. “Wheezy” ile dahil edilen UEFI desteği, Buster’de büyük ölçüde geliştirilmiş bulunuyor. Ayrıca Debian projesi üyeleri, bir önceki kararlı sürümün yayımlanmasından bu yana destek servislerinde birçok iyileştirme yaptı. Ayrıca sistem, bilgisayara kolay bir biçimde kurulmaya hazır hale getirilmiş bulunuyor. Toplam 57.703 paket içinde 13.370’in üzerinde yeni paket içeren sürüm, pek çok güncellenmiş yazılım paketi ile geliyor. Debian ile gelen yazılımların tamamının kaynak kodlarını görüntüleme aracı ile codesearch.debian.net adresinde yayında olan Debian Kod Arama servisi de gururla sunuluyor. Sistem; Apache 2.4.38, BIND DNS Server 9.11, Chromium 73.0, Emacs 26.1, Firefox 60.7, GIMP 2.10.8, GNU Compiler Collection 7.4 ve 8.3, GnuPG 2.2, Golang 1.11, Inkscape 0.92.4, LibreOffice 6.1, MariaDB 10.3, OpenJDK 11, Perl 5.28, PHP 7.3, PostgreSQL 11, Python 3 3.7.2, Ruby 2.5.1, Rustc 1.34, Samba 4.9, systemd 241, Thunderbird 60.7.2, Vim 8.1 gibi son derece güncel paketler içeriyor. 

Sürüm bilgileri: https://www.debian.org/News/2019/20190706

Sürüm notları: https://www.debian.org/releases/buster/releasenotes

İNDİRME LİNKLERİ [FTP / TORRENT}

{CINNAMON - XFCE - GNOME - MATE - KDE - LXDE - LXQT}

Alıntı

FTP DIREKT İNDİRME LİNKİ

https://cdimage.debian.org/cdimage/unofficial/non-free/cd-including-firmware/10.0.0-live+nonfree/amd64/iso-hybrid

TORRENT İNDİRME LİNKİ

https://cdimage.debian.org/cdimage/unofficial/non-free/cd-including-firmware/10.0.0-live+nonfree/amd64/bt-hybrid/

" Bilgi torrent indirme işlemi? :: Torrent indirme işlemleri için utorrent,bittorrent,vuze ve qbittorrent kullanabilirsiniz! qBittorrent ücretsizdir buradan indirebilirsiniz. "

KAYNAKÇA

https://www.debian.org/index.tr.html

FORUM

http://forum.debian.org.tr

 

Edited by forjest
  • Like 4
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 ay sonra...
  • 4 hafta sonra ...
detay, 3 saat önce yazdı:

2 gb lik ram e sahip asus eee pc için en doğru disk bölümlemesi nasıl olmalı.

Eğer tek sistem olarak kullanacaksanız,disk bölümleme işlemini (yeni kullanıcılar için önerilir) seçeneği ile bölümleme işlemini otomatik olarak debian disk bölümleme yardımcısı kendisi yapmakta ext4 dosya biçimi sistemin kurulacak olan ilgili disk bölümü,diğer taraftan 2Gb ram içinde "swap takas alanı" oluşturur bu bölümü sistem ön belleğe gereksinim duyduğu zaman kullanır genellikle kopyalama işlemleri ve birden fazla sayfa ziyaretlerinde kullanmakta.Grub2boot kurtarma seçeneğinin kurulacağı alan iletisinde 1.aktif disk alanı olan genellikle bu şekilde sda olarak seçim yapılarak kurulum tamamlanır.Bilgisayarın performansını etkileyecek herhangi bir işleve sahip değildir model marka vs.'nin yanısıra donanım özelliklerini özelliklede Ram boyutunu baz alarak farklı swap alanları oluşturma işlemi farklılıkları var "Lvm mode" kurulum seçenekleride mevcut yeni özellik olsada,pek tercih edilen özelliğin olmadığını düşünüyorum eski bilindik yöntemler daha kestirme ve garantili olmakta kolay gelsin.Kurulumla ilgili video ingilizce ancak kolay anlaşılmakta.Dakika 2:40'dan disk alanı oluşturma kısmı ile video başlıyor.

Spoiler

 

 

Link to comment
Share on other sites

Öncelikle verdiğiniz geri dönüş için teşekkürler ve eklediğiniz videoyuda inceleyeceğimi bilmenizi isterim. Linux komutlarına hakim olmasamda, yaklaşık 15 yıllık linux kullanıcısıyım :(. Yol gösterirseniz kendim halletmek isterim. Bazı sitelerde ihtiyaca binaen farklı disk bölümlemelerinden ve bunlara bağlı olarak farklı dosya biçimlerinden bahsedilmiş (

Please register to see this content.
. Fakat daha öncede ifade ettiğim gibi, 15 yıllık linux kullanıcısı olmama rağmen olaya tam hakim olmadığımdan bana hangisinin uyacağı konusunda işin içinden çıkamadım. Şuanda kulladığım sistem için bir disk bölümlemesi yapmıştım. Ancak farklı bir disk bölümlemesi cihazın performansını artıracaksa denemek isterim. Üstelik kafama takılan birkaç sorun var. Mesela;

1.  Swap alanının diskin başında yada sonunda olması önerilmiş. Bundan kasıt fiziksel diskin başı veya sonumu yoksa sistemi kurmak için  ayırdığımız alanın başı sonumu?

2. "Çok fazla disk alanı olan sistemler" den kasıt nedir? Örneğin ben swap alanıyla beraber sistem için 250 gb lik HDD'den 50 gb lik bir alan ayırmışım (geri kalanı depo). Bu, bu tanıma uyar mı?

Number  Start   End     Size    Type     File system     Flags
 1      1049kB  41,9GB  41,9GB  primary  ext4            boot
 2      41,9GB  46,1GB  4194MB  primary  linux-swap(v1)
 3      46,1GB  250GB   204GB   primary  ntfs

3. Anlatılanlarda olduğu gibi diskin sistemi kurulacağı alanını birkaç bölüme ayırırsak, işletim sistemini bunlardan hangisine kurulması için seçeceğiz ( /var, /tmp, /home, ve / )

 

Kısacası standart bir kullanıcı ve kişisel kullanım için, sistem özellikleri kısıtlı eee pc gibi bir makinenin performansını bir veya birkaç tık yukarı çıkarabilecek bölümleme şekli ne olmalıdır.

 

Not:

1. 3 seneyi aşkın sistemi çok kastırmasına rapmen Gnome3 masa üstüyle çalıştım. An itibari ile düzgün bir disk bölümlemesinin ardından "XFCE" masaüstülü "Stretch" sürümüne göç etmeyi planlıyorum.

2. Bu yüzden katkılarınız benim için önemli.

3. Yazı uzun oldu, kusura bakmayın.

Edited by detay
imla
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Disk bölüntülerinin,donanımsal bağlamda herhangi bir fiziksel performans artışı sağlamayacağı kesindir.Xfce ve diğer hafif olan "Lxqt,Lxde/Budgie/i3/Jwm/openbox" masaüstü arayüzleri doğru bir tercih olacaktır performans tepkine sistem boot açılış kapanış uygulamaların işleyişleri  farkını hemen hissettirecektir.

Disk tablosunda herhangi bir sorun görünmemekte herşey normal.Gnome arayüzü sıkıntılı düşük donanımlarda Kde gibi masaüstleri çok ram kullanmakta bildiğiniz gibi.

( /var, /tmp, /home, ve / ) Birden fazla kullanıcı,sunucular,Dağıtıma ait olmayan paket kurulum dosyaları ve yedeklerin barındırılabileceği partition alanları seçeneği.Üstteki disk tablosundaki kurulum dizimi / Root / + Swap şeklinde sorunsuz görünmekte.(Linux için gerekli disk alanı yeterli değilse eğer,disk yapılandırılıp farklı şekilde kurulum yapılabilirde.Bu seçenekleri zaten LVM mode ile kurulacak disk alanı seçildiğinde otomatik oluşturuyor sistemin kendi hesaplayıp oluşturduğu recovery,backup,ev ve sistem dizinlerinin ayrı ayrı oluşturmasının sisteme,donanıma hız artışına herhangi bir ek destek vermemekte Çoklu kullaınıcılı multiuser pc'lerde,sunucu bazlı ortamlarda ve disk alanlarının yetersiz kaldığı durumlarda lvm (logical volume manager) yöntemi,sistem kurulduktan sonra bu harddisk alanları üzerinde boyut ilave,ekleme,silme vb.detay değişiklikler sonrada-yapılabilmekte  tek kullanıcı için gerekli işlemler değil.

Disk alanları yeterli performansta hala artış yok ise sanıyorum Gnome masaüstü ortamı donanımı yoruyor geriye sadece hafif/stabil masaüstlerinden herhangi birini kurmak kalmakta büyük ihtimal xfce masaüstü bu bakımdan sonuç verecektir.

Daha evvel kendim için

Please register to see this content.
denemek isterseniz eğer 

Debian'ın dışında önerdiğim dağıtımlar: Manjaro Xfce / Xubuntu (xfce) / MXLinux (xfce) Kolay gelsin.

Link to comment
Share on other sites

forjest, 7 saat önce yazdı:

Disk bölüntülerinin,donanımsal bağlamda herhangi bir fiziksel performans artışı sağlamayacağı kesindir.Xfce ve diğer hafif olan "Lxqt,Lxde/Budgie/i3/Jwm/openbox" masaüstü arayüzleri doğru bir tercih olacaktır performans tepkine sistem boot açılış kapanış uygulamaların işleyişleri  farkını hemen hissettirecektir.

Disk tablosunda herhangi bir sorun görünmemekte herşey normal.Gnome arayüzü sıkıntılı düşük donanımlarda Kde gibi masaüstleri çok ram kullanmakta bildiğiniz gibi.

( /var, /tmp, /home, ve / ) Birden fazla kullanıcı,sunucular,Dağıtıma ait olmayan paket kurulum dosyaları ve yedeklerin barındırılabileceği partition alanları seçeneği.Üstteki disk tablosundaki kurulum dizimi / Root / + Swap şeklinde sorunsuz görünmekte.(Linux için gerekli disk alanı yeterli değilse eğer,disk yapılandırılıp farklı şekilde kurulum yapılabilirde.Bu seçenekleri zaten LVM mode ile kurulacak disk alanı seçildiğinde otomatik oluşturuyor sistemin kendi hesaplayıp oluşturduğu recovery,backup,ev ve sistem dizinlerinin ayrı ayrı oluşturmasının sisteme,donanıma hız artışına herhangi bir ek destek vermemekte Çoklu kullaınıcılı multiuser pc'lerde,sunucu bazlı ortamlarda ve disk alanlarının yetersiz kaldığı durumlarda lvm (logical volume manager) yöntemi,sistem kurulduktan sonra bu harddisk alanları üzerinde boyut ilave,ekleme,silme vb.detay değişiklikler sonrada-yapılabilmekte  tek kullanıcı için gerekli işlemler değil.

Disk alanları yeterli performansta hala artış yok ise sanıyorum Gnome masaüstü ortamı donanımı yoruyor geriye sadece hafif/stabil masaüstlerinden herhangi birini kurmak kalmakta büyük ihtimal xfce masaüstü bu bakımdan sonuç verecektir.

Daha evvel kendim için

Please register to see this content.
denemek isterseniz eğer 

Debian'ın dışında önerdiğim dağıtımlar: Manjaro Xfce / Xubuntu (xfce) / MXLinux (xfce) Kolay gelsin.

Forjest Ustam windows  kurulu sisteme bunu kurabilirmiyiz BIOS değişikliği falan gerekirmi

Link to comment
Share on other sites

kilicmuhsin, 2 saat önce yazdı:

Forjest Ustam windows  kurulu sisteme bunu kurabilirmiyiz BIOS değişikliği falan gerekirmi

Bios üzerinde kurulum başlangıcını usb veya dvd disk üzerinden boot ederek linux sistemi başlatıp yada live-cd ile canlı masaüstüne geçiş yaparak,masaüstündende bir kaç dakikada rahat şekilde kurulum yapabilirsiniz.İlk kuracaksanız eğer öncelikle kurulum yapılacak olan linux dağıtımının kurulum videoları veya resimli anlatımlarını incelemenizde ön bilgi açısından yararlı olacağı kanısındayım.Donanımınız yüksekse eğer Linux mint cinnamon'u kurabilirsiniz windows'a benzerliği açısından.düşük donanımlı olan Pclerde Xfce masaüstü arayüzüne sahip herhangi bir linux dağıtımını kurmakta bu çerçevede stabil olarak çalışmasına olanak sağlayacaktır.

Yüksek seviye donanımlar için: Linux mint cinnamon,Manjaro Kde,Ubuntu Budgie,Ubuntu Gnome Ubuntu Kde

Düşük donanımlar için: Linux mint mate/Xfce,Manjaro Xfce / Xubuntu (xfce) / MXLinux (xfce) yada kendim için 

Please register to see this content.
 denemek isterseniz eğer.

Diğerleri: Lxde,Lxqt,i3,jwm,openbox arayüzleride var ancak basit ve karmaşık gelebilir çok düşük donanımlı pc'lerde etkili çalışacağı kesindir 32bit olanları tercih edilmeli.

Dağıtımların anasayfaları yada tnctr sayfa içi aramalarda Linux dağıtımlarına ait olan masaüstüleri aşağı yukarı konularda yoksa kendi sitelerinde mevcut olmakta ziyaret ederek incelemenizi öneririm gereksinim duyulan durumlarda buradanda ben ve diğer arkadaşlarda yardımcı olmaya çalışırız elimizden geldiğince kolay  gelsin. :) 

Link to comment
Share on other sites

  • 6 ay sonra...
efe34, 9 dakika önce yazdı:

@forjest  Debian ı Uefi windowsların ve Linux sürümlerinin (Mint Cinnamon, Ubuntu, Elementary Os, MX, Manjaro) olduğu bir hard diske mevcut uefi boot u bozmadan kurabilir miyim nasıl, sabahtan beri uğraşıyorum.

Elbette kurulabilir ancak diğerleri ile mukayese etmek yersiz olur oldukça yalın bir sistem gerek kurulum gerekse de,kurulum sonrası gerekli tools paketlerinin yapılandırma ve eksikliği bir çok sorunuda beraberinde getirecektir bu kullanıcı için pek keyifli olmayacaktır özetle  ilk kez kuracak birisi için meşakketlidir.

Tavsiyem debian tabanlı bir sistem kurmanız orn Pardus,Mxlinux, vb. istekler doğrultusunda daha mantıklı olacaktır.(Sparkylinux tavsiyedir Manjaro gibi kolay kurulum!)

Debian/Pardus efi kurulumları ile ilgili anlatımlar var spoiler içerisinde incelemek yararlı olabilir. :) 

Spoiler


Please register to see this content.

 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Debian 9.9 Stable sürümüne günlenmiştir! Update: 23 Mayıs 2019

(Geliştirilmekte olan son zamanlarda adı geçen Debian'nın Buster Non-free linkleride konuya dahil edilmiştir.) bilgilerinize sunulur. :) 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...