Jump to content

Yerçekimsiz Ameliyatta Başarı


exit

Recommended Posts

Yerçekimsiz ameliyatta başarı

2231760.jpg

Fransız doktorlardan oluşan bir grup, dünyanın ilk yerçekimsiz ortamda yürütülen ameliyatını gerçekleştirdiler. İleride kaçınılmaz olarak görülen uzayda ameliyat için ilk basamak olarak değerlendirilen deneyde, gönüllü bir hastanın kolundan tümör alındı. Yerçekimsiz ortamı elde etmek için ise bir uçak kullanılarak ani inişler gerçekleştirildi.

Fransız doktorlardan oluşan bir grup, dünyanın ilk yerçekimsiz ortamda yürütülen ameliyatını gerçekleştirdiler. Yerçekimsiz ortamın yaratılması için “Zero-G” olarak da bilinen Airbus A300 uçağı kullanıldı. Doktorlara yerçekimsiz ortam yaratmak için uçak ile 20 saniyelik zaman aralıklarında ani iniş ve çıkışlar yapıldı. Bu iniş ve çıkışlarda 31 kere ortalama 20 saniyelik yerçekimsiz ortam yaratıldı.

Deneyde, Philippe Sanchot isimli gönüllü bir hastanın kolundan iyi huylu bir tümör alındı. Doktorlar toplamda üç saat süren uçuşta 11 dakikada ameliyatı gerçekleştirdiler. Hijyenik bir plastik çadır içinde gerçekleşen ameliyat boyunca doktorların ve hastanın dengesi yere bağlı özel kayışlarla sağlandı. Özel olarak tasarlanmış ameliyat araçlarının sahip oldukları mıknatıs özellikleri, metal ameliyat masasına yapışmalarını sağlayarak ani iniş ve çıkışlarda etrafa saçılmalarını engellendi.

Doktorlar ve hasta, deney öncesi, astronotların kullandıklarına benzer makinelerle serbest düşüş ortamına alışma testlerine tabi tutuldular. İlk kez bir insanın kullandığı bu tür deneyler, ileride uzun uzay yolculuklarında gerçekleşmesi kaçınılmaz olarak görülen ameliyatlar için önemli bir adım olarak görülüyor.

Hürriyet İnternet

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...