Jump to content

Canlı Yayın Yapma


umutbsl
 Share

Recommended Posts

Canlı Yayın Nasıl Yapılır
Yeni başlayanlar için Twitch üzerinden nasıl yayın yapılacağını bu makalemizde detaylı olarak ele alıyoruz.

Çoğu oyuncu için ismini dünyaya duyurmuş e-sporcuların oyunlarını izlemek büyük bir keyif. Oyun sektörünün gelişmesi, hali hazırda erişilebilir yüzlerce oyun olması ve bu oyunlarda ismini duyurmuş e-sporculara verilen desteğin artmasıyla, oyun sektöründe oyunların gerçek zamanlı izlenmesi oldukça popüler hale geldi.

Özellikle League of Legends, DotA 2, Hearthstone, Starcraft II ve WoW gibi oyunlar, günümüzde oldukça popüler. Dolayısıyla bu alanda kendini göstermiş oyuncuları takip etmek, onları çevrimiçi seyrederek tekniklerinden bir şeyler öğrenebilmek milyonlarca oyuncunun ilgisini çekiyor. Bu imkanı sağlayan Twitch.tv her geçen gün popülaritesini artırıyor.

Ben dahil çoğu oyuncu, hele ki bir oyuna uzun yıllarını vermiş, artık belirli bir seviyeye geldiğine inanan her oyuncu deneyimlerini internet ortamında paylaşmaya yeltenmiştir. Fakat maalesef Twitch üzerinden kaliteli bir yayın yapabilmek, herhangi bir yayını izlemek kadar kolay değil. Yayın yapabilmek için kullanılan üçüncü parti uygulamalar ve ayarlar birçok oyuncunun gözünü korkutup bu fikirden vazgeçmesine neden oluyor.  Bugün bunların hepsine değinip, kafanızdaki soru işaretlerini birer birer cevaplamaya çalışacağız.

1. OBS İstemcisini Hazırlayalım

Yayın yapabilmemiz için bize gereken iki şey var: oyun görüntülerini kaydedip yayına aktarmamızı sağlayacak masaüstü yazılımı ve Twitch hesabı. Biz işe, daha açıklayıcı olması için masaüstü yazılımından başlayacağız.

İnternette yayın yapmaya yarayan birçok masaüstü yazılım mevcut. Biz bu makalemizde Open Broadcaster Sofware‘i kullanacağız. Çünkü hem ücretsiz bir yazılım, hem de kolayca ayarlanabiliyor ve en önemlisi Twitch ile uyumlu bir şekilde çalışabiliyor. Uygulamayı buradan indirebilirsiniz. Rehberimizde OBS’nin Windows sürümünü kullanacağız, ancak programın Mac’e de destek verdiğini belirtelim.

Linkler aracılığıyla indirdiğimiz OBS kurulumunu gerçekleştiriyoruz. Kurulum bittiğinde program otomatik olarak açılacaktır. Ekranda yayın yapılmadığı belirtilecek ve mikrofon, hoparlör ayarları, görüntü kaynağı ve sahneler gibi birtakım opsiyonlarla programın arayüzü bizi karşılayacak.

ops-twitch-yay%C4%B1n-1.jpg

Sıradaki adımda ”Sahne” ayarlaması yapacağız. Bu, Twitch’te yayınlanacak oyunu belirleyecek olan bir ayar. Ayrıca yayınınızı kişiselleştirerek size özel hale getirmeniz, yayın kalitenizi artıracaktır. Kişiselleştirmeyi nasıl yapacağınızı adım adım açıklayacağız. Sizlerle beraber yayını kişiselleştirmek için üç yöntem kullanacağız:

  • Oyun yayını
  • Kamera desteği
  • Yayının öznelliğini belirten bir filigran

2. Oyunu Yayına Hazır Hale Getirelim

Sahne ayarlarının en önemli unsurlarından biri de elbette yayına yansıyan görüntü. İlk önce yayınını yapacağımız oyuna giriş yapıyoruz. Ardından ”Alt+Tab” kombinasyonu ile OBS arayüzüne dönüyoruz. Oyunun bu esnada tam ekranda yada pencerede görüntülenmesinin bir önemi yok.

obs-twitch-yay%C4%B1n-3.jpg

Bu noktada yapmanız gereken, OBS’nin arayüzünü açıp, hemen aşağıdan ”Kaynaklar” sekmesine gelmek. Ardından sağ tıklayarak Ekle/Oyun Yakalama seçeneğine tıklayın. Aşağıdaki gibi bir pencere açılacak.

obs-twitch-yay%C4%B1n-2.png

Burada, o anda bilgisayarınızda hangi oyun çalışıyorsa onun uzantısını seçebiliyorsunuz. Listeden açık olan oyunumuzu seçip ”Tamam” tuşuna basıyoruz. Fakat şu an sadece oyun içi görüntünüz yayınlanacak. Örneğin ben League of Legends’ı seçtim. Yayında sadece League of Legends gösterilecek. Eğer ben masaüstüne dönersem, yayında kocaman bir siyah erkan belirecek. Bunun önüne geçebilmek için de, kaynak olarak ekstra bir de ”Ekran Yakalama” opsiyonunu seçelim.

obs-twitch-yay%C4%B1n-ayar%C4%B15.png

Bu sayede sadece oyunun görüntüsünü yakalamak yerine, monitörünüzdeki her şeyi yayına yansıtabiliyorsunuz. Ayrıca, bazı oyunlar OBS’nin Oyun Yakalama modunda görünmeyebilir. Böyle bir durumda da Ekran Yakalama opsiyonunu kullanabilirsiniz. Yayınınızın nasıl çalıştığını görebilmek için, programın ana menüsündeki ”Yayın Önizlemesi” seçeneğini aktif hale getirebilirsiniz.

3. Web Kamerasını Yayınımıza Dahil Edelim

Eğer yayınınızı biraz daha kişiselleştirmek istiyorsanız, siz oyununuzu oynarken küçük bir pencerede web kameranızın görüntülenmesini sağlayabilirsiniz. Tekrar OBS’nin ana menüsüne geliyoruz. Buradan, az önce oyunumuzu programa gösterdiğimiz ”Kaynaklar” penceresine geliyoruz. Ardından sağ tıklayıp Ekle/Video Yakalama Aygıtı seçeneğine giriyoruz.

obs-twitch-yay%C4%B1n-kamera-ayar%C4%B1.

Bu ekrandan kullanmak istediğiniz web kamerasını seçiyorsunuz. Yayın esnasında hangi boyutta görüntüleneceğini ve FPS değerini de kendinize göre ayarlayabilirsiniz.

Kamera görüntünüzün ekranın hangi köşesinde görüneceğini ayarlamak için, önizleme ekranında görüntünüzün üzerine sağ tıklayıp, konumlandırma sekmesini kullanıyoruz.

obs-twitch-yay%C4%B1n-kamera-ayar%C4%B14

4. Yayınınıza Filigran Ekleyin

Yayıncıların çoğu, yayınlarının belirli bir köşesine kendilerine ait şeffaf bir logo yerleştirirler. Bu şeffaf logo “filigran” olarak adlandırılıyor. Eğer daha profesyonel, daha kişisel bir yayın yaratmak isterseniz, kendinize ait bir filigranı yayına ekleyebilirsiniz. Bunun için, ana menüdeki ”Kaynaklar” kısmından ”Görüntü” sekmesine giriyoruz.

Ardından daha önceden hazırlamış olduğunuz logoyu buradan seçerek yayınınıza ekliyorsunuz. Önizlemede her şey tamamsa, artık Twitch üzerinden yayın yapmaya başlayabiliriz.

5. Twitch Üzerinden Yayına Başlayın

Twitch üzerinden yayını başlatmak diğer adımlara göre oldukça kolay. Hemen Twitch‘ten bir üyelik alıyoruz. Hesabımızı aktif ettikten sonra siteye giriş yapıyoruz. Sağ üst köşe ismimize tıklayarak, açılan menüden ”Gösterge Paneli” şıkkını seçiyoruz. Ekrana gelen sayfada ”Akış Anahtarı” sekmesine giriyoruz ve karşımıza çıkan şifreyi bir yere kaydediyoruz.

Şimdi OBS’nin ana menüsünden Ayarlar / Yayın Ayarları kısmına geliyoruz. Yayın servisini Twitch olarak belirledikten sonra, ”Kod/Yayın Anahtarını Oynat” seçeneğinin karşısına az önce kaydettiğimiz şifreyi yazıyoruz. Ardından ”Tamam” deyip yayına başlayabiliriz. Hepsi bu kadar! OBS’nin ana menüsündeki ”Yayını Başlat” butonuna bastığınız an, Twitch üzerinden canlı yayın başlayacak.

twitch-yay%C4%B1n-.jpg

alıntıdır technopat.net

Edited by umutbsl
Link to comment
Share on other sites

  • 1 ay sonra...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...