Jump to content

Gelir Testi


kara-okyanus
 Share

Recommended Posts

 Merhaba arkadaşlar, bugün gelir testi için başvuracağım ama öncesinde bilenlere yada önceden yaptıranlara kafamda bazı sorular var onları sormak istedim:

 

(Benim muhtemel borcum 3 yılı geçti ve hiç çalışmadım, bu arada.)

 

- 2013' te bir kağıt (5 adet form) almıştım ama doldurup teslim etmedim, onu doldurup götürsem kabul olur mu? Bu formlarda bir değişiklik oldu mu?

 

-Teste yazılan ne kadar et yiyorsunuz, evinizin muhtemel kira bedeli ne kadar falan; onlara ne cevap verdiğimizi ne kadara dikkate alıyorlar? Ben direk olduğu gibi yazdım, sizler doldururken ne yaptınız?

 

-Yanlış değil de eksik beyanda bulunursak bir şey oluyor mu? Örneğin bizim arazim var ama yazmasam bir şey olur mu?

 

-Biz 4 kişilik bir aileyiz, aylık gelir ortalaması asgari ücreti geçmiyor (babamın maaşını direk 4' e bölüyorum, nasıl hesaplandığını bilmiyorum bu arada). Aylık ne kadar borç olur?

 

-Bir de bazı soruların cevabını yazamadım:

 

               *13)Başvuru nedeni A) herhangi bir geliri yok B)Gelir var ama yeterli değil C) Diğer

                      (Form 2:Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Başvuru Kayıt Formu, 13. soru)

Burada ne yazmam gerektiğini bilmiyorum herhangi bir gelirim yok ama beklentim de yok...

                

                * Vakfınıza A)sosyal yardım ve destek..., B) ...gelir testi.... C) 2022 sayılı kanun aylıkları...

                 (Form 3: Yenimahalle Sosyal Yardımlaşma ve  Dayanışma Vakfı Başkanlığına)

Burada bu kutucuklardan var ve sonra altında da aile bireylerinin imzaları isteniyor, emin  olmak için soruyorum...  Gelir testini seçeceğim de, inceleme için onay istiyor gibi izin verilmezse ne olacak mesela?...

 

                   *Eğitim durumları soruluyor ve kardeşim öğretmen, ama çalışmıyor ve bir üniversitede okumaya devam ediyor, direk üniversite mezunu mu yazmam lazım yoksa her ikisini de mi? Ayrıca mesleğine, öğretmen mi yazmam lazım yoksa çalışmadığı için bir şey yazmamam mı lazım?

 

                  *(Hane Konut Bilgileri) Bir soruda ne kadar yakacak harcamanız var demiş, başka bir soruda da elektrik-su-gaz ne kadar harcıyorsunuz demiş, doğal gaz yakacak harcamasına girmiyor mu?

 

 

Biraz uzun oldu ama kusura bakmayın bugün gidip şu saçmalığı bitirmem lazım bu ay sonmuş...

Link to comment
Share on other sites

Sana Sorulan soruları doğru olarak cevaplaman gerekiyor. Ailenin mal varlığından tut geçmişine kadar ne varsa çıkartıyorlar. Yalan söylememe gibi bir durum olmuyor ortada.  Benim gelir testi sonucum dün tamamlandı şuan 20 yaşındayım .. 18 yaşı doldurduktan sonra okumuyorsan sigorta kapsamı dışına giriyorsun ve direk borcu oluyorsun devlete. Evin gelirleri ve giderlerini tek tek incelemen gerekiyor.. Ailenin durumu çok kötü ise  ve onlar uygun görürse sana yeşil kart çıkartıyorlar.. Ama eyer gerekli zamanda gelir testi yaptırmadın isen direk devlete borçlu oluyorsun. Ve okumuyorsan bu borç sana hep çıkıyor.. Gelir testi için okuyup veya okumaman önemli değil. İstersen çok zengin ol gelir testini mutlaka yaptırman gerekiyor.. 20 gün içinde sonuç açıklanıyor.. Ailenin bütçesi asgari ücreti geçmiyor demişsin burada. Çok düşük bir ücret ile sağlıkdan faydanalabilirsin mesela.. Sana bu resim biraz yardımcı olabilir.. Ayrıca bu sorular şuan elindeki hazır kağıttanmı yazdın buraya ? . Normalde kuruma gittiğin zaman orada sana gerekli evrakları veriyorlar ve orada dolduruyorsun.Daha sonra eve geliyorlar sana sürekli sorular soruyorlar ailen hakkında. Ailen ile bu durumu konuş eve ne kadar giriyor nereye gidiyor bu paralar vs bu konular hakkında. Bunların bir belgesini çıkar ve sana kağıt mutlaka vericekler bu konu hakkında oraya yaz .. Gelir testi sadece parası olmayanlar için değildir her yaşda ne sebebden olursa olsun yapılmak zorunda yoksa devlet baba çok büyük bir para sokar :). Eyer çalışmıyor isen ve ailenin sağlık borcunu ödiyecek durumu yok ise gelir testinden mutlaka güzel sonuç çıkar ve çok ufak bir miktar para ödüyerek sağlıkdanda faydanalabilirsin. Ve şunu unutmayınki gelir testi zengin veya fakir farketmiyor mutlaka yapılması gerekiyor  aslında gelir testini şöyle tanımlayabiliriz. Devletten korunmak için bir KALKAN .istediğimiz kadar zengin olalım geleceğimiz için gelir testi mutlaka şart.Yani sadece fakirlerin yaptıkları bir şey değil bu çünkü gelir testi yasallaşmış bir kural  ve mutlaka SGK dan borcunu sorgulat. niye diye sorucak olursan hiç bir haber vermeden direk seni devlet kendine borçlu çıkartıyorlar. Özellikle bu borç Genel Sağlık Sigortası olarak ünlüdür.. sürekli sorgulat çalışmadığın sürece sana hep borç çıkıcaktır..

 

xjPSa8b.png

Edited by iRealisT
Link to comment
Share on other sites

 

 

Tam dediklerimi anladınız mı emin değilim, ben gelir testinin yapılma zorunluluğu yada kimler yaptırmalıdır falan sorgulamıyorum...28 yaşındayım, yardıma muhtaç değilim yada bir beklentim yok... Ailede kişi başına düşen gelir asgari ücreti geçmiyor dedim toplamı demedim. Ayrıca yalan beyan değil eksik yazsam ne olur diye sordum.  Formda sorulan sorunlar ve cevaplara ilişkin ne kadar borç çıkıyor yada yazdıklarımız (brüt gelir hariç) ne kadar etkiliyor onları merak ediyorum. Sorduğum sorular elbetteki elimdeki kağıttan, ayrıca eve falan niye gelip sorgulama yapsınlar... Bu arada siz gerçekten yaptırdınız mı yada bu bahsettiğinizi başka bir şeyle mi karıştırdınız?

Link to comment
Share on other sites

 

 

Oraya giderken veya işlemler sırasında babamın yada aile büyüğümün elini sıkı sıkı tutmam gerekir mi?

 

 

Neyse burada mantıklı şeyler çıkmadı...Ben gideyim yerinde sorayım gerçekten birine bir şey lazım olursa cevaplarım sonra... 

Link to comment
Share on other sites

yapman gereken gelir testini sosyal yardımlaşma gidiyorsun gelir testi için 15-20 gün de çıkıyor. sonra sgk gidiyor.  o kadar.  gelir testi hesaplaması baban örneğin x xx tl maaş alıyorsa bunu  4 böleceksin. burduğun rakam 275-310 tl üzeri ise aylık 40 tl birim borcunu ödeyeceksin. Altı ise devlet ödeyecek. Birim borcunu ödeyim ödemediğini detayını sgk sayfasında bakabilirsin.  Gelir testinden sonra muhakkak sgk gitmen gerekiyor yoksa borcun silinmez.   

Link to comment
Share on other sites

Hocam ben üniversiteyi bitirdikten sonra 3 ay çalışmadım  üç aylık prim borçum vardı. üç aydan sonra işe girdim şuan 5 ay oldu ama bu gün prim borçuma bakınca 5 aylık süre prim borçuma eklenmiş sigortalı olduğum halde nasıl ekleniyor yardımcı olur musunuz?

Link to comment
Share on other sites

Hocam ben üniversiteyi bitirdikten sonra 3 ay çalışmadım  üç aylık prim borçum vardı. üç aydan sonra işe girdim şuan 5 ay oldu ama bu gün prim borçuma bakınca 5 aylık süre prim borçuma eklenmiş sigortalı olduğum halde nasıl ekleniyor yardımcı olur musunuz?

 

Gelir testi yaptırmadığınız taktirde genel sağlık sigortası prim borcu çıkıcaktır .. İşten ne zaman çıkarsanız.. Benimde prim borcu çıkmıştı. Torba yasa ile sildirebildim.

Link to comment
Share on other sites

 

Gelir testi yaptırmadığınız taktirde genel sağlık sigortası prim borcu çıkıcaktır .. İşten ne zaman çıkarsanız.. Benimde prim borcu çıkmıştı. Torba yasa ile sildirebildim.

 

Gelir testi yaptırmıştım ama yine borç işlenmiş ve çalıştığım halde prim borçu eklenmeye devam ediyor

Link to comment
Share on other sites

Olum bu borçları falan ödemeyin sakın, gelir testi ney la adam fişler gibi. 

 

Ayrıca Neden bir Genel Sağlık sigortası ödeyeyim ki, 2 sene hasta olmayacağım ama ne olur ne olmaz diye devlete  para mı ödeyeceğim? 2 senede bir hasta olursam gider özelde bakılırım, illaki devlete niye prim vereyim ki? 

 

Bana mantıksız geldi.

 

Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir.

 

Sosyal devletin temel amacı herkese insan onuruna yaraşan asgari bir yaşam düzeyi sağlamaktır. Eğer devlet kendini sosyal devlet olarak tanımlıyorsa şu hakları da vatandaşlarına sağlamalıdır:
a. Çalışma hakkı
b. Adil ücret hakkı
c. Sosyal güvenlik hakkı
d. Konut hakkı
e. Sağlık hakkı
f. Eğitim hakkı

 

 

Devlet sosyal ise bizim sağlıklı yaşamamızı sağlamak zorunda, hastalanınca tedavi ettirmek durumunda değil mi...

 

 

Kafamda deli sorular... 

Link to comment
Share on other sites

  • 6 ay sonra...

Gelir testine nasıl itiraz edebiliriz? Bana G2 çıkmış ve bu bana yüksek geldi. Bunu değiştirmek istiyorum, henüz borcumu öğrenmedim; gitmeden önce burada bilen birilerine sorayım dedim. Dilekçe falan veriliyor diye biliyorum ama  prosedürü bilmiyorum.


 

Edited by kara-okyanus
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...