Jump to content

Telefon Belleği Sınırı Kaldırılabilir Mi?


mogokce
 Share

Recommended Posts

Arkadaşlar merhabalar. Benim Sony Xperia Tipo St21i telefonum var. Telefonda 8GB'lık SD kartımı saymazsak 2,15 GB dahili depolama birimi var. Ama adamlar bunun içerisinde de uygulamaların yüklendiği "telefon belleği" diye bir kısım oluşturmuşlar ve bunun boyutunu da 750 MB ile sınırlamışlar.

 

Başlangıçta çalışma zorunluluğu olmayan bazı uygulamaları dahili depolama birimine alıp telefon belleğini rahatlatıyordum ancak günden güne uygulamalara gelen güncellemeler neticesinde telefon belleğinden aktaramadığım Google Play Hizmetleri(100 MB), Youtube(33 MB), Whatsapp(90MB) vb. uygulamalar 750 MB'lık yeri doldurmuş bulunmakta ve bu yüzden bir güncelleme geldiğinde dahi onu kuramamaktayım.

 

Bu 750 MB'lık sınırı kaldırma veya genişletmenin bir yolu var mı?Zira dahili depolama biriminde Toplam 1 GB'lık boş yer var ama bunu bu sınır yüzünden kullanamıyorum. İşletim sistemi Android 4,0.4

 

İnternette biraz baktım ama tam teknik arama terimlerini bilemediğimden mi nedir aradığımı bulamadım. Yardımcı olursanız sevirim. Teşekkürler...

Link to comment
Share on other sites

Fazla birşey yapamassın stock lite sürüm yayınlamışsa kur xda dan.Olmadı custom rom kur jelibon 120 mb civarı diğerleri 200 mb :)

http://forum.xda-developers.com/xperia-j-e/development
Edited by oVo
Link to comment
Share on other sites

Stock Rom ama ben root edip bu bellek sınırından ötürü bir çok gereksiz uygulamayı kaldırdım. Şimdi fabrika ayarlarına dönsem de bu temizlediğim haliyle resetleniyor telefon.

 

Xposed framework kullanırsan sd card ı dahili hafıza gibi gösterebilirsin. 

Link to comment
Share on other sites

Yorum yazanlara teşekkürler. Zaten konuyu bıçak kemiğe dayandığı için açma gereği duydum. Telefon belleği sınırını genişletmekten başka çarem yok.

 

@oVo: Ben zaten stock ROM'da ki bir çok uygulamayı sildim. Hatta telefonu fabrika ayarlarına döndürdüğüm zaman 80 MB yer mi ne kaplıyordu. Zira içinde Google Play Hizmeytleri, Google Play Store vs. hiç bir şey bırakmadım. Fabrika ayarlarından sonra zaruri uygulamaları elle yükledim.

 

@ozanaıs: Zaten telefon belleğinde kalan(dahili birime alamadığım) 10-15 büyük uygulama var. Banka uygulamaları, Whatsapp ve Google uygulamaları toplamda 400 MB yer kaplıyor hiç birinde ön bellek bırakmıyorum zaten düzenli siliyorum. Gerçi önbellek telefon belleğinde değil dahili depolama biriminde tutuluyor. Bunu silmemin 750MB'lık alan için bir anlamlı yok.

 

@yasaj_ask: Benim problemim telefondaki hafızanın dolması değil. Telefonun dahili depolama biriminde yani SD kartsızken bile şuan 1 GB boş yerim var. Problemim ise bu belleği önemsemeden 750 MB'lık sınır koyularak uygulama yüklenecek kısım ayrılmış olması. Sony muhtemelen telefon çok uygulamayı kaldırmayacağı için bu kısıtlamayı koymuş. Hani bilmiyorm kısıtlama MB olarak değil de telefon belleğinin %30'u kadar gibi bir ayarsa belki Total belleği yüksek göstermek 750MB'ı aşmaya yarar. Yine de bir deneyeceğim.

 

Asıl olarak bu kısıtlamanın direk kaldırılma yolu olsa on numara olur. Basit bir reg ayarı gibi bir şey mi vardır? Samsunglarda yok mesela böyle bir sınır.

Link to comment
Share on other sites

@mogokokce hafıza kartınnı program taşıma özellikli apkler mevcut.

 

Ek yazılımlarla çözüm olacakdır sana custom rom önerme nedenim içinde apk az olması .

Bir ara kendi romlarımı hazırlıyordum ama çokda fark olmuyordu boyut haricinde.

 

Tema boyutları jelibon ve üstünde apk olarak  çok yer kaplıyor beyenmedikleri silebilirsin.

Özelleştirmek istiyorsan

system/etc/customization/contect/com/sonyericson/wallpaperpick/wallpapers adresine girerek duvar kağıtlarını kalıcı olarak değiştirebilirsin :)

 

system/etc/applications içerisindede apkler mevcuttur.


build.pro ayarları ile varsayılan tema dil alarm çaldırma mizği vesera değiştirebilirsin :)

Edited by oVo
Link to comment
Share on other sites

Dediğim gibi ben stock rom'u zaten custom olarak editleyip wallpaperlar dahil her şeyi sildim. O noktada daha fazla genişletebileceğim bir alan yok hafızada. Zaten fabrika ayarlarında iken telefon 80MB yer kaplıyor. Benim şuan sıkıntım bunun üzerine eklediğim uygulamaların artık şu 750MB sınırı zorladığı. Epi-topu 10-15 uygulama var haricen yüklediğim zaten. Oyun moyun yok. Bunlardan da silmeyi göze alabileceğim biri yok.

 

umutbsi'nin demesi gibi sanal olarak oluşturumuş bu sınırın kesin bir kaldırılma yolu vardır. Zira işletim sistemi ile alakalı değil 4.0.4 kullanan başka telefonlarda mesela böyle bir sınır yok. Bu sony'nin işi. Rom'a eklenmiş bir ayar. Basit bir reg ayarı gibi bir şey ile çözülebilir diye düşünüyordum. Bilen var mı diye konu açtım forumda...

Link to comment
Share on other sites

Nasıl olsa sağlam bir temizlik yapmışsınız root ve pek çok şeyi göze almışsınız. Özel bir donanım varsa mini hdmi gibi desteklemez ama o sınırı kaldırmak içinde CyanogenMod gibi bi custom rom yükleyin öyle bir deneyin.

Link to comment
Share on other sites

Bahsettiğin mevzu aklımda şu kıvılcımı çaktırdı @ironi:

 

Telefonu başlatırken şöyle bir şey gözlemliyorum: Telefon belleğindeki uygulamalar kullanıma hazır şekilde açılıyorken, dahili depolama birimine aktardığım uygulamalar 30-40 sn için de yüklenip kullanıma hazır hale geliyor. Bu süre zarfında uygulamayı kısayolundan açmaya kalksam "uygulama bulunamadı" uyarısı alıyorum. Yani telefon dahili depolama birimine sonradan bağlanıyor. Acaba bu durum iki belleğin fiziksel olarak birbirinden ayrı olduğunu mu gösterir? Eğer böyle ise sınırı genişletmenin imkanı yok mudur?

 

Şuan teleonum gayet stabil ve hızlı çalışıyor. Bu yüzden yeni bir ROM yükleyip her şeye baştan başlamak istemiyorum. Custom ROM'suz bir çözüm arıyorum. Olma imkanı yoksa da artık katlanmaya devam edeceğiz.

Link to comment
Share on other sites

Arkadaşlar olay budur. Ekycy minnetlerimi sunuyorum. Daha önce zaten telefonumu bigisayarımdan rootlamıştım. Kingoroot falan da yüklü idi. Hiç SDK'yı falan yüklemeden bunun içindeki adb.exe ile telefona bağlandım. Sonra Sony'ler için olan "adb shell pm set-install-location 2" komutunu çalıştırdım. Artık tüm uygulamaları dahili depolama birimine taşıyabiliyorum.

 

Korkum o ki bu birim telefon açıldıktan bir 30-40 sn sonra hazır hale getiriliyor ve erişim sağlanıyor. İnşallah telefonu kitleme gibi bir probleme yol açmaz.

Edited by mogokce
Link to comment
Share on other sites

Arkadaşlar telefon gayet stabil çalışıyor. Bu ayar değşikliği telefonu bloke edecek bir sonuç doğurmadı. Telefon belleğinden taşınamayan banka uygulamalarını, google play hizmetlerini vs. her şeyi dahili depolama birimine aktardım. Google Play Store ile bir kaç küçük uygulama kaldı sadece telefon belleğinde.

 

Yani telefon belleğimde 350 MB'a yakın yer boşaltmış oldum. Artık istediğim uygulamayı yükleyebiliyorum.

 

Telefonu kapatıp açmayı da denedim google play hizmetleri çalışmayı durdurdu vs. gibi hiç bir hata iletisi almadım. Tek fark eskiden dahili depolama birimi 30-40 sn'de hazır oluyorken şuan 1-2 dk. sürüyor. Uygulama sayısına bağlı demek ki. Dediğim gibi birim hazır olana kadar buradaki hiç bir uygulama kullanılamıyor. Ama hiç önemi yok benim için.

 

Bir problemimi daha bu forum sayesinde çözüme ulaştrmış oldum. Tüm TNC-TR ailesine şükranlarımı sunarım.

Link to comment
Share on other sites

Madem böyle bir yolu seçtiniz o zaman pek hoşuma gitmesede mecburen kullandığım bir alternatif sunayım... Link2SD bu programın pro sürümüyle programların istediğin kısımlarını sd kartta oluşturulmuş 2. bir primary partition a taşıyabiliyorsun. class 10 kart kullanmama rağmen dediğiniz gibi açılması 1 2 dk sürebiliyor. SD kartaki bir sorun bunuda etkileyebiliyor. Widget kullandığın uygulamaları taşıyamıyorsun çünkü widget çalışmıyor.

 

Düşünürsen aşağıdaki anlatıma benzer konular yardımcı olacaktır.

 

http://www.replikacep.com/hafiza-kartinda-ext-alan-olusturma-ve-uygulamlari-ext-alanina-tasima-t2383.0.html

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...