Jump to content

Remote Desktop özelliğini Uzak Bilgisayarda Aktif Etme


tenekecezve
 Share

Recommended Posts

Uzak masaüstü (RDP) hepimizin günlük hayatinda siklikla kullandigi bir teknoloji. Firma içerisinde çalisanlarin bilgisayarlarinda sikinti yasamasi durumunda bir IT çalisani nin sikinti yasanan bilgisayarin yanina gitmek yerine RDP olarak adlandirdigimiz bu teknolojiyi kullanarak çalisanin bilgisayarina uzaktan baglanmak yoluyla yardim edebilmekte.

Ancak bu özelligin çalisabilmesi için öncellikle bu özelligin açilmasi gerekiyor. Bilgisayarinizin System Properties kismina girip “Remote” sekmesine gittiginizde iki kisim ile karsilasirsiniz, bunlardan ikincisi bilgisayarimizdaki “Remote Desktop” özelliginin durumu gösteriyor. Asagidaki örnekte görebileceginiz üzere bende bu özellik simdilik kapali “Don’t allow” gözüküyor.

image 

Uzak masaüstü özelligi isletim sisteminin kurulumunda kapali olarak gelir ve böyle bir durumda baska bir bilgisayar üzerinde bu bilgisayarlara baglanmaniz mümkün olmaz. Ancak “Allow” seçenegini isaretlemeniz durumunda bu bilgisayarlara uzaktan masaüstü yöntemiyle baglanmaniz mümkün olabilir. Tabi bu seçenegin kapali olmasi baska bir sorunu dogruyor, “bu özelligi bilgisayarin yanina gitmeden nasil açabiliriz?”. Bu özelligi sadece bilgisayara giderek açabiliyor olsaydik pek anlamli bir çözüm olmazdi. Birçok admin günümüzde bu özelligi uzaktan bir registry degisikligi yaparak açiyor ve bu çözüm çok da güzel çalisiyor, ancak bu yazimda çok daha kolay bir yönetmden bahsedecegim ve isterseniz bu yöntem ile yüzlerce bilgisyarda bu özelligi tek bir komut kullanarak açabileceksiniz.

Isin sirri WMI da, simdi sirasiyla WMI ile uzak masaüstü için neler yapabilecegimize sirasiyla bakalim. Öncelikle test için kullandigim client üzerinde WMI in komut satiri toolunu kullanarak yukaridaki GUI üzerinden de yapabilecegimiz uzak masaüstü özelligini komut satirindan açalim.

wmic rdtoggle where AllowTSConnections="0" call SetAllowTSConnections "1"

image

ReturnValue olarak “0” dönmesi hata almadigimiz anlamina geliyor. Simdi islemin basariyla sonuçlanip sonuçlanmadigini tekrar GUI de bulunan “Remote” sekmesinden kontrol edelim. Asagida görebildiginiz üzere uzak masaüstü artik allow gösteriyor.

image

Ancak bu komutu uzak masaüstü özelligini açtigimiz bilgisayar üzerinden çalistirdik, yani yine bir faydasi yok gibi, simdi bir adim da ileriye giderek yine WMI üzerinden uzaktaki bir bilgisayarin uzak masaüstü özelligini açalim. Bunun göstermek için iki bilgisayar kullanacagim, “DC4” komutlari çalistiracagim sunucu olacak, “clientc” ise uzak masaüstü özelligini açacagim Windows 7 client olacak.

Önce “DC4” üzerinden mstsc.exe kullanarak “clientc” ye uzak masaüstü baglantisi yapmaya çalisalim. Görebildiginiz gibi “DC4” üzerinden baglanmak isterken bir hata aldik.

image 

Simdi tekrar “DC4” ün komut satiri üzerinden asagidaki komutu çalistiralim (yapamiz gereken daha önce kullandigimiz wmic komutuna /node anahtarini ekleyip buraya komutun çalismasini istedigimiz bilgisayarin adini girmek). Asagida görebildigimiz gibi komut basariyla çalisti ve artik “clientc” ye uzak masaüstü kullanarak baglanabiliyor olmamiz gerekiyor.

wmic /node:clientc rdtoggle where AllowTSConnections="0" call SetAllowTSConnections "1"

image 

Baglantinin çalisip çalismadigini test etmek için tekrar mstsc.exe yi kullanarak “clientc” ye baglanmaya çalisiyoruz. Asagida görebildigimiz gibi“clientc” bilgisayarina artik uzaktan erismek mümkün.

Capture

Bunu bir adim daha ileriye götürecek olursak (daha ne adimi demeyin), örnegin etki alanimizda bulunan yüzlerde bilgisayarda uzaktan masaüstü özelligini açmak istesek ne yapabiliriz? Ayni komutu yüzlerce kez elle çalistirmak yine zaman alici bir süreç olacaktir. Çözüm çok basit yapacagimiz islem isin özünde yine ayni komutu kullanarak ve buna sadece bir For döngüsü ile birlestirmek istedigimiz bilgisayarlarda bu islemi uygulamak mümkün.

Ilk yapmamiz gereken bir TXT dosyasina uzak masaüstü özelligini açmak istedigimiz bilgisayarlarin adini sirasiyla girmek ve bu dosyayi kaydetmek sonrasinda asagidaki komutu çalistirmamiz yeterli olacak. Örnegin uzak masaüstünü tüm windows 7 clientlarda açmak istiyoruz ve Windows 7 bilgisayarlarimin listesini “win7.txt” olarak bir dosyaya kaydettim.

for /F %I in (win7.txt) DO wmic /node:%i rdtoggle where AllowTSConnections="0" call SetAllowTSConnections "1"

Yukaridaki döngüyü kullanarak istedigimiz tüm istemcilerde artik uzak masaüstü özelligini açabiliriz, diyelimki tam tersini yapmak istiyorsunuz. Bu durumda sifir ve bir in yerini degistirerek (AllowTSConnections="0" call SetAllowTSConnections "1")tüm açik olan uzak masaüstü özelligini ayni yöntemi uygulayarak kapatmaniz mümkün. Umarim sahada uygulamaya geçebileceginiz faydali bir yazi olmustur.

 

 

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

 Share

  • Similar Content

    • By firtinax
      Uzun yıllardır Teamviewer kullanıyorum. Id reset ile sorunsuz kullanıyordum.
      Şu anda karşı bilgisayara bağlanmak için oturum açılmasını istiyor.
      Bunun çözümü hakkında bilgisi olan var mı ?
    • By semsibey
      NoMachine v6.10.12
       
       
      Homepage: https://www.nomachine.com/
      Enterprise: https://www.nomachine.com/enterprise
      Whats New: https://www.nomachine.com/what-s-new-in-nomachine
       
      NoMachine, dünyadaki herhangi bir bilgisayara hızlı erişim sağlayan inanılmaz derecede hızlı, kullanımı kolay bir uzak masaüstü.
      Masaüstünüzden ışık hızında NoMachine özellikli herhangi bir bilgisayara seyahat edin.
      NoMachine, şimdiye kadar denediğiniz en hızlı uzak masaüstü.
      Sadece birkaç tıklamayla dünyadaki herhangi bir bilgisayara ulaşabilir ve hemen önünüzdeymiş gibi üzerinde çalışmaya başlayabilirsiniz.
      NoMachine bilgisayarınızı kişisel bulutunuza dönüştürebilir.
      İster evde ister ofiste olsun, nereye giderseniz gidin önemli olanı alın.
      Masaüstünüz ve verileriniz nerede olursa olsun, birkaç basit tıklamayla buna dünyanın diğer tarafından ulaşabilirsiniz.

      NoMachine Özellikleri:
      Kendi kişisel sunucunuz
      Özel ve güvenli
      İstediğiniz zaman, istediğiniz yerden erişin
      İstediğiniz kişilerle paylaşın
       
      Herhangi bir içerikle çalışma
      Sınırlı hissetme. Uzak PC'nizden canlı ses ve videonun keyfini çıkarın. Nerede olursanız olun DVD, TV, Hulu veya YouTube videolarını izleyin. Veya animasyonlu modellerinizi oluşturun. İster sanatçı ister mühendis olun, en sevdiğiniz yazılım her zaman yanınızda.
      Çalıştığınız yerdeki diğer insanlarla tanışın
      Masaüstünüz çalıştığınız yerdir. Başkalarının katılması için masaüstünüzü açın. Arkadaşlarınızın üzerinde çalıştığınız belgeler üzerinde işbirliği yapmasına, ihtiyaç duyduğunuz dosyaları paylaşmasına, yaşadığınız sorunları gidermenize yardımcı olur. Hepsi güvenli ve kontrolünüz altında.
      Herhangi bir cihazı kullanın
      Klasörleriniz, sürücüleriniz ve cihazlarınız, makineler arasında hızlıca dolaşır. Uzak bilgisayarda bulunan bir dosyayı yerel bir yazıcıya yazdırın. Ya da tam tersini yapın. Herhangi bir cihazı diğer masaüstüne takın. Pendrives, tarayıcılar ve tüm diskleriniz fiziksel olarak oradaymış gibi kullanıma hazırdır.
      Ne yaptığınızı kaydedin
      Anında yaptığınız şeylerin bir videosunu yapın. Daha sonra oynatmak için bu sinir bozucu hatayı yakalayın veya iş akışınızın kayıtlarını oluşturun. Diğer kullanıcılara oraya nasıl gideceklerini, nasıl öneri isteyeceklerini, yazılım ve demolarınızı sunmalarını gösterin. Veya tercih ettiğiniz TV bölümünü bir tıklamayla kaydedin.
      İlk kullanım için: https://www.nomachine.com/getting-started-with-nomachine
       
      OS: Windows, Mac, Linux, IOS, Android, Raspberry Pi
      Windows i386/AMD64 XP/Vista/7/8/8.1/10/Windows Server 2008/2012/2016/2019
      Mac Intel 64-bit OS X 10.7 or later, macOS 10.12/10.13/10.14/10.15
      Linux i386/AMD64, RHEL 4.4 or later, SUSE 10 or later, Fedora 10 or later, Debian 4 or later, Ubuntu 8.04 or later
       
    • By NeWCeLi
      [spoiler]
      İngilizceden Çevrilmiştir
       
      NoMachine güçlü özellikleri yığınları vardır ücretsiz bir uzak masaüstü uygulamasıdır. NoMachine ile nerede olursanız olun tüm dosyaları ve klasörleri, İzle DVD'ler, TV, ya da YouTube videolarını erişebilirsiniz. Herhangi NoMachine-etkin cihaza PC veya Mac pürüzsüz, yüksek çözünürlüklü video ve ses görebilirsiniz. Uygulama bile herhangi bir USB denetleyicisi ile çalışır, bu yüzden uzaktan oyunları oynayabilirsiniz.

      NoMachine ile cihazlarınızı erişebilirsiniz. Yerel bir yazıcıya uzak bilgisayarda bulunan bir dosyayı yazdırabilirsiniz. Eğer önlerinde oturdu sanki Hatta kalem sürücüler, tarayıcılar ve tüm diskleri erişebilirsiniz.

      ANAHTAR ÖZELLİKLER DAHİL:

           Herhangi bir masaüstü için seyahat. NoMachine ile herhangi bir bilgisayara erişmek ve bunu önüne oturdu sanki çalışmaya başlayabilirsiniz.
           Herhangi bir içerik ile çalışın. NoMachine uzaktan erişmek için içerik ve programların tüm verir. Bu animasyon modelleri, sunumlar veya görüntüleri ile çalışan olmak ister.
           Eğer işe başkaları ile tanışın. Uygulama güvenli masaüstü paylaşmanızı sağlar ve sizin ve çalışma arkadaşları arasındaki işbirliği ve dosya paylaşımı sağlar.
           İnsan Arabirim. NoMachine insan-makine arayüzü size yıldırım hızlı uzak bağlantı verir. Aşağı bir işletim bağlı olmak zorunda kalmazsınız uygulama birden fazla işletim sistemlerini destekler.
      [/spoiler]
      Boyut:33-mb
      Sıkıştırma: Rar / Şifresiz
      Tarama: Eset NoD 32. / Durum Temiz

      Turbobit'den
       
      Uploaded'den
    • By Koller_47
      Arkadaşlar merhabalar Windows 8.1 Enterprise kullanıyorum Windows Özelliklerini Aç Veya Kapat listesinde oyunlar gözükmüyor nereden aktif edebilirim?
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...