Jump to content
Son zamanlarda artan kullanıcı hesap hırsızlıkları sebebiyle tüm kullanıcılara şifre sıfırlama maili gönderilmiştir. Lütfen güveli şifreler seçiniz. Mevcut e-mail adresinize erişemiyorsanız, en aşağıdaki destek linkinden bize ulaşınız. ×

Bios Mod Ile Ilgili Yardım Packard Bell


cihaneken
 Share

Recommended Posts

Merhaba arkadaşlar

Bende Packard Bell markalı TK81 model bir dizüstü bilgisayar var, bu bilgisayar son zamanlarda durduk yere kapanıyor, fakat kapanma olayı belirli durumlarda değil belirsiz durumlarda oluyor.

Örneğin oyun oynarken kapanmaya biliyor fakat Chrome da gezinirken genelde sık sık kapanmalar oluyor direk elektrik kesiyor bilgisayar.

İşlemcim AMD olduğu için ilk aklıma gelen sıcaklık ile ilgisi olduğuydu fakat HWMonitor ile incelediğimde sıcaklık ortalaması 71 derece civarında seyrediyor, anlık olarak 90 lara falan çıkabiliyor. 

Benim asıl yardım almak istediğim konuya gelecek olursak şöyle ki;

Ben bilgisayarın anlık ısı değişimleri ile alakalı olarak kapanmasını incelemek istiyorum fakat soğutma fanı üzerinde kontrol sağlayamıyorum, bilgisayar modelim için yabancı bir sitede mod yapılmış bir bios buldum ve orjinal bios'u modifikasyonlu bios ile güncelledim, bios üzerinde bilgisayarın hangi sıcaklıklarda kapanacağı vs gibi ayarlamalar mevcut bir çoğunu 130 lara kadar çektim fakat halen kapanma oluyor. Fan neredeyse %50 düzeylerinde çalışıyor. Benim sizlerden ricam bu fan hızını manuel olarak kontrol edebileceğim bir çözüm.

 

İnternetteki fan speed programlarının heredeyse bir çoğunu denedim hiç bir işe yaramıyorlar, anladığım kadarı ile bilgisayarın anakart sürümüne uygun bir kontrol aracı gerekli. 

Konu hakkında yardımlarınızı bekliyorum. 

Teşekkürler

 

Bilgisayar:

Packard Bell TK81

Easynote tk81-rb-107-fr

 

Link to comment
Share on other sites

Arkadaşlar günler süren uğraşın sonunda sorunu çözdüm, githup da yayınlanan özel kodlanmış notebook fan controller isimli bir uygulama buldum bu uygulamada 100e yakın model desteği var benim model yoktu fakat saatler süren denemeler ile lenovo markanın modellerinden birisi benim bilgisayara uydu şuan istediğim hızda çalıştırabiliyorum fanı, şuan mobilim yarın bilgisaya geçtiğimde detaylı anlatacağım işine yarayan arkadaşlar olacaktır. 

Ek olarak program registry ayarlarıyla oynayarak fanı kontrol ediyormuş, burada ki windows modlayan arkadaşların bilmesi gerekiyordu aslında.

Link to comment
Share on other sites

Netbookların ortak sorunu ısınmadır.Almakla hata etmişsiniz.Ben Uğraşırım derseniz.

Olayı özetleyeyim.fan küçük olduğundan yeterli soğutmayı sağlayamıyor belli düzeyin üzerinde hangi programı kullanırsanız kullanın işlemci kendini yakmamak adına elektriği kesecektir.Bir müddet reslemeler başlıcak çare bulunmazsa ilerleyen dönemlerde tamamen kapanmalara başlıcaktır.90 dereceler normal bir değer değil onu söyleyeyim.VarsaTermal macun yenilemesi ve derin fan temizliği yapmanız gerekebilir eğer uzun süredir yapmadıysanız.Hatta teknik detaylardan anlıyorsanız fanın dönüş motorunuda kontrol edin ondada sıkıntı olabilir.Fanı döndüren motorun ortasında fanının dönmesini sağlayan bölge bulunur o bölgedeki yağıda kontrol edin gerekliyse yağlayın.Fanın ızgaralarıda kontrol edilmeli hava çıkışı engellenmemeli.Yeterli soğutma sağlansa bile netbook olduğu için fan yetersiz kaldığından yinede ısınacaktır.Ama en azından resleme vb sorunlardan kurtulursunuz.

Unutmadan rami sömüren chrome yerine aynı mantıkla çalışan daha hızlı daha az ram işlemcigücü kullanan operayı kullanmanızı tavsiye ederim.

Edited by RaZoRWounD
Link to comment
Share on other sites

@RaZoRWounD cevap verdin ve ilgilendiğin için teşekkür ederim. Mesleğim sebebi ile az buçuk bu işlere el yatkınlığı olduğu için seninde dediğin gibi bilgisayarı tamamen söktüm, diş fırçası, makyaj pamuğu ve WD40 ile iç temizliğini komple yaptım. Termal macun değişmedi, şuan elimde yoktu, almaya da erindim açıkçası. Bu temizlik işlemlerine rağmen durum aynıydı, anormal bulmuyorum aslında AMD sıcak kanlı bir ürün masaüstlerinde bile soğutmak için o kadar çaba harcanıyor. Fakat bilgisayara ücret verip almadım, arızalı idi harddisk sistem çökmüştü bende elden geçirdim özellikleri fana değil işimi görüyor. 

Aslında şöyle bir durum var geçtiğimiz gün bios güncelleme yaparken farkettim fan normaline göre en az iki kat hızlı dönüyordu, güncelleme esnasında bende düşündüm ki bunu yapan adamlar kullanıcı sesten rahatsız olmasın diye fan hızını sınırlandırmışlardır. Çünkü harbiden ses çıkartıyor fan, öyle böyle değil. Bende bu kapanma olayını bu hızı kontrol edebilirsem çözerim diye düşündüm, yukarıda bahsi geçen programı buldum ve şuan çalışıyor, fan hızını hangi sıcaklıklarda yüzde kaç olacağını ayarladım şuan sorun yok gibi, bir kaç saattir bilgisayardayım 9-10 adet Chrome sekmesi açık  fakat bir kere bile kapanma yapmadı bugün. sıcaklık değeri maksimum 69 u gördü. Şimdilik benim işimi görüyor fakat herkesin bu gürültü ile kullanacağını sanmıyorum bilgisayarını. 

En iyi çözüm altlık almak, fakat ben sürekli kucağımda kullandığım için altlık ile rahat edemiyorum.

Link to comment
Share on other sites

Notebook FanControl

Bu uygulama diğerlerinin aksine gerçek anlamda çalışmaktadır. İnternette bir sürü fan speed programları olsa bile bir çoğu masaüstü bilgisayarlar için tasarlandığından dizüstü bilgisayarlarda çalışmamaktadır. Fakat NBFC programı dizüstü bilgisayarlar için tasarlanmış ve her modele uygun bir config dosyası oluşturulmuştur, bu sayede dizüstü bilgisayarlarda iyi bir şekilde çalışmaktadır.

Programa

Please register to see this content.
ulaşabilirsiniz.

notebook-fan-control-speed.png

notebook-fan-control-speed-2.png

Link to comment
Share on other sites

@Ismail_Var yanlış bir şey indiriyor olmayasın? Program olarak kurulum yapılıyor normal bir şekilde, herhangi bir şeyle açılmıyor. Sen belki açık kaynak dosyalarını indirmiş olabilirsin. Aşağıdaki bağlantılardan programı direk indirebilirsin.

Please register to see this content.

Link to comment
Share on other sites

@Ismail_Var Benim dizüstü modeli de yoktu fakat dediğim gibi başka markanın modeli uyum sağladı. Packard Bell aslında Acer'in alt markası ama Lenovonun modeli uyum sağladı, dediğim gibi denemek lazım 140 tan fazla model var elbet birisi uyum sağlayacaktır.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...