Jump to content

Turknet Adil Kullanım Kotasını Kaldırdı


yasak_ask
 Share

Recommended Posts

TurkNet AKN’siz Paketler ve Aktif Altyapı "YAPA"

17 Mart Cuma günü kendi aktif altyapımız dahilinde hizmet verdiğimiz TurkNet'lilere aldıkları hizmeti fiyat farkı eklemeden AKN'siz olarak kullanmak isteyip istemediklerini sormaya başladık. AKN'siz interneti tercih eden müşterilerimizin AKN limitlerini hemen kaldırdık. Amacımız, santrallerde kurduğumuz aktif altyapımızın sağladığı avantajları öncelikle mevcut müşterilerimizle paylaşmaktı.

Bu işi sessiz sedasız yapalım, önce mevcut müşterilerimizin internet deneyimini iyileştirelim derken, beklemediğimiz düzeyde bir ilgiyle karşılaştık. AKN'siz internet isteyen çok insan var diye düşünürdük ama doğrusu bu kadarını tahmin etmemiştik. Açıkçası bu ilgiye biraz hazırlıksız yakalandık. Bu yüzden yaptığımız ve yapacağımız şeyleri biraz daha detaylı paylaşmak istiyoruz.

Aktif Altyapı Ne Demek?

Türkiye'deki alternatif operatörler, kablo TV ve fiber ağ üzerinden verilen hizmetleri bir kenara bırakırsak, müşterilerine iki şekilde hizmet verebilir: Veri Akışı Erişimi (VAE) denilen yöntemle ya da Yerel Ağın Paylaşıma Açılması (YAPA) denilen yöntemle. Her iki yöntemde de evlerden santrale giden bakır kabloların kontrolü yerleşik operatördedir (Türk Telekom). Bu kablolar yıllardır devletin yatırım yaptığı, her operatörün yeniden çekmesi anlamsız olan, mülkiyet hakkı olmadan yerleşik operatörün kontrol ettiği kablolardır.

VAE yönteminde, bu kablolar yerel santrallerde yerleşik operatöre ait cihazlarda (DSLAM) sonlanırlar. Veri oradan yine yerleşik operatörün altyapısını kullanarak bölgesel trafik teslim noktalarına iletilir. Bazı alternatif operatörler trafik teslim noktalarında bu trafiği teslim alıp kendi ağları üzerinden yönlendirirler. Biz de VAE yöntemiyle hizmet verdiğimiz noktalarda böyle yapıyoruz.

YAPA yönteminde ise hizmet verdiğimiz noktalarda bakır kabloların uçları, yerleşik operatöre ait santral binalarında bulunan TurkNet'e ait cihazlarda sonlanırlar. Ondan sonra da tamamen TurkNet ağı içinde hareket ederler. TurkNet ağı, kapasitesini başka operatörlerle paylaşmaz, yedeklidir ve ihtiyaç oldukça kapasitesi kolayca artırılabilir. YAPA yöntemiyle hizmet verdiğimiz müşteriler bizim aktif altyapımız kapsamındadır.

YAPA Santrallerimizin Olduğu İller:

Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Manisa, Mersin, Muğla, Sakarya, Samsun, Sivas, Tekirdağ, Trabzon, Uşak.

* Adı geçen illerde YAPA altyapımız santral bazındadır, illerin tamamını kapsamamaktadır.
yapa-landing-harita.jpg
Edited by yasak_ask
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...