Jump to content

İşinize Yaramayan Windows Servislerini Kapatabilirsiniz!


PaRDuS

Recommended Posts

imagert6.jpg

Windows 2003 veya XP ‘yi ilk kurduğumuz da çalışma ortamımıza göre değişebilecek gereksiz bazı servislerin de çalıştığını gayet iyi biliyoruz..

Windows 2003/XP kurulu sistemimizi biraz daha hızlandırmak için kademe kademe yapabileceğimiz bazı şeyler vardır..

İlk olarak kullanmayacağımız servisleri kapatalım. Öncelikle kapatmamız gereken servisleri sıralayalım :

1 . Error Reporting Services

Bu servis programlarınız Bilinmeyen HATA! gibi nedenlerle kapandığı zaman oluşan hata raporunu Microsoft’a göndermeye çalışır.Tamamen gereksiz ve gerçekten kullanmamamız gereken servislerden biridir.

2 . Automatic Updates

Bu servis Windows’un güncellemelerini otomatik olarak arayan ve bilgisayarınza kuran servistir..Bilinçli bir kullanıcı iseniz, zaten sürekli güncelleştirmeleri manual olarak takip eder ve sisteminize kurarsınız.Bu servisi kapatmanız size fazladan yaklaşık olarak 2.967 Mb Ram kazandıracaktır.

3 . DNS Client

Bu servis gezinti yaptığınız web sayfalarında ki dosyaları bilgisayarınıza kaydeder ve bir daha ki gezintinizde daha önce girdiğiniz web sayfalarına ulaşmakta size hız kazandırır.Fakat site yenilendiğinde bunu göremeyebilir ve eski halini dolaşıyor olabilirsiniz.

4. Help And Support

Bu servis size Windows hakkında bazı gerekli bilgileri verir ve size sistemi kullanmanız da yardımcı olur..Kurduğunuz programlarınızı çalıştıramadığınız da veya sürekli olarak sorunlar ile karşılaştığınız da size yapmanız gereken veya çalışmadığına dair bilgiyi veren servistir. yok ben windowsun içini dışını biliyorum diyorsanız bu servisi kapatmanız size hız kazandıracaktır.

5. Messenger

Bu servis Windows’lar arası mesajlaşmayı sağlar.İnternet üzerinden herhangi bir sistemden sizin sisteminize mesaj gönderebilirler.Bolca açığı olan bu protokolü kapatmak size hem hız hem güvenlik kazandıracaktır.

6. Wireless Configuration

Bu servis wireless bağlantılarınızı otomatik olarak sisteminize yüklenmesini sağlar.Eğer wireless kullanmıyorsanız bu servisi kapatmanız size hız kazandıracaktır.

7. Themes

Bu servis ilk olarak Windows XP’de çıkan temaları açmanızı sağlar.Daha renkli bir windows istiyorsanız bu servisi açık tutmanız sizin yararınızadır.Yok ben gri Windows’um ile mutluyum diyorsanız kapatmanız size oldukça hız kazandıracaktır.Bu servis Windows’u en çok yavaşlatan servislerden biridir.

8. Tcp/IP NETBIOS Helper

Bu servis Local Area bağlantılarında kullanılması gereken bir servistir.Örnek olarak Yerel Ağ üzerinden //makinadı olarak bağlandığınız bir makinaya bu servisi kapatırsanız makinadı yazarak bağlanamazsınız.Bağlantı kurmak için //makinaIP şeklinde bağlantı kurmak zorunda kalırsınız.Yerel Ağ kullanmayan kullanıcıların kapatması iyi bir karardır.

9. Telephony

Bu servis yerel ağ veya TCP/IP üzerinden telefon konuşması yapan kullanıcılar içindir.Kapatmanız size hız kazandıracaktır.

10. Volume Shadow Copy

Bu servis scsi disklerinizde Shadow Copy kullanıyorsanız açık kalması gereken bir servistir.Eğer kullanmıyorsanız kapamanız yerinde bir karardır.

11. Remote Registry

Bu servis Regedit dizininize Yerel Ağ dan veya İnternet üzerinden başka kullanıcılarınızın sizin Administrator şifreniz ile bağlanmasını sağlar.Pekte kullanışlı bir servis olmadığı kesindir ve kapatılması yerinde bir karar olur.

12. DHCP Client

Bu servis isminden de anlaşılacağı gibi DHCP kullanılan yerel ağ veya internet ortamlarında kullanılması gereken bir servistir.Eğer DHCP kullanmıyorsanız bu servisi kapamanız size hız kazandıracaktır.Kapattığınız takdirte IP değişikliği yaptığınız zamanlarda sisteminize restart atmanız gerekebilir.

13. NetMeeting Remote Desktop Sharing

Bu servis netmeeting kullancılarının masaüstlerini başka kullanıcılarla paylaşması için gerekli olan servistir.netmeeting kullanmıyorsanız bu servisi kapatmanız size hız ve güvenlik kazandıracaktır.

14. Computer Browser

Bu servis ağdakı bilgisayarların isimlerini güncel tutmak içindir.Bilgisayarınız bir ağda degil ise, tek başına çalışıyor ise disable edebilirsiniz.

15. Fast User Switching Compatibility

Birden fazla kullanıcının aynı bilgisayari kullandığı bilgisayarlarda, bir kullanıcının oturumunu tamamen kapatmadan diğerinin oturumuna geçişi sağlar. Eğer Windows Xp’nizi tek kullanıcı ile kullanıyor iseniz bu servisi disable edebilirsiniz.

16. NVIDIA Display Driver Service

Bu servis nvidia ekran kartı olupta, nvidia nin FORCEWARE driver’ları yüklendiği zaman çalışır. Kesinlikle disable etmenizi tavsiye ediyorum. Hiçbir ise yaramadığı gibi sistem kapanırken beklemeye neden oluyor.

17. Plug and Play

bilgisayarınıza eklenen veya cikarilan donanimlari tarayan servistir. Bu servis usb, fireware gibi portları yaklaşık 10 ms’de (saniyenin onda biri) bir kontrol eder. Eğer bilgisayarınızda donanım değişikliği yapmayacaksanız şiddetle disable yapmalısınız..

18. Print Spooler

yazıcıya gönderilen dosyaların yazıcı kapalı iken ya da yazıcı bağlantısında oluşan sorunlardan dolayı yazdırılamaması gibi durumlarda, yazdırılmak istenen belgeyi hafizada tutan ve daha sonra sorun giderildiğinde yazdırılmasını sağlayan bir servistir.Bilgisayarınızda yazıcınız yok ise bu servisi disable edebilirsiniz.

19. Removable Storage

Bilgisayarınızda usb disk gibi tak-sok depolama uniteleri kullanmanızı sağlayan servistir. Kullanmıyor iseniz bu servisi disable edebilirsiniz.

20. Server

Bilgisayarınızda dosya, yazıcı gibi şeyleri paylaştırmanızı sağlar. Eğer bilgisayarınız ağda değil ise ve paylaştıracak bir şeyiniz yok ise bu servisi disable edebilirsiniz.

21. Task Scheduler

Bu servis bilgisayarınızda ileriye yönelik olarak görevler belirlemenizi sağlar. Mesela bu servisi kullanarak şu gün, şu saatte bu programı çalıştır ya da şu gün şu saatte bilgisayarı kapat gibi görevler ekleyebilirsiniz. antivirusler genelde bu servisi kullanırlar ve bu servis kapalı iken hata ya da uyarı verebilirler.. ama siz antivirusünüze otomatik tarama görevi eklememişseniz ve normal olarak görev eklemiyor iseniz bu servisi disable edebilirsiniz.

22. Windows Image Acquisition (WIA)

Bu servis tarayıcı, dijital fotograf makinesi gibi aygitlardan image almak için kullanılır. Bilgisayarınızda tarayıcı, dijital fotoğraf makinesi yok ise bu servisi disable edebilirsiniz.

23. Windows Time

Bu servis bilgisayarınızın saatini internetteki saat sunucularından otomatik olarak güncellemeyi sağlar. Eğer bilgisayarınızın saatinin otomatik güncellenmesini istemiyorsanız bu servisi disable edebilirsiniz.

Daha fazla servis hakkında bilgi almak için asagidaki sitesini ziyaret edebilirsiniz.

http://www.ss64.com/ntsyntax/services.html[/CODE]

Link to comment
Share on other sites

arkadaşım benim tnc xp türkçe yani yukardaki servisler ytok bende yani varda isimleri ingilizce..

error reporting services dediğin hata bildirim hizmeti diye geçiyor sanırım..

bunların yanlarına türkçeleri de olsa iyi olurdu.. ama genede güzel paylaşım.. emeğine sağlık

Link to comment
Share on other sites

tesekkurler

bu servisler nasıl kapatılacak

prog var mı

tek tek elle ugrasmak zor

arkadaşım benim tnc xp türkçe yani yukardaki servisler ytok bende yani varda isimleri ingilizce..

error reporting services dediğin hata bildirim hizmeti diye geçiyor sanırım..

bunların yanlarına türkçeleri de olsa iyi olurdu.. ama genede güzel paylaşım.. emeğine sağlık

Benim elimde programi mevcut degil @arslantay arkadasimiz paylasima sunmus isterseniz bir bakip deneye bilirsiniz... Ben kapatmak istedigim elle kapattim :)

Please register to see this content.

@hekreq arkadasim benim windows ingilizce oldugu icin boyle yaptim fakat turkcelestirip en yakin zamanda yanlarina eklerim...

Link to comment
Share on other sites

  • 1 ay sonra...

arkadaşım benim tnc xp türkçe yani yukardaki servisler ytok bende yani varda isimleri ingilizce..

error reporting services dediğin hata bildirim hizmeti diye geçiyor sanırım..

bunların yanlarına türkçeleri de olsa iyi olurdu.. ama genede güzel paylaşım.. emeğine sağlık

Buyrun türkçe açıklamalı olanları :rolleyes:

Bu servisleri yönetmek için services.msc komutunu kullanıyoruz. Başlat / çalıştır / komut satırına services.msg yazıp tamam dediğimizde karşımıza çıkan ekranda ihtiyaçlarımıza göre yönergeleri izliyoruz:

Ağ Bağlantıları: İnternet ve yerel ağ için temel servislerden birisidir. Otomatik veya elle başlatılabilir, varsayılanı 'Elle' dir. Açılışta kendiliğinden açıldığı için otomatik başlatmayı uygun gördüm. Otomatik başlatınca, kapanışta 'Ayarlarınız kaydediliyor' yazısından önce 'Ağ bağlantıları kapatılıyor' yazısı çıkar. Dial-up internet kullanıcıları internete girmeyecekleri zaman durdurabilirler. Durdurulması internete girmeyi etkilemiyor ama bu şekilde internete girdiğinizde görev çubuğunda çıkan simge çıkmıyor ve internetten ancak 'Yeniden başlat' komutu gibi sistemi kapatacak ve\veya yeniden başlatacak yollarla çıkarsınız. Eğer bu hizmeti durdurmuşsanız ve internete girmeniz gerekirse sistemi yeniden başlatmanız gerekmekte.

Tavsiye: Otomatik

Ağ DDE: Yerel ağ ile çalışılan ortamlarda gerekli. Tek bilgisayarla çalışan kullanıcılar 'Elle' olarak ayarlayabilir. Ama birden fazla bilgisayar birbirine bağlı ise otomatik olmalı.

Tavsiye: Elle

Ağ DDE DSDM : Ağ DDe ile ilişkili. Ağ DDE ile aynı aynı ayarı kullanın.

Tavsiye: Elle

Ağ Konumu Tanıma(NLA): Bilgisayarınızın bulunduğu ağ ortamı ile ilgili bilgileri toplayan servis. Windows'un güvenlik duvarı ile

etkileşimde olduğu için 'Otomatik' başlamasında yarar var. 3. parti bir güvenlik programı kullanıyorsanız kapatılabilir. Adult

vb. sitelerle, paylaşım programlarıyla uğraşmazsanız, Windows'un güvenlik duvarı işinizi görecektir.

Tavsiye: Otomatik\Elle

Akıllı Kart : Akıllı Kart (güvenlik girişi ile ilgili bir donanım) tanıtmaya yarayan servis. Bu tür donanım kullanmıyorsanız "devre dışı" seçeneği sizin için uygun.

Tavsiye: Devre Dışı

Akıllı Kart Yardımcısı : Akıllı kart servisine destek başka bir servis. Akıllı kart seçiminizin aynısını uygulayın.

Tavsiye: Devre Dışı

Arka Plan Akıllı Aktarım Hizmeti : Otomatik güncelleştirme hizmetinin kullandığı bu servisi eğer "otomatik güncelleştirme kullanıyorsanız aktif durumda tutun. Kullanmıyorsanız devre dışı bırakabilirsiniz.

Tavsiye: Otomatik

Bilgisayar Tarayıcısı: Eğer bir yerel ağınız varsa, ağdaki bilgisayarların listesini tutan, listede bir değişiklik

olduğunda güncelleyen servistir. Bir ev kullanıcısı için gereksiz olsa da ilerde bir gün yerel ağ kurmak isteyebilirsiniz

veya yerel ağ kurmanız gerekebilir. Bu yüzden 'Elle' olarak ayarlamanızda fayda var. Yerel ağınızdaki pc'ler arasında oyun

oynarken lazım olabilir, 'single player' oynarken lazım değil.

Tavsiye: Elle

Birim Gölge Görüntüsü : Xp ile gelen vw win2003 te de kullanılan yedekleme yardımcısının servisidir. Kullanacaksanız elle, kullanmayı düşünmüyorsanız devre dışı tutabilirsiniz.

Tavsiye: Devre Dışı

Com+ Olay Sistemi : Windows'un temel servislerinden birisidir. Otomatik olarak başlatılmalı. PC'nizin perfomans olarak

yetersiz kaldığı oyunlar dışında durdurmayınız.

Tavsiye: Otomatik

Com+ Sistem Uygulaması : com+ olay sistemine paralelve 'Otomatik' başlatılmalı.

Tavsiye: Otomatik

Çıkarılabilir Depolama Birimi : backup ünitesi USB disk / depolama birimlerini yönetir.

Tavsiye: Elle

Dağıtılmış Bağlantı İzleme İstemcisi : Elle olarak ayarlanabilir.

Tavsiye: Elle

Dağıtılmış İşlem Düzenleyicisi : Üstteki ile ilgili olduğunu sanmasam da üstteki ile ilgili söylediklerim aynen geçerlidir.

Tavsiye:Elle

DHCP istemcisi : Ağ elemanlarına otomatik ip dağılımını sağlayan servis.

Tavsiye:Otomatik

Dizin Oluşturma Hizmeti : Dosyalarınızı arama sırasında kolay bulunması için indexler.

Tavsiye Edilen Ayar: Elle

DNS İstemcisi : Alan adlarını IP numaralarına yönlendirmek üzere çözümleyen servis.

Tavsiye:Otomatik

Evrensel Tak & Çalıştır Aygıt Ana Makinesi : Yerel ağ ortamındaki PC'lere bağlı donanımların o ağdaki diğer PC'ler

tarafından tanınmasını ve kullanılabilmesini sağlayan hizmettir. Tek bilgisayar ile çalışanlar 'Elle' olarak ayarlayabilirler.

Tavsiye:Elle

Görev Zamanlayıcı : Kullanıcıların veya programların belli bir zamanda bilgisayarının bir işlem yapması için ayarlamasını sağlayan

servistir. Bir programı belli bir saatte çalışması için ayarlarken bu programı kullanabilirsiniz. Kullnım isteğine göre ayarlayınız.

Tavsiye: Otomatik\Elle

Hata Bildirim Hizmeti : Bir program hatalı bir işlem yaptığında bunu size bildiren ve Microsoft'a bildirip

bildirmeyeceğinizi soran servis. Devre dışı bırakmanız halinde Bilgisayarım->sağ tıklayın->Gelişmiş->Hata Bildirimi->Hata bildirimini Devre Dışı bırak->Seçin,

->Önemli Bir Hata Oluştuğunda Bana Bildir->Seçili olmadığını kontrol edin ve seçili ise işareti kaldırın.

En ufak hatada çıkan pencerelerden kurtulmuş oldunuz.

Tavsiye:Devre Dışı

Hızlı Kullanıcı Değiştirme Uyumluluğu : Birden fazla kullanıcı hesabınız varsa, bir hesabı arka plana alıp diğer kullanıcı

hesabı ile çalışmanızı sağlar. Birden fazla kullanıcı hesabı olan bilgisayarlarda açık durmasında yarar var.

Tek kullanıcı kullanıyorsanız 'Devre Dışı' olarak ayarlayabilirsiniz.

Tavsiye: Otomatik

İkincil Oturum : Birden fazla kullanıcı hesabı olan bilgisayarlarda bir programı başka bir kullanıcının hesabı ile

çalıştırmanızı sağlar. Eğer yönetici hesabını sadece program kurulumu, sistem ile ilgili ayarların değişimi vb. işler için

kullanıyorsanız, özellikle internet başta olmak üzere yönetici hesabı gerektirmeyen günlük işler için kendinize sınırlı bir

hesap açtıysanız işe yarayabilir. Zaten Microsoft'un önerisi de bu yönde. Hackerlara ve virüslere karşı bir önlem olarak

önerilmiş. Sınırlı hesap kullanırken, eğer yönetici hesabı gerektiren programı kullanacaksanız, ilgili programın simgesine

sağ tıklayıp, çıkan menüden "Farklı Çalıştır"'a girin. "Aşağıdaki kullanıcı"'yı seçip, listeden yönetici hesabınızı seçin ve

şifresini girip "Tamam"'a tıklayın. Tek kullanıcı iseniz devre dışı bırakmanız güvenlik için önemlidir. Çünkü siz

internetteyken bilgisayarınıza hackerlar sızarsa, windows tarafından oluşturulan, ve kullanıcı hesabınızın yetkisinde olmayan

windowsun iç işlerine erişebilirler.

Tavsiye: Devre Dışı

IMAPI CD Yazma COM Hizmeti : Windows'un XP ile gelen CD yazma programına ait hizmettir. Eğer Cd yazıcınız yoksa 'Elle'

duruma getirebilirsiniz.

Tavsiye:Elle

İnsan Arabirim Aygıt Erişimi : Multimedya klavyeler başta olmak üzere USB joystik vb. aygıtlarınızın kontrolü ile ilgilenen servistir.

Tavsiye: Otomatik\Elle

İnternet Bağlantısı Güvenlik Duvarı(ICF) / İnternet Bağlantı Paylaşımı(ICS) : Windows'un güvenlik duvarını kullanıyorsanız

veya birden fazla bilgisayara ADSL bağlantısı paylaştırmışsanız bu servisi açık tutmalısınız. Windows Güvenlik Duvarı ile

ilgili olarak, bu özelliği eğer dial up ile kullanıyorsanız 'Elle' olarak ayarlayabilir, bu sayede internet dışında lazım

olmayan bu servisin gereksiz yere ram harcamasını önlemiş olursunuz. Ama eğer, dial up kullanıyor olsanız bile internet

bağlantısı olan başka bir bilgisayara yerel ağ bağlantınız varsa asla kapatmamalısınız. ADSL kullanıcıları özellikle Windows

Güvenlik Duvarını kullanıyorlarsa bu servisi sürekli açık tutmalılar.

Tavsiye: Otomatik

IPSEC Hizmetleri : Ağ güvenliği ile ilgili bir servis. 'Otomatik' veya 'Elle' olarak ayarlamakta fayda görüyorum. Ben

'otomatik' olarak ayarladım. Dial up kullanıcısıysanız, yerel ağınız da yoksa oyun oynarken durdurabilirsiniz.

Tavsiye:Otomatik

İş İstasyonu : Yerel ağ için gerekli bir servis ve daha önce bahsettiğim 'Arkaplan Akıllı Aktarım Hizmeti',

'Bilgisayar Tarayıcısı' servisleri bu servise ihtiyaç duyuyor. Dial up ile internete bağlanmak için zorunlu değil ama

ADSL için gerekli olabilir.

Tavsiye: Otomatik\Elle

Kablosuz Sıfır Yaplandırma : İsminden anlaşılacağı gibi kablosuz ağ kurmak için gerekli bir servis. Kablosuz ağınız yoksa

'Devre Dışı' veya 'Elle' ayarlayabilirsiniz. İlerde bir gün kablosuz ağ kurmanız gerekebilir, o yüzden 'Elle' olarak

ayarlamanızı tavsiye ederim.

Tavsiye:Elle

Kabuk Donanım Algılaması : Sadece, bilgisayarınıza yeni bir donanım eklediğinizde lazım olsa da mevcut donanımların ne

zaman bozulacağı ve mecburen yenisini almanız gerekeceği pek tahmin edilemeyeceği için 'Otomatik' olarak başlatmakta yarar

var. Yüksek performans gereken durumlarda durdurulabilir.

Tavsiye:Otomatik

Karşıya Yükleme Yöneticisi : Ev kullanıcılarının işine yaramayacak bir servistir.'Elle' veya 'Devre Dışı' olarak

ayarlanabilir.'Elle' durumu tavsiye edilir.

Tavsiye:Elle

Kesintisiz Güç Kaynağı : Elektrik kesintisine karşı kullanılan UPS'ler için gerekli servis.

Tavsiye:Elle

Korumalı Depolama : 'Elle' veya 'Otomatik' ayarlanabilir, 'Otomatik' tavsiye edilir.

Tavsiye:Otomatik

Mantıksal Disk Yöneticisi : HDD bölümlerinin doluluk durumu gibi bilgileri güncelleyen servis. 'Elle' olarak başlatılması PC'nin çalışmasında herhangi bir sorun oluşturmasa da HDD bölümlerinin bilgileri güncellenmeyecektir.

Tavsiye:Otomatik

Mantıksal Disk Yöneticisi Yönetim Yardımcıları :Mantıksal Disk Yöneticisi ilgili bir servis ama sadece 'Disk Yönetimi' programı için gerekli, diğer zamanlarda kapalı duruyor.

Tavsiye:Elle

Messenger : Windows Messenger veya MSN Messenger gibi mesajlaşma programlarıyla alakası olmayan bir servis.

Tavsiye:Devre Dışı

MS Software Shadow Copy Provider : "Elle" olarak ayarlayabilirsiniz.

Tavsiye:Elle

Net Logen : Yerel ağ için gerekli, ama yerel ağ yoksa 'Elle' olarak başlatılabilir.

Tavsiye: Otomatik\Elle

Netmeeting Remote Desktop : Netmeeting ptogramı üzerinden masaüstünüze erişilebilmesini sağlar, Gerekmiyorsa 'Devre Dışı' bırakın.

Tavsiye:Devre Dışı

NT LM Güvenlik Desteği Sağlayıcı : 'Elle' olarak ayarlanmalı.

Tavsiye:Elle

Olay Günlüğü : Windows'un en kritik servislerinden biri.

Tavsiye:Otomatik

Otomatik Güncelleştirme : Otomatik güncelleştirme kullanmanıza bağlı.

Tavsiye:Otomatik

Pano Defteri : 'Ctrl C' ile kopyaladığınız verileri yerel ağ üzerinden paylaştırmaya yarar.

Tavsiye:Elle

Performans Günlükleri ve Uyarıları : Performans bilgilerini önemsemenize bağlı

Tavsiye:Elle

Portable Media serial Number Service : Bağladığınız müzikçaların seri numarasını sisteme aktaran servis. Mesela İpod un seri numarasını İtunes sorguluyor.

Tavsiye:Elle

QoS RSVP : QoS’u tanıyan programlar ve denetim uygulamaları için ağ sinyalleri ve yerel trafik denetim ayarları işlevlerini sağlar.

Tavsiye:Elle

Remote Desktop Help Session Manager : Windows'un 'Uzak Masaüstü', 'Uzaktan Yardım' özelliklerinin kullanılması ile ilgili.

Tavsiye:Devre Dışı

Security Accounts Manager : Temel servislerden birisi ellemeyelim.

Tavsiye:Otomatik

Sistem Geri Yükleme: Bir sorun oluştuğunda, 'Sistem Geri Yükleme' programı tarafından otomatik olarak oluşturulmuş veya kendi oluşturduğunuz geri yükleme noktalarından birine geri dönmenizi sağlayan hizmet. Otomatik olarak başlatılması yararınıza. Açıldıktan sonra durdurulması, gerektiğinde otomatik olarak tekrar açılmasını engellemiyor. Son bir not olarak,

Denetim Masası>Sistem>Sistem geri Yükleme bölümünden işletim sistemnizin bulunduğu sürücü dışındaki sürücülerin bu servis tarafından geri yüklenmesini kapatmanız, o bölümlerdeki dosyaların geri yükleme işlemine tabii olmamasını sağlayacaktır. Bu sayede Windows'ta oluşan bir sorun yüzünden, diğer bölümlere kaydettiğiniz dosyaları kaybetmezsiniz.

Tavsiye Edilen Ayar: Otomatik

Sistem Olay Bildirimi : Temel servislerden birisi, Otomatik olmasında yarar var.

Tavsiye:Otomatik

SSDP Bulma Hizmeti : Yerel ağ üzerinde paylaştırdığınız bir donanım yoksa(örneğin yazıcınızı ağ üzerinde paylaşıma açmamışsanız) "Devre Dışı" bırakabilirsiniz.

Tavsiye:Otomatik

Sunucu : Bir yerel ağa bağlı iseniz, 'Otomatik' başlatmalı, değilseniz 'Devre Dışı' bırakabilirsiniz.

Tavsiye: Otomatik

Şifreleme Hizmetleri : 'Otomatik' olarak başlatılmalı

Tavsiye:Otomatik

Tak & Kullan : Temel servislerden birisi. 'Otomatik' başlatılmalı. Durdurulamayan birkaç servisten biri.

Tavsiye:Otomatik

TCP/IP NetBIOS Yardımcısı : Güvenlik için 'Devre Dışı' bırakılması, pek çok kaynak tarafından önerilen bir servis.

Tavsiye:Devre Dışı

Telefon : internetle alakalı bir servis ve dial up kullanıcısı olsanız bile mecbur kalmadıkça durdurmamalısınız. Durdurmak istediğinizde 'Uzaktan Erişim Bağlantı Yöneticisi' servisini de durdurmanız gerekiyor. Bazen durdurulamayabiliyor

Tavsiye:Otomatik

Telnet : Bilgisayarlar arası ağ sisteminde karşılıklı iletişim servisi. Kullanmama ihtimaliniz yüksek.

Tavsiye:Devre Dışı

Temalar : XP ile gelen 'Luna' teması yada sonradan yükleyeceğiniz temalatı kullanmak için gerekli. Sadece 'Windows Classic' teması kullanılıyorsa

durdurulabilir.

Tavsiye:Otomatik

Terminal Hizmetleri : Bir ev bilgisayarı için gereksiz.

Tavsiye:Devre Dışı

Uyarıcı :'Elle' olarak ayarlanabilir.

Tavsiye:Elle

Uygulama Katmanı Ağ Geçidi Hizmeti : İnternet bağlantısında güv. duvarı için de gerekli. İnternete hiç bağlanmıyorsanız "elle" olarak ayarlanmalı.

Tavsiye: Otomatik

Uygulama Yönetimi : Sisteminize bir program yüklerken ve sisteminizdeki bir programı kaldırırken kullanılıyor. 'Elle' olarak ayarlanabilir.

Tavsiye:Elle

Uzaktan Erişim Bağlantı Yöneticisi : Bilgisayara uzaktan bağlantılarda kullanılmakta.

Tavsiye:Otomatik

Uzaktan Erişim Otomatik Bağlantı Yöneticisi : Dialup bağlantıda internet sorgusu yaptığınızda "bağlantı yapılsın mı" sorusunu soran servis. Adsl kullanıcılarında böyle bir sorun yok.

Tavsiye: Otomatik

Uzaktan Kayıt Defteri : Xp de hackerların kullandığı yegane servislerlerden biri. Tereddütsüz kapatın.

Tavsiye:Devre Dışı

Uzaktan Yordam Çağrısı(RPC) : Windows'un temel servislerinden.

Tavsiye:Otomatik

Uzaktan Yordam Çağrısı Konumlandırıcı : RPC nin yan servislerinden.

Tavsiye:Elle

WebClient : Güvenlik için her ne kadar kapatılması söylensede Xp de problemlere neden olabiliyor.

Tavsiye: Otomatik

Windows Image Acquisition(WIA) : IrfanView vb. fotograf araçları kullanıyor, 'Elle' olarak ayarlayın, gerektiğinde

çalışsın. İşiniz bitince tekrar durdurursunuz.

Tavsiye:Otomatik

Windows İnstaller : Program kurulumlarının otomatik olarak başlamasını sağlayan servis.

Tavsiye:Elle

Windows Saati : Faydalı bir özellik, sistem saatini Greenwich'e göre düzeltiyor, 'Otomatik' bırakın, gerekmediği zaman durdurun, arada bir(Mesela haftada bir) açın.

Tavsiye:Otomatik

Windows Ses : Varsa ses var yoksa ses yok...

Tavsiye: Otomatik

Windows Yönetim Araçları Sürücü Uzantıları : Temel servislerden...

Tavsiye:Otomatik

Windows Yönetim Yardımcıları : Temel servislerden...

Tavsiye:Otomatik

WMI Performans Bağdaştırıcısı : Bir ev kullanıcısı için gereksiz. 'Elle' olarak ayarlayabilirsiniz.

Tavsiye:Elle

Yardım ve Destek : Bildiğimiz Yardım ve Destek i kullanmıyorsanız devre dışı bırakabilirsiniz.

Tavsiye:Otomatik

Yazdırma biriktiricisi : Bu servisi kapattığınızda sisteminize bağlı bir yazıcı gözükmez. Ya da yazıcınız üzerindeki iş emirleri bekleme yapmaz. Yazıcınız yoksa kapatabilirsiniz.

Tavsiye: Otomatik

Yönlendirme ve Uzaktan Erişim : Güvenlik için kesinlikle 'Devre Dışı' olarak ayarlanmalı.

Tavsiye:Devre Dışı

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...