Jump to content
Son zamanlarda artan kullanıcı hesap hırsızlıkları sebebiyle tüm kullanıcılara şifre sıfırlama maili gönderilmiştir. Lütfen güveli şifreler seçiniz. Mevcut e-mail adresinize erişemiyorsanız, en aşağıdaki destek linkinden bize ulaşınız. ×

Mebis Linux (meb Işletim Sistemi) Tanıtımı - Yerli


cagdas70
 Share

Recommended Posts

MEBis (MEB İşletim Sistemi) Tanıtımı

MEB, tüm okullarda DYS'ye geçti. Bununla birlikte bilgisayarlara E-imza kurulumunda sıkıntılar yaşandı ve bir çok okul bu nedenle DYS'ye geçmekte zorlandı. Bu problemi çözmek için yeni bir işletim sistemi hazırlandı. Adı MEBis (MEB İşletim Sistemi). MEBis nedir nasıl kullanılır?

- MEBis (MEB İşletim Sistemi) Arch Linux tabanlı, DYS, MEB Sertifika, E-İmza, Uyap vb ayarların hazır olarak geldiği bir işletim sistemidir. MEBis'in kuruluş amacı hem linux'u yaygınlaştırmak hemde okullardaki DYS ile ilgili sorunları çözmektir. MEBis'i daha iyi anlamak ve içeriğini öğrenmek için bir tanıtım videosu hazırlandı. Ayrıca sizler için tanıtım videosu içerisinde yer alan MEBis 2017.05 Sürüm Notları'nı yayınlıyoruz...

TANITIM VİDEOSU için tıklayın

 

MEBis 2017.05 Sürüm Notları Aylinux'un 2017.05 sürümünü hazırlarken, okulların DYS'ye (Döküman Yönetim Sistemi) geçmesiyle birlikte yaşanan sıkıntıları görmüş biri olarak, hem okullarda Linux'u yaygınlaştırmak hem de kullanıcıları uğraştırmadan MEB Sertifika ve DYS vb. okullar için gerekli uygulamaların hazır ve ayarlanmış olarak geldiği bir Linux sürümü yapmaya karar verdim. Hem Programlar hazır hale gelecek hem de yazıcı, tarayıcı gibi donanım sürücülerinin tanıtımıyla uğraşılmayacak. Son kullanıcının kolayca kurup kullanacağı donanımla yazılımla, komut satırıyla uğraşmayacağı bir sistem kurmaya çalıştım. Windows'tan geçiş yapacaklar için XP teması ayarlardan seçilerek görünüm Windows XP'ye benzetilebilir. İnşallah MEBis'i (MEB İşletim Sistemi)'ni kullanırken memnun kalırsınız. 

Kamuajans

Kaynak : http://www.mebpersonel.com/meb/mebis-meb-isletim-sistemi-tanitimi-h214210.html

SourceForge indirme adresi : https://sourceforge.net/projects/mebis/files/

 

Edit 1 : Mebis Linux lxde 64 bit sürümü çıktı.

 

Edited by cagdas70
Yeni sürüm çıktı. Ek yapıldı.
  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

MEBis 2017.06 Sürüm Notları 

MEBis, Arch Linux tabanlıdır ve %100 Arch Linux ile uyumludur. Kullanım kolaylığı nedeniyle Cinnamon masaüstü tercih edilmiştir. Bu nedenle Windows’tan geçiş yapacak olanlar fazla sıkıntı çekmeyeceklerdir. Yinede alışkanlıklarından vazgeçemeyenler için Windows teması hazır gelmektedir. 
Ofis programı olarak MS Ofis ile uyumundan dolayı WPS Ofis tercih edilmiş olup isteyenler Libre Ofisi de depolardan yükleyebilirler. WPS Ofisin Türkçe çevirileri %98 oranında tamamlanmış eksik kalan kısımlar ve çeviri hataları zamanla düzeltilecek ve güncelleme ile yüklenebilecektir. 
DYS, MEB sertifika, Java gibi ayarlar ve sıkça kullanılan MEB sitelerine kısayol uygulamaları da hazır gelmektedir. Sağlık Bakanlığı sitelerindeki Java ayarları da hazır gelmektedir. (Ev kullanıcıları da rahatça kullanabilir.) 

MEBis 2017.05 sürümünden sonra yapılan değişiklikler. 
1-DYS girişlerinde zaman zaman sorun çıkardığı için açık kaynak kodlu Java yerine kapalı kaynak kodlu Java kullanıldı. 
2-MEBis Tamir Araçları uygulaması hazırlanarak DYS , EBYS, UYAP Kelime işlemci, MEB Sertifika gibi ayarlarının bozulması durumunda tek tuşla bütün ayarlar otomatik yapılacak, önceki sürümde var olan “Açılışı Onar” MEBis Tamir programına dahil edildi. 
3-Cinnamon Masaüstü ve Cinnamon uygulamaları 3.4 sürümüne güncellendi. 
4-Uyap Kelime İşlemci programı 4.1.2 sürümüne güncellendi. 
5-Gelen öneri ve eleştiriler rehberliğinde Tema üzerinde iyileştirmeler yapıldı. 
6-WPS Ofis paketi içerisine, Türkçe yama dahil edilerek yeniden paketlendi. 
7-ISO açılışına Gfxboot eklendi. Böyleçe açılışta dil ve klavye seçimi yapabileceksiniz. (Varsayılan olarak Türkçe ayarlandı.) 
8-Sağlık Bakanlığı bilgisayarlarında E-İmza için ayarlar hazır hale getirildi. (Ebys, Çkys vb.) 
9-Firefox yeni sürümlerinde java desteğini çektiğinden java destekli son sürüm ISO’ya eklendi. (Yeni sürüm de var) 
10- MEBis Depo aktif hale getirildi. Bu nedenle bundan sonra bir süre yeni sürüm çıkarmak yerine depodan güncelleme yoluyla yenilikler eklenecektir. 
11-Açılış animasyonu (plymouth) için uygulama geliştirilerek kolay bir şekilde açılış animasyonunu değiştire bilmenize imkan sağlandı. 

İnşallah MEBis’i (MEB İşletim Sistemini) kullanırken memnun kalırsınız.

Mebis lxde 64 bit sürümü çıktı : 

Mebis diğer tüm sürümlerin adresi : 

Please register to see this content.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

benim görüsüm debian tabanli olucagi yonundeydi benide bu aciklama aydinlatmis oldu tabikide bir ögretmen sistemi diyebilriz ama bu sistem cok güzel oldu benim ve bir cok linux severi de sevindirmistir cünkü 7 den 70 e herkez linux ogrenmek isteyecek yada ogrenicek archer olucaktir :) tabiki bu biraz uzun sürede uzun ugraslar sonucu olacagindan biraz zor bir durum ama yinede herkeze basarilar :)

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

On 13.06.2017 at 09:08, red_d yazdı:

Z kitaplar exe olara paketleniyor, bunda çalışmaz. 

 

On 13.06.2017 at 19:59, firtina_limani yazdı:

wine ile yada buna benzer programlar ile bircok islem yapabiliyorsun zkitap i bilmiyorum ama kullanilabilir diye düsünüyoruım

 

On 13.06.2017 at 20:14, red_d yazdı:

evet onu unutmuşum 3. parti yazılımlarla linux üzerinden exe çalıştırılıyordu, emulator mantığı. Stabil olur mu bilmem denemek lazım.

wine ile playonlinux ile vs birçok yöntemle zaten denemiştim.

bazı yayınlar wine ile kurulumunla çalışıyor ancak 'fernus' şirketinin kitapları çalışmıyordu. bende sistemi hazırlayan hocama z kitaplar ile ilgili bir çalışma yapıp yapmadığını sormak istemiştim

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Similar Content

    • By awengers44
      Uzun bir aradan sonra yeni bir çalışma ile gelişen ihtiyaçları karşılamak için farklı bir yapı ile multiboot çalışmamızı sizinle paylaşıyoruz.
      Sitede paylaşım halinde olan multiboot sistemlerdekinden temel farklılığı, sistemin üç (3) parçalı yapıdan oluşması ve boot edemediği yaptığımız testlerden sonra güncel donanımların daha az olacağı kanaati tarafımca hasıl olmuştur.
      Sürekli gelişen ve zorlaştırılan sistem yükleme sorunsalı bana göre büyük ölçüde giderilmiş olacaktır.
      Tabi sizlerden gelecek olan geri dönüşlere göre zaman içinde sistem değişiklikler gösterecek ve daha iyi olacaktır inşaAllah.
      Sistem büyük ölçüde açık kaynak ve isteyen istediği gibi değiştirebilir, ancak tnctr,de veya başka birde yerde paylaşım olacaksa desteğini değişikliği yapan yapımcının vermesi gerekir.
      Hala kullanan olabilir düşüncesi ile Windows Xp Sp3 ön hazırlık sistemde yapılmış olup, kullanmak istediğinizde paylaşım klasöründe olan xp ISO dosyasını _ISO klasörüne kopyalamanız yeterlidir.
      Secure Boot sorunu her multiboot sistemde olduğu gibi bunda da olacaktır. Bu sebepten dolayı ön yükleme imza desteğinden geçmediği takdirde BIOS,a girip secure boot kapatın!!
      ----------------------------------------------------------------
      Kurulum oldukça basit olup yapılacak ve dikkat edilecek tek kısım kurmak istediğimiz disk ve verdiğimiz rakam  
      Kurulumdan sonra varsayılan Disk isimlerini ASLA değiştirmeyin..
      WinPE x64 aioboot ile birlikte ağ destekli kurulumlu olup bizzat @crasadure hoca tarafından sistemlerin testleri yapılmış ve bildirimlerine göre sistem en iyi hale getirilmiştir.
      Sistemin tüm testlerinde emeği vardır, üstada çok teşekkür ederim.
      Tayfun hocanın çalışma hakkındaki hazırladığı video anlatımı..
      Sistemden görüntüler..
       
      Vadi MultiBoot v4 indirme grup linki.
      https://app.mediafire.com/fbkl8q3mm4wqy @Emre028 in isteğiyle Vadi v4 Ventoy sistemde birlikte çalışmaya uyarlanmış ve forum kullanıcılarına da hediye edilmiştir.
      Öncelikle betik dosyasının çalışmasını engelleyecek herhangi bir güvenlik uygulamanız varsa geçici olarak devre dışı bırakın.
      1- Üstteki paylaşım klasöründen Ventoy_1.0.91_Vadi_MultiBoot_v4_TR.7z indirin ve dosyayı zip ten olduğu gibi kendi klasörüne çıkarın. Ayrı bir klasör olacaksa da adında boşluk olmasın.!!
      2- Vadi_Ventoy_TR.bat çalıştırın ve kurmak istediğiniz diski seçin.
      3- VADI_EFI disk birimi için en az 1850 mb alan verin.
      4- Dosyaların gerekli bölümlere kopyalanıp kurulumun tamamlanmasını bekleyin. Hayırlı olsun..
          Ventoy'dan Vadi MultiBoot'a geçiş kısayolu: F6
          Grub2FM'den Ventoy'a geçiş kısayolu: F5 
      Not: Bu sistemde Ventoy'da bulunan grubia32_real.efi ve grubx64_real.efi dosyaları sebebiyle AIO-Boot sistemde çalışan dosyaların haricinde (yapımcı değişikliğe gidinceye kadar) güncellenemiyor. 
      @mephistooo2 Üstad betik dosyasını kullanmama izin verdiği için ayrıca teşekkür ederim.
      AIO-Boot WinPe11  veya *.vhd dosyasından dolayı benim tercihim AIO WinPE10 x64 sistemle tam uyumlu, winpe10x64 için değil ama winpe11x64 için yapımcısı tarafından sürekli geliştirilmektedir. Sisteminize eklemeyi ihmal etmeyin derim  
      Değişiklikler ve yapılan yeni güncellemeler;
      AIO_Boot güncellemelerini kurmak için dosyayı MultiBoot_USB diskine kopyalayıp yönetici olarak çalıştırın.
    • By freekays
      CentOS 7 & GUI
        Yusuf KayaAralık 20, 2022 Hiç yorum yok:    
       
      CentOS 7 & GUI
       
      https://drive.google.com/file/d/1zz_tKmjCLfvgLrktCip_vM0GuoW4AqeE/view?usp=share_link
       
      root & freekays
      1234
    • By FiberoptikZagor
      Debian 11.6 Network Install yöntemiyle hazırlanmıştır.
      5.10 Linux çekirdeği kullanır.
      Cinnamon Masaüstü ortamı aktiftir.
      Xorg + Wayland Görüntü motoru kullanır.
      Samba dosya paylaşımı aktiftir. Genel klasörü paylaşıma açıktır.
      CPU RAM ve Net Kullanım bilgisi aktiftir.
      CPU ısı ölçer aktiftir.






      Login Yöneticisi : Lightdm
      Uygulama Yöneticisi : Gnome Yazılım Merkezi + Synaptic
      Temizlik Aracı : Bleachbit
      Partition Düzenleme ve Image Uygulaması : Gnome Disk + Gparted
      Video Uygulaması : VLC
      Müzik Uygulaması : Audacious
      PDF Okuyucu : Evince
      Metin Düzenleyici : Gedit
      Internet Tarayıcı : Firefox ESR
      Kullanıcı : tnctr (Otomatik Giriş)
      Şifre : 2023 (aynı zamanda root şifresi)
       
      ISO : 0,99 GB
      MEDIAFIRE       ALTERNATIF LINKLER
    • By freekays


      Masaüstüne geçmek için

      giriş yapın ve startx komutu verin


      Login: root
      Password: 12345

      İNDİR

      FreeBSD 12.4 Release vdi
       
      yalnız 50 tane oyun kurulu 500 mb yapar heralde
      bi zahmet kaldırısınız hiç dokunmadım
      KDE yi kurup paylaştım okadar

      sendmaill i kapatmak hızlandırabilir açılışı

      isteyen bağlantı türünü NAT yapsın açılışı hızlandırmak için
    • By KaYRa
      İşletim Sistemi Türü: Linux Temel: Arch Kökeni: India Mimari: x86_64 Masaüstü: bspwm, Cinnamon, GNOME, i3, KDE Plasma, LXQt, MATE, Recbox, UKUI, Wayfire, Xfce Kategori: Desktop, Live Media Durum: Etkin Kolay kurulum
      Hem hızlı hem de kullanımı kolay olan Calamares yükleyicisini kullanarak kurulum sürecini basitleştiriyoruz.
       
      Güzelliği serbest bırakın
      Özenle seçilmiş masaüstü temaları, çekici kabuk görünümü ve kullanıma hazır güzel bulanıklık efektleriyle Garuda Linux sizi asla yarı yolda bırakmaz.
       
      varsayılan dosya sistemi olarak BTRFS
      BTRFS, Linux için modern, Yazma Üzerine Kopyalama (CoW) dosya sistemidir ve hata toleransı, onarım ve kolay yönetime odaklanırken gelişmiş özellikleri uygulamayı amaçlar. Kutudan çıkan otomatik anlık görüntüleri kullanıyoruz. Saniyeler için sistem yedeği alabilirsiniz.
       
      Snapper ile birlikte çeşitli genel görevler için GUI aracı
      Sürekli yayın yapan bir dağıtım olmakla birlikte amacımız, sisteminizin sorunlu bir güncellemeden sonra başlatılamaz durumda kalmamasını sağlamaktır. Bu nedenle, her güncellemeden önce sistem yapılandırmasını yedekleyen, otomatik bir anlık görüntü özelliği kullanan Snapper ile entegre BTRFS dosya sistemini kullanıyoruz. En son anlık görüntülere doğrudan GRUB'dan erişebilirsiniz*
       
      Linux-zen
      Masaüstü, multimedya ve oyun için optimize edilmiş daha hızlı, daha duyarlı bir Linux çekirdeği.
      Günlük sistemler için mümkün olan en iyi Linux çekirdeğini sağlamak için çekirdek korsanlarının ortak çabalarının sonucu.
       
      Her Zaman Ücretsiz
      Garuda Linux her zaman özgür ve açık kaynak olarak kalacaktır. Kaynak kodumuz şu anda GitLab'da barındırılmaktadır . Herkesin kaynak kodunu kopyalama, derleme, inceleme, değiştirme ve yeniden dağıtma hakkı vardır. Kullanımı kolay ve güzel bir Linux tabanlı işletim sistemine sahip olmak için yaratıyoruz.
       
      Minimum Gereksinimler
      30 GB depolama alanı 4 GB RAM OpenGL 3.3 veya daha iyisine sahip ekran kartı 64 bit sistem  
      İNDİRME LİNKLERİ
       
      Link (KDE) ==> https://iso.builds.garudalinux.org/iso/latest/garuda/dr460nized/latest.iso?fosshost=1
      Link (GNOME) ==> https://iso.builds.garudalinux.org/iso/latest/garuda/gnome/latest.iso?fosshost=1
      Link (Cinnamon) ==> https://iso.builds.garudalinux.org/iso/latest/garuda/cinnamon/latest.iso?fosshost=1
      Link (Xfce) ==> https://iso.builds.garudalinux.org/iso/latest/garuda/xfce/latest.iso?fosshost=1
      Link (Mate) ==> https://iso.builds.garudalinux.org/iso/latest/garuda/mate/latest.iso?fosshost=1
      Link (Lxqt) ==> https://iso.builds.garudalinux.org/iso/latest/garuda/lxqt-kwin/latest.iso?fosshost=1
      Link (Wayfire) ==> https://iso.builds.garudalinux.org/iso/latest/garuda/wayfire/latest.iso?fosshost=1
      Link (Sway) ==> https://iso.builds.garudalinux.org/iso/latest/garuda/sway/latest.iso?fosshost=1
      Link (i3Wm) ==> https://iso.builds.garudalinux.org/iso/latest/garuda/i3/latest.iso?fosshost=1
       
       
      Ben ilk linkteki KDE sürümü kullanıyorum. Çok memnunum. Kesinlikle tavsiye ederim.
       
       
       





  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...