Jump to content

Tübitak’tan Savunma Sanayi’nde ‘yerli’ Işletim Sistemi Devrimi


cagdas70
 Share

Recommended Posts

TÜBİTAK, savunma sektöründeki tüm sistemlerde kullanılan ve dünyada 11 adet bulunan Gerçek Zamanlı İşletim Sistemi’ni (GİS) tamamen yerli olarak geliştirdi. Geliştirilen sistemle savunma sistemlerinde kullanılan kritik teknolojiler tamamen özgün olacak.

Savunma Sanayinde gerçekleştirdiği projelerle Türk Silahlı Kuvvetleri’ne millî ürünler kazandıran TÜBİTAK, uydu, füze, radar ve sonar çalışmalarının ardından yazılım ve işletim sisteminde de yerli devrime imza attı. TÜBİTAK, savunma sektöründeki tüm sistemlerde kullanılan ve dünyada 11 adet bulunan Gerçek Zamanlı İşletim Sistemi’ni (GİS) tamamen yerli olarak geliştirdi. Yerli sistem ile insansız hava araçları, helikopter ve uçak gibi savunma sistemlerinde kullanılan kritik teknolojilerin tamamen özgün olarak geliştirilmesine imkân sağlanıyor ve bu sayede tüm yazılımlar millî olarak geliştirildiğinden dışarıdan müdahale ihtimali tamamen ortadan kalkıyor.

dsc_0090.jpg12.’sini Türkiye Yaptı

TÜBİTAK BİLGEM Bilişim Teknolojileri Enstitüsü Müdür Yardımcısı Koray İnçki, dünyada Amerika, İsrail, Güney Kore ve Kanada gibi az sayıda ülkenin sahip olduğu Gerçek Zamanlı İşletim Sistemi’nin (GİS) gayretli çalışmalar sonucunda TÜBİTAK BİLGEM’e bağlı Bilişim Teknolojileri Enstitüsü’nce tamamen yerli imkanlarla ve Türk mühendislerince geliştirildiğini söyledi. İşletim sisteminin ülke savunma sanayi için çok kritik öneme sahip olduğuna dikkat çeken İnçki: “Çünkü bunlar gömülü sistemler dediğimiz yazılımlar. Bu sistemler millî olmadıkça sızmalara ve müdahalelere karşı kendinizi tam olarak güvende hissetmeniz mümkün değil. Yani füze, insansız hava aracı, helikopter, uçak yapabilirsiniz. Ancak bu GİS gibi sistemleri millî yapmazsanız kafanızda her zaman kuşkular olacaktır. Bu sebeple konunun ne kadar kritik olduğu ortada. TÜBİTAK dünyada sadece 11 adet bulunan ‘DO-178B’ Sertifikalandırılabilir gerçek zamanlı işletim geliştirmeyi başardı. Bu sistemle dünyada 12. ürüne sahip olduk.” şeklinde konuştu.

“Dışa Bağımlılık Kalmayacak”

İnçki, geliştirilen sistemle yurt dışına bağımlılığın kalmayacağının altını çizerek, ” Gizli projelerde millî işletim sistemi kullanılmaması durumunda işletim sisteminin satın alındığı kuruma ve dolayısı ile de yabancı bir ülkeye proje ile ilgili bazı verilerin verilerek işletim sisteminin gerekli bilgilere göre uyarlanması gerekiyordu. Artık millî bir işletim sistemi kullanarak kritik verilerin dışarıya açılmasının önüne geçilmesi ve gömülü platformlarda tam millîleşmeye olanak sağlanacak. Azaltılmış maliyetler sayesinde de uluslararası rekabet edebilir sanayi sektörüne destek olması da önemli bir özelliği. Millî GİS Türkiye’nin bu alanda dışa bağımlılığını azaltmada önemli bir rol üstlenecektir. Hükümetimizin koymuş olduğu her alanda millîleşme hedefleri doğrultusunda üretilmesi planlanan millî otomobil, millî uçak, millî füze ve millî uydu gibi alanlarda millîleşmeyi yüzde yüze çıkaracak sistem olacak diyebiliriz” dedi.

Gizli Projeler Güven Altında

İnçki, sistemin kritik projeler için çok önemli olduğunu vurgulayarak, “Gerçek zamanlı işletim sistemi neden önemli derseniz; Bütün platformları yöneten, görev bilgisayarlarını çalıştıran, donanımları kontrol eden sistem olduğu için. Yani üzerindeki yazılım ne olursa olsun sistemin beyni bu işletim sistemi. Tıpkı kişisel bilgisayarlarda kullandığımız Windows, Pardus gibi ama savunma sanayinde kullanılan çok daha gelişmiş ve hassas sistemler bunlar… Bu işletim sistemleri size ne kadar platform bilgisi açarsa siz o kadar donanımsal yeteneklere sahip olabilirsiniz. İşletim sistemini yazan firmalar bazı bilgiler için size kısıtlama koyabilir. Türkiye’de bu alanda tamamen yurt dışından alınan işletim sistemleri kullanılıyor. Mesela insansız hava aracının yazılımını ve diğer parçalarını biz geliştirsek bile, eğer bu platformun üzerinde koşan gerçek zamanlı işletim sistemi üzerinde bizim bilemediğimiz arka kapılar varsa işletim sistemi yetenekleri bizim bilgimiz dışında kontrol edilebilir. Sözünü ettiğimiz bu işletim sistemlerinde yazılımların kontrolunu etkileyecek tasarımsal farklılıklar platformların kullanımını etkileyecek sonuçlar doğurabilir. GİS’in bu manada ülke insanları tarafından geliştirilmiş olması önemli. Bu tür projeler teknolojik bağımsızlığımızı ülkeye kazandırıyor ve bu da TÜBİTAK olarak ana motivasyon kaynağımız.”

Diğer İşletim Sistemleriyle Yüzde Yüz Uyum

Koray İnçki, GİS’in ARINC-653 ve POSIX arayüz uyumluluklarının ayrı olarak geliştirilen test ortamları ile test edildiğini ve bu testlerden başarı ile geçtiğini belirterek, “İşletim sistemi, aynı zamanda farklı işletim sistemleri üzerinde çalışan diğer tek kart bilgisayarları ile haberleşerek bu konuda da standartlara uygunluğunu ispatladı. Bu arayüzler kullanılarak, geliştirilmiş olan diğer işletim sistemleri üzerinde entegrasyonu yapılmış sistemleri millî gerçek zamanlı işletim sistemine geçiş sürecinde kolaylıklar sağlıyor. Ayrıca sistemimiz, farklı mikroişlemci aileleri ve farklı tek kart bilgisayarlar üzerinden çalışabilmesi için modüler bir yapıda tasarlandı” dedi.

Gerçek Zamanlı İşletim Sistemi (GİS) Nedir?

İşletim sistemi, bilgisayarda çalışan, bilgisayar donanım kaynaklarını yöneten ve çeşitli uygulama yazılımları için yaygın servisleri sağlayan bir yazılımlar bütünüdür. İşletim sistemleri sadece bilgisayar, video oyun konsolları, cep telefonları ve web sunucularında değil; arabalarda, beyaz eşyalarda hatta kol saatlerinin içinde bile yüklü olabilir. GİS de adından da anlaşılabileceği gibi temelde işletim sistemidir. Normalde, günlük hayatta, kullandığımız işletim sistemlerinden farklı olarak bu sistemlerin üzerinde çalışan programlar gerçek zamanlıdır. Yani çalışan uygulamaların belirli bir süre içerisinde görevini bitirerek İşlemci kullanımını daha önceden belirlenmiş diğer bir uygulamaya devretmesi gerekmektedir. Bu açıdan bakıldığında normal masaüstü bilgisayarlarda kullandığımız işletim sistemlerine göre daha deterministik çalışmaktadır ve yazılımda oluşabilecek hatalardan sistemin veya diğer yazılımların etkilenmesini engeller. GİS, onun üzerinde uygulama yazan programcılara, uygulamaların birbirlerine göre olan öncelikleriyle ilgili daha fazla kontrol hakimiyeti sağlar. Hatta bazen sistemin kendi uygulamalarının üzerinde bir öncelik bile tanımlanabilir. Bu durumda GİS'lerin en önemli özelliklerinden biri, bir uygulamanın verdiği görevi bitirene kadar geçen sürede oldukça tutarlı olmalarıdır.

Kaynak : https://www.tubitak.gov.tr/tr/haber/tubitaktan-savunma-sanayinde-yerli-isletim-sistemi-devrimi

Edited by cagdas70
  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Similar Content

    • By cagdas70
      SigintOS Yerli Özel amaçlı işletim Sistemi
       SigintOS; isminden de anlaşılacağı üzere SIGINT (Signal Intelligence) yani sinyal istihbaratına yönelik geliştirilmiş bir Linux dağıtımıdır. Ubuntu Linux temel alınarak hazırlanan bu dağıtım, DVD veya USB bellek üzerinden canlı olarak çalıştırılabilme veya diske yükleme işlemiyle de kullanılabilmektedir. İçerisinde kendine özgü SigintOS Tool adındaki yardımcı yazılımı bulunmakta olup bu yazılım ile birçok SIGINT işlemleri tek bir grafiksel ara yüz üzerinden gerçekleştirilebilmektedir.
      Böylece, sinyal işlemleri ile ilgilenen pek çok insanın sıkça karşılaştığı donanım ve yazılım kurulumu problemleri SigintOS ile tamamen ortadan kalkmış durumda.. HackRF, BladeRF, USRP, RTL-SDR gibi donanımlar hali hazırda kurulu olarak bulunmakta olup yine bu alanda en çok kullanılan Gnuradio, Gsm, LTE ve Gps uygulamaları da dağıtımın içerisinde mevcut bulunmaktadır.
      Yerli Dağıtım
      SigintOS, Pardus Linux gibi diğer dağıtımlardan farklı olarak yalnızca bir alana odaklanmış durumda. Bu nedenle sıfırdan temel bir sistem oluşturmak yerine Ubuntu’nun güçlü ve kararlı yapısı kullanılarak üzerinde geliştirmeler yapılmıştır. Türkçe dahil olmak üzere birçok dil desteği bulunan dağıtım, global kullanım amacı ile varsayılan olarak İngilizce dilinde çalışıyor. SigintOS Tool yazılımı da yine global kullanımı baz aldığı için İngilizce olarak karşımıza çıkıyor.
      Örnek Uygulama
      SigintOS ile Kendi GSM Operatörümüzü Kuralım
      SigintOS dağıtımı içerisinde kurulu halde bulunan YateBTS adlı açık kaynaklı yazılım ve BladeRF gibi full-duplex bir donanım ile saniyeler içerisinde kendimize ait bir GSM şebekesi kurabiliriz.
      Önemli Not: Bu bölüme anlatılacak olan GSM operatörü kurma örneği yalnızca deneysel olarak anlatılmış olup bu örneğe bakarak yapmış olduğunuz testler bir faraday kafesi içerisinde veya çevrenizdeki başka kişilerin kullandığı cihazların frekanslarını etkilemeyecek şekilde yapılmalıdır.
      Gereksinimler
      GSM operatörü kurmak için ihtiyacımız olan tek şey SigintOS dağıtımı ve full-duplex özelliğinde bir donanım olacaktır. Piyasada bulunabilen BladeRF ve USRP adlı cihazlar bu işlem için yeterlidir. HackRF donanımı ile GSM operatörü kurulması mümkün değildir. Çünkü HackRF, half-duplex bir cihaz olup aynı anda hem sinyal alıp hem de gönderme işlemi gerçekleştiremez.
      GSM Şebekesi Ayarları
      YateBTS ayarlarının kolayca yapılabilmesi için NIPC adında bir web paneli mevcuttur. SigintOS içerisinde YateBTS web paneline http://localhost adresinden ulaşılmaktadır.

      BTS Configuration sekmesinde GSM operatörümüzün hangi bantta ve frekansta çalışacağı, adının ne olacağı gibi ayarlar yapılmaktadır.
      Radio.Band: GSM850 – GSM900 gibi farklı band aralıkları mevcuttur. Biz örneğimizde GSM900 bandını kullanacağız.
      Radio.C0: Seçtiğimiz GSM900 bandındaki hangi frekansı kullanacağımızı seçebiliriz. Örnekte 935Mhz frekansını seçiyoruz.
      Identity.MCC: Kuracağımız operatörün ülke kodu. Her ülkeye ait mcc kodları bulunmaktadır. Türkiye’nin mcc kodu 286’dır.
      Identity.MNC: Operatör kodu. Her ülkedeki operatörlerin kendine ait bir kodu bulunmaktadır. Örneğin Turkcell=01 Vodafone (Telsim)=02 olarak belirlenmiştir. Örneğimizde kendi kodumuzu 10 olarak belirledik.
      Identity.ShortName: GSM operatörümüze ait isim.
      Subscribers sekmesinde, operatörümüzde kayıtlı olan kullanıcıları belirleyebiliriz. Manage Sims kısmından yeni bir sim kart yani yeni bir operatör kullanıcı belirleyeceğimiz gibi List Subscribers sekmesinde Regexp alanına .* parametresini girerek her cep telefonu ve sim kart kullanıcısının bizim operatörümüze bağlanabilmesine olanak sağlayabiliriz.


    • By cagdas70
      MEBis (MEB İşletim Sistemi) Tanıtımı
      MEB, tüm okullarda DYS'ye geçti. Bununla birlikte bilgisayarlara E-imza kurulumunda sıkıntılar yaşandı ve bir çok okul bu nedenle DYS'ye geçmekte zorlandı. Bu problemi çözmek için yeni bir işletim sistemi hazırlandı. Adı MEBis (MEB İşletim Sistemi). MEBis nedir nasıl kullanılır?
      - MEBis (MEB İşletim Sistemi) Arch Linux tabanlı, DYS, MEB Sertifika, E-İmza, Uyap vb ayarların hazır olarak geldiği bir işletim sistemidir. MEBis'in kuruluş amacı hem linux'u yaygınlaştırmak hemde okullardaki DYS ile ilgili sorunları çözmektir. MEBis'i daha iyi anlamak ve içeriğini öğrenmek için bir tanıtım videosu hazırlandı. Ayrıca sizler için tanıtım videosu içerisinde yer alan MEBis 2017.05 Sürüm Notları'nı yayınlıyoruz...

      TANITIM VİDEOSU için tıklayın
       
      MEBis 2017.05 Sürüm Notları Aylinux'un 2017.05 sürümünü hazırlarken, okulların DYS'ye (Döküman Yönetim Sistemi) geçmesiyle birlikte yaşanan sıkıntıları görmüş biri olarak, hem okullarda Linux'u yaygınlaştırmak hem de kullanıcıları uğraştırmadan MEB Sertifika ve DYS vb. okullar için gerekli uygulamaların hazır ve ayarlanmış olarak geldiği bir Linux sürümü yapmaya karar verdim. Hem Programlar hazır hale gelecek hem de yazıcı, tarayıcı gibi donanım sürücülerinin tanıtımıyla uğraşılmayacak. Son kullanıcının kolayca kurup kullanacağı donanımla yazılımla, komut satırıyla uğraşmayacağı bir sistem kurmaya çalıştım. Windows'tan geçiş yapacaklar için XP teması ayarlardan seçilerek görünüm Windows XP'ye benzetilebilir. İnşallah MEBis'i (MEB İşletim Sistemi)'ni kullanırken memnun kalırsınız. 
      Kamuajans
      Kaynak : http://www.mebpersonel.com/meb/mebis-meb-isletim-sistemi-tanitimi-h214210.html
      SourceForge indirme adresi : https://sourceforge.net/projects/mebis/files/
       
      Edit 1 : Mebis Linux lxde 64 bit sürümü çıktı.
       
    • By eXtrmE_sPoRtS
      İnternetten birkaç araştırma yaptım sizin sitenizde de var olan işletim sistemlerinin geneli bu program ile yapılıyormuş. Benim elimde hazır temiz güncellemesiz windows 10 iso dosyası mevcut. Ben bunu bu program ile güncelleştirmeleri ve katılımsız programları nasıl entegre ederim ve iso oluştururum ? Programı açtım fakat pek fazla anlamadım cevaplarsanız sevinirim.

    • By tenekecezve
      Evet yeni bir anket daha;
      Favori işletim sisteminiz hangisi?
      Artıları ile eksileri ile işletim sistemlerimizi çarpıştıralım :)
    • By kalkan095
      TÜBİTAK tarafından uyarlanan milli işletim sistemimiz PARDUS'un yayınlanan son sürümü. Herkese iyi indirmeler…
      Pardus Kurumsal 5 Sürüm Notları
      Yapılmış olan 900 bin kelimelik Türkçeleştirme dağıtıma entegre edildi.
      Pardus kullanım kitapları dağıtımın içerisine entegre edildi.
      Kurulumu kolaylaştırmak için kurulum kılavuzu dağıtıma eklendi.
      Güncel cep telefonları ile dosya iletişimi konusundaki problemler giderildi.
      AKİS e-İmza donanımları ile ilgili problemler giderildi.
      Kurulum sırasında ev dizini farklı disk bölümü halinde yapılandırma seçeneği eklendi.
      Pardus kurulum aracı yenilendi.
      KDE temelli apt-arayüzü olan Apper sisteme eklendi.
      Açılıştan kullanıma kadar görsel bütünlük geliştirmeleri yapıldı, farklı masaüstü arkaplanları eklendi.
      GRUB 2.02 sistem yükleyici ve Linux 3.16 çekirdek sürümü kullanılmaya başlandı.
      İşletim sisteminin donanım desteği arttırıldı.
       
      Hatalı saat problemi giderildi.
      Linkler: 3 part. şifresiz.
       
       
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...