Jump to content

Göktürk-2, Türkiye'nin uzaydaki gözü olacak


muhtar

Recommended Posts

[Göktürk-2, Türkiye'nin uzaydaki gözü olacak

Türkiye, yeni bir gözlem uydusuna kavuşacak. TÜBİTAK, Türkiye'nin yerel kaynaklarla 'Rasat' uydusunun yapımını sürdürürken, diğer yandan Milli Savunma Bakanlığı (MSB) için TUSAŞ-Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TAI) ile 'Göktürk-2' isimli yeni bir uydunun yapımına mayısta başladı.

gokturk.jpg

Yerel kaynakların maksimum düzeyde kullanılacağı 'Göktürk-2' 2,5 metre çözünürlükte görüntü toplayacak ve görüntü depolama kapasitesi de 15 GB ve üzerinde olacak. Yaklaşık 200 kilogram ağırlığında ve bir metreküp hacminde olması öngörülen yeni uydu, Türkiye ve civarından aldığı görüntüleri anında Türkiye'ye indirebilecek. Yerden 700 kilometre yükseklikte Güneş'e eşzamanlı yörüngeye girecek olan Göktürk-2, dünyanın herhangi bir noktasından görüntü de alabilecek.

TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Uğur Murat Leloğlu, Göktürk-2'nin Türkiye'de uydu teknolojilerine yönelik tasarım ve mühendislik kabiliyetinin geliştirilmesi amacıyla MSB tarafından başlatıldığını anlattı. Leloğlu, projenin finansal kaynağının ise TÜBİTAK TARAL programı tarafından karşılandığını ifade etti. Uydu yoluyla toplanan görüntülerin TSK ile diğer kamu kuruluşlarının bu alandaki ihtiyaçlarının karşılanmasının amaçlandığını dile getiren Leloğlu, projede yerel kaynakların maksimum düzeyde kullanılacağını kaydetti. Leloğlu, Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nın içine yerli katkı da koymak yoluyla satın alacağı Göktürk-1 uydusundaki teknolojinin Türkiye'nin şu anki imkanları ile yapılamayacağını, bu düzeydeki bir uydunun da Türkiye'nin uzay alanında sürekli gelişen bilgi ve tecrübesi ile 3-5 yıl sonra yapılabilir hale gelebileceğini sözlerine ekledi.

Ankara, aa

Zaman gazetesi internetten alıntı yapılmış haberdir

haberin kaynağı ve orjinal linki :http://www.zaman.com.tr/webapp-tr/haber.do?haberno=591620

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...