Jump to content

Kasadan Gelen Ses


abdulhey_
 Share

Recommended Posts

arkadaşlar daha önceden bu konuyu yazmışmıydım tam hatırlamıyorum ama aradım bulamadım. internettede araştırdım benzer başlıklar çok ama ben direkt kendi sorunum olarak yazayım diye düşündüm.

daha öncede bir ara olmuştu şimdi yine başladı. bilgisayarı İlk açışta yoğun teyyare sesi gibi bir ses geliyor veya marangoz testeresinde ağaç keser gibi. ve açılış tamamlayıncaya kadar azalarak devam ediyor. ve windows komple açılıp 15 sn falan geçince normale dönüyor. 

bios da boot fast boot. ama daha önce yapmıyordu. fan ayarını ise optimal deymiş slient e aldım ama bir şey değişmedi. kasayı açtım stok  fanı söküp temizledim termal macununu yeniledim. sıkı ve iyi bir biçimde yeniden monte ettim.

sadece ilk açılışta olduğundan fişleri çekip pek deneme şansım olmuyor.   ilk açılış derken yarım saat veya 1 saat arayla değil. mesela gece kapattım sabah öğlene doğru ilk açtım işte o zaman oluyor. uzun süreden sonra açınca yani. harddiskte sanki kasayı açıp dinleyince bir hafif vınlama sesi var gibi.

kendim tahmin de bulunamıyorum çünkü mantıklı bir fikrim yok. kasa fanı desen ilk açılışta denemek lazım galiba (denemedim ilk açılışta ama pek mantıklı gelmiyor çünkü kasayı açıp çalıştırdığımda anormallik yok gibi hiç) işlemci fanı desen emin değilim,  güç kaynağı fanı desem ondan da emin değilim. ekran kartı fanı desem ondan o kadar ses çıkacağını sanmıyorum, harddisk desem yine o kadar çok ses çıkartırmı bilmiyorum, ayrıca harddiskte  olsa sistem de farklılık olur herhalde. sistem normal çalışıyor. yalnız 5-10 sn geç açılıyor sanki normale göre. evet görüşlerinizi rica ederim.

Edited by abdulhey_
Link to comment
Share on other sites

Egzoz fanı var mı kasada. Bu ses fanın yağsızlığından kaynaklanıyor. Ortasındaki demir cubuğa makine yağını 1 -2 damla damlat kesilir. İlk açılışta fan soğuk olduğu için sıkışık çalışır. Sürtünerek ısınınca ses kesilir.

Link to comment
Share on other sites

Sıcak havalardan soğuğa geçişten ötürü büyük ihtimal hetsing genleşmeye bağlı tahminim diğer taraftanda İşlemci fanı orta rulman bölgesine

Please register to see this content.
geçilirse sorun düzelir şüphelenilen diğer benzer parçalara uygulanırsa garanti olur.:)

Muhtemel diğer nedenler? (Kendi şahsi tahminlerim sadece)

- Overclock yapılandırmaları aşırı yük donanım balansını etkileme ömür azalma,rolantilerde bozulmalar

- Sisteme uygun olmayan donanım çakışmaları yada sistemler çeşitli anlamsız turbülanslar yaratabilir.orn:Xp yerine win10 kurmak gibi vb.

- Diğer ihtimalde elektrikler voltaj powersupply yetersizlikleri,anakart üzerindeki bağlantılardaki hatalar vs.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Evet ekran kartı fanındanmış. Ekran kartı ni söktüm fanıda söktüm ama pervaneyi sökemedim. Pervanenin üzerinde marka etiketi var ama çok kuvvetli yapışık. En ortasıni kazıdim sadece ince mil var. Onun üzerine iki damla ince makine yağı damlattım. Çalıştırdım eskisinden az ve kesintili ses geldi.

Forjest usta dediğin gibi genleşme kaynaklı galiba.

Stok fanı (işlemci) zor söküp taktım geçen. Onun için ona şimdilik el atmayı düşünmüyorum. Sağolun.

Link to comment
Share on other sites

Ekran kartı fanı  ilk enerji verişte çalışmıyor. Dokununca çalışıyor. Yağ fazla geldı lacka oldu galiba. kasa kapağı açıkken görup müdahale ediyorumda kapatınca çalışmazsa ne olcak? 

edit: kaidesinin vidasını sıkınca tutarsız çalışma düzeldi. kaidenin vidası pinlerin yerine tam oturmasını v.s. sağlıyor olabilir.

Edited by abdulhey_
Link to comment
Share on other sites

simdi bildigim kadari ile bizden yada benden oldukca büyüksün abi diye baslamak istiyorum abi simdi  anakartlarin bazi modelleri ilk acilsita yani windows boot ederken 

biraz fazla ses cikarmasi gayet normal ama onceden böyle bir durum ile karsilasmadim diyorsan gel gelim söyle deneye bilirsin bir cok fan üretici tarafindan yaglanmasi icin fan hava atma bölümünde ortada bir plastik vardir bu plastik cikarilip fan motoru yaglanabilir bir süre calisinca bu tarz sorunlar olabilir fanlarda yada bazi fan üreticileri kaliteli fan üretmedikleri icin bozulabiliyor buda ayni sorun olabilir 

not psu egzoz ve amd islemci fanlari genel olarak bunun gibi yaglaniyor benim gördüklerim 

5E2A6581E87CDEE19AAB30BE27C0705B.jpg

pin olan bölüme dökerim genel olarak 2 yada 1 damla kafi dir fazlasi zarar verebilir sarmanlara 

6bfffbeb124c00392da9c7f29d868071.jpg

kagit bölümünün genel olarak tam ortasinda olur bu kagit i kaldirip ordan yine ayni sekilde  1damla damlatabilirisiniz 

intelC2Dstock_top.jpg

ekran karti fanlarinda ortadaki teknik olabiliyor yada 2 adet vida ile vidalanmis olabilir ona ayrintili fotoraf lazim 

 

 

Edited by firtina_limani
not eklemek
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

@firtina_limani kardeşim verdiğin ayrıntılı bilgi için teşekkür ederim. Aynen resimdeki gibi kağıdın tam ortasını kazıyıp çıkan mılin üstünü yağladım. Şimdilik düzeldi gibi. Yalnız benim kasa asus un sitesinde anlatıldığı gibi fantastik iyi değil Asus cm6870 modeli.

Fanlar 10 luk 12 lik değil.

Yani sitede dendiği gibi sıcaklık 11 dereceyi görmüyor hepsi boşta 30 derece civarında. Seste slient modda rahatsız etmesede az değil.

Link to comment
Share on other sites

Bende de çok eski Asus Vento A9 kasası var. Ses problemini bende yaşadım. Ancak benim sorunum power supply fanı ile alakalı idi. Uzun süredir de her format atacağım zaman tüm fanları söküp bir güzel su ile yıkıyorum. Ardından havlu ile kuruluyorum. Sonra saç kurutma makinası ile kurutma işlemini devam ettiriyorum. Ardından yine yetmiyor özellikle yaz aylarında güneşin altına bırakıyorum. Tamamen kuruduktan sonra bütün fanları yağlıyorum. Bu seferde fazla yağın akması için bekletiyorum. Tüm işlemler bittikten sonra takıyorum. Yoğun ses sorunum çözüldü bu sayede. Özellikle kış aylarında fan ısınana kadar 10-15 dk. gürültü yapıyordu. Sanıyorum ki normal çalışma esnasında bile Asus' un rahatsız edecek seviye de kasadan ses geliyor. Gündüz en yoğun saatlerde bile çok rahatlıkla kasa sesi duyuluyor.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...