Jump to content
Son zamanlarda artan kullanıcı hesap hırsızlıkları sebebiyle tüm kullanıcılara şifre sıfırlama maili gönderilmiştir. Lütfen güveli şifreler seçiniz. Mevcut e-mail adresinize erişemiyorsanız, en aşağıdaki destek linkinden bize ulaşınız. ×

Türkiye'nin Yerli Arama Motoru: Yaani


TornadoEffect
 Share

Recommended Posts

  • Moderator

fd7evr.jpg

Yerli arama motoru Yaani, Turkcell tarafından düzenlenen basın toplantısı ile vatandaşlara duyuruldu. Yaani'den yapılan aramalarda internet kotasından düşüş olmayacağı belirtildi.

Turkcell'in düzenlediği Yaani'nin tanıtım etkinliğinde konuşan Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, kendi arama motoruna sahip olmanın Türkiye'yi dünyada sayılı ülkeler arasına soktuğunu söyledi.

"VERİ EN ÖNEMLİ GÜÇ"

Dünyada gücün kaynağının değiştiği bir dönemden geçildiğini belirten Terzioğlu, "Artık veri en önemli güç. Ülke olarak bu yeni dönemde söz sahibi olmak istiyorsak dijital verilerimizi kendi ülkemizde tutmak ve bunları işleyerek yenilikçi servislere dönüştürmek zorundayız." açıklamasında bulundu.
Verilerin işlemediği sürece elde veri olmasının pek bir anlamı olmadığını kaydeden Terzioğlu, "Bugüne kadar geliştirdiğimiz servisler sadece Türkiye'de değil dünyada da milyonlarca kişi tarafından kullanılıyor. Şimdi Yaani ile bir adım daha atarak en fazla veri üreten servislerden birisi olan arama motoru pazarına giriyoruz. Bu Turkcell'in değil Türkiye'nin arama motoru. Hepimizin desteği ile büyüyecek." şeklinde konuştu.

"TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK VERİ MERKEZİNİ KURDUK"

Terzioğlu, geçen yıl Türkiye'nin en büyük veri merkezini Gebze'de açtıklarını kaydetti. Terzioğlu, "Veri merkezini yapıp işin içinden çıkamayız. Önemli olan bu veri merkezi üzerinde çalışan servisleri de geliştirmek. Yaani'nin verilerini de Gebze Veri Merkezimizde saklayacağız. Türkiye'nin kullanım alışkanlıklarına göre tasarlanan Yaani, Türkçeyi çok iyi anlıyor. Biz arama yaptıkça o öğreniyor. Bu sayede her seferinde karşımıza daha iyi arama sonuçları çıkartacak." dedi.

"KOLAY SÖYLENİR VE AKILDA KALICI OLSUN İSTEDİK"

Türkiye'nin arama motoru adının Yaani olduğunu kaydeden Terzioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türkiye'nin arama motoruna isim ararken, hem Türkçe hem akılda kalıcı ve basit olmasını istedik. Türkçe'de çok fazla kullandığımız bir kelime olan Yaani bizim hedefimiz olan Ortadoğu ve Rusya pazarlarında da kullanılan bir kelime. Arapça'da benzer anlama geliyor, Rusça'da da söylemesi çok kolay. Öncelikli hedefimiz elbette Türkiye ancak global servislerdeki deneyimimiz de bize bir şey öğretti. Türk insanının beğendiği uygulamalar yurt dışında da çok başarılı oluyor. Türkiye'de başarılı olduktan sonra bölgesel ölçekte başarılı olmamak için hiçbir neden yok. Bizim Yaani ile öncelikli hedefimiz Türkiye'de yüzde 25'lik pazar payına ulaşmak."

"YAANİ TÜRKİYE'DEKİ MOBİL EKOSİSTEMİ DE BÜYÜTECEK"

Terzioğlu, Yaani'nin anadilinin Türkçe olduğunu, kullanıcıların aramalarına göre bir süre sonra alışkanlıklarını ve gerçekten ne aramak istediklerini öğrendiğini belirtti.
Terzioğlu, Yaani üzerinde çalışan entegre servisleri zamanla daha da geliştireceklerini bir kaç ay içerisinde TV+, BiP, Lifebox, Fulltrip, Dergilik ve Paycell gibi servisleri de Yaani ile entegre çalışır hale getireceklerini ve yakın zamanda alışverişte en ucuz seçeneği de Yaani üzerinde yapılan aramalarda göstereceklerini söyledi.
Terzioğlu, "Yaani Türkiye'deki mobil ekosistemi de büyütecek. Arama motoru üzerinde yapılan aramalarda biriken verinin ülkemizde saklanarak mevzuata uygun şekilde işlenmesiyle ülke ekonomisine de katkı sağlayacağız. Bu adım Büyük Veri Platformu'nun oluşmasının da temelini oluşturacak." açıklamasında bulundu.
Toplanan büyük veri sayesinde, Türkiye'nin ekonomik, ticari, sağlık ve sosyal-demografik eğilim ve yoğunlaşmaları, ihtiyaçları ve sorunlarını yakından takip edebilecekleri bir platform oluşturacaklarını kaydeden Terzioğlu, "Şu anda Turkcell servislerini sırayla entegre ediyoruz ancak yakın zamanda dileyen yazılımcıların kendi servislerini Yaani ile entegre edebilecek hale gelecek. Bu sayede yepyeni iş fırsatları ortaya çıkacak." dedi.

"YAANİ İLE YAPILAN ARAMALARDA İNTERNET KOTASINDAN DÜŞMÜYOR"

Terzioğlu, Yaani'nin büyümesindeki en önemli adımlardan birisinin de akıllı telefon entegrasyonu olduğunu belirterek "Biliyorsunuz bugüne kadar 2,5 milyondan fazla satılan popüler bir akıllı cihaz serimiz var." şeklinde konuştu.
Bundan sonra geliştirecekleri tüm T serisi akıllı cihazlarda da Yaani yüklü olarak geleceğinin altını çizen Terzioğlu, "Bunun yanı sıra Türkiye'nin önde gelen yerli cihaz üreticilerinden General Mobile halihazırda Yaani yüklü olarak satılan ilk cihaz. Yine Vestel ile de görüşmelerimiz sürüyor. Amacımız Türkiye'de satılan tüm cihazlarda ilk kurulum aşamasında Yaani'nin arama motoru seçeneği olarak kullanıcıya sunulması." ifadelerini kullandı.
Terzioğlu, kullanıcıların Yaani arama motorunu hem AppStore hem de Google Play uygulama mağazalarından telefon ve tabletlerine ücretsiz indirerek kullanmaya başlayabildiğini belirtti.
Uygulamayı indiren Turkcell'lilere 1 GB internet kotası tanımlanırken, Yaani ile yapılan aramalar ve sonuçlarının gösterildiği sayfalardaki data kullanımı kullanıcının internet kotasından düşmediğini belirten Terzioğlu, "Ek olarak, Turkcell'lilerin hatlarına Yaani'yi kullandıkça her ay 1 GB'lık internet paketi tanımlaması yapılıyor." dedi.

Kaynak: haberler.com

  • Like 6
  • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

cankusa, 50 dakika önce yazdı:

Windows 7 kullanıyorum tavsiye edermisiniz.Yazılımın alt yapısı  hangi ülkeye ait ?

Tavsiye ederim elbette sistem önemli değil tüm sistemlerde kullanılabilir linux kurduğumda farketmiştim sadece ondan dedim linux diye :) Arama motoru "abd menşeli"

Arama Motoru ile Bazı ayrıntılar:  ,  ,

Please register to see this content.

Edited by forjest
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...