Jump to content

Toshiba, Cell İşlemcisiyle Intel Ve AMD’ye Meydan Okuyacak


fzkdevil

Recommended Posts

cell-processor.jpg

Toshiba, Plastation 3 oyun konsolunun da kalbi konumunda bulunan Cell işlemcisinin geliştirilmesi ve pazarlanması aşamalarında biraz sessiz kalmıştı. Ancak şimdi Toshiba’nın neyin peşinde olduğunu biliyoruz: Şirket, AMD ve Intel ile çeşitli tüketici elektroniği pazarlarında (HDTV, dijital fotoğraf makineleri ve kameralar vb.) baş edebilecek bir işlemci serisi duyuracak.

23291_23_09_07_6_27_59.jpg

Intel son birkaç gündür donanım dünyasını fazlasıyla meşgul etti ve haberler, pazarlama stratejileri ve Intel’in gelecek planları arasında adeta kayboluverdik. Tabi bunlar olurken, bazı önemli gelişmeler de biraz gölgede kaldı ve hak ettiği ilgiyi göremedi: Toshiba’nın “Spurs Engine” teknolojisini duyurması da bunlar arasındaydı.

Şirket, iki hafta sonra gerçekleştirilecek olan CEATEC Japan 2007 fuarında bu yeni yongayı tanıtacağını söyledi. Bu yonga hakkında elimizde fazla bilgi bulunmasa da Cell işlemcisini temel alan bir akış (stream) işlemcisi olduğunu biliyoruz. Şu ana kadar Cell işlemcisi adını en çok beynini teşkil ettiği Playstation 3 ile duyurmuştu. Yalnız Sony, IBM ve Toshiba’nın 2005 senesinde hep beraber Cell’i duyurdukları zaman, bu yeni marka işlemcinin IBM’in sunucularında ve Mercury Systems’in iş istasyonlarında kullanılması hedeflendiği söylenmişti.

Toshiba ise IBM’den farklı olarak Cell’i tüketici pazarına da sunmayı hedefliyor. “Spurs Engine, tüketici elektroniği pazarına Cell/B.E. teknolojisinin güçlü yeteneklerini getirmek ve sayısal (dijital) kameralara, mükemmel görüntü kalitesi ve gerçekçiliği yakalayabilmek adına video işleme yeteneğini kazandırmak amacıyla tasarlanmıştır.” Diyor Toshiba.

Spurs Engine hakkında çok daha derin bilgilerimiz olmasa da Cell işlemcisinin kırpılmış bir sürümü olacağı söyleniyor. Ana işlem birimi olarak güç işlemcisi (power processor – PPE) kullanacak olan yongada, birlikte çalışan dört işlem birimi daha olacak (PS3’de kullanılan Cell işlemcisinde bunlardan sekiz adet bulunuyor). Toshiba’nın CEATEC fuarında bir dizüstü bilgisayara bütünleşik biçimde tanıtacağı prototipi 1.5 GHz hızında çalışıyor. Oysaki PS3’ün Cell işlemcisi 3.2 GHz hızında işlem yapabiliyor. Yalnız Toshiba bu yonganın düşük saat hızı sayesinde sadece 10 ila 20 Watt güç harcadığını iddia ediyor.

Ne zaman çıkacağı konusunda kesin bir tarih verilmeyen Spurs Engine olabildiğince çabuk piyasaya sürülse iyi olur çünkü AMD ve Intel hızla x86 mimarisine sahip ve tüketici elektroniğine yönelik yongalarını üretici firmalara dağıtıyor. AMD’nin biraz önde bulunduğu bu pazarda, geçen birkaç sene içinde televizyon gibi birçok ürüne yerleştirilen ATI yongası miktarının 100 milyon adedi geçtiği biliniyor.

 Tom's Hardware [/CODE]

[/color][/size][/font]

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...